Čoln Frauscher 858 Fantom.
Moram priznat da so razvili dober sistem za sidrni valjček. Video začne se na 5:00min
https://www.youtube.com/watch?v=BQhLYQee-ZQ

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

alesjo napisal/-a:To pa ni nič novega, to smo vsi, ki redno sidramo ugotovili že davno, davno nazaj.
matoz napisal/-a:@Bonaparte super in hvala za ta test.
AEgir napisal/-a:Kolk ketne morš spustit pa tam kjer je plima/oseka 15m razlike?
Bonaparte napisal/-a:Včeraj sem testiral oprijem sidra glede na dolžino verige.
Na 9m čolnu sem spustil sidro v morje na 10m globine.
Spustil sem sidro STORM1.1
Pognal sem motor in prestavil v vzvratni pogon.
Moč motorja sem dal na 1.200 obratov to je približno 25% od turbozizelskega 130hp motorja. Barka je vozila vzvratno s hitrostjo 4km/h.
Dno je bilo ugodno za sidranje, . Čisti mehak mulj, brez trave.
Pri spuščenih 10m verige je barka vozila vzvratno brez da bi čutila sidro.
Pri 15m verige je barka rahlo čutila sidro. Hitrost se je zmanjsala za 10%.
Pri spuščenih 20m verige je barka še zmeraj vozila vzvratno z isto hitrostjo kakor z 15m verige. Veriga je bila preveč navpično zategnjena, da bi se sidro lahko globoko zakopalo. Sidro je neprestano skakalo ven iz mulja vsakic ko se je veriga napela diagonalno proti gladini.
Pri spuščenih 25m verige je prišlo do točke preobrata. Sidro se je zarinilo globoko v mulj. Dodal sem še več gasa in sidro se je še globlje zakopalo.
Sklepna ugotovitev
Če je dolžina veriga spuščena manj kakor 2,5x globina morja niti odlično sidro ne bo prijelo.
Stari morjeplovci ki so ugotovili da je potrebno imeti minimalno 3 kratno dolžino verige in to zapisali v knjige so ugotovili pravilno. Niti z novimi sidri se to pravilo ni spremenilo.
Američani učijo da je priporočljivo imeti 5x dolžino.
Iz testov ki sem jih opravljal lani lahko povem da pri 5x dolzini sidro zdrži dva krat večjo moč preden zaorje kakor pri 3x dolžini.
.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta