OdgovorNapisal/-a Bonaparte » So Mar 25, 2017 10:01
Pri postavljanju barke na stojala jaz sem predvsem pozoren na zavetje.
Veliko krat se popravilo zavleče zaradi nepredvidenih poškodb ali okvar in ostane plovilo na kopnem dlje kakor smo predvidevali, včasih tudi teden dlje.
Zelo nevarno je da pride neurje med tem ko imaš plovilo na podstavkih, saj se je že veliko krat zgodilo, da je veter zvrnil plovilo.
Če je le mogoče, jaz obrnem vedno špico barke proti severu tako da je plovilo čim bolj aerodinamično v primeru tramontane ali močne burje.
Pazim na podlago pod podstavki, če so podstavki na travi, sa lahko podstavek na špici barke ob dežju in razmočeni zemlji pogrezne v tla in nagne na stran ter se zvrne. Zato najraje postavljam plovilo na beton ali asfalt.
Pa vedno zavežem barko z gurtnami za tla tudi če je sončno vreme brez oblačka, ker ko pride tramontana nimaš časa da prideš od doma do delavnice pravočasno.
Če je plovilo z velikim "V" ugrezom na krmi in obstaja verjetnos da lahko zadnja stojala zlezeta narazen jih povežem med seboj na čim višji točki z gurtno in našponam.
V svoji delavnici imam poseben žerjav (z verižno dvigalko) namenjen dviganju plovil iz prikolice. Ko dvignem plovilo iz prikolice in ga postavimna podstavke vedno pustim verigo na verižnem dvigalu še vedno zapeto za plovilo, za vsak slučaj, če podstavki popustijo da barka obvisi na dvigalu. Nikoli ne veš, hudič nikoli ne spi. Dejmo rečt, da si na podstaveke postavil barko od stranke, ki zgleda lepa v resnici pa ima tako osmozo da je pod barvo gnjila kot 40 let stara prerjavela stojenka. Dejansko se ti lahko zgodi, da trup ni več tako močen, da zdrži točkoven pritisk podstavka in podstavek naredi luknjo, prebije dno barke in barka pade nate ko si pod njo.
Na barki se mi to še ni zgodilo. Se mi je pa zgodilo med menjavo gume na starem kombiju, da je avtomobilska dvigalka prebila dno kombija namesto da bi kombi dvignila v zrak.
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.
Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd