Saga o zaganjaču-štarterju-"ajnlaserju"

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Avg 14, 2013 14:24

No. 1 napisal/-a:Problem s starterjem mam že odkar mam čoln:

1. odlomilo je konico ohišja pri nekem serviserju Romanu... zamenjal s kitajcem
2. vrtel se je v prazno, pobralo zobce na plastičnem zobniku
3. vdrla voda v barko, bil v vodi, problemčki taki in drugačni-zamenjava
4. spet nek kitajček, ki je delal eno sezono in pobralo je plastični zobnik

Ker se mi je v tem trenutku naredilo, da je enkrat vrtel v prazno smo ugotovili, da na vztrajniku manjkata dva zoba in da se nebi še enkrat naredilo, da bi naletel na točno to luknjo smo zamenjali vztrajnik. To je bilo 3 sezone nazaj.

5. zaganjač iz Jucce, delal celo sezono 2012, brez težav, razen da je konec sezone odlomilo vijak. Po zamenjanem vijaku ta štarter ni delal ker se je vrtel v prazno oz. le malo zagrabil. Vsi dvignili roke, da je vse o.k a se vrti v prazno...

6. začetek 2013 mi Habibi uredi menjavo z novim, dejansko se s težavo kaj in kako je bilo s tem 5 nisem ukvarjal.

No pri štarterju 6 mi je odlomilo vijak-spet (tretjič) in enaka težava kot s štarterjem 5 se je ponovila. Kot sem v prejšnjem postu napisal je bil keč v zobniku in rotorju, ki se je vrtel tudi na roke, ampak to se trem serviserjem v Istri ni zdelo vredno pozornosti pa tudi na forumu ni nihče o temu pisal. Ta štarter 6 so dali v primež in testirali v Novigradu, potem v Červarju vmes enkrat v Funtani in prejšnji vikend še drugič v Funtani. Vsi so dali roko v ogenj da s štarterjem ni nič narobe, ampak da je nekaj drugega, tretjega oz. kot pravi MitjaP se z njim stika vztrajnik pa lahko da je tam kaj... Ker gledam na to po najosnovnejši logiki in ker z vztrajnikom ni nič narobe dve leti oz. tri in ker je prej bil enak vztrajnik a z dvema manjkajočima zoboma, potem se nekako nagibam, da z njim ni nič narobe.

Štarterji od 1-4 so crknili zaradi nekvalitete, vode... precej logično. Štarter 5 in 6 pa sta do sedaj mela težavo z neustrezno pritrditvijo, ker nisem vedel (pa tut cela ta četica serviserjev očitno ne), da so včasih k štarterju prilagali tudi nove vijake, kjer se je tisti nazobčan del "vrezal" v štarter in v ohišje pod navoj, da je zagotovil popolno trdnost. Preveril sem tudi sam z navadnimi vijaki in namestil kamero, ki je posnela zagon, potem pa še zagon z vijaki, ki so mi jih naredili po meri saj originalnih colskih ne morem vstaviti. Danes dobim še zadnji kos železa, da stabilizira zaganjač tako da bo tiptop.

Glede na zapisano in ker sedaj nikoli ne zdrsne (z neustreznimi vijaki je kdaj pa kdaj zarućilo) se sedaj ukvarjam z novima izzivoma, mislim pa da napake na vztrajniku ni niti slutiti-ali pa mogoče še misliš drugače MitjaP?

Nova izziva sta:
-občasno le klikne in ne zažene starterja, po moje krivec rele ali karkoli je že zgoraj na motorju in vezano na starter. Isti je vezan tudi na peto za dviganje in spuščanje pa med dvema je brikano eden pa frej stoji skrajno desno...
Slika

-noče zagnati, ker nč ne smrdi po bencinu sklepam, da ne potegne benza in očitno je nastal luft v mesecu ko smo delal istrsko malo šolo zaganjačev. Sedaj bom probal naliti benz, preveriti če pumpa ipd

-mam pa še novi izziv na backup Tomos 4,5 kjer mi je vzmet za vračilo vrvice odletela pa rabm novo

Jebenti če forum ne bo doktoriral iz te teme.Po sliki sodeč tile releji ne kažejo kake perspektive.Jest bi temeljito vse prečistil,pregledal te kable(ali so lotani spoji),če je možno releje odpreti, bi jih,ter prečistil kontakte v njih,grem stavit,da so ulala.Za feder za T4 bom pa pogledu pa ti javim.
mašinfirer
No. 1
Admiral
Kraj: Vodice & Novigrad

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Sr Avg 14, 2013 14:26

No bom tale prosti rele dal dol pa razdrl, da vidim kaj je not, sej bi mogu bit po fohu štromar... ker pa mi grdo zgledajo sm že tuhtu, da bi jih kr zamenu. Kje pa se to dobi oz. kok miš da je to vredno?

A še pogledaš kaj je "rele" z enim kontaktom, ki je spodaj pod temi-to mi ni jasno, nanj pride 5,3V in ko je stalni plus ma on to napetost, ko je kontakt pa ne štekam kaj naj bi delal.
Wellcraft 2600 Martinique
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Avg 14, 2013 17:03

No. 1 napisal/-a:No bom tale prosti rele dal dol pa razdrl, da vidim kaj je not, sej bi mogu bit po fohu štromar... ker pa mi grdo zgledajo sm že tuhtu, da bi jih kr zamenu. Kje pa se to dobi oz. kok miš da je to vredno?

A še pogledaš kaj je "rele" z enim kontaktom, ki je spodaj pod temi-to mi ni jasno, nanj pride 5,3V in ko je stalni plus ma on to napetost, ko je kontakt pa ne štekam kaj naj bi delal.

Sonda za pritisk olja.
mašinfirer
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Avg 14, 2013 22:08

In na tej sliki naj bi bil "generalno obnovljen motor " ?? :lol: :lol:

Ej, No.1, ti si prej Grunf, kot pa No.1 :twisted:

Slika
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Po Avg 19, 2013 11:46

Evo Grunf bo spucu tut tele relejčke, da bodo lepi, ampak to je blo v planu, ko bo Tex zrtihtu eno rabljeno plato z mikrostikalom, da ne bom 2x razdiral :lol:

Drgač sm pa zalaufu, keč je bil v bencinu, sicer mi ni jasno kje je luft potegnu, sem kar na usta vse probal, ampak ko sem gas ročko v leru pumpal ni nič "scalo" v frgazer, pol sm ga odpru malo prepihal dize, ampak kr za vraževerje... no po moje je blo bistveno, da je v tisto komorco prišel bencin, ker pol je pumpalo in pol je z malo muke tudi vžgal in sedaj kresne 123.
Borut
Viceadmiral
Kraj: ob Muri

OdgovorNapisal/-a Borut » Po Apr 06, 2015 20:03

bom kar tu povprašal!
sicer mi dela vse ok.,ampak bi vseeno rad pregledal krtačke in kontakte pred sezono.
Kako se tega lotiti?
Naj snamem cel starter ali naj ga razstavim kar na motorju,zadaj sta dva mala vijaka,drugače je pa spodaj pritrjen z večjima.
Motor 3.0.l 2005 250ur.

lp.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Apr 06, 2015 20:25

Snemi ga,podri,očisti,kolektor kjer laufajo krtačke z vodobrusnim zgladi in vmesne pore na kolektorju sčisti,da bo razmak lepo viden.Namaži zobnik in njegovo ležišče.Ko ga boš zložil ga probaj(na ponku),na koncu ga pobarvaj,da s tem preprečiš vdor vlage.Tudi avtomat,če znaš, podri in tisto bakreno ploščo,ki spaja kontakta kar obrni okrog,da bo spoj pri kontaktu dober.
mašinfirer
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Apr 06, 2015 21:00

Jedro avtomata pa ornk očisti in čist na tanko namaži z silikonsko mastjo. Ampak res minimalno!
Borut
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Borut » Po Apr 06, 2015 21:20

če ga snamem,rabim nove vijake?

lp.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Apr 06, 2015 21:24

Ne,skrtači jih malo namaži in nazaj.
mašinfirer
Borut
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Borut » Po Apr 06, 2015 21:47

hvala za hitre odgovore,sezona trka na vrata pa to...

lp.
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » To Apr 07, 2015 09:08

Borut napisal/-a:če ga snamem,rabim nove vijake?

lp.

Odvisno o katerih vijakih govoriš :?

Nauk moje sage je da vedno ko zamenjaš starter daš nova vijaka, ki držita starter na motor. Zakaj? Ta dva vijaka imata nad navojem še tak nazobčan del, ki se skoraj ob vsakem zategovanju izrabi. Bolj ko je izrabljen manj je fiksiran ta vijak v sam motor. Malo, zelo malo lufta sčasoma nastane malo več in potem enkrat odlomi ta vijak. Meni se je to naredilo cca. 10x pa so vsi veleznalci (razen ene svetle izjeme) nič vedeli o temu.
Nenzadnje je obvezno imeti kontra stran dobro pritrjeno na motor z enim konkretnim negibljivim delčkom, ko sem zamenjal oboje (vijake nove in ta delček na koncu naredil novega zelo trdnega) imam že dve sezoni s tem popolni mir.

Včasih so baje zraven zaganjača v kompletu dali tudi nove vijake, pri Fereliju v červarju pa so hoteli za ta dva šraufa okoli 35€.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Apr 07, 2015 09:19

Ja delno imaš prav,vendar so se ti vijaki lomili zaradi tega,ker zadaj štarter ni bil vpet z nisilcem,kot sem ti takrat že omenil,da mora to bit.Če ti pa štarter visi le na tistih dveh vijakih,se pa zaradi obremenitve in premočnega pritegovanja odlomijo.Zato mora bit štarter fiksiran tudi na zadnji strani kjer so krtačke.Tako je tudi original.
mašinfirer
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » To Apr 07, 2015 09:23

habibi Vll napisal/-a:Ja delno imaš prav,vendar so se ti vijaki lomili zaradi tega,ker zadaj štarter ni bil vpet z nisilcem,kot sem ti takrat že omenil,da mora to bit.Če ti pa štarter visi le na tistih dveh vijakih,se pa zaradi obremenitve in premočnega pritegovanja odlomijo.Zato mora bit štarter fiksiran tudi na zadnji strani kjer so krtačke.Tako je tudi original.

Res so se mi enih 2x zlomili zaradi tega, ampak potem je bilo pa to že zrihtano a sta bila sprednja dva vijaka na katerih visi kljub kontra matici n vrhu ko pride skozi, kljub večji trdoti železa, kljub... še vedno lomljivi dokler jih nisem zamenjal z originalnimi (narebrenimi-deviško). :shock:
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Apr 07, 2015 10:04

No.1 a se že kej pripravljaš,vsak cajt bo 1.5 pol pa akcija :lol: :lol:
mašinfirer

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov