Voziček za brušenje in barvanje antifoulinga ter podstavek stojalo za barko

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Pe Mar 24, 2017 14:13

:D
Kasaudio dobro razmišljaš.
Mogoče te je slika malo zavedla. Zadnji nosilci so zgoraj gibljivi.
Praviloma ko jih namestim pod čoln so skoraj vodoravno, ker kot veš pri gliserjih je dno na krmi rahlo zavito navzdol, če gledaš vodoravno. Sila teže pa itak deluje navpično. Pri teži 1000kg stojala stojijo ne da bi obremenjevala prečko. Prečka služi zgolj za varnost in da drži distanco :wink:
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Pe Mar 24, 2017 17:39

Ok, to razumem. Je pa vseeno dobro opozorit, da mora biti naležna površina vodoravna. Da ne bo kdo copy-paste delal in gor dal 3 tonsko kravo s hudim v-lomom, tako kot sem predvideval.
NOVI FOSIL
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Pe Mar 24, 2017 17:47

Ko bo barka doma bom poslikal kako stoji. Lahko pa boš prišel k meni pogledat in boš videl da vse 100% špila :wink:
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » So Mar 25, 2017 10:01

Pri postavljanju barke na stojala jaz sem predvsem pozoren na zavetje.
Veliko krat se popravilo zavleče zaradi nepredvidenih poškodb ali okvar in ostane plovilo na kopnem dlje kakor smo predvidevali, včasih tudi teden dlje.
Zelo nevarno je da pride neurje med tem ko imaš plovilo na podstavkih, saj se je že veliko krat zgodilo, da je veter zvrnil plovilo.

Če je le mogoče, jaz obrnem vedno špico barke proti severu tako da je plovilo čim bolj aerodinamično v primeru tramontane ali močne burje.
Pazim na podlago pod podstavki, če so podstavki na travi, sa lahko podstavek na špici barke ob dežju in razmočeni zemlji pogrezne v tla in nagne na stran ter se zvrne. Zato najraje postavljam plovilo na beton ali asfalt.
Pa vedno zavežem barko z gurtnami za tla tudi če je sončno vreme brez oblačka, ker ko pride tramontana nimaš časa da prideš od doma do delavnice pravočasno.

Če je plovilo z velikim "V" ugrezom na krmi in obstaja verjetnos da lahko zadnja stojala zlezeta narazen jih povežem med seboj na čim višji točki z gurtno in našponam.

V svoji delavnici imam poseben žerjav (z verižno dvigalko) namenjen dviganju plovil iz prikolice. Ko dvignem plovilo iz prikolice in ga postavimna podstavke vedno pustim verigo na verižnem dvigalu še vedno zapeto za plovilo, za vsak slučaj, če podstavki popustijo da barka obvisi na dvigalu. Nikoli ne veš, hudič nikoli ne spi. Dejmo rečt, da si na podstaveke postavil barko od stranke, ki zgleda lepa v resnici pa ima tako osmozo da je pod barvo gnjila kot 40 let stara prerjavela stojenka. Dejansko se ti lahko zgodi, da trup ni več tako močen, da zdrži točkoven pritisk podstavka in podstavek naredi luknjo, prebije dno barke in barka pade nate ko si pod njo.
Na barki se mi to še ni zgodilo. Se mi je pa zgodilo med menjavo gume na starem kombiju, da je avtomobilska dvigalka prebila dno kombija namesto da bi kombi dvignila v zrak.
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
NOVI FOSIL
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » So Mar 25, 2017 10:39

Bonaparte ti si profesionalec in poznaš dobro svoje delo. Večina nas pa je hobi mornarjev. Tako da se znajdemo po svoje. Seveda varnost mora biti na prvem mestu.
Stojala katere sem naredil uporabljam na asfaltu ali beteonu :wink:
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Ne Mar 26, 2017 22:25

hahahaha tale dva pa zmagata :D :D :D

Slika

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » So Apr 22, 2017 22:09

To so moja stojala:

Stopi napisal/-a:Jaz sem svojega gumenjaka prejšnji teden zaupal našemu članu @Bonaparte. Odstranil mi je stari antifouling, ki je bil "grde modre barve" in napacan po celotni plastiki. Prejšnji lastnik, ki je bil seveda italijan, ga je namazal čisto do tub, tudi do vrha premca, ki štrli skoraj 1 m iz vode... :roll: Na srečo ni pacal po tubah.

Torej, @Bonaparte je zbrusil celotno plastiko, odstranil stari premaz, vse na novo pobarval v oker odtenku, kot Solemarju pritiče, potem pa do vodne linije namazal Jotunov profesionalni antifouling (rdeč). Na pogled vse skupaj izgleda ZELO LEPO, kako pa se obnese v boju z algami in ostalim morskim živežem, pa poročam po koncu sezone.

Glede na predračune, ki sem jih dobil v Izoli in Portorožu, je cena bila zelo ugodna! :wink:

Slika

Slika

Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

Re: Voziček za brušenje in barvanje antifoulinga

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » To Sep 19, 2017 14:02

Eni ne rabijo stojala. Slikano v Kopru leta 2011.
Mladenič je dvignil barko iz prikolice na viadukt od avtoceste in v miru barva antifouling.
To sem osebno fotografiral. :)
Znajdel se je, ne bo imel flekov od podstavkov :D

Slika

Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

Re: Voziček za brušenje in barvanje antifoulinga ter podstavek stojalo za barko

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Ne Jun 24, 2018 08:38

Fantje pazljivo s podstsvki.
Marko je bil moj prijatelj, par dni pred tem sva še jedla skupaj.
R.I.P.

Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Ne Jun 24, 2018 08:52

Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Ne Jun 24, 2018 22:53

Kakšna nepotrebna nesreča :( Moje sožalje.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Po Avg 06, 2018 00:23

Danes sem razmišljal da bi lahko bile prikolice za čolne dodelane in služile kot podstavek za barvanje af-ja.

Enostavno bi na prikolico za čoln bile zavarjena tri plošče 200x200mm in debeline 8mm. Vsaka lošča bi imela 4 luknje velikosti 12mm.
Dve plošče bi bile zavarjene na krmi in ena plošča na premcu.

Ko pride čas barvanja antifoulinga bi enostavno potegnil coln ven iz morja s prikolico. Opral čoln. Pripeljal na lokacijo. Privijačil tri nogice na tri železne plošče in vrtel navojno palico ki je v nogici. Čolb bi se dvignil 80cm nad prikolico kar je več kot zadosti da te prikolica ne ovira pri barvanju af-ja.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov