Izposoja propelerja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
mravla74
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mravla74 » Po Jun 14, 2010 20:40

Evo mene nazaj iz Ankarana.
Vidim da ste se že razpisali kako je bilo med vikendom v Ankaranu. No pa da še jaz povem moje izkušnje s prvo vožnjo z mojim GT402 po morju. Propeler imam 11 1/4 x 14 in 40 konjsko dvotaktno Yamaho.
V petek je še bilo dokaj mirno morje, GT402 je z bratom letel ko raketa vendat nisem imel GPS s sabo da bi meril. Peljala sva se iz Ankarana na Debeli rtič in nazaj. V soboto smo se trije vozili plus prtljaga, šli smo iz Ankarana v Izolo na kopanje. Nazaj grede pa S.O.S. klical Cibrota če je že v vodi s čolnom, ker mi bo mogoče benzina zmanjkalo do marine :oops: . No na srečo je bencin zdržal. Ti dnevi so bile pač moje prve izkušnje na morju s čolnom. Torej s tremi in prtljago se je že poznala teža ampak mislim da ga je še potegnilo iz vode kolikor sem ocenil.
V nedeljo smo pa bili štirje plus prtljaga. Valovi so bili kar večji kot prejšnje dni, šlo pa ni nikamor. Poln gas je komaj prišel do 18 km/h. Ne morem verjet da sem celo iz sv. Katarine do Izole vztrajal trajalo je celo večnost. Nazaj je potem šlo malce hitreje ampak vozili smo se nekje povprečno 12 km/h po gpsu.
Propeler ki ga imam s korakom 14 je najbolj primeren kot vidim za 2 osebi. To potegne z lahkoto. Za več oseb pa sem razmišljal o koraku 11. Tega bom verjetno še nabavil potem pa spet na probo. Kaj menite drugi?
Upam da se še srečamo kaj in da si bomo izkušnje še praktično izmenjali. :D
gorenjc
Admiral
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a gorenjc » Po Jun 14, 2010 21:59

fantje, pazite na tresljaje pri menjavi propelerjev.......... jest imam samo zato pol manjša ogledala :) :) :)
http://www.jutarnji.hr/jahta-od-329-mil ... a-/831236/
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kraj: Kranj-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Po Jun 14, 2010 22:01

ttomi73 napisal/-a:Ugotovil sem da je moj obratomer zanič. Zadeva namreč popi..i nato cagar pade na nulo. Ob štartu z gasom se cagar lepo dviguje, raste uaauuu nato še ob večjem gasu čoln zglisira in začuda cagar pade na nulo. Uflex kaže nekako normalno tam okol 4K obratov in malo čez, nato po zglisiranju umre. Če obrate zmanjšam se ne pobere tako da moram nehat glisirat in nato se vrne v kazalno stanje.
Zanimivo je to da Cibrotu druga sorta obratomera pod idle kaže normalno medtem ko pa max doseže 3K obratov. Vezano pa imava oba (green/white ali white/green) na isto žico katero je določil Cibrotov mojster. Mislim, da je ravno v tej žici problem.

Električna shema Mercurija 60:
Slika

Tisti, ki ve več naj mi pove katera žica iz katerega navitja je taprava za obratomer. Na shemi je narisanih 8 polov za batery charging v manualih, pa piše da ima navitje 12 polov in na toliko imam tudi nastavljen obratomer, ki kaže pravilno idle obrate cca 650-700.

Bom odgovoril kar sam sebi. Rumena žica je taprava. V bistvu sta dve, ki dajeta izmenično napetost in tok nato gresta v usmernik in v regulator izhodne napetosti nato do akumulatorja. Nobene znanosti samo poglobit sem se mogel v žice in shemo. Zavedel me je pa mojster, ki je cibrotu zmontiral obratomer. Po vsej verjetnosti zaradi te napake tudi njemu ne kaže več kot 3K obratov. Bom pregledal še njegovo mašino in zamenjal kontakte.
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Po Jun 14, 2010 22:09

gorenjc napisal/-a:fantje, pazite na tresljaje pri menjavi propelerjev.......... jest imam samo zato pol manjša ogledala :) :) :)
http://www.jutarnji.hr/jahta-od-329-mil ... a-/831236/

Hvala za opozorilo. Pri enem propelerju pa se sedaj ne morem spomnit pri katerem se mi je motor nenavadno močno tresel tako da sem prijel kapo če bi kaj pomagalo. Pozornosti temu pa res nisem veliko posvečal. Pišuka test ni uspel dobro. Priprave slabe, lokacija menjave propelerjev še slabša, nič si nisva zabeležila ampak samo z glavo na zabavo.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Jun 15, 2010 06:37

Mravla propeler vzemi s korakom 12, 11 bo premalo in se bo vrtel v rdeče polje.
Uporabniški avatar
mravla74
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mravla74 » To Jun 15, 2010 16:41

Je res da je morda 11 malce premali korak ampak ga dobim zelo ugodno in ga bom imel res samo v primeru ko bomo ful naloženi, takrat pa itak ne bom divjal, ker bo ženska populacija drugače takoj dala ukaz za izkrc :)
Uporabniški avatar
stojko
Viceadmiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a stojko » So Jun 19, 2010 16:36

Da se še jaz obrnem na vas s svojim problemom.

Barčica je Aquamar Samoa, motor pa Suzuki DF90 http://www.hainessuzukimarine.com.au/co ... 4&mainID=3 Gor imam originalni propeler 3x14x17.

Problem nastane pri višjih obratih. Namreč, do nekje 5000 obratov lepo vleče, naprej do 6300 pa se skoraj ne pozna na hitrosti in se motor samo vrti brez pridobivanja (na hitrosti). Po tovarniških podatkih je propeler OK, le korak bi mu menda lahko povečal. Izračun na http://www.mercurymarine.com/propellers/prop-selector/# pa mi daje 3x12,75x21. Torej manjši propeler z večjim korakom.

Vem, da je okrog tega cela znanost, vendar te ne obvladam in vas zato prosim za nasvet.
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » So Jun 19, 2010 19:28

Suzki DF90 ima največjo moč pri 5800 rpm. Če dosežeš večje obrate pomeni, da imaš premajhen propeler.
Z večjim propelerjem boš malo kasneje skočil iz vode, boš pa pridobil na hitrosti in izkoristku.

L.p.
Dinksi
Uporabniški avatar
stojko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a stojko » Ne Jun 20, 2010 18:44

dinksi napisal/-a:Suzki DF90 ima največjo moč pri 5800 rpm. Če dosežeš večje obrate pomeni, da imaš premajhen propeler.

Je že res, da ima največjo moč pri 5800 obratih, vendar motor gre višje. Tudi po tovarniških podatkih. Da bi pa bil premajhen propeler pa skoraj dvomim, saj je od pete oddaljen le za prst.
Uporabniški avatar
mravla74
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mravla74 » Ne Jun 20, 2010 19:16

S premajhnim propelerjem je dinksi verjetno mislil korak propelerja, ne pa premer.
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Ne Jun 20, 2010 19:27

Kot sem sam tudi ugotovil premer oziroma obod ne igra tako velike vloge kot oblika in predvsem kot krilc propelerja.
Uporabniški avatar
stojko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a stojko » Po Jun 21, 2010 13:30

Bi bil potem, glede na to da imam "v rezervi" cca 1000 obratov, dovolj ali preveč 3x14x21?
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Jun 21, 2010 14:34

Vsak korak več pomeni prbližno 500 vrt/min torej pri tebi korak3x14x19, še prej pa si izračunaj na programu za propeler ( baza znanja).

na Suzuki strani pa tole. http://store.brownspoint.com/suzukiprops11.asp
Uporabniški avatar
stojko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a stojko » To Jun 22, 2010 00:52

@kocka
Glej par postov višje. Izračun sem že naredil in ga objavil.
Ti praviš 3x14x19, meni pa izračun daje 3x12,75x21. Razlika je več kot očitna.
Gre samo za to, da mi nekdo, ki se na to bolje razume kot jaz, svetuje.
Kupiti ga bom moral tako sam :D :D :D
Tabela (Suzuki stran), ki si priložil pa ni prava. To je za dvotaktne motorje.
Tale je za moj motor http://store.brownspoint.com/suzukiprops12.asp samo še vedno ne vem za katerega naj reskiram :roll:
Uporabniški avatar
stojko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a stojko » To Jun 22, 2010 02:13

Za vse, ki se lovijo okrog propelerjev sem našel še en calculator
http://www.watercraftservices.com/Propwiz.php

Kdo je na strani

Po forumu brska: snwl in 2 gosta