obnova in podaljšanje čolna vega

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » To Jul 10, 2012 22:25

profi scena! kaj je to zaen kit?
igli
Višji praporščak
Kraj: Stanice

OdgovorNapisal/-a igli » To Jul 10, 2012 23:17

Super projekt, upam da ti uspe tako kot si si zamislil!
Uporabniški avatar
BadAzz
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a BadAzz » Sr Jul 11, 2012 00:24

kit zmešaš na 2 dl smole 8 žlic praha, trdilec in pa za 2 žlice narezane mate. Bom jutr vprašu točno kateri prah mi je dal, na internetu sem pa prebral da dajejo "fummed silica" oz. "pyrogenic silica". Jaz mešam po občutku oz. za kar rabim. Če gre za lepotne popravke dam manj vlaken, ker se lepše maže, če pa hočev več trdnosti pa dam vlaken več. S prahom pa reguliraš gostoto. Če hočes zamazat kake ozke špranje daš manj praha, da ni tako trd.
Uporabniški avatar
BadAzz
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a BadAzz » Sr Jul 11, 2012 00:27

acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » Sr Jul 11, 2012 21:12

Kaj naj rečem,najprej ti moram rečt da si car da si se tole polotil,sploh pa da si vse skupaj naštudiral,kako se laminira oziroma dela s smolo in vlakni.Znam delati z plastiko,zato vem da je takle projekt kar zahteven in je zelo veliko dela.
Upam da si pobrusil,predno si nalepil nosilce,ker drugače ti ne bo kaj dost držalo.Vsaj iz slik nisem opazil da si kaj pobrusil.
Samo ne obupaj.
Ti pa dam še en nasvet,jest bi ,ko boš imel spodnjo lupino nekako fertik ,lupino obrnil na glavo,še enkrat odbrusi barvo in dal čez še eno plast tkanine.Ker se mi zdi da je res mal že bogi tale laminat.Ker pol bo pa tko kot mora bit.Moj nasvet
Uporabniški avatar
BadAzz
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a BadAzz » To Jul 17, 2012 22:34

@ acrobat: tnx za vse pohvale. Seveda sem pobrusil- fleksarca, ročna vibracijska in "na roko", nato pa obrisano z acetonom. Res se pa iz slik slabo vidi. Glede tvojega nasveta - iz tvojih ust v ... ušesa!! Ko sem to razlagal doma kasn mesec nazaj so me vsi samo čudn gledal, češ kaj je s tabo, pust že ta bogi čoln namir, samo rovariš,... Ja, to bo želja, ki bo ostala za prihodnje leto, kot je ta o podaljšanju in laminiranju od znotraj ostala prejšnje leto.

se je pa baje najdu moj fotoaparat, tko da v kratkem zopet več (in kvalitetnejših) slik, tele pa so narejene še s tastarim

Slika

Slika
zlaminirani in gelcoatani nosilci - lepo se vidi "fillet" narejen s kitom - posledično je tudi polaganje laminata lažje

Slika

Slika
premec in oddušnik za kalužo

Slika

Slika
izrezana, vendar še ni zalimana in prišraufana paluba

nosilce palube sem zlaminiral do vrha, vendar ne čez vrh. Gelcoatal sem ko se je poliester strdil, vendar je bil na vrhu še malo lepljiv. Pobrusil sem kar je gledalo plastike čez les. Izrezal sem palubo. prilimal jo bom tako, da bom položil 2-3 3 cm široke trakove 450 gr mate čez nosilce in predno se strdi prišraufal (nerjaveči vijaki) gor še palubo. Zaenkrat sem tako prilimal premec (kjer je kabina), ostalo pa jutri.
Uporabniški avatar
BadAzz
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a BadAzz » Če Jul 19, 2012 19:35

AEROSIL se imenuje tisti prah za kit zmešat.
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » Če Jul 19, 2012 21:35

Kot si napisal da si prebarvar z gealkotom ko je smola še pikala,si si prišparal veliko časa,in tako se najbolje sprimeta obe komponenti smola in barva.Všeč mi je tudi to da boš poden zlaminiral in še lepljivega prišraufal na nosilce,s tem boš tudi lepo zatesnil les od nosilcev.Res si u nulo naštudiral laminiranje.

Aerosil je zmes,ki se ga uporablja samo za polnilo,vmešaš ga v smolo in s to maso lahko zapolniš kako špranjo,moraš pa vedeti da ta zmes ne drži praktično nič,oziroma ne moreš nič prilepiti.
Če želiš dva laminata ali les zlepiti skupaj,moraš v smolo vmešati vlakna(kosmiče) ali bombažna vlakna.Jest sem ponavadi uporabljal samo bombaž.
Kosmiče si lahko narediš tudi sam,vzameš škarje in mato in veselo na delo,vendar je postopek kar dolgotrajen,če jih rabiš veliko.
furi007
Kapitan korvete
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a furi007 » Po Jan 28, 2013 13:07

končni izdelek je pa kakšen?
carpe diem
sam1
Kapitan bojne ladje
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a sam1 » To Jan 29, 2013 10:50

Zdravo,

si mogoče kej računal koliko težji bo čoln po prenovi, glede na meter dolžine

lp
Uporabniški avatar
BadAzz
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a BadAzz » Če Maj 23, 2013 11:24

Lep pozdrav!

Od lanskega leta se je veliko dogajalo, tako da nisem imel časa spremljat foruma, kaj šele delat na čolnu. No lani me je poletje prehitelo in čoln še ni bil sestavljen ko so se dopusti začeli. Malo sem bil nesrečen ker smo šli za 3 tedne na Pašman, jaz sm pa spet samo iz obale gledal kako drugi plujejo. Ker je želja po plovbi prevelika, sem moral kupiti vsaj kanu, da sem malo veslal med otoki. Jeseni ko sem prišel iz dopustov sem zmontiral palubo (na nosilce sem dal 3 plasti poliestra, čez položil les in ga še privil z inox vijaki), nato pa položil še poliester, da les ni izpostavljen. Tako sem ga pustil čez zimo, saj so temperature hitro padle pod 15 stopinj.

Tako, če z zamudo odgovorim furi007: končnega izdelka še ni, bo treba še malo počakat, vendar letos bo zagotovo!!

@sam1: včeraj sem opazil da so novi posti v tej temi in sem se takoj zakopal v račune, saj sem se ze nekajkrat vprašal koliko sem do sedaj nabavil. Če sem prav zračunal, sem do sedaj kupil 150 kg smole, 100 kg mate in pa 25 kg gelcoata, 2kg aerosila, 3kg trdilca. Za les ne morem izračunat koliko ga je. Za poliester in za gelcoat sem ziher da podatek drži. 1700 evrov vse skupaj z orodjem, ki ga nisem imel in vsem materialom ki sem ga kupil v zvezi s čolnom.
Uporabniški avatar
BadAzz
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a BadAzz » Če Maj 23, 2013 11:39

Slika

Slika

Slika

Slika
iz pene sem naredil približno obliko za polaganje poliestra

Slika

Slika

Slika

Slika
Uporabniški avatar
BadAzz
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a BadAzz » Če Maj 23, 2013 11:46

Slika

Slika

Slika

Slika
tisti les spodaj se odstrani - je le nosilec dokler ni položen poliester
Slika

To sta šele 2 plasti poliestra, potem sem pobrusil in nanesel še 2 ter naredil nov rob vendar slik nimam.
Uporabniški avatar
BadAzz
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a BadAzz » Če Maj 23, 2013 11:54

nov rob na modrem delu

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Maj 23, 2013 13:01

Pozdravljen vidim da imaš še energije in volje do projekta, pohvalno. Smo se že ustrašli da te je minilo, ker si bil eno sezono na suhem. Čim več uspehov in volje še naprej!

Za ta rob bi lahko enostavno dal ovalno leseno letev jo zlaminiral in jo kar pustil notri.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov