Elektro načrt barke
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Kje v LJ lahko kupim primerne kable za 12v napeljavo na barki?
- V Trzinu Telma trade. Vzemi cel kolut 2,5mm2 (rdeč in črne) razsvetljava, radio..., 6mm2 (rdeče in črne) kolikor rabiš do hladilnika, električnih WCjev, pump... večje premere kupiš na meter v elektronabavi Črnuče.
Kakšen kabel?
- Vzemi PF kable navadne bakrene.
Premer?
- najmanj 2,5mm2 in naprej po potrebi za napajanje luči, radia, ... Sem malo že napisal.
Kakšni čeveljčki?
- Najceneje jih boš dobil v Trzinu v EuroM. Kupiti moraš najmanj paketek takih brez izolacije. Tam kjer ne boš uporabil kabel čeveljčkov recimo pri varovalkah na komandni plošči lahko kabel samo namažeš z vazelinom za roke in ostal bo kot nov leta in leta.
A lahko cinim?
- V notranjosti barke ni nujno je pa ZELO priporočljivo za pumpe in spoje nad palubo, ker boš tako preprečil. da volk prodre v žico. Oguliš recimo 2cm žice, posmukaš, pociniš, natakneš 2,5cm termo bugir cev z lepilom in jo segreješ tako, da jo 1cm gleda čez pocinjen del 1,5cm (ali več) pa preko izolacije. Lepilo zapre vodi in vlagi dostop v notranjost kabla. Življenska doma bo tako veliko daljša kot z pokositranimi brez take zaščite. Termo bugir cevi z lepilom dobiš le v PE-TE-ZE na Brnčičevi.
TV 12V, bom zvezal direktno na stikalo. Dodal bom dve 12V vtičnici za razne porabnike (polnjenje mobitelov, notebookov ipd.)
- Če si mislil na glavno stikalo - NIKOLI, NIKOLI, NIKOLI ZAPOMNI SI NIKOLI TAKO!!!!!!! ne vežeš nobenega porabnika direktno na glavno stikalo. VEDNO UPORABI VAROVALKE in ZBIRALKE.
Za pomoč si pomagaj s tole shemo... Tudi priporočene dimenzije kablov so označene.
Lep pozdrav Nikola Tesla
- V Trzinu Telma trade. Vzemi cel kolut 2,5mm2 (rdeč in črne) razsvetljava, radio..., 6mm2 (rdeče in črne) kolikor rabiš do hladilnika, električnih WCjev, pump... večje premere kupiš na meter v elektronabavi Črnuče.
Kakšen kabel?
- Vzemi PF kable navadne bakrene.
Premer?
- najmanj 2,5mm2 in naprej po potrebi za napajanje luči, radia, ... Sem malo že napisal.
Kakšni čeveljčki?
- Najceneje jih boš dobil v Trzinu v EuroM. Kupiti moraš najmanj paketek takih brez izolacije. Tam kjer ne boš uporabil kabel čeveljčkov recimo pri varovalkah na komandni plošči lahko kabel samo namažeš z vazelinom za roke in ostal bo kot nov leta in leta.
A lahko cinim?
- V notranjosti barke ni nujno je pa ZELO priporočljivo za pumpe in spoje nad palubo, ker boš tako preprečil. da volk prodre v žico. Oguliš recimo 2cm žice, posmukaš, pociniš, natakneš 2,5cm termo bugir cev z lepilom in jo segreješ tako, da jo 1cm gleda čez pocinjen del 1,5cm (ali več) pa preko izolacije. Lepilo zapre vodi in vlagi dostop v notranjost kabla. Življenska doma bo tako veliko daljša kot z pokositranimi brez take zaščite. Termo bugir cevi z lepilom dobiš le v PE-TE-ZE na Brnčičevi.
TV 12V, bom zvezal direktno na stikalo. Dodal bom dve 12V vtičnici za razne porabnike (polnjenje mobitelov, notebookov ipd.)
- Če si mislil na glavno stikalo - NIKOLI, NIKOLI, NIKOLI ZAPOMNI SI NIKOLI TAKO!!!!!!! ne vežeš nobenega porabnika direktno na glavno stikalo. VEDNO UPORABI VAROVALKE in ZBIRALKE.
Za pomoč si pomagaj s tole shemo... Tudi priporočene dimenzije kablov so označene.
Lep pozdrav Nikola Tesla
Vsekakor moraš varovati tudi povezavo od shunta do merilnika toka, stik te linije na minus zbiralko ti sicer premosti 250A varovalko na shemi, ki jo je podal Nikola.
npr. takole:
Pa še to, priporočljivo je da vse kable ki niso varovani, npr dovod od aku do varovalke, dodatno ščitiš z izolacijsko cevjo (secaflex)
npr. takole:
Pa še to, priporočljivo je da vse kable ki niso varovani, npr dovod od aku do varovalke, dodatno ščitiš z izolacijsko cevjo (secaflex)
motorni
Nikola Tesla napisal/-a:TV 12V, bom zvezal direktno na stikalo. Dodal bom dve 12V vtičnici za razne porabnike (polnjenje mobitelov, notebookov ipd.)
TV sem mislil zvezati na enega od prostih treh stikal na razdelilnem panelu, ki že imajo varovalke oz. na istega kot je FM Radio. Varovalka tam je 15A. Bo ok?
Prav tako ima 15A varovalko obstoječa 12V vtičnica, kamor bi dodal še dve vtičnici. Bo ok?
Kabla bom rabil samo nekaj metrov, ker bom dopolnil inštalacijo samo z zgoraj opisanim. Hvala bogu je barka stara 7 let (BAV 36), tako da kompletne inštalacije še ne bom menjal tako kmalu.
Ste mi pa zdaj vsi skupaj dali dovolj navodil in "zapovedi", da bom precej švical tudi pri tem za nekoga preprostem opravilu. Ampak se bom lotil in naredil
Povzetek
Nabavil bom:
- PF kabel, navaden bakren, 2,5mm2 in 6mm2 (rdeč, črn)
- čeveljčke brez izolacije (razne verzije)
- termo bugir cevi - "bužirke"
- zbiralko/e
- mast, vezelin imam
- spajkalnik in cin imam
- klešče za čeveljčke imam
- preizkuševalec toka 12V imam
- spojke za napeljavo kabla imam
- izolir trak imam, pa ga ne rabim
Če se bo kaj pokadilo v Medulinu, je to Marchi in njegov štrom
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
MARCHI - Ok sem mislil da želiš priklopiti na glavnega
MOTORNI:
Razdalja od minusa do shunta mora biti minimalna. Varovalka v negativnem krogu se montira TAKOJ ZA (BLIZU) shuntom. Tako je pravilo. Tako je narejena tudi VSA original Mastervolt instalacija in ima svojo logiko. Zadeva je stvar debate, vendar ima več argumentov za, da je shunt pred varovalko.
Mastervolt najnovejši shunt
Battery monitor 3 navodilo.
DC razvodni panel Mastervolt shema. in slika po tej shemi.
LP NT
MOTORNI:
Razdalja od minusa do shunta mora biti minimalna. Varovalka v negativnem krogu se montira TAKOJ ZA (BLIZU) shuntom. Tako je pravilo. Tako je narejena tudi VSA original Mastervolt instalacija in ima svojo logiko. Zadeva je stvar debate, vendar ima več argumentov za, da je shunt pred varovalko.
Mastervolt najnovejši shunt
Battery monitor 3 navodilo.
DC razvodni panel Mastervolt shema. in slika po tej shemi.
LP NT
Bojan 1962 napisal/-a:hehe, včasih je veljalo 2A na mm, sedaj se hvalijo s 16 A na mm.Za trajne potrošnike bi jaz osebno dimenzioniral kable 2A na mm, za take ki pa delujejo največ 15 min brez pavze pa 3 A na mm.V avtomobilu imaš napajanje za luči 1 mm, pa je to 10 A, pa stvari kar delajo.Treba je šparat pravijo, na barki moraš pa še bolj pazit zaradi padcev napetosti, če imaš občutljiv potrošnik to je tak ,ki se pri prenizki napetosti sam izklopi.
lp
V avtu je razdalja 1.5M do luči, katere žarnice pa imaš, da porabijo 10A,
10Ax12V = 120W, xenonske delujejo na višji napetosti od 48V dalje tako da je tok bistveno manjši, nazadnje ko sem pri sebi menjaval xenon žarnice, so bile originalne Philips 25W, enako ima tudi Mercedes E, tako da ne vem kako bi lahko bilo 10A do ene žarnice, takšne žarnice bi zaradi slabega hlajenja hitro pregorele.
16A na mm2 je preveč.
Tole kar je naredil Motorni z dvema varovalkama na merilnih žicah shunta je absolutno nujno, če je shunt vgrajen v pozitivni veji tokokroga... Sicer naj bi bil shunt vedno na minusu, vendar če to delaš kasneje, je včasih tudi težko ali nemogoče, zato ga pač daš na pozitivno vejo...
En tak primer, ki mi pade na pamet je tok polnjenja akumulatorja, če to želiš imeti...
Samo tale zver od Mastervolt-a je pa res čudo božje... Naprej gre očitno neka CAN-BUS povezava in ne navadni merilni signali z nekaj milivoltnim padcem napetosti... Se motim?
En tak primer, ki mi pade na pamet je tok polnjenja akumulatorja, če to želiš imeti...
Samo tale zver od Mastervolt-a je pa res čudo božje... Naprej gre očitno neka CAN-BUS povezava in ne navadni merilni signali z nekaj milivoltnim padcem napetosti... Se motim?
Letos smo končali nujno prenovo dela električne inštalacije na barki. Uporabljena sta dva akumulatorja s cca. 100 Ah, izbirno stikalo 0/1/2/1+2 ter diodni battery isolator.
1. Alternator je veza direktno na diode, od koder do potem kabli naprej do vsakega akumulatorja. Če prav razumem, tukaj ne bi smelo biti problemov pri preklapljanju izbirnega stikala iz 1 na 1+2 in na 2, ali pač? Alternator je namreč vedno priklopljen na akumulatorja preko diod in jih napolni 'le' do 13.8 V.
2. Najbolj me moti to, da so prejšnji lastniki električno napeljavo naredili precej po domače... Nikjer namreč ne najdem glavne varovalke, oz. nikjer je ni na kablih med akumulatorji ter porabniki. Vmes je le prej omenjeno izbirno stikalo. Torej, predvidevam, da bi bilo dobro zaradi požarne varnosti nekam montirati glavno varovalko za vsak akumulator. Obstajajo kakšne variante, da se varovalka montira med kleme akumulatorja in kablom?
3. Za monitor toka polnjenja akumulatorjev pa sem na kable dodal Hallove tokovne senzorje, ki so galvansko izolirani. Sama izvedba prikaza toka me še čaka.
1. Alternator je veza direktno na diode, od koder do potem kabli naprej do vsakega akumulatorja. Če prav razumem, tukaj ne bi smelo biti problemov pri preklapljanju izbirnega stikala iz 1 na 1+2 in na 2, ali pač? Alternator je namreč vedno priklopljen na akumulatorja preko diod in jih napolni 'le' do 13.8 V.
2. Najbolj me moti to, da so prejšnji lastniki električno napeljavo naredili precej po domače... Nikjer namreč ne najdem glavne varovalke, oz. nikjer je ni na kablih med akumulatorji ter porabniki. Vmes je le prej omenjeno izbirno stikalo. Torej, predvidevam, da bi bilo dobro zaradi požarne varnosti nekam montirati glavno varovalko za vsak akumulator. Obstajajo kakšne variante, da se varovalka montira med kleme akumulatorja in kablom?
3. Za monitor toka polnjenja akumulatorjev pa sem na kable dodal Hallove tokovne senzorje, ki so galvansko izolirani. Sama izvedba prikaza toka me še čaka.
Do sedaj sem imel na barki 60Ah startni in 135Ah servisni akumulator, ločena z diodnim delilnikom (Manta 702). Sedaj bom dodal še en 135Ah servisni akumulator. Diodni delilnik ima izhoda za 2 akumulatorja, zanima pa me ali rabim diodni delilnik za 3 akumulatorje ali je dober stari za 2, glede na to, da bosta servisna aku-ja povezana?
Grega295 napisal/-a:Do sedaj sem imel na barki 60Ah startni in 135Ah servisni akumulator, ločena z diodnim delilnikom (Manta 702). Sedaj bom dodal še en 135Ah servisni akumulator. Diodni delilnik ima izhoda za 2 akumulatorja, zanima pa me ali rabim diodni delilnik za 3 akumulatorje ali je dober stari za 2, glede na to, da bosta servisna aku-ja povezana?
Seveda je dober in edini pravi tisti, ki ga že imaš, torej za 2 banki. To ne pomeni 2 akumulatorja... Na takem jih imaš lahko tudi 5 ali pa 10... Eden je pač štartna banka, ostali akuji pa so povezani in so porabniška banka ter se obnašajo kot en akumulator, torej rabijo eno polnjenje...
Najbrž pa potem enako velja tudi za polnilec - dovolj je, da se polni eden od servisnih akumulatorjev, drugi pa se bo polnil preko prvega? Namreč na polnilcu imam izhode za 2 servisna in en startni aku. Ampak ker sta servisna povezana, najbrž ni smiselno, da vežem vsak servisni aku posebej na polnilec - je dovolj če se polni samo eden?
Še glede kablov - stari polnilec je bil šibkejši polnil z max 15A, novi pa s 25A. Je treba menjati obstoječe kable, ki gredo iz polnilca za debelejše? Trenutno ne vem preseka obstoječih ... morda fotka kaj pove (rdeči tanjši kabel je iz polnilca)
Thx za odg.

Še glede kablov - stari polnilec je bil šibkejši polnil z max 15A, novi pa s 25A. Je treba menjati obstoječe kable, ki gredo iz polnilca za debelejše? Trenutno ne vem preseka obstoječih ... morda fotka kaj pove (rdeči tanjši kabel je iz polnilca)
Thx za odg.

Nehaj razmišljat, da imaš več akumulatorjev!!!
Smo rekli, več paralelno povezanih je EN SAM AKUMULATOR!!!
Je sedaj jasno koliko izhodov rabiš za polnit en akumulator?
Tisti rdeči tanki vodnik pa je živa revščina in če je res od polnilca, ne vem kateri bučman ga je povlekel... Možno je da slika vara, vendar meni deluje, kot da je to 2,5mm2... Če je slučajno 4mm2, potem ajde, nekako približno OK, vendar za 15A mora biti kar 6mm2... Absolutno menjaj za močnejši. Če ni predaleč stran, potem daj 6mm2, drugače pa raje 10mm2.
Smo rekli, več paralelno povezanih je EN SAM AKUMULATOR!!!
Je sedaj jasno koliko izhodov rabiš za polnit en akumulator?
Tisti rdeči tanki vodnik pa je živa revščina in če je res od polnilca, ne vem kateri bučman ga je povlekel... Možno je da slika vara, vendar meni deluje, kot da je to 2,5mm2... Če je slučajno 4mm2, potem ajde, nekako približno OK, vendar za 15A mora biti kar 6mm2... Absolutno menjaj za močnejši. Če ni predaleč stran, potem daj 6mm2, drugače pa raje 10mm2.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov