Suzuki DT 65

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Bavarko
Admiral

Re: Suzuki DT 65

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Pe Jul 10, 2020 23:22

AEgir napisal/-a:Se mi ne da razglablat o tem. Ko naštudiraš pridi nazaj in povej keri majo in keri nimajo luknje, Večina DTjev te luknje original nima in moraš fergazerje dol vzet da prideš do palčke menjalnika. So pa nekateri zvrtani.

Se ti ne da razglabljat, ker streljaš kozle in nimaš pojma, praviš večina, ker samo tvoj ni imel. Jaz ne dvomim, da tvoj ni imel, pravim, da večina ima to luknjo
In ne rabim študirat, več kot 20 let sem delal v marini in je šlo čez moje roke kar nekaj Suzukijev. Niti ena 55 ali 65-ka ni bila brez luknje, vsaj te, ki sem jaz servisiral. Dokazal sem ti z dvema slikama, eno letnik 85, druga 99 ostalih nisem gledal lahko pa ti, da dokažeš svoj prav. Jaz sem svoj prav dokazal!
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Jul 10, 2020 23:34

Nop. Motiš se. Briga me kaj si delal in kje. Če mi plačaš 5 ur po 100€ ti dobim iz fabrke podatek kdaj točno je ker tip dtja dobil luknjo. Mam vezo na japonskem.

Ne da se mi razglabljat neumnosti zastonj samo to je.

Kosovnice ki si jih nalimal v primeru starejšega ne držijo. Rabiš original in ne posodobljene kosovnice.

Kakšna pa je tvoja teorija, moj, od znanca, 2 na znanem servisu v lj pri katerih sem zravn stal ko so se fergazerji demontiral zarad impelerja so neki prototipi iz marsa al s kje so pol te brez prišli če na tvoji slikci "dokazu" majo vsi luknje od zmeraj?
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
runkl
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a runkl » Ne Jul 12, 2020 19:06

Da se pridružim temi DT65 z vprašanjem:
trim škriplje in po daljšem prepričevanju komajda dviguje in spušča motor. Kaj je narobe, kaj lahko sam preverim/popravim, kje/komu lahko odpeljem na popravilo oz menjavo dela?
Prosim za nasvet. Kmalu bi želel na morje..... :shock:
Nazadnje spremenil runkl, dne Ne Jul 12, 2020 20:56, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Ne Jul 12, 2020 19:30

Nisi prav natančno opisal tega škripanja. Ali po občutku prihaja iz motorja? Če je od motorja in se ta še vrti se najbrž da kaj rešit. Če pa je iz hidravličnega sklopa, bo pa težje.

Za začetek je treba ločit trim motor in se fokusirat nanj. Če civili, potem ga je najbrž dobila slana voda. Zamenjat krtačke, očistit kolektor, ležaje,.. Ker so to zelo preprosti motorji se bo najbrž dalo rešit. Predvsem pa odpravit razlog da ga je voda dobila. Če cvili hidravlika potem pa... boh pomagej... nakup rabljenega, ker novega se ne splača.

Če šraufanja nisi vešč, potem priporočam navtiko Rožej, nevem pa, koliko so zdaj zasedeni in kaj se bo dalo v enem tednu rešit. Btw leto ima 52 tednov in ti bi tako napako reševal ravno zdaj?
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
runkl
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a runkl » Ne Jul 12, 2020 20:47

kasaudio napisal/-a:
Če šraufanja nisi vešč, potem priporočam navtiko Rožej, nevem pa, koliko so zdaj zasedeni in kaj se bo dalo v enem tednu rešit. Btw leto ima 52 tednov in ti bi tako napako reševal ravno zdaj?

Torej priporočaš, da ne rešujem zdaj, ampak drugo leto?
BTW hvala za odgovor, za vprašanje pa nič prav.
Uporabniški avatar
Wisdom
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Wisdom » Ne Jul 12, 2020 21:05

runkl napisal/-a:Da se pridružim temi DT65 z vprašanjem:
trim škriplje in po daljšem prepričevanju komajda dviguje in spušča motor. Kaj je narobe, kaj lahko sam preverim/popravim, kje/komu lahko odpeljem na popravilo oz menjavo dela?
Prosim za nasvet. Kmalu bi želel na morje..... :shock:

Posnemi to škripanje in naloži nekam. Potem bo mogoče lažje svetovati.

Ali pa je to mogoče nekaj takšnega?

Evo, še kako izgleda motorček trima.

Pa še en filmček v zvezi servisiranja trima, ta je zelo dober.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Ne Jul 12, 2020 21:28

Verjetno so shodile krtače al je pa pregib fino prijelo. Odstrani zatič sveče trima in probaj premikati motor na roke, če se lepo premika zna bit da so krtače al ti je pa kak ventil not zaštekal in cvili zdaj.
Uporabniški avatar
runkl
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a runkl » Ne Jul 12, 2020 21:47

Wisdom napisal/-a: Posnemi to škripanje in naloži nekam. Potem bo mogoče lažje svetovati.

Ali pa je to mogoče nekaj takšnega?
Evo, še kako izgleda motorček trima.
Pa še en filmček v zvezi servisiranja trima, ta je zelo dober.

Bom jutri posnel kratek video, ki bo zagotovo pripomogel k diagnostiki. Hvala za idejo in povezave!

AEgir napisal/-a:Verjetno so shodile krtače al je pa pregib fino prijelo. Odstrani zatič sveče trima in probaj premikati motor na roke, če se lepo premika zna bit da so krtače al ti je pa kak ventil not zaštekal in cvili zdaj.

Pregib motorja sem lani dobro podmazal z mazalko.

Motorček dela, le zdi se mi, da pritiska ne ustvarja dovolj, zato imam občutek, kot da ne bi bilo dovolj olja v kontejnerju.
Stikalo sem moral držati kakšno minuto, preden je začelo dvigovati motor. Do vrha ga ni uspel dvigniti... zgolj kakšnih 20 stopinj. Ob ročni pomoči ter vztrajanju pritiskanja na komando, sem ga uspel dvigniti do vrha. Dol je šel precej nezvezno/nekontrolirano - počasi, hitro.....
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Ne Jul 12, 2020 22:12

Torej priporočaš, da ne rešujem zdaj, ampak drugo leto?
BTW hvala za odgovor, za vprašanje pa nič prav.

Vsekakor proizkušaj rešit sedaj. Če bo karkoli drugega kot trim motor oz. nekaj banalnega pa boš v enem tednu težko rešil. Če ključni elementi plovila funkcionirajo se proba marca pred sezono. Popravilo trima ni nekaj, kar lahko pričakuješ da bo v enem tednu urejeno, razen če ima mehanik kpl. enoto da jo zamenja. Kosi v sami trim enoti so dokaj težko dobavljivi oz. popravljivi.

Ob ročni pomoči ter vztrajanju pritiskanja na komando, sem ga uspel dvigniti do vrha. Dol je šel precej nezvezno/nekontrolirano - počasi, hitro.....

Ali so obrati motorčka temu sledili, ali je imel motorček svojo zgodbo, premikanje pa svojo?
Nazadnje spremenil kasaudio, dne Ne Jul 12, 2020 22:43, skupaj popravljeno 1 krat.
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Ne Jul 12, 2020 22:42

Ja a je dovolj olja not?
Uporabniški avatar
runkl
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a runkl » Po Jul 13, 2020 08:04

AEgir napisal/-a:Ja a je dovolj olja not?

Sem gledal Suzuki priročnik, in nič ne piše, kako to preveriti.....kolikor se spomnim, tudi v servisnih intervalih ni nič o tem, popoldne pogledam še enkrat, tudi zgornje video "linke".
Uporabniški avatar
elan450
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ptujsko morje - Istra

OdgovorNapisal/-a elan450 » Po Jul 13, 2020 19:44

Glede motorjev bodo verjetno vedno deljena mnenja, kateri so najboljši, kateri se najmanj kvarijo itd... ter so posledično z njimi najmanjši stroški. Pogovarjamo se o dvotaktnih motorjih.

Je res Yamaha tukaj najboljša oz. ali je to stvar okusa in izbire ?
Boj se mora i boga
Uporabniški avatar
franc5e
Admiral

OdgovorNapisal/-a franc5e » Po Jul 13, 2020 23:21

elan450 napisal/-a:Glede motorjev bodo verjetno vedno deljena mnenja, kateri so najboljši, kateri se najmanj kvarijo itd... ter so posledično z njimi najmanjši stroški. Pogovarjamo se o dvotaktnih motorjih.

Je res Yamaha tukaj najboljša oz. ali je to stvar okusa in izbire ?

Mislim da bo držalo....
Uporabniški avatar
Wisdom
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Wisdom » To Jul 14, 2020 06:59

elan450 napisal/-a:Je res Yamaha tukaj najboljša oz. ali je to stvar okusa in izbire ?

To je več ali manj stvar sreče.
Uporabniški avatar
franc5e
Admiral

OdgovorNapisal/-a franc5e » To Jul 14, 2020 07:06

Wisdom napisal/-a:
elan450 napisal/-a:Je res Yamaha tukaj najboljša oz. ali je to stvar okusa in izbire ?

To je več ali manj stvar sreče.

Ma mislim da ni!
Pri Yamahi 3.5 letnik 1975 ko sem razstavljal, noben šrauf ni zarustan, dihtunge kot nove itd.... kar za ostale mnogo mlajše znamke težko rečeš.... se dotakneš s ključem in ode šrauf na pol... :evil:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov