mamaMicka napisal/-a:Sem pogledal in prebral...
Menim, da si naredil nekaj osnovnih napak...
Sesalni kanali v nobenem primeru NE SMEJO biti spolirani. Hrapavost kanalov zagotavlja vrtinčenje plinov in "neprijemanje" zmesi na kanali. Ti si naredil gladke in tako se ti bodo plini otekočinjali, predstavljaj si, kako se utekočini para na gladki površini... Motor ti ne bo delal dobro, trokiral bo in imel bo precej manj moči...
Druga napaka, kolikor sem videl je, da si dvignil izpusni kanal. S tem priganjas motor v visoke obrate, kar pa nočeš... Delovno območje bi moral pustiti cimnizje...
Ker nimas resonancnega izpuha ti mora biti cilj nafilati cim vec bencina v cilinder in da tam cimdlje ostane, torej bi moral narediti ravno obratno, kot si naredil.
Izpusni kanal dvigujes, ce imas dobro resonanco, torej boljsi, kot je izpuh visje das kanal, saj bo poskrbel izpuh, da se bo vrnilo dovolj mesanice.
3 ogromna napaka je tista pluta v gredi.
1. pluta ima določeno težo, ki pri vrtilnem momentu ni zanemarljiva in gred si vrgel precej iz centra.
2. ne želi si, da ta pluta odleti z gredi, kar pa 100% bo, takrat se bos poslovil od tega motorja.
Tomos pač tako neumno centrira gredi, da spredaj zvrta luknje. Te bi moral zapreti z kovinskimi čepi in zadaj obtežiti. Mi smo to obtezevali z tungstenom, ki je 2. najtezja kovina!
Podatek kako visoko imas glavo je nepomemben, saj ne pove nicesar. Pomembno je koliko je squisha, torej koliko je bat odmaknjen od glave. Ne sama glava od cilindra.
Sqiush bi jaz spustil na 50 ali se celo manj, vendar ne pretiravaj, ker ne ves koliko ima gred zracnosti.
spodnje repke od cilindra bi jaz popolnoma pobral stran na delu, ki zastira prehod plinov do cilindra. Spet ne vem kaksen je bat, vendar je verjetno precej velik in ne bi bilo nobenih tezav. Verjetno bi zbrusil tudi blok nekaj milimetrov, da ne bi bilo toliko skakalnice. Same sesalne kanale pa ne bi vecal ravno zaradi volumna. Pa tudi popolnoma dovolj so veliki.
Ne vem koliko si pobiral, vendar na izpuhu si das lahko kar veliko duska, vendar ne na gor. Vsekakor pa je treba mocno spremeniti obliko kanala, saj je (se vedno) ovalen....
Škoda je tudi, da si pred začetkom nisi izmeril kotov, ker brez tega podatka je to vse zelo na pamet. Zdaj nimas niti malo predstave kaj si sploh naredil, ker dostikrat je veliko bolje, da dvignes cel cilinder in ne brusis kanalov, ce imas taksne potrebe. Ali pa ga spustis, kar govorim na pamet bi bilo veliko pametneje. Glavo na nulo pa cel cilinder dol za toliko, da dobis zeljen squish, seveda, ce je dovolj prostora.... S tem bi delovno obmocje se celo spustil...
In ce naredis priblizno tako bo motor hladnejsi in ne bolj vroc, torej dodatnega hlajenja ne potrebujes...
Ker je 3 zjutraj sem lahko napisal kak lapsus, vendar v osnovi je to to, ..ce si ze vprasal za nasvet!
Oooopozdravljen zelo lepo od tebe ki si si vzel čas dobiš za pivo
Pri kanalih jaz osebno v 10 letih nisem nikoli zasledil da bi mi kdo rekel ali da bi kje zasledil da bi pisalo in videl v kakšnem koli celindru da bi bili kanali hrapavi(motroke,motorji,skuterji(NHR-only for race),in krosih ma povsot pri 2 taknem motorju nisem se videl hrapavih celindrov res je da je pri gusastih celindrih hrapav ker je ulit u drobnem pesku,kater koli ki je kdaj tunal svoj motor se je prvo spravil na obrušenje in poliranje kanalov pustimo zdaj spreminjanje kotov govorimo o površini da je čim bolj gladka da zmes lepo drsi in se ne vrtinči in zaustavlja.Pri celindru sem ravnal sledeče izpusnega sem malce poširal ter pri tem pazil stekanje obročkov samo zaobliv sem ravne površine se pravi zgorno in stranske nisem pa dvigoval zgornje če maš knjigo od
A. Graham Bell poglej na stran 32 in videl bos kako izgleda same visine nisem spreminjal kolikor se je kanal dvignil ko sem ga zaobljil se je malenkost dvignil govorim o trbuščku obljine ki je zgornji rob obljine 1,54 milimetra višji kot original najvišja točka odprtine izpusnega kanala tako da skor da nisem spreminjal zaprtja izpusnega kanala ostali kanali so pa sledeče sesalnega sem povečal in ga spoliral se pravi spustlil za 1,5milimetra stranse sem pa pripravil da se lepo nalegajo na blok rob na rob kar se tiče kanalov v samem cilindru jih nisem dvigoval samo malo poširal ,glede glave je pa tako da jo bom probal navarit in podrejat da bo izgledala kot praviš squiš band -tukaj ti dam 100 procentov prav dobiš za še eno pivo
takole hecno bi bilo za videt
http://www.youtube.com/watch?v=PC_hxd0W ... re=related
Za dvigovanje celindra je pa bolj pri skuterjih ki ga podlagas izpot celindra in bloka ,če hočeš da dobiš najboljše (to sem opazil pri NHR-only for race)
Ali mogoče veš koliko so optimalni koti mislim stopinej za najboljši izkoristek moči,navora in obratov ?
In ali znaš izračunati reconančni izpuh kako pride zadeva narejena in da deluje svojo nalogo?
L.P
Damjan
P.S
Lepo da is napisal svoje mnenje saj tako se nakaj dogaja.