Pomoč pri gradnji čolna
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Polanc pozdravljen.cibro napisal/-a:Daj prosim tal del(Valjček za vtirat smolo v vlakna sem naredil iz dveh različno velikih
podložk,ki sem jih nanizal na pleskarski valjček.Ko se podložke nehajo vrteti daradi ostankov smole,ga pa samo obžgeš in je spet uporaben)
malo razloži ker mi ni jasen.Imaš kakšno sliko tega?Kaj pa če penco(valjček) oblepiš s rjavim selotejpom, ne deluje?
LP, G
Če dovoliš, bom jaz na hitro razložil ta valjček, da bo Cibro vedel zakaj gre.
Potrebuješ dve VRSTI podlošk, notranja luknja enaka , zunaj pa ene malo večje ( 1 mm), potem pa jih nizaš na držalo valjčka, tja kam pride normalen valjček. Najprej daš eno velikost pa drugo pa spet prvo itd.
Original valjček, pa je podoben vijaku z luknjo v sredini, kjer je nasajen na držalo valjčka. V specializiranih trgovinah , dobiš že gotove, raznih dimenzij, dolžin. Za 20 cm, sem dal 18 €. Manjši pa so nakaj cenejši.
Jaz sem imel vedno posodo z acetonom pri roki, v kateri sem ga med delom večkrat umival. Potegneš par krat sem in tja in je umit ter lahko nadaljuješ. Je pa zelo pomembno, da se lepo vrti, če ga blokira, strjena smola, potem več ne gre lepo delat in mato samo potiskaš pred sabo.
LP
Ja,valjček je točno tako sestavljen,z rjavim selotejpom pa jaz oblepim manjše kalupe,naredil sem tudi posebno desko,na kateri otroci glisirajo že z 6konjskim motorjem na čolnu.Sredico sem naredil iz belega lahkega stiroporja in jo ravno tako oblepil,predno sem jo plastificiral.Izpadla je super in otroci so se cele dni vlekli na njej,saj tukaj roke skoraj niž ne trpijo.To je morda nova ideja za koga.
Temu gospodu,ki preureja čoln,bi pa jaz svetoval raje malo tanjšo mato in pa rajekak roving vmes na špici.
Temu gospodu,ki preureja čoln,bi pa jaz svetoval raje malo tanjšo mato in pa rajekak roving vmes na špici.
Pozdravljen
Moč rovinga je vsaj 3 krat večja od mate,mora pa biti roving OBVEZNO med dvema plastema mate,će ne se začne od udarcev razpirat.Bolj važno od debeline je to,kako je tkanina prepojena z smolo in kako kvalitetno so iztisnjeni ven zračni mehurčki.Za to pa je tak valjček zakon.Na pleskarski ročaj prvo podložko,ki mora biti tamala,če ne bremza pri delu,zavarim.Na drugem koncu urežem tri milimetre navoja M6.Nato nanizam podložke kot sem že napisal inna koncu privijem matico tako trdo da se podložke lepo sukajo.
LP Iztok
Moč rovinga je vsaj 3 krat večja od mate,mora pa biti roving OBVEZNO med dvema plastema mate,će ne se začne od udarcev razpirat.Bolj važno od debeline je to,kako je tkanina prepojena z smolo in kako kvalitetno so iztisnjeni ven zračni mehurčki.Za to pa je tak valjček zakon.Na pleskarski ročaj prvo podložko,ki mora biti tamala,če ne bremza pri delu,zavarim.Na drugem koncu urežem tri milimetre navoja M6.Nato nanizam podložke kot sem že napisal inna koncu privijem matico tako trdo da se podložke lepo sukajo.
LP Iztok
Se pravi če neredim kalup in nanesem vlakno, nanj smolo(epoxi+trdilec ?) s čopičem (ali čem?) in potem s tem valjčkom križem kražem pa potem spet vlakno pa smola s čopičem pa valjček, bo površina gladka ko vzamem iz kalupa?
Sori k se šlepalm mal v tej temi. Koliko plasti katerega vlakna potrebujem za konzolo na gumenjaku(80cmx40cmx50cm) in za podsedežno škatlo?
LP, G
Sori k se šlepalm mal v tej temi. Koliko plasti katerega vlakna potrebujem za konzolo na gumenjaku(80cmx40cmx50cm) in za podsedežno škatlo?
LP, G
Bok
Če bo kalup lepo gladek,bi moral priti ven tudi lep izdelek.Pred barvanjem boš moral še kaj pokitati.Jaz delam z poliestersko smolo in ne z epoksijem,ker je ta smola dosti cenejša in za moje potrebe zadosti trdna.
Za takšno konzolo pri gumici bi jaz delal stene debele cca5mm.Nevem
kako velikih izkušen pa tudi jaz nimam,ker sem amater in ne profič.
Če bo kalup lepo gladek,bi moral priti ven tudi lep izdelek.Pred barvanjem boš moral še kaj pokitati.Jaz delam z poliestersko smolo in ne z epoksijem,ker je ta smola dosti cenejša in za moje potrebe zadosti trdna.
Za takšno konzolo pri gumici bi jaz delal stene debele cca5mm.Nevem
kako velikih izkušen pa tudi jaz nimam,ker sem amater in ne profič.
Da izdelek lažje dobiš is kalupa,ga ZELO natanko premaži z pasto za parket.
Jaz smolo kupim v Merkurju,včasih pa v prodajalni barv zraven Skiperja v Portorožu.Tkanino imam že več let eno balo 250 gr.ki mi jo je prijatelj kupil nekje v ljubljani.Sedaj slišim da imajo v trbovljah eno ok trgovino.Ta popravilo na primer oklepa motorja dam pa zadnjo plast 80 gr.modelarsko
tkanino,ki se zelo dobro prilagaja raznim krivinam.
LP Iztok
Jaz smolo kupim v Merkurju,včasih pa v prodajalni barv zraven Skiperja v Portorožu.Tkanino imam že več let eno balo 250 gr.ki mi jo je prijatelj kupil nekje v ljubljani.Sedaj slišim da imajo v trbovljah eno ok trgovino.Ta popravilo na primer oklepa motorja dam pa zadnjo plast 80 gr.modelarsko
tkanino,ki se zelo dobro prilagaja raznim krivinam.
LP Iztok
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 25 gostov