OdgovorNapisal/-a admin » Po Sep 06, 2010 19:05
Kaj svetujemo??? NIČ NE MENJAJ!!!
Saj vidiš, da ti že pri 4 osebah padejo vrtljaji in da pade tudi hitrost... Propeler je povprečno čisto pravi...
Če boš dal gor 19" boš s 6 osebami imel VELIKANSKE probleme za priti iz vode, z 21" pa sploh ne boš prišel iz vode...
Če se res voziš skoraj vedno sam ali samo z enim sopotnikom, potem pojdi na 19", drugače pa pusti pri miru... Tudi na smučanje z 19" ali celo 21" kar pozabi...
Večina morjeplovcev, ki ima gliserje ne zna v glavi preklopiti med čolnom in avtomobilom... Pri avtu se precej malo pozna ali si notri sam ali pa 5 oseb. No ja pospeški so za odtenek slabši, to se tudi občuti, še vendo pa lahko voziš povsem enakovredno...
Na morju z gliserjem pa je to druga zgodba. Imaš gumico in motor, vse skupaj nima niti 500 kg, potem pa ti gor obesiš še 6 oseb, ki imajo žive teže skoraj še za en kompleten čoln... Masa kompleta ti torej varira med cca. 600 kg, ko si sam in 1.000 kg, ko je na čolnu še 5 kolegov... Praktično skoraj 100% dodatne mase... In teh dodatnih 400 kg mora motor dvignit iz vode, to pa pomeni energijo, energijo, energijo in še enkrat energijo...
Zaradi tega idealnega propelerja NI. Ali bo dober za 2 osebi ali pa bo dober za 6 oseb. Nikoli pa ne bo dober za oboje...
Ti navedem še moj primer. Čoln ima preko 3 tone suhe teže, pa gorivo in voda skupaj data še 500 kg, motor pa 7.4 L z nogo Bravo 3. Ko sem na čolnu sam ali pa sva dva, takrat iz vode skoči praktično enako kot manjši gliser in sem v nekaj sekundah na 25 do 26 vozlih potovalke. Če nas je na čolnu 6 ali 7 decov po cca. 90 kg, pa se začnejo problemi... Da izglisiram rabim enih 10 sekund. No ja, potem pa je praktično isto, 25 do 26 vozlov je čisto lepa potovalka, trenutna poraba pri potovalki pa zaradi dodatnih 5 oseb poskoči za skoraj 10 l/h!!!!
Kakor vidiš je vpliv mase pri meni samo 20% glede na maso čolna, vendar še vedno se ZELO občuti!
LP