izdelava inox sidra za varno sidranje tudi ob močnih nevihtah - STORM ANCHOR HOMEMADE DIY

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

Re: izdelava inox sidra za varno sidranje tudi ob močnih nevihtah - STORM ANCHOR HOMEMADE DIY

OdgovorNapisal/-a alesjo » To Okt 30, 2018 10:54

habibi Vll napisal/-a:Alesio, če ti ga ne potegnem,sidra namreč, z đipom, pridem pa z vlakom, jih imam na pretek :lol:

:lol: :lol: verjetno bi z vlakom prej utrgal ketno kot pa izpulil sidro :)
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Kraj: Koper

Re: izdelava inox sidra za varno sidranje tudi ob močnih nevihtah - STORM ANCHOR HOMEMADE DIY

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » To Okt 30, 2018 11:09

bomo zapeli za vlak sidro z dvemi verigami in ga probali raztrgat :)
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Ne Nov 04, 2018 01:13

V pondeljek 29.10.2018 je bilo v Kopru neurje, zelo močan jugo. Razglašen je bil rdeč alarm.
Sem šel pogledat barko na pomol če je z njo vse uredu.
Opazil sem da je v Koprskem zalivu jadrnica vezana na bojo (corpomorto) in da ji je močan veter odvil roll flok.
Ker je bila tema, dež in razdalja precej velika se registrska številka barke ni videla.
Vedel sem, da se ne bo dobro končalo, zato sem poklical luško kapitanijo ob cca 19h in jim povedal, da bo barko odtrgalo iz boje zaradi odprtega floka.

Kake petnajst minut kasneje pogledam proti jadrnici in jadrnice ni več.

Naslednji dan sem izvedel, da je to bila jadrnica od mojega prijatelja. Na njegovo srečo jo je kapitanija našla na sredini morja i privlekla nazaj na pomol.
Jadnici je veter razstrgal flok. Vibracije od plapolanja floka v vetru so bile tako močne, da so se napenjalci od zajl odšraufali in je jambor padel v morje. Jambor se ni poškodoval.

Najbolj me je zanimalo kje se je odtrgala barka od betonske uteži.
Na naše veliko začudenje smo ugotovili, da se barka ni odtrgala od betonske uteži, ampak da je barko odneslo na odprto morje skupaj z corpomortom. Kapitanija je privlekla 12m jadrnico nazaj na obalo skupaj z cca 800kg težko betonsko utežjo pripeto na 8m dolgi verigi. V razburkanem mrju niso mogli videti, da je na globini 8m pripeta utež za verigo. So morali porabit nekaj nafte, za zvleč vse to iz odprtega morja do pomola.

Ko je kamion z dvigalom (hiab) dvignil jambor ven iz morja, smo ga prosili naj dvigne še corpomorto, da vidimo v kakem stanju je veriga.
Prijatelj je preveril corpomorto z masko preden je privezal barko nanj, zaradi optične prevare v vodi se mu je corpomorto zdel enkrat večji kot je v resnici bil.

Nauk zgodbe, ni za zaupat bojam, še posebej če jo niste sami postavili. Ko je močno neurje vas lahko prelahek corpomorto odnese ali v globino ali na skale.

Veliko težavo pri kvadratnih corpo mortih predstavlja tudi veriga. Ko se veter menja, se barka vrti okrog corpomorta in se veriga ovija okoli betonske uteži. Ko se vsa veriga ovije okrog betona pa ni več verige ki bi amortizirala silo ki jo povzročajo valovi in se barka zato utrže od verige.

Slika

Slika

Slika

Slika

Utež prodam, če komu rabi za simbolično ceno 10eur.
Verigo in bojo bom izkoristil za večji corpomorto od štirih ton.

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Nov 04, 2018 10:00

Pravijo, po toči zvoniti je prepozno, ja logično, da tale beton od cca 800kg, je ravno za rahel vetrič.Vsaj 2 ali več ton naj bi bil beton, saj jadrnica ima sigurno okrog 5t, če ne več.Dobro, da je kdo pozoren na dogajanje ob takem vremenu in javi še pravi čas in to zgleda edini Bonapatre je mož, ki se mu plovilo smili in mu ni vseeno, kaj bo z njim.Zanimivo, da lastnik na vreme ni bil pozoren, kaj se dogaja z jadrnico.
mašinfirer
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Nov 04, 2018 18:21

Pa če je res tvoj prijatu, mu pa povej ,da sidra izdeluješ in da bi ti bilo v čast , da bi tole sidro zamenjal z tvojim sidrom in da imaš v denarnici še ravno prostora za tok evrou, kok sidro stane.Pa vrvi so tud tanke če je tole 12 m krača.
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Ne Nov 04, 2018 18:33

Sem mu rekel ampak ljudje so obicajno neracionalni. Ce imajo dvajset eur v denarnici ne bodo kupili sidra ampak gajbo piva.

Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Ne Nov 04, 2018 20:27

niso neracionalni,so boječi se bojijo,da bi imel kdo več denarja kot oni ,zato jim je lepše če nobeden nima nič oz se počutijo bolj enakopravne.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Nov 05, 2018 13:48

igorb napisal/-a:niso neracionalni,so boječi se bojijo,da bi imel kdo več denarja kot oni ,zato jim je lepše če nobeden nima nič oz se počutijo bolj enakopravne.

Less is more.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
widmann
Admiral
Kraj: KAMNIK-Minkendorf

OdgovorNapisal/-a widmann » Po Nov 05, 2018 18:58

Zanimiv prispevek Bonaparte, lepo napisano in fotodukomentirano. :D
Das Ist Valter
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » To Nov 06, 2018 15:12

Bonaparte napisal/-a:Ze nekaj casa iscem unikatno ustrezno ime za sidro.
Na pamet mi je padlo da prezrcalim besedo ANCHOR, saj pride ime zrezljano skozi sidro in bi se iz kontra smeri drugače bralo (pravilno bralo) .
Pa sem ugotovil da je to nekdo že naredil ROCNA JE ANCHOR če prebereš za nazaj :)

Po dveh mesecih muk je je padlo unikatno ime za naš skupni morjeplovski projekt sidra za varno sidranje v najhujših nevihtah.

Klicalo se bo MANORK professional marine anchor

MANORK je izmišljena beseda. Sestavljena iz besed Marko, marine in Anchor.

Storm je na googlu imel 1.210.000.000 zadetkov
Manork je na googlu imel 17.700 zadetkov

"manor" v angleščini pomeni med drugim "an area of land with a manor house on it" in " an area in wich sb works or for which they are responsabile" - določeno ozemlje z dvorcem na njem in območje, v katerem deluje ali za katerega so odgovorni.
Kar si upam tolmačit kot območje na katerem plava naš dvorec na morju, velikost območja pa je določena z dolžino sidrne verige in krožnice ki jo plovilo naredi ko se vrti na sidru.

Upajmo da se bo številka 17.700 kar hitro dvignila. Trenutno v googlu to besedo vtipka 10-100 ljudi (vse to sem najverjetneje bil jaz ) :)

Slika

Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Nov 06, 2018 19:58

Vsekakor bistveno bolj izvirno ime kot storm.
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » To Nov 06, 2018 20:15

Ena od favoritov za ime je bila izmišljena beseda CAPOMAR ANCHOR.
Sliši se super, še posebej za tiste ki poznajo italijanko: capo-šef, mar-morje. Šefmorja.

Potem pa sem se spomnil, da je italijanov le 59.000.000 kar ni niti 1% svetovne populacije. Ostali svet 99% ne razume italiansko in je to ime nesmiselno.

Še posebej ko sem se spomnil da mar v angleščini pomeni materialna škoda.
Smešno bi se slišalo v angleščini.
Verjetno bi bil prevod "glavni povročevalec škode" :)

polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Nov 06, 2018 22:03

A veš, da na mojem pa komot piše HALLOWEN alpa tič, sam da prime ko hudič..
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Nov 07, 2018 09:50

Naslednja stvar je logo.
moro12345
Admiral
Kraj: Ankaran

OdgovorNapisal/-a moro12345 » Sr Nov 07, 2018 10:14

lahko das: SAL Anchor (supreme all condition anchor) :D

bo kaksna izvedba do 5kg? :D

ah je ze nek supreme anchor...lahko je superb :D

https://www.mansonanchors.com/products/ ... n-supreme/

Kdo je na strani

Po forumu brska: _commandos_ in 7 gostov