admin napisal/-a:Jah, dobrota je sirota, to smo res že večkrat doživeli, se je pa na koncu vedno stvar tudi umirila in smo vse lepo razčistili...
Atilone, glede mojega predloga pod številko 4:
To ni nikakršen "perpetum mobile", to je ravno nasprotno, to je sistem z malce slabšim izkoristkom, ki pa definitivno deluje.
Glede izkoristkov tako na brzino pa je sledeče:
Alternator pretvarja mehansko energijo (vrtilni moment) v električno. Pri tem ima seveda izkoristek, ker ni "perpetum mobile". Ta izkoristek je recimo nekje 85%, ostalo je upor na ležajih, pa neželena toplota ob segrevanju, pa še nekaj manjših reči...
Če vse skupaj polneš direktno, si torej "izgubil" 15% mehanske energije, vse ostalo pa je na voljo za polnjenje.
Če pa gremo naprej, pa pridemo do inverterja. Če je kakšen dober naj bi imel izkoristek preko 90%, pa da ne kompliciramo, tukaj recimo, da je kar 90%.
Naslednja stvar v verigi je polnilec, ki ima spet izkoristek preko 90%.
Skupaj smo torej najprej na 85%, nato na 90% in še enkrat na 90%.
Celoten izkoristek je produkt zgornjih treh izkoristkov:
0,85 x 0,90 x 0,9 = 0,69 oziroma 69%
Dodatno v taki verigi "izgubimo" cca. 15%, kar pa ni nekaj strašnega! Pri motornem plovilu bi recimo rad polnil komplet akumulatorjev s tokom 60A, kar pri 12V znese 720 W.
Torej pridelati moram 720 W električne moči.
Motor bo pri direktnem polnjenju iz alternatorja moral zagotoviti:
720 / 0,85 = 847 W mehanske moči
Če pa smo v celotni moji "trapasti" verigi, pa bo moral pridelati:
720 / 0,69 = 1.043 W
Razlika je 196 W mehanske moči! Seveda je to nekaj, vendar če pogledamo na recimo 200 ali 300 KM motorju, mislim, da je vse skupaj smešno!
In ker vemo, da sodoben diesel motor za 1 kWh moči porabi cca. 210 g (ali celo manj) nafte, to pomeni:
210 * 0,196 = 41 g več nafte na uro!
41 gramov nafte je recimo nekje okrog 0,05 l, se pravi natančno en "štamprle". Sedaj naj mi pa nekdo napiše, kako bo izmeril, da mu motor na uro popije "cel štamprle" več...
No mimogrede, s tem dodatnim štamprlom smo baterije napolnili s kapaciteto 60 Ah, kar ni mačji kašelj.
Se strinjam, da je večkratna pretvorba energije nesmiselna, vendar če ni na voljo nekega pametnega DC-DC oziroma 12-12 polnilca, potem taka rešitev zagotovo deluje in imaš kvalitetno napolnjene akumulatorje!
LP