Mercury 40 402 ne vžge

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
darkobmw
Kontraadmiral
Kraj: Žalec-Ankaran

OdgovorNapisal/-a darkobmw » Ne Avg 31, 2014 11:35

ko že govorimo o magnetih je možno,da bi ga uničil ko sem ga hahlo obrusil od znotraj z krtačo na bijaks in kako naj vem če še pravilno deluje?
Uporabniški avatar
darkobmw
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a darkobmw » Ne Avg 31, 2014 11:37

Marcel_Mastnak napisal/-a:sam še sicer nisem naletel na "pokvarjen" magnet ampak sem pa slišal za to ja. Tud če tolčeš po njem ko ga vlečeš iz osi ga lahko razmagnetiš. Al pa če se preveč zagreje kar je pri tvojem čist možno da se je če je drsal po statorju.

samo kako je lahko drsal zdaj pa ne več?
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Avg 31, 2014 11:55

DR76 napisal/-a:Poznamo različne vrste stalnih magnetov, vsi pa so občutljivi na povišano temperaturo, v kolikor pa se dopustna preseže, se s tem trajno zmanjša njihova magnetna sila. Sicer imajo različni tipi magnetov različne najvišje dopustne temperature, je pa ta za večino med 100 in 120°C, najvišje delavne pa med 60 in 100°C.

Delovna temperatura za feritne magnete je med 35 in 60 oC, najboljši izkoristek naj bi imeli pod 45 oC, razmagneti se pa pri okrog 90 oC, pri 70 oC so že povsem zanič. Taki so v večini "magnetov" za vžig.

Najvišja delovna temperatura za neodim magnete je med 90 in 200 oC, odvisno kaki so, izkoristek. Moč imajo pa skoraj konstantno od sobne, do temperature razmagnetenja.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Avg 31, 2014 12:33

Darko saj sem ti napisal obesi gor 13 ali 15 vilice kljuc. Ali pa tavelik izvijac ga mora magnet drzati za konico...
To je pac amatersko ampak okvirno bos vedel...

Marcel ni tako redko da se magnet razmagneti. Kor je sr napisal temeratura je hudic in pa drsanje magneta tudi.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Ne Avg 31, 2014 21:30

Ja sej pravim da sem že slišal za to ampak da še nisem mel opravka s to okvaro pa čeprav sem že dal narazen in skup nemalo agregatov... Nima veze. Mercury ima magnet ki ni črn ampak je nekak integriran v vztrajnik in se vidijo samo tanke ploščice kot pri statorju alternatorja recimo. Da ti pa ne drsa več pa logično če si ga pobrusil kot praviš. Pa lahko da je tudi stator (tisti ki je drsal) bil kaj deformiran in je postal prevelik.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Sep 01, 2014 08:48

Drsal in se brusen. A nisem napisal zgoraj da je verjetno razmik med magnetom ij tuljavo. Ok odvisno kolko je biaks pobral
Mqgnete se da tudi namagnetiti ce so slabi
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » To Sep 02, 2014 11:28

SR 290 napisal/-a:
DR76 napisal/-a:Poznamo različne vrste stalnih magnetov, vsi pa so občutljivi na povišano temperaturo, v kolikor pa se dopustna preseže, se s tem trajno zmanjša njihova magnetna sila. Sicer imajo različni tipi magnetov različne najvišje dopustne temperature, je pa ta za večino med 100 in 120°C, najvišje delavne pa med 60 in 100°C.

Delovna temperatura za feritne magnete je med 35 in 60 oC, najboljši izkoristek naj bi imeli pod 45 oC, razmagneti se pa pri okrog 90 oC, pri 70 oC so že povsem zanič. Taki so v večini "magnetov" za vžig.

Najvišja delovna temperatura za neodim magnete je med 90 in 200 oC, odvisno kaki so, izkoristek. Moč imajo pa skoraj konstantno od sobne, do temperature razmagnetenja.

Dovolil si bom popravek pri temperaturah magnetov.

Feritni magneti se razmagnetijo pri temperaturah okoli 400°C totalno razmagnetenje pa pri Curijevi temperaturi ki leži okoli 700°C.
Preverjeno v praksi je pa magnet takrat že razpokan.

Neodijevi magneti pa so razdelejni po razredih od 30S ki vzdrži 60°C.
To so bili prvi magneti rerdke zemlje.
In pa zadnji doseški 40SH ki zdržijo že 220°C in več.

Tukaj so še Samarij Cobalt magneti ki zdržijo 250 - 300°C, so pa dragi.

Če je magnet ferit je bil potem razmagneten z magnetnim sunkom.
Kar pa ne verjamem če je iskra dobra.
jaz bi tudi prej sumil napačen Timing oz. okvaro dajalnikov impulza oz. CDI enote.

A tesnenje ste preverili?
Mato :wink:
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » To Sep 02, 2014 16:44

A še nismo te zadeve vžgali in zrihtali? Pa saj ta ameriška saga je še daljša kot pred časom tista s tomosom. S to razliko, da v uni drugi je bilo cel kup pljuvalcev, tu pa konstruktivna debata.

OK, samo malo za šalo vse skupaj:))
Uporabniški avatar
darkobmw
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a darkobmw » To Sep 02, 2014 17:10

Ja motor je po menjavi statorja deloval doma v sodu zelo super,ko pa sem prišel na morje je najprej težko vžgal po času vožnje pa ugasnil nato spet z težavo vžgal.Sem pa opazil še nekaj ko sem odvil pokrov filtra goriva ki je na motorju se je slišalo kot bi posrkalo zrak kot bi se ustvaril nekakšen podtlak.
Mato na kakšno tesnenje si mislil.
Sem se pa odločil ,da čez zimo podrem cel motor in zamejam ležaje ojnice,batne obročke in vse kar spada zraven.
Je pa res da sem pri Mercury motorjih samouk zato toliko sprašujem.
Včasih sem šraufal Tomose zato mi osnova motorjeznanstva ni tuja.
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » To Sep 02, 2014 21:19

Mislil sem ravno na to kar si omenil semeringi na glavni gredi.

A si še na morju ali doma?
Ali si ga poskusil vžgati na start sprej? tako bo vsaj videl ali imaš iskro pravi trenutek. Mislim da. tudi na WD40 more vžgat je že dolgo ko smo to prakticiral.
Vakum v filtru je malo čuden, lahko pa si ga razložiš s tem da je mogoče bencin stekel nazaj v rezeorvar če kroglica v ročni črpalki ne tesni.

Če imaš mokre svečke je tu še ena ideja za preverit. Motor posuši svečke prav tako najlažje z plinskim gorilnikom ali na štedilniku. Motor sestavi in nalahno napumpaj gorivo da slišiš ko plovec zapre. nato odklopi cev za gorivo iz motorja, tako boš preprečil da bo črpalka zalivala motor če je slučajno problem v igli plovca. Motor mora vžgat in teči nekaj časa da kolikor je goriva v rezeorvarju.
Meni ga je tko ponagajala lani Yamaha 25 4takt. In to na plaži v zalivu.
Sicer je bil leteči start, pa smo se vseeno pripeljali domov.

P.S. NE PODIRAJ agregata če ne ropota in ležaji nimajo zraka.
Mato :wink:
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » To Sep 02, 2014 22:04

Glede na napisano bi jaz podrl komplet linijo goriva in preveril vsak kos posebaj! poka lahko tud zarad goriva. In ko si rekel da vžge in ugasne...
Wisdom

OdgovorNapisal/-a Wisdom » Sr Sep 03, 2014 06:54

Hoj!

Poka lahko tudi zaradi nepravilne zmesi zraka in goriva. Vse ostalo je lahko v redu. Vžiganje težko, neenakomerno delovanje, ugašanje pri mirovnem teku, pregrevanje in pokanje. Vse to so indici, da ni pravilne zmesi.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Sr Sep 03, 2014 08:34

Pokanje skozi uplinjač pomeni prerevno zmes ali napačno nastavljen predvžig. Če motor poka skozi izpuh je zmes prebogata. Treba je pogledati tudi tesnjenje dovodnih cevi za bencin, priključek na motor (vdor zraka), uplinjač pa mora biti dobro očiščen, da motor dobi dovollj goriva. Če tu nekaj ne štima, bo zmes prerevna.
Uporabniški avatar
darkobmw
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a darkobmw » Sr Sep 03, 2014 19:55

Danes je bil končno dan ko ni več deževalo in sem lahko spral motor z sladko vodo.Prej sem pregledal cel dovod goriva od tanka do vplinjača in je vse vredu.Nato poizkusim z zagonom verglam in verglam in ne vžge,vzamem kantico za benzin in narahlo vlijem direkt v cilinder bum kresne iz prve sem pa kasneje opazil da rahlo kaplja benzin na spodji strani vplinjača kjer pride ven os od lopute za gas.Je problem v plinjaču?
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Sr Sep 03, 2014 20:02

torej ti gorivo pride v uplinjač ampak dalje pa ne. Daj to prosim te očisti kot je treba. Motor očitno ni bil deležen dobre nege in pravilnih posegov. V uplinaču maš ziher v kanalih garež al pa je kaka diza zamašena. Uplinjač popolnoma razdri in ga daj v posodo s kisom in vodo 50:50 in ga skuhaj da prevreje. Tako se ti bo iz kanalov očistila svinjarija. Lahko pa ga daš na ultrazvočno čiščenje. Potem vse kanale dobro spihaš na kompresor tako da pištolo za pihanje zatesniš na vsak kanal da se ustvari orng pretok zraka. Po takem čiščenju ga sestaviš in preveriš vse nastavitve in dimenzije po manualu in mora laufat kot je treba.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov