AKUMULATOR
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Tadejko: Ali bi po tej logiki bila kombinacija dveh manjših akumulatorjev boljša od enega velikega? Recimo 2x 60 Ah ali 120 Ah (številke so izmišljene)?
Nikakor ne!!!!!
Vedno uporabi čim manj VZPOREDNO vezanih celic. da dosežeš željeno kapaciteto!
Najbolje je, da bi željeno kapaciteto imela zgolj ena sama celica.
Da dosežeš željeno napetost celice vežeš zaporedno.
Posamezna svinčena celica ima nazivno napetost 2V.
Nikakor ne!!!!!
Vedno uporabi čim manj VZPOREDNO vezanih celic. da dosežeš željeno kapaciteto!
Najbolje je, da bi željeno kapaciteto imela zgolj ena sama celica.
Da dosežeš željeno napetost celice vežeš zaporedno.
Posamezna svinčena celica ima nazivno napetost 2V.
Majhen nasvet ob menjavi akumulatorjev.
NIKOLI ne zaverglajte motorjev, če žica ni trdo privijačeno na akumulator.
To še posebej velja za večje dizelske motorje.
Če je kleme le nataknjeno na akumulator je površina kjer se akumulator in žica tikata majhna. Ob velikih tokovih se material iz katerega so narejeni +- kontakti na akumulatorju tako segreje da se v sekundi vse stopi. Ostal vam bo le akumulator, ki nima več kontaktov in nimate kam priklopit kablov. Lahko ga vržete le še v smeti.
Druga banalna strvar ki se je zgodila prijatelju ob menjavi akumulatorja se kliče ročna ura.
Na zapestju je imel uro s kovinskim paskom. V roki je imel viličasti ključ 13 in je zatiskal na akumulatorju kontakt+. Ključ in ura sta se tikala. Ko je zatiskal kontakt na akumulatorju je nehote z paskm ure taknil kovinski del namotorju barke.
Pasek se je v sekundi tako segrel, da je imel opekline druge stopnje vse okoli zapestja. Vse kovinske čelne na pasku od urej je dobesedno zvarilo skupaj.
NIKOLI ne zaverglajte motorjev, če žica ni trdo privijačeno na akumulator.
To še posebej velja za večje dizelske motorje.
Če je kleme le nataknjeno na akumulator je površina kjer se akumulator in žica tikata majhna. Ob velikih tokovih se material iz katerega so narejeni +- kontakti na akumulatorju tako segreje da se v sekundi vse stopi. Ostal vam bo le akumulator, ki nima več kontaktov in nimate kam priklopit kablov. Lahko ga vržete le še v smeti.
Druga banalna strvar ki se je zgodila prijatelju ob menjavi akumulatorja se kliče ročna ura.
Na zapestju je imel uro s kovinskim paskom. V roki je imel viličasti ključ 13 in je zatiskal na akumulatorju kontakt+. Ključ in ura sta se tikala. Ko je zatiskal kontakt na akumulatorju je nehote z paskm ure taknil kovinski del namotorju barke.
Pasek se je v sekundi tako segrel, da je imel opekline druge stopnje vse okoli zapestja. Vse kovinske čelne na pasku od urej je dobesedno zvarilo skupaj.
storm81 napisal/-a:Pozdravljeni,
Zanima me ali lahko namesto štartnega akuja na barki z notranjim dizel motorjem uporabljas za zagon "jump start" masino, ki jo prikljopiš na servisni ciklicni banner akumulator?
Hvala in lep pozdrav.
Kja misliš pod ""jump start" masino" je to polnilec ki zagotavlja tudi zagon ali je to prenosna škatla z pomožnim akumulatorjem?
Jaz se pri dizlu ne bi igral z nobeno stvarjo. Nov zagonski akumulator ali primerne kable za zagon vsaj 25mm2 preseka. Ne trgovinske, ki imajo 1.5mm2 in dodatni zagonski akumulator če je vgrajen samo izpraznjen.
Mato 
storm81 napisal/-a:Ja, pod "jump start" mislim prenosno skatlo s pomoznim akumulatorjem.
Zdej je to "đabaluk" pa še dimenzijsko ni zlo velik, sem bil skeptičen in s takimle kresneš en ornk kombi tja do 5x s totalno praznim akumulatorjem
http://www.aliexpress.com/item/50800mAh ... 8ade92113e
Wellcraft 2600 Martinique
štartni akumolator mi bo počasi odpovedal, ker bom to na čolnu prvič menja me zanima vaš nasvet kaj naj kupim in če lahko kaj zajebem z akumolatorjem kot je na spodnjem linku. Sedaj je notri Banner 88Ah, 640A, ne vem pa , ali gre to za akumolator s tekočim elektrolitom ali AGM. Kot sem malo prebral so boljši AGM. Na čolnu sta še dva aku za porabnike, vse skupaj je povezano še s sončno celico. Ker se na elektriko ne spoznam in sem čoln dobil že z vso to opremo, me zanima če lahko enostavno kupim in zamenjam aku kot je na spodnjem linku? Se opravičujem za neumno vprašanje, ampak nebi rad kej skuru al pa zakuru
http://www.gapex-marine.si/energija/aku ... _85ah.html
Ali pa ta, ki pa mislim da ni AGM
http://www.akumulator.si/izdelek/A1%201 ... reme-100ah
Lp[/img]
http://www.gapex-marine.si/energija/aku ... _85ah.html
Ali pa ta, ki pa mislim da ni AGM
http://www.akumulator.si/izdelek/A1%201 ... reme-100ah
Lp[/img]
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
zonzi napisal/-a:...Ker se na elektriko ne spoznam...enostavno kupim in zamenjam aku
Pozdravljen
Si odličen kandidat, da ti bodo uturili česar se ne morejo znebit. Ne boš prvi.
Pokliči in ti bom pomagal izbrati kot je treba. Telefon je na koncu cenika.
Cenik za sveže, nove in kvalitetne akumulatorje TAB...
LP NT

Nikola T. napisal/-a:zonzi napisal/-a:...Ker se na elektriko ne spoznam...enostavno kupim in zamenjam aku
Pozdravljen
LP NT
Da izkoristim temo. Menjam porabniška akumulatorja, trenutno imam na jadrnici dva porabniška po 100Ah, niti ne vem kakšnega tipa, znamke Banner, extra calcium power..
Ker bi enkrat v naslednjih dveh letih dal na jadrnico tudi solarne panele, mi je Joško priporočal AGM akumulatorje TAB. Sem šel gledat in klical in opazim kar cenovno razliko. 95Ah TAb je 258€ z ddv. Podobnih karakteristik, pa kar je še bolj zanimivo, popolnoma enakih mer od Varte je pa 199€ z ddv. http://www.akumulator.si/izdelek/A1%201 ... -agm-varta . Sicer rad podpiram domačo industrijo, ampak za 25% razlike v ceni pa ne.... Kakšna razlaga?
Aha, kakšen je pa ta akumulator v primerjavi z zgornjima ? http://www.amp-solar.com/solarsmf100
Hvala za odgovor.
Kariera napisal/-a:Nikola T. napisal/-a:zonzi napisal/-a:...Ker se na elektriko ne spoznam...enostavno kupim in zamenjam aku
Pozdravljen
LP NT
Da izkoristim temo. Menjam porabniška akumulatorja, trenutno imam na jadrnici dva porabniška po 100Ah, niti ne vem kakšnega tipa, znamke Banner, extra calcium power..![]()
Ker bi enkrat v naslednjih dveh letih dal na jadrnico tudi solarne panele, mi je Joško priporočal AGM akumulatorje TAB. Sem šel gledat in klical in opazim kar cenovno razliko. 95Ah TAb je 258€ z ddv. Podobnih karakteristik, pa kar je še bolj zanimivo, popolnoma enakih mer od Varte je pa 199€ z ddv. http://www.akumulator.si/izdelek/A1%201 ... -agm-varta . Sicer rad podpiram domačo industrijo, ampak za 25% razlike v ceni pa ne.... Kakšna razlaga?
Aha, kakšen je pa ta akumulator v primerjavi z zgornjima ? http://www.amp-solar.com/solarsmf100
Hvala za odgovor.
Ima kdo kakšno priporočilo?
Hvala.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Naj bo kdo tako prijazen in naj pojasni, v čem je razlika med trakcijskimi in start/arop akumulatorji, oziroma da povezavo na primerno pojasnilo.
Če jaz napišem pojasnilo, bo spet kdo izgubljal živce.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Marjan Tomki napisal/-a:Naj bo kdo tako prijazen in naj pojasni, v čem je razlika med trakcijskimi in start/arop akumulatorji, oziroma da povezavo na primerno pojasnilo.
start stop baterije so naceloma enake, kot ne start stop.
Na neki točki so bolj kvalitetno narejene, da "dobro prejemajo" tok in enako dobro oddajajo, da pri manjsi napolnjenosti se vedno zagotavljajo dovolj velik startni tok.
Po drugi strani pa so jim že pred "delovno dobo" zagotovljeni dobri pogoji za delo, saj ima vsak avto predpisano start stop baterijo ali je AGM ali pa EFB in je tudi polnjenje do neke mere optimizirano za določen tip baterije.
To je tako splošno. Verjamem pa celo, da imajo določeni proizvajalci isto linijo za "navadne" in start stop. Samo tiskar dela drugačne nalepke... Ugibam...
NAj pa se kdo doda kaj...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Notranjost je precej drugačna. Ne spomnim se dobro v čem točno je štos, ampak če startno baterijo uporabljaš kot delovno jo boš "zapacal" in te baterije imajo precej višje samopraznjenje kot delovne baterije. Slednjih ne smeš uporabljat na višjih tokovih npr. za start, ker bo slej ko prej zvilo "lamele! v notranjosti, prišlo bo do kratkega stikain baterija bo fuč. Te baterije imajo praviloma večjo specifično kapaciteto od startnih.
Je pa res, da nekatere tovarne lepijo različne nalepke na en in isti delovni model baterije in naenkrat imaš celo paleto sicer enega izdelka. Vem tudi za resnično štorijo, ko je ena firma zamenjala pokrov baterije. Tistega z čepi za dolivanje destilirane vode so zamenjali z takim brez čepov in "nov" izdelek so potem reklamirali kot baterijo brez vzdrževanja, kar je nekaj časa tudi bila.
Je pa res, da nekatere tovarne lepijo različne nalepke na en in isti delovni model baterije in naenkrat imaš celo paleto sicer enega izdelka. Vem tudi za resnično štorijo, ko je ena firma zamenjala pokrov baterije. Tistega z čepi za dolivanje destilirane vode so zamenjali z takim brez čepov in "nov" izdelek so potem reklamirali kot baterijo brez vzdrževanja, kar je nekaj časa tudi bila.
Pri vseh reklamah so mi najbolj všeč razni slogani ala posebej za navtiko, posebej za golf vozičke in podobna sranja....pač odvisno komu jih prodajajo. Je pa logicno, da so določene razlike med startnimi in cikličnimi.....pri tistih vmes, je pa že vprašanje, v čem se razlikujejo.
Moj nasvet je, da ne kupuj izdelkov, ki se reklamirajo kot neka posebnost, specialnost za določeno področje, ki jo dobiš samo v specializirani trgovini itd...temveč razmisli kaj rabiš,če je to startni aku, potem bo v barki dober tudi polovico cenejši traktorski ali kamijonski.....če je ciklicni, potem bo dober vsak, pa magari je namenjen specislno za ups ali otočne sončne elektrarne....
Moj nasvet je, da ne kupuj izdelkov, ki se reklamirajo kot neka posebnost, specialnost za določeno področje, ki jo dobiš samo v specializirani trgovini itd...temveč razmisli kaj rabiš,če je to startni aku, potem bo v barki dober tudi polovico cenejši traktorski ali kamijonski.....če je ciklicni, potem bo dober vsak, pa magari je namenjen specislno za ups ali otočne sončne elektrarne....
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta