teak

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
dule
Admiral

OdgovorNapisal/-a dule » Pe Mar 04, 2011 20:43

Kakšna je pa cena za kubik?
Original-One
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Original-One » Pe Mar 04, 2011 22:57

Zdravo,

teak sem namazal s hemplovim oljem za teak in zadeva je precej potemnila in mi nikakor ni všeč. Se da kaj rešit, ali posvetli samo od sebe? Potem sem malce prebiral tuje forume in sploh ne svetujejo uporabe olja. Samo čiščenje.

Potem pa še eno vprašanje, se sploh da izogniti popolni sivini teaka po nekaj letih?

lp
Original-One
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Original-One » Ne Maj 01, 2011 20:46

zgornje sporočilo sem napisal danes,pa pišem še tole, toliko, da tema pride na prvo stran
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Ne Maj 01, 2011 23:19

Si probal kaj pošmiglati morda pol mm.
Jazt sem tudi iroko premazal z lanenim oljem in je precej potemnel, je bilo prej morda lepše a sedaj deluje bolj les.
LP, G
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Po Maj 02, 2011 09:58

pozdravljen

teak se posvetli oz razbarva z varikino,potem ga jaz premažem z oljem ki ga proizvaja iride in je brezbarvno,

lep pozdrav
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Maj 04, 2011 23:48

...
Nazadnje spremenil al, dne Ne Jan 17, 2016 16:47, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Maj 05, 2011 00:05

Original-One napisal/-a:teak sem namazal s hemplovim oljem za teak in zadeva je precej potemnila in mi nikakor ni všeč. Se da kaj rešit, ali posvetli samo od sebe? Potem sem malce prebiral tuje forume in sploh ne svetujejo uporabe olja. Samo čiščenje.

Jaz sem lani namazal teak z oljem od Hempla, ki je bil popolnoma siv. Ko sem ga namazal, je dobil lepo rjavo barvo. Po celem letu na prostem, je sedaj tik spet siv ko pepel; torej v enem letu je šlo pri meni čisto stran.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Če Maj 05, 2011 09:10

Do ugotovitve, da je najbolje tik samo oprati z vodo in malo podrgnit z gobo sem prišel tudi sam. Predlani sem ga namazal z oljem od Sike in je bil lep pol leta. Problem je, da so fuge kar ven skočile :roll: oz. nabreknile, ker se očitno fuge in olje "ne marata" preveč. To je trajalo kar nekaj mesecev preden so bile spet poravnane z lesom. Bog ne daj tik prati z WAP-om, ker izpereš tudi mehkejši del lesa in nastanejo pore v katerih se umazanija še lažje nabira in uničuje les.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Original-One
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Original-One » Če Maj 05, 2011 09:59

EDO napisal/-a:Do ugotovitve, da je najbolje tik samo oprati z vodo in malo podrgnit z gobo sem prišel tudi sam. Predlani sem ga namazal z oljem od Sike in je bil lep pol leta. Problem je, da so fuge kar ven skočile :roll: oz. nabreknile, ker se očitno fuge in olje "ne marata" preveč. To je trajalo kar nekaj mesecev preden so bile spet poravnane z lesom. Bog ne daj tik prati z WAP-om, ker izpereš tudi mehkejši del lesa in nastanejo pore v katerih se umazanija še lažje nabira in uničuje les.

Pa saj glih olje od Sike oglašujejo, da ne škodi siki med lesom.

Moj je čist na novo položen cca pol meseca na barki in je bil krasen, vendar imam problem na platformi, ki je izredno nizka jo skos "zaliva" in sem rekel, da ga vseeno raje zaščitim s čim in sedaj je precej temno vse skupaj.

lp
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Maj 31, 2011 01:16

Lansko leto sem tik očistil s teak clener-jem od Hempla; gre za beli prašek, ki ga posuješ po tiku, namočiš in kasneje zdrgneš; je šlo kar veliko umazanije ven. S tem baje tudi odstraniš določen del mehkejšega tika.
Letos sem rekel, da bom čiščenje s praškom preskočil in sem samo namazal z oljem. Tik je bil lepo siv, nič navidezno umazan. No, izkazalo se je, da bi bilo veliko bolje, če bi vse skupaj pustil sivo; po premazu z oljem je tik prav grdo temen; seveda ga saje v porah potemnijo. Ni primerjave, kako je bilo lansko leto lepše, ker sem ga prej spucal.
Skratka, moja izkušnja: pusti sivega ali pa ga obvezno očisti s praškom za čiščenje tika in šele nato namaži z oljem.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Jun 01, 2011 08:24

Prvo dobro operi s šamponom in vodo, ter gobo za pranje vozil, potem boš pa videl kaj se bo pokazalo. Sam sem delal samo to pa je izgledal kot mora, tista olja se ne vpijejo tako hitro in še ves si usran od njih.
Uporabniški avatar
jess_kp
Praporščak
Kraj: Dekani - Lucija

OdgovorNapisal/-a jess_kp » Sr Jun 08, 2011 22:21

Na barki, ki sem jo pred kratkim kupil, pa že dolgo teak ni bil vzdrževan niti očiščen in se je na samem teaku nabrala ''mufa'' plesen po slovensko ;), in je popolnoma izgubil svojo lepoto.
Če sem prav razumel, je najboljše voda pa blaga milnica, na kolena in drgni sistem.
Mi je pa sosed ruknu predlog naj ga namažem s kislino, sperem in potlej namažem z oljem.
Sem pa zasledil tudi tole čistilo, ki obljublja čudeže ;).

našel tukaj:

http://www.navtikaceneje.si/teak-wonder-belilo-3-8-l/
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Jun 08, 2011 23:17

Glede na to, da imaš celo palubo iz tikovine, jaz ne bi kaj dosti eskperimentiral s kakimi izdelki, ki imajo v nazivu "wonder".
Tudi drgne se tika ne ravno tako, kot bi šmirglal; jaz sem ga lansko leto posul s Hempel Teak Cleaner, prah zmočil, nato pa po 20 minutah čistil z gobico za čiščenje posode, še vedno dokaj nežno. Umazanija je lepo šla ven iz por.
Bo morda še kdo drug navedel kako preizkušeno dobro čistilno sredstvo za tik, eksperimentiral z neznanimi produkti pa jaz res ne bi.
Uporabniški avatar
jess_kp
Praporščak
Kraj: Dekani - Lucija

OdgovorNapisal/-a jess_kp » Sr Jun 08, 2011 23:30

Sej zato rajši vprašam, preden naredim ''pizdarijo'' :). Sem vzel na znaje, bom pa tud počakal na še kakšno izkušnjo več ;), več informacij ko mam, lažje kej ušpičim za prav :)
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Sr Jun 08, 2011 23:40

jess_kp napisal/-a:Mi je pa sosed ruknu predlog naj ga namažem s kislino, sperem in potlej namažem z oljem.
Sem pa zasledil tudi tole čistilo, ki obljublja čudeže ;).

našel tukaj:

http://www.navtikaceneje.si/teak-wonder-belilo-3-8-l/

Imam občutek, da te ta tvoj sosed nima prav rad :lol:
Living well is the best revenge

https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov