AKUMULATOR

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Jan 07, 2010 09:03

Ali imaš izvenkrmni motor? Kako veliko plovilo? Za katere porabnike potrebuješ akumulator. Ali je ta akumulator namenjen samo za start in avtoradio? Moraš več povedati.

Osebno imam na jadrnici 50 konjski motor in 1070Ah akumulatorjev.
Vendar meni konstantno deluje zmrzovalnik, hladilnik, navtex in radijska postaja. Ostale porabnike kot so luči, instrumenti, radio, PC, TV... pa vklopimo po potrebi. Na sidru sem lahko tri dni brez polnenja ob tem da zelo pazimo in ugašamo po nepotrebnem prižgane luči itd.
Lep pozdrav
Nikola Tesla :D
Uporabniški avatar
kanto
Kapitan

OdgovorNapisal/-a kanto » Če Jan 07, 2010 10:05

Porabniki so: radio-večinoma CD, hladilnik, fishfinder, pozicijske luči, to je to. Motor je izvenkrmni, 4-takt, čoln je dolg 5 m. Zanima me predvsem, koliko lahko s tem motorjrm sploh polnim na uro? Proizvajalec priporoča aku. od 75-100A.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Jan 07, 2010 10:42

Ali imaš samo en akumulator?
Predvidevam, da je samo eden. Sicer si zopet zelo malo povedal kajti ni dovolj, da poveš kaj vse napajaš ampak je pomembnen tudi način uporabe. Recimo ali hladilnik dela samo kakšno uro ali cel dan itd.

Motor pri motornih barkah deluje relativno kratek čas. V tem času ti napolni akumulator kolikor pač uspe in na to nimaš kaj dosti vpliva ker imajo izvenkrmni motor zelo šibak alternator. Po mojih predvidevanjih ga napolniš le z 10-20Ah v eni uri, kar je v bistvu zelo malo in nikakor ni dovolj za hladilnik. Verjetno ne motoriraš kaj dosti več kot uro do uro in pol.

V tej konfiguraciji akumulator ni namenjen napajanju kaj dosti več kot za radio in pozicijske luči. Za hladilnik še posebej, če je priklopljen več ur je velika možnost, da ti bo spraznil akumulator.

Kanto še to sem ti pozabil odgovoriti. VEDNO je bolje imeti večji kot manjši akumulator. Koliko se bo akumulator napolnil ni odvisno od akumulatorja ampak od polnilca pa naj si bo to alternator ali 230V polnilec.

Lep pozdrav
Uporabniški avatar
kanto
Kapitan

OdgovorNapisal/-a kanto » Če Jan 07, 2010 11:30

Imam samo en akumulator in z energijo delam čimbolj varčno. Hladilnik ponavadi dela samo med vožnjo, ribolovom.

Predvideval sem, da tako majhen motor takšnega aku. ne bo nikoli napolnil. Zanimalo me je samo, če je bolje imeti velik aku., na pol poln kot pa majhnega na ful. Ampak praviš, da je bolje imeti večjega.
Uporabniški avatar
dole
Viceadmiral
Kraj: gorenjska - center galaksije

OdgovorNapisal/-a dole » Če Jan 07, 2010 12:03

kanto napisal/-a:Zelo zanimiva in pohvale vredna tema!

Sedaj pa še moje, morda neumno vprašanje. Imam motor 50KM in akumulator 180Ah. Ali bi bilo bolj pametno imeti manjši akumulator. :roll:

Kaj pa maš vse še na plovilu HI-FI, TV, mikrovalovno, grelec vode... hecam se .... Če bi imel ene 120 Ah manj bi blo dost, če bi rabu samo za vžig, pa še kašn radio bi lahk zravn ropotal s predpostavko, da ti ga polni od delovanju motorja. (pa še sam nimam pojma o elehtriki, sem pa probal in je delal pa čeprav mi je aku 1 x zalilo morje)

jest bi rajš tist štamprle na vsako uro po grlu ruknu, bi se mel na koncu vsaj fajn.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Če Jan 07, 2010 12:33

admin napisal/-a:Jah, dobrota je sirota, to smo res že večkrat doživeli, se je pa na koncu vedno stvar tudi umirila in smo vse lepo razčistili... :D

Atilone, glede mojega predloga pod številko 4:
To ni nikakršen "perpetum mobile", to je ravno nasprotno, to je sistem z malce slabšim izkoristkom, ki pa definitivno deluje.

Glede izkoristkov tako na brzino pa je sledeče:
Alternator pretvarja mehansko energijo (vrtilni moment) v električno. Pri tem ima seveda izkoristek, ker ni "perpetum mobile". Ta izkoristek je recimo nekje 85%, ostalo je upor na ležajih, pa neželena toplota ob segrevanju, pa še nekaj manjših reči...
Če vse skupaj polneš direktno, si torej "izgubil" 15% mehanske energije, vse ostalo pa je na voljo za polnjenje.
Če pa gremo naprej, pa pridemo do inverterja. Če je kakšen dober naj bi imel izkoristek preko 90%, pa da ne kompliciramo, tukaj recimo, da je kar 90%.
Naslednja stvar v verigi je polnilec, ki ima spet izkoristek preko 90%.

Skupaj smo torej najprej na 85%, nato na 90% in še enkrat na 90%.
Celoten izkoristek je produkt zgornjih treh izkoristkov:
0,85 x 0,90 x 0,9 = 0,69 oziroma 69%

Dodatno v taki verigi "izgubimo" cca. 15%, kar pa ni nekaj strašnega! Pri motornem plovilu bi recimo rad polnil komplet akumulatorjev s tokom 60A, kar pri 12V znese 720 W.
Torej pridelati moram 720 W električne moči.

Motor bo pri direktnem polnjenju iz alternatorja moral zagotoviti:
720 / 0,85 = 847 W mehanske moči

Če pa smo v celotni moji "trapasti" verigi, pa bo moral pridelati:
720 / 0,69 = 1.043 W

Razlika je 196 W mehanske moči! Seveda je to nekaj, vendar če pogledamo na recimo 200 ali 300 KM motorju, mislim, da je vse skupaj smešno!

In ker vemo, da sodoben diesel motor za 1 kWh moči porabi cca. 210 g (ali celo manj) nafte, to pomeni:
210 * 0,196 = 41 g več nafte na uro!

41 gramov nafte je recimo nekje okrog 0,05 l, se pravi natančno en "štamprle". Sedaj naj mi pa nekdo napiše, kako bo izmeril, da mu motor na uro popije "cel štamprle" več... :shock:

No mimogrede, s tem dodatnim štamprlom smo baterije napolnili s kapaciteto 60 Ah, kar ni mačji kašelj.

Se strinjam, da je večkratna pretvorba energije nesmiselna, vendar če ni na voljo nekega pametnega DC-DC oziroma 12-12 polnilca, potem taka rešitev zagotovo deluje in imaš kvalitetno napolnjene akumulatorje!

LP

Admin zdravo.
Saj veš, da ni bilo moje mišljenje glede tvojega predloga pod št. 4., mišljeno kot da to ne deluje ( sem lepo pripisal, "po mojem laičnem mišljenju"), še najmanj pa mislim da je "trapasto", ker nimam niti znanja niti namena ocenjevat nekoga kateri se 100 % več spozna na to temo. Nisem pomislil, da poleg izgube za delovanje pretvornika, pridobimo toliko energije, da smo še vedno na "dobičku" z elektriko.
To pa je sedaj zopet ena stvar v tej temi, zaradi tvojega pojasnila o delovanju takega sklopa, katero sem se naučil, in za to sem ti hvaležen.
Me je pa ta smer zanimala že kako leto nazaj, smer elektrike na plovilih, ampak je , hvala bogu, končno sedaj prišlo do tolmačenja te misterije.
Upam pa, da ne bo kmalu konec te debate ( radi kakih provokacij, katerih smo mi že navajeni, ampak so samo škodljive), ker kar požiram napisano z perfektno razlago :idea: . Pa verjetno nisem edini.
LP
Bojan5
Poročnik bojne ladje
Kraj: Ljubljana

Še malo o polnjenju in izkoristkih

OdgovorNapisal/-a Bojan5 » Če Jan 07, 2010 17:59

Najprej lep pozdrav!
In prošnja: reč o kateri pišemo imenujemo akUmUlator, prosim.

Izkoristki alternatorjev so milo rečeno zelo slabi. Povprečni alternator ima izkoristek cca 35%. Dodajmo še izkoristek jermenskega prenosa cca 75%.
Z malo matematike ugotovimo, da za vloženih 1000 Wh na izhodu dobimo 262Wh. Da bo "sreča" še večja dodajmo še 90% izkoristka pri polnjenju in še
90% izkoristka pri praznjenju. Pa smo za vsako vloženo kWh dobili 212 Wh.
Veliko boljši izkoristek ima dinamo (Fičko recimo. Še pomnite tovariši :D ) cca 65%, kar prinese v računu 395 Wh. Praktično 2x več energije.

Prednosti alternatorja pa so: Polno moč oddaja že pri cca 2000 vrtljajih, ni potrebna pretokovna zaščita (alternator ne more dati večjega toka, kot konstrukcija dovoljuje, dinamo pa lahko kaj hitro pregori pri preobremenitvi). Veliko manj vzdrževanja (menjava ščetk na dinamu je pogosta).

Regulatorji v alternatorjih držijo izhodno napetost na 14,2 do 14,3 V, kar zadostuje za avtomobile, kjer se akumulator dopolni samo za porabljeno energijo za štart, pa še kakšne pozabljene luči :roll:. Med uporabo pa alternator krije porabo potrošnikov.

Za hitro polnjenje pa bi potrebovali regulator z vsaj 15,5 V (popolnoma napolnjen akumulator ima pri nazivnem toku polnjenja cca 16V.

kanto in ostali
Priporočila proizvajalca za akumulator so pač priporočila, nič in nikdar na bo narobe, če vgradiš 10x večji akumulator. Vsak alternator - dinamo ima tokovno zaščito, le dlje časa bo trajalo, da ga napolniš.

Čisto za laike
Če lahko otroški bazenček napolniš iz pipe v 2. minutah. Bo pipi kaj škodovalo, če boš polnil bazen 20 ur?

Kar pa se tiče DC - DC pretvornikov Obstajajo rešitve.

Bomo kakšno rekli v živo še pri Jelenu danes teden :D
"Na vod ni zajebancije" je rekel in ostal živ.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

Re: Še malo o polnjenju in izkoristkih

OdgovorNapisal/-a motorni » Če Jan 07, 2010 18:55

Bojan5 napisal/-a:Izkoristki alternatorjev so milo rečeno zelo slabi. Povprečni alternator ima izkoristek cca 35%. Dodajmo še izkoristek jermenskega prenosa cca 75%.
D

Če imaš izkoristek 35%, gre ostalih 65% v izgube, torej toploto. Kar težko verjamem, da bi en takle alternator:
http://www.iskra-ae.com/eng/docs/altern ... ompact.pdf
pri 2,4kW izhodne moči z izkoristkom 35% oddaja še 4,54 kW toplote?

Nikola tesla, imaš kakšno oceno izkoristka takole iz prve roke?
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Pe Jan 08, 2010 00:28

CAR ima popolnoma prav, preveč si otežujemo celo zadevo, čeprav je tema res zanimiva.
Na splošno ugotavljam, da na svojih plovilih nimamo pretirane kapacitete akumulatorjev, zato so problemi. Pa poglejte Nikola Tesla, na jadrnici ima 1050 Ah kapacitete, poleg vsega pa montirano tudi sončno celico. To je pravi pristop. Jaz imam kapacitete 3x manj, imam pa zato močnejšo sončno celico.
Seveda je v večini primerov problem prostor, kam stlačiti dodatni-e akumulator-je. Verjemite, da se najde tudi to. In če niso čisto zraven, nič ne de, se jih pa montira kam drugam. Samo presek kablov mora biti zadosten zaradi velikih izenačevalnih tokov. Po moji oceni je najlažje in najceneje pridobljena energija - kapaciteta, ki pa jo je treba, ko se sprazni, ponovno nadomestiti. In tako smo spet na začetku.

LP
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Jan 08, 2010 21:20

Izkoristek alternatorja in jermenice je razmerje med koristno močjo (output) in močjo s katero motor žene alternator (input).

Toplota je dejansko največji problem pri nizkih obratih. To rešujem na način posebnega temperaturnega senzorja montiranega na ohišju alternatorja, ki zmanjša pobudo (izhodni tok) kadar je temperatura previsoka. Ko je obratov dovolj je hlajenje boljše, zato alternator takrat lahko deluje na polno.

Alternator mi pri izračunu predstavlja:
- idealen napetostni vir kadar ima vgrajen klasičen napetostni regulator 13,8V
- idealen tokovni vir kadar ima za pobudo zunanji pameten regulator.

Prve izdelane Iskrine AAN alternatorje sem v navtiki testiral prvi. Testiral sem jih pri kolegu Avtoelektrika Aleš Šlibar s.p. iz Kovorja pred Tržičem, ki ima profi testno mizo za alternatorje. Testiral sem jih z različnimi pametnimi regulatorji. Najbolje se je pokazal Mastervoltov ampak tudi temu manjkata dve funkciji. In sicer:
- omejitev max toka kadar bi želel uporabiti originalni alternator, ki je že vgrajen na plovilu
- vhod za temperaturni senzor alternatorja.

Pred dvema letoma sem kontaktiral Mastervoltove razvojnike ampak tega še vedno niso dodali tako, da sem moral manjšim alternatorjem omejiti pobudo na druge načine. Škoda, saj bi sicer s trimer potenciometrom samo enostavno nastavil pobudo in bilo bi OK.

Obenem naj povem, da je šef razvoja v Iskri tudi dober jadralec in se je lani (upam, da tudi letos) udeležil vsakoletnega jadranja z mojo barko na Lošinj z prijatelji iz Renč. Bosch service Jordan Arčon strokovnjak za šobe, dizel črpalke itd. Pozna ga že nekaj članov foruma (Car,...) saj je z svojim delom dokazal, da je pravi, ter njegovi sosedje in odlični prijatelji. Da ne omenjam, da se zares odlično tudi je in pije.

Lep pozdrav
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Pe Jan 08, 2010 22:16

Res je Jordana je pravi strokovnjak. Nikola Tesla enkrat ko ga boš imel na barki in se boste kaj potepali nižje od kvarnerja mi obvezno javi da prijadram do vas.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
nuvolari
Viceadmiral
Kraj: bled

OdgovorNapisal/-a nuvolari » So Jan 09, 2010 07:11

tale tema okoli akumulatorjev je superca....naučil sem se nekaj več, čeprav vsi tile izračuni mi ne grejo lih u glavo :oops:

pa še eno vprašanje..čist tko..v kolikem času bi se potem napolnil akumulator na povprečnem čolnu in ali je dovolj da motor teče pod štantgasom..in koliko goriva porabi potem na uro..admin je sicer računal pri dieslu, me pa zanima kako je pri bencinarju, recimo 4,3 merc.

hvala
Veritas et Aequitas
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Jan 09, 2010 08:41

Nuvolari..v kolikem času bi se potem napolnil akumulator na povprečnem čolnu? ....
Ko bo produkt toka, napetosti in časa enak porabljeni energijii. Absolutno ni možno reči, če imaš ločilne diode rabiš skoraj 2-3 krat dlje motorirat v mirnem teku, kot če jih ni. Pri klasičnem alternatorju seveda.

Nuvolari...ali je dovolj da motor teče pod štantgasom?...
Da, ker so jermenice izračunane tako, da prične akumulator polniti že pri 900 obratih motorja, alternator pa se vrti takrat že z cca 2.000 obrati. Vsekakor so idealni obrati alternatorja takrat, ko je na motorju vsaj 1.500 obratov.

Nuvolari...koliko goriva porabi potem na uro?...
Odvisno v veliki meri od motorja. Alternator (recimo 70A) predstavlja ob POLNI obremenitvi 70A*13,8V=966W cca 1kW, če računam izkoristek alternatorja in jermenic na cca 30% bo motor obremenjen do 3,5kW (2,6HP), (1.341 W=1HP; 1000W=0,746HP). Se ne da izračunat porabe goriva v mirnem teku. Zaradi obremenjenega alternatorja se poraba ne bo bistveno povečala še posebej ne pri tako velikem motorju.

Lep pozdrav
Nazadnje spremenil Nikola T., dne So Jan 09, 2010 17:49, skupaj popravljeno 1 krat.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » So Jan 09, 2010 15:48

Zdravo
Ne vem koliko je točno in če bo kaj pomagalo..
Imam škodo z 1,9 D motorjem z 90 konji.Če avto ,ki je že topel laufa v prostem teku je trenutna poraba 0.5 l na h,ko prižgem luči je električne porabe cca170 w in se dvigne poraba na 0.6 l na h,pri prižgani klimi pa na o.8 l na h.kolk je pa močen kompresor pa nimam podatka.Tako vsaj pokaže števec trenutne porabe.
LP Iztok
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Jan 10, 2010 19:50

Poraba goriva za polnjenje akumulatorjev je zanemarljiva, še posebej na motorjih, kot jih imamo motornjaki, ki premorejo nekaj 100 konjskih moči... Razlika med porabo diesel in bencin motorja je recimo največ 30%, torej prištej še dodatnih 30% in je to to.

Pri bencincih Merc in Volvo, ki imajo MPI, je prosti tek precej nizek, nekje 650 vrt/min. Pri tem alternator sicer polni, vendar ne z nekim prevelikim tokom. Recimo pri meni na voltmetru kaže napetost največ 12,5 V, ko pa vrtljaje dvignem preko 1000, pa napetost zraste na kakšnih 13,5V. Vse to govorim, če je akumulator delno izpraznjen, potem, ko ti je recimo 10 ur delal hladilnik in na manjši jakosti tudi radio... Če pa je akumulator poln, pa napetost kaže dobrih 14V, kar je tudi prav... Seveda tak instrument ni super točen, je pa povsem zadosti za hitro kontrolo...

Na prostem teku in tudi vrtljajih pod 1000 je največji problem toplota, kot je omenil že Nikola Tesla. Pri meni lahko na Mercruiserjevem alternatorju po prvih 3 minutah pečeš jajca, kasneje pa se ohladi!!! To me zelo zelo moti, ampak očitno stvar zdrži tudi to, kar mi sicer ni logično... Glupi američani...

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov