Olje pušča na peti izvenkrmnega motorja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
123dejan
Admiral
Kraj: Gotof-burg!

OdgovorNapisal/-a 123dejan » Če Jun 23, 2011 20:25

Šipki sem čisto na koncu prišravfal skupaj, ko je bila peta že na svojem mestu - tako da JA drugače tak nisem mogel kot sem - ali pač?.
Je pa sedaj drugo vprašanje!(oz. več vprašanj).

-V kakšnem položaju je menjalnik, ko je peta doli?
-Bi moral med sestavljanjem biti motor v nevtralnem, rikverc ali naprej pogonu?
-Bi mogoče lahko menjalnik nastavil tako, da menjalnik odklopim, dam v "ler" ter nato priklopim menjalnik?

Upam, da se da to nastavit sedaj, ko je peta gor. Kajti vse sem tak zadihtal s tesnili ter silikonom, pa me je strah, da bom tesnilo poškodoval, če bom zopet peto dol jemal.

Samo malo mu še manjka, samo malo :!: pa bo prvi Tomos v Ptujskem jezeru, če ne bo že enkrat konec jebarije.
Ko ma hudič mlade nima samo enega :!: :!: :!:
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Če Jun 23, 2011 21:05

Ponavadi je v prostem teku, pa tudi če bi bilo v prestavi je vseeno, važno, da je zgoraj in spodaj enako, ker oba dela morata biti isto obrnjena. Če ti doli skoči v prestavo, moraš potem tudi zgoraj dati ročko v položaj za vožnjo naprej. Ni mi čisto jasno, kaj se ti je zgodilo. Lahko razmakneš samo oklep in še enkrat pogledaš spoj, če nisi osi propelerja nič ven jemal, potem tam verjetno ni problema. A tista kulisa zgoraj, kjer so izrezi za omejitev gasa stoji normalno gor, da ti jo ni privzdignilo ?
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Če Jun 23, 2011 21:11

osebno vedno delam to v prestavi, ker se rado zgodi da iz nevtralnega vrže v prestavo .
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Če Jun 23, 2011 21:15

Tako je, sploh, če je tisti trn spodaj z vzmetjo že rahlo znucan. Meni je vrglo v prestavo, samo ni problema, pač gori daš v prestavo, da se šipke lepo poklopijo v objemki.
Uporabniški avatar
123dejan
Admiral

OdgovorNapisal/-a 123dejan » Če Jun 23, 2011 21:18

Tista ploščica stoji normalno.
Ko dam v vzvratno skoči do konca v desno(gledano iz čolna), ko dam v ler skoči na sredino v ler, ko pa dam v prestavo naprej, pa ne skočo čisto v levo, zato tudi posledično ne morem dat gasa, ker mu fali ene 2-3 mm.
Sicer prestavi v prestavo vendar ne toliko, da bi šel pol gas mimo te ploščice z omejitvami gasa(upam, da veš kaj mislim?)
Kar se pa tiče osovine pa ja, tisto vertikalno ,ki gra v motor sem jemal ven(zaradi mer za ležaj).
Skratka ko je bila peta doli sem dal vertikalno akso ven, tudi propeler sem vrtel.

Hvala by Dejan
Uporabniški avatar
123dejan
Admiral

OdgovorNapisal/-a 123dejan » Če Jun 23, 2011 21:20

sorry malo zamujam :oops: Torej odklopim menjalnik, dam gori v prestavo ter nazaj priklopim, pa pol vidim kaj pričaram?

Aja pa še to - kaj ko je peta doli ja vse skupaj v nevtralnem položaju, ali lahko z vrtenjem menjalniške palice preklapljaš med prestavami (torej če vedno skoči v nevtralno, ali obstane v prestavi, če ročno daš v prestavo)? :oops: :oops: :oops:
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Če Jun 23, 2011 21:26

Ne, če je spodaj v objemki v redu sestavljeno, potem ni to. Si vertikalno os porinil do konca noter, da se je lepo vsedla v zobnik ? Poslikaj spoj šipk, če imaš možnost. Spodaj lahko vrtiš šipko recimo s kombinirkami, samo če ti skoči v prestavo je težko dati nazaj v ler. V tem primeru daš zgoraj v prestavo. Še enkrat: šipki morata biti v enakem položaju, če ne ne moreš pravilno sestaviti spoja.
Uporabniški avatar
123dejan
Admiral

OdgovorNapisal/-a 123dejan » Če Jun 23, 2011 21:32

Piki napisal/-a:Ne, če je spodaj v objemki v redu sestavljeno, potem ni to. Si vertikalno os porinil do konca noter, da se je lepo vsedla v zobnik ? Poslikaj spoj šipk, če imaš možnost.

Ja bom jutri zopet razširil špranjo :D ter poslikal.
Ja verjetno so se zobniki usedli na svoje mesto. Saj verjetno ne bi spravil pete gor?
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Če Jun 23, 2011 21:35

Verjetno res ne bi spravil pete gor, pa tudi propeler se ne bi lepo vrtel, ampak bi čutil spodrsavanje zobnikov.
Uporabniški avatar
123dejan
Admiral

OdgovorNapisal/-a 123dejan » Če Jun 23, 2011 21:36

Samo to še pa bom mogoče že kaj kapiral :shock:

Reči mi kako to prestavlja :?: Se menjalniška palica vrti ali se premika po vertikali gor in dol da menja :?: :oops: :oops:
Uporabniški avatar
123dejan
Admiral

OdgovorNapisal/-a 123dejan » Če Jun 23, 2011 21:49

Ne se smejat :D :D
Slika

Nekako tako zgleda.Objemka je gor glih za glih(obe palčki se križata točno za debelino objemke)

Če se palčka za menjavo vrti pol to ni relevantno.
Če pa gredo prestave gor in dol, pol bo pa verjetno to problem, ker nista palčki dovolj skupaj.
Ha? :D
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Če Jun 23, 2011 21:56

Vrti se levo desno. Ne sme biti tako zamaknjeno. Če prav razumem risbo, imaš ravno tako kot ne sme biti. Zgoraj prestavi tako, da bo šipka pod istim kotom, kot je spodaj. Saj vidiš, kako je izrezan utor. Poglej ustrezno risbo v kosovnici.
Uporabniški avatar
123dejan
Admiral

OdgovorNapisal/-a 123dejan » Če Jun 23, 2011 22:05

A od zgoraj jo dol potegnem torej?
Kam pri hudiču je pa pol gor zlezla (samo radovednost)

Kaj pa levo desno katera prestava je katera je to važno?

V kosovnici pa je itak vse v kosih :D nič ni skupaj.
Mogoče bi pa res rabil kak servisni priročnik za Tomosakija :oops:
Kaj praviš jonyyy ? bi mi bilo lažje za razumet to čudo od motorja :D :D (hec)
Nazadnje spremenil 123dejan, dne Če Jun 23, 2011 22:14, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Če Jun 23, 2011 22:13

Poglej, odpusti objemko in prestavi v tak položaj, da bosta šipki v enakem položaju. Ne smeta se križat, ampka se morata poklopit z ravnimi deli. Drugače ti ne znam povedati. Upam, da je tukaj napaka in da sem prav razumel risbo. Lahko, da se zgornji del ne bo dal zasukati in boš moral nogo dati dol. Ja, vem ja, silikon pa ta šit...Glede kosovnice je res, ti pa lepo kaže položaj šipk. Jonyyy, mogoče bi se res potrudil za servisni priročnik, hehe ?
Uporabniški avatar
123dejan
Admiral

OdgovorNapisal/-a 123dejan » Če Jun 23, 2011 22:20

Ravni ploskvi sta tak skupaj, samo palčki nista dovolj skupaj.
Skratka dosta za danas, da ti več ne gnjavi. Bom še vse enkrat pregledal pa poslikal, pa porihtal kot si rekel.
Pol pa javim!

Hvala ti zaenkrat :!:

Lp Dejan

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov