Elektro načrt barke

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

DD
Praporščak
Kraj: MARIBOR

OdgovorNapisal/-a DD » Pe Mar 26, 2010 23:01

ASmarine napisal/-a:....če hočeš pa da je res dobro uporabiš ponikljano žico nikljan čeveljček, stisneš čez pa skočno božirko z lepilom . Mimogrede ponikljane vodnike ne dobiš pri vsakem trgovcu.

se strinjam z tvojimi navedbami saj iz kemije in fizike v šoli vemo da sta nikelj in krom edina elementa ki v morskem okolju ki po mikroklimi ustreza elektrolizi da nista tako občutljivi kot cink in baker ki sta v tem okolju in kemični reakciji v bistvu elektrodi zaradi svojih lastnosti pa se cink uporablja kot elektroda(cink protektor)
zaradi teh dejavnikov se v navtiki ne uporabljajo navadni materiali
Maribor Sukošan
ASmarine
Kapitan bojne ladje
Kraj: Gameljne

OdgovorNapisal/-a ASmarine » So Mar 27, 2010 08:35

Tako je , zato je tudi večina kovinskih delov na barkah iz avstenitnih jekel po domače rostfrej . Nizko legirana jekla začnejo z vsebnostjo 17%kroma, 7% niklja kvalitetna pa 26%kroma in do 26%niklja stabilizirana z titanom ,niobijem... za specifične namene tudi v navtiki.... več pa v kakšni drugi temi.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » So Mar 27, 2010 18:20

Sem zasledil na D forumu, da čeveljčke stisnejo na kable, stik kabla in čeveljčka namažejo z karbonsko mastjo, potem pa čez potegnejo cevko ( se ne spomnim pravega imena), katera se potem z gretjem ( vžigalnik) skrči in močno objame kabel in stisnjen del čeveljčka. Teh cevk imaš pri nas tudi koliko hočeš in razne debeline in barve.
Po mojem to ni slaba varianta. Mast prepreči korozijo , cevka pa zadržuje mast na svojem mestu. Sigurno je nekaj malega izteče, ampak se cevke zelo hitro skrčijo, tako da ostane zadosti masti spodaj.
LP
ASmarine
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a ASmarine » So Mar 27, 2010 21:33

atilone , zato uporabiš schrumpfschlauh kot temu pravijo na nemškem forumu kateri ima po notranjih stenah lepilo , ko ga segreješ se stopi cev stisne in ko se ohladi se strdi ter odlično drži in tesni. Pri nas se cevi z lepilom dobijo največkrat le v črni barvi .
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » So Mar 27, 2010 22:11

.

ASmarine napisal/-a:atilone , zato uporabiš schrumpfschlauh kot temu pravijo na nemškem forumu kateri ima po notranjih stenah lepilo , ko ga segreješ se stopi cev stisne in ko se ohladi se strdi ter odlično drži in tesni. Pri nas se cevi z lepilom dobijo največkrat le v črni barvi .

Ja pajade!

Termoskrčljive cevi se dobi različnih barv in dimenzij po preseku in dolžini. Imajo jih pa vsi večji prodajalci z elektro materjalom. Skrčijo se pa do 50%.
Če imamo elektro vodnik premera 7-8mm vzamemo 10tko in pogrejemo s plinskim "brenerčkom". Seveda mora biti dovolj dolga cev, da po krčenju ni prekratka. Odlično, skoraj 100% hermetično zatesni spoj. Priporočam.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
ASmarine
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a ASmarine » So Mar 27, 2010 22:47

Res je pajer , vendar ne z lepilom znotraj cevi..te so večinoma črne.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Ne Mar 28, 2010 12:15

ASmarine napisal/-a:atilone , zato uporabiš schrumpfschlauh kot temu pravijo na nemškem forumu kateri ima po notranjih stenah lepilo , ko ga segreješ se stopi cev stisne in ko se ohladi se strdi ter odlično drži in tesni. Pri nas se cevi z lepilom dobijo največkrat le v črni barvi .

Hja, schrumpfschlauch, izraz poznam, samo ni lih slovenski izraz in vprašanje če bi ne nemško govoreči Morjeplovci to razumeli. Nikakor pa mi , ob pisanju, padlo v glavo, da bi se lahko reklo skrčljiva cev, ali pravilno , kot je napisal Pajer1, Termoskrčljiva cev.
Je pa res odlična stvar za preprečevanje korozije, z ali brez lepila od znotraj.
LP
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Mar 28, 2010 13:40

.

Dragi moji, niso uporabne samo pri elektriki.

Konec vrvi se ne razprede, jeklenice na koncu niso več ostre, itd......

Kar prav pride tale termoskrčljiva cev, ko je potrebno improvizirat kje daleč od delovne mize in delavnice.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Mar 29, 2010 07:20

Zdaj ko to berem vidim da imam celo inštalacijo zanič in je najbolje da vse potegnem na novo. :oops:
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kraj: Kranj-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Po Mar 29, 2010 11:04

janadino napisal/-a:Zdaj ko to berem vidim da imam celo inštalacijo zanič in je najbolje da vse potegnem na novo. :oops:

Jaz sem staro inštalacijo porezal. Novo imam dokončano na 3/4. V bistvu sem moral vse začet znova ker sem povišal konzolo, vgradil nov stikalni panel, zbiralke, vtičnice, polno inštrumentov, akku autokleme, rollbar luči, števec ur...
Nisem delal po vseh omenjenih protokolih, nisem kompliciral ker bo čoln v uporabi občasno in bi moralo nekaj let zdržat.
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Mar 09, 2011 09:22

Kje v LJ lahko kupim primerne kable za 12v napeljavo na barki?
Kakšen kabel?
Premer?
Kakšni čeveljčki?
A lahko cinim?

TV 12V, bom zvezal direktno na stikalo.
Dodal bom dve 12V vtičnici za razne porabnike (polnjenje mobitelov, notebookov ipd.)

Hvala,
Marchi
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Mar 09, 2011 10:30

V Ljubljani ne vem kje bi imeli, sem pa skoraj siguren da bi NT imel vso to robo, imajo pa v SG elektro Štumpel, vse kar rabiš, od navadinih, pokositrenih itd.... V grobem velja pravilo, da manj kot 2mm2 za napajanje naj nebi dajal, drugače pa za vsak 1A toka mora biti mm2 preseka, če ravno nimaš nevem kako dolgih kablov, na 11m plovilu verjetno nimaš.
Ne rabiš cinit, ni potrebno, stisneš gor čeveljčke in bužirke, lahko pa še ko končaš po kontaktih špricneš malo kontakt spreja, da naredi izolacijo in ti nikjer ne oksidira.
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kraj: Kranj-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Sr Mar 09, 2011 11:18

V Elektronabavi v Črnučah imajo serijo BM čevlov in pokositrane kable.
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Mar 09, 2011 12:05

Sicer se sprašujem, ali gre komplicirati s posebnimi kabli v notranjosti barke ali bojo dobro služili tudi običajni avto kabli.
Po 20-30 letih pa itak vsak lastnik zamenja vso inštalacijo.

Gaso
Sem se pa že veselil, da bom cinil, ker imam takega lepega, plinskega Wellerja.

A čeveljčke stisneš na kabel na enem mestu, dveh, treh? Sorry za neumna vprašanja. Olupil jih bom prej, nič bati. :lol: A so boljši ploščati ali tisti z okroglo konico in luknjo na drugi strani?
Se pravi za npr. 10A toka rabim 10-12mm2 kabel?
Uporabniški avatar
Bojan 1962
Kapitan
Kraj: Stična

OdgovorNapisal/-a Bojan 1962 » Sr Mar 09, 2011 14:11

hehe, včasih je veljalo 2A na mm, sedaj se hvalijo s 16 A na mm.Za trajne potrošnike bi jaz osebno dimenzioniral kable 2A na mm, za take ki pa delujejo največ 15 min brez pavze pa 3 A na mm.V avtomobilu imaš napajanje za luči 1 mm, pa je to 10 A, pa stvari kar delajo.Treba je šparat pravijo, na barki moraš pa še bolj pazit zaradi padcev napetosti, če imaš občutljiv potrošnik to je tak ,ki se pri prenizki napetosti sam izklopi.
lp
Včasih je bolje imeti mir,kot imeti prav

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti