Obnova elan 402

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Maj 09, 2017 08:25

Lepo, da si navdušen nad svojim delom, ampak 30 vozlov se po moje vseeno nisi peljal z dvema potnikoma. Še sam zelo težko. To je pač predstavnik svojega časa, okrog katerega smo se v mladih letih vsi slinili predvsem zaradi zaprtosti jugo trga, a žal ima slabe plovne lastnosti. Enostavno je pasara z gliserskim vetrobranom.
Morda si videl milje?

Kak GPS imaš vgrajen, morda Livorsi?
Kako računaš hitrost preko obratomera?

p.s.
Kličko je lažji in bistveno bolj hidridinamično oblikovan od tega Elana, pa z 30 konji in dvema potnikoma ne boš videl 55 km/h. Še z enim potnikom se je treba pomujat okrog noge in nastavitev, da to dosežeš.

Sicer pa kakorkoli, samo da ti je v veselje.
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » To Maj 09, 2017 08:48

SR 290 napisal/-a:
Daki napisal/-a: Ponavadi so imeli na teh čolnih 40 KM, hitrost okoli 60 km/uro.

Ne rečem, da je pretirano hiter, ni pa počasen.
Z 40 konji tale elan po mojem vedenju ni videl 60 km/h, največ kar je po radarju dosegel z voznikom lažjim od 80 kg je bilo 58 km/h z Yamaho 40, z dvema pa okrog 54-55 km/h. Je pa res, da so se nekateri po speedotu vozili blizu 65 km/h in niso pretiravali, merilec je bil kriv.

Ti dam čisto prav. Samo na začetku se je dajalo gor Yamaho 40B (2cilindra, en uplinjač). Kasneje je pa prišel novi model Yamaha 40H (3cilindri, trije uplinjači) z precej boljšim izkoristkom. Ja, pa tudi števci niso bili toliko natančni.

Mi smo imeli na Kličku Yamaho 30G (3cilindri), pa je kar šlo čez 60 km/h, seveda z eno osebo. Je pa to bil čisto drugačen čoln, za po mirnem super.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Maj 09, 2017 09:02

Daki napisal/-a:Mi smo imeli na Kličku Yamaho 30G (3cilindri), pa je kar šlo čez 60 km/h, seveda z eno osebo.

GPS je za gliserje ura resnice kot veterinar za pse. Očitno se motor tako prestraši te nove aparature, da takoj upočasni za nekaj milj. :wink:

Morda je šlo čez 55 km/h, ampak res morda, če je bila tista oseba osnovnošolec in je imel ravno tisti dan prijeten vetrič, ki je delal kratke 5-10 cm visoke valove, drugače pozabi te številke. Kličko v resnici težko vidi 60 km/h z 40 konji!

Vse se mi zdi tako kot friziranje mopedov. Vsem je letelo 100 km/h in tisti, ki je trdil, da mu leti 85 km/h, je bil outsider. Ko so se postavili v linijo, je pa oni outsider krepko stolkel vse tahitre. :D

Morda še to:

Fotr si je močno želel gliserja, a ni imel denarja niti za tega Elana, niti za Kvarnerplastiko z kakršno se igra Mastnak. Leta 1978 je slučajno prišel do kalupa za nek 3,8 m dolg gliserček, ki ga je izdelal in je šel v register kot Kličko, a ni bil to. Bil je nek izdelek iz Milana z zastarelo palubo, ampak na dnu je imel pa pad keel, za katerega smo takrat mislili, da je slabo popravljen kalup po kaki poškodbi.
Stric je iz Nemčije pripeljal 25 hp Yamaho in čisto slučajno je bila kavitacijska kak mm nad dnom krme. Po debelih očeh po prvih nekaj dneh smo počasi ugotovili kako naj bo motor natriman in je letelo. Z tistim čolnom si moral vseskozi nekaj popravljat pozicijo. Če si spustil volan je grdo kinknil in te je hotelo zabrisat ven. Šel kasneje, ko ni bil več aktualen smo se zavedali, da smo v resnici jezdili po pad keelu. Tisto je z 25 konji letelo točno toliko kot Elan 402 z 40 konjsko Yamaho in bistveno bolje od Elana z 30 hp Cryslerjem. Oboje smo velikokrat preizkusili z dolgo paralelno vožnjo do plaž na katerih smo se skupaj vozili. Takrat je vse to "letelo okrog 60 km/h", vsaj tako smo bili prepričani.
Ko je prišla ven metoda merjenja hitrosti z doplerjevim efektom, smo klavrno ugotovili, da se je hitrost zmanjšala za 10 km/h in z precej zarfkancije okrog propelerja smo zlezli na okrog 53 km/h, več ni šlo, pa smo bili tiste čase vseeno najhitrejši v zalivu, tudi Kličko z enakim motorjem je bil počasnejši.
Po nesreči-po burji je v Tunarici na čoln padla lesena tunara in uničila motor, je stric pripeljal iz nemčije Evinruda 40. Tisto je ruknilo iz vode ko svinja, pilo pa še bolj, ampak brez predelave propelerja tudi nismo zlezli bistveno čez 50 km/h. Z predelanim 12,5x14" propelerjem, ki sem ga zmanjšal na premer 9,2" smo dosegli slabih 60 km/h in šele mnogo kasneje, ko sem že vedel kaj pomeni cup in kaj pomeni greben za čolnom sem z tem motorjem presegel 60 km/h, ampak ob nastavitvah z katerimi sem izglisiral le sam in še to po kakih 50 m poizkusov, vsak ostrejši zavoj pa je pomenil zdrs propelerja iz vode in kruljenje motorja.
Ker se noben Elan 402 ali Kvarnerplastika niti pod razno ni mogla peljat vštric z našim relativno počasnim oldtimerjem preprosto ne verjamem vsem tem trditvam o doseženih hitrostih. Verjamem, da je 50 km/h z Elanom 402 prvovrstna adrenalinska izkušnja, ampak z hitrostjo nima nič, je le posledica dna namenjenega v prvi vrsti pasaram.

Taka mala gajbica je bil tisti fotrov škaf.
http://shrani.si/f/19/mq/47WZj8Na/20030126image0002.jpg
http://shrani.najdi.si/?y/49/UhWewlJ/20 ... ge0176.jpg

Z zapisom ne želim zbijat veselja restavratorjem. V resnici me kar zvije od navdušenja, ko se miselno postavim v njihovo vlogo, ampak realnost je včasih dobra stvar.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » To Maj 09, 2017 19:30

SR 290 napisal/-a:
Daki napisal/-a: Ponavadi so imeli na teh čolnih 40 KM, hitrost okoli 60 km/uro.

Ne rečem, da je pretirano hiter, ni pa počasen.
Z 40 konji tale elan po mojem vedenju ni videl 60 km/h, največ kar je po radarju dosegel z voznikom lažjim od 80 kg je bilo 58 km/h z Yamaho 40, z dvema pa okrog 54-55 km/h. Je pa res, da so se nekateri po speedotu vozili blizu 65 km/h in niso pretiravali, merilec je bil kriv.

Tole bo kar držalo, Avto magazin je leta 1978 testiral GT 402 in Yamaho 40, napisali so, da gre z dvema 55 km/h. Za primerjavo s Kvarnerplastiko G 370 in Yamaho 28 z dvema ni šlo čez 43 km/h. So pa takrat verjetno merili s tlačnim brzinomerom in za kontrolo še z računsko metodo.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Maj 09, 2017 20:25

Oba sta čudaka in v tržnem svetu nobeden od njiju ne bi dočakal serijske proizvodnje, vsaj uspešne ne.
Prvi je v resnici malce predelana pasara in tako se tudi obnaša, ter notorično aplavdira potnikom, da se peljejo z njim.
Glede Kvarnerplastike bo Marcel iz prve roke vedel povedat zakaj je odlična z T18 in zakaj z 28 konji nikamor ne gre. Porabil je precej smole in polnila, da je odpravil ta paradoks. Na srečo ima dovolj oster v dna, da je lahko dodal še smučko in dobil je hiter gokart oldi oblike. Pri Elanu to žal ni mogoče.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » To Maj 09, 2017 20:50

Imam tudi jaz od lani to Kvarnerplastiko in gre s T 20 21 vozlov z eno osebo, z dvema in kramo za na plažo 19,3 vozla. Propeler je lahko tukaj kar največji 225X275, medtem ko T 18 doseže 19 vozlov z eno osebo in propelerjem 225X250, z dvema pa si najhitrejši z 225X225, 17,6 vozla. Po mojem mnenju so to za to kategorijo solidni rezultati. T 20 ima nekaj večjo prostornino in večji navor pri nižjih obratih zato lažje izkoristi propeler z največjim korakom, ki pri T 18 ne pride v poštev. Po moje je ta čoln dokaj hiter z manjšimi motorji zato, ker se V dno proti krmi precej zmanjša.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Maj 09, 2017 20:55

Z malimi motorji je zato tako hiter, ker ima zadaj konkavno dno, kar mu sili krmo iz vode. Če to pokitaš je hiter tudi z močnejšim motorjem, drugače ne.
Čisto možno, da je bil načrtno oženjen t T18.
Uporabniški avatar
widmann
Admiral
Kraj: KAMNIK-Minkendorf

OdgovorNapisal/-a widmann » To Maj 09, 2017 21:02

Gregorkr napisal/-a:Pozdravljeni.

Da pokažem "končni" rezultat.
Zakaj pod narekovaji,.. ker manjka še kje kakšen manjši vijak in nalepke na motorinu 8)

Slika

Slika

Slika

Lp.

Bravo,dobro si ga poštimal tudi barvna kombinacija mi je všeč. :D
Tudi radio si postavil na pravo mesto armaturke tista jajčasta luknja je kazila 402ke...
Si ga uredil kot bi bil iz trgovine.Fajn,fajn... :D :D
Das Ist Valter
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » To Maj 09, 2017 21:49

SR 290 napisal/-a:Z malimi motorji je zato tako hiter, ker ima zadaj konkavno dno, kar mu sili krmo iz vode. Če to pokitaš je hiter tudi z močnejšim motorjem, drugače ne.
Čisto možno, da je bil načrtno oženjen t T18.

Bolj za Johnsone 20-33 KM, T 18 leta 1970, ko predstavijo ta gliser, še ni bilo.
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » To Maj 09, 2017 22:12

SR 290 napisal/-a:Vse se mi zdi tako kot friziranje mopedov. Vsem je letelo 100 km/h in tisti, ki je trdil, da mu leti 85 km/h, je bil outsider. Ko so se postavili v linijo, je pa oni outsider krepko stolkel vse tahitre. :D

:D Si me spomnil na en dogodek, ko je kolega kupil brzinomer preko spleta za okoli 20 eur. Imel je 4.5m čoln in 50KM, se pravi nič posebnega, samo njemu je kazalo, da mu leti 100 km/h. Človek je dvakrat zmagal. Prvič zaradi cene, drugič pa, ker je kar naenkrat pridobil 40 km/h. Ma, mu nisem hotel pokvariti veselja :D
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Sr Maj 10, 2017 15:09

Vse štim sr290! Z mercury 50 je zadeva isto počasna kot z tomos 18! 35-40 km/h. No po parih sezonah testiranj in predelav smo na 60km/h s 50 konji in 300 kg plovilom + en ali dva cloveka ( vseeno) letos upam na prirastek hitrosti s pomocjo el. Trima. Veliiiiiko truda in denarja glede na končni izdelek je treba vložit za 60 km/h! In vem kaj to pomeni na vodi! Tisti šminkerji z banam po 10k € in več se po par sto metrih odločijo zmanjšat gas če smo vštric... tud z tubo sem jih že prehiteval.... in vse to se s serijskim ali elanom ali kvarnerplastiko nebi dalo ne glede na motor. O samem režimu plovbe(varnost, udobje....) ne bom zgubljal besed.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Maj 10, 2017 16:08

Moral bi s kakšnim gumenjakom potestirat na relaciji Unije-Kamenjak :)
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Če Maj 11, 2017 09:41

Taki škafi niso za na odprto... (elan in to...) vsaj ne za na polno ga žgat. In gumenjak 4m in 50 ps tezk da bi bil hitrejsi v mirnem ker je tezji in tube ga bremzajo takoj ko zareze v val al pa ce jih vlece po vodi pa sploh...
bsc46
Admiral
Kraj: Postojna

OdgovorNapisal/-a bsc46 » Če Maj 11, 2017 14:13

Vidim, da še nisi bil na gumici. Zakaj pa bi pri glisiranju vlekla tube po vodi?
Ljubitelj narave
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Maj 11, 2017 14:31

bsc46 napisal/-a:Zakaj pa bi pri glisiranju vlekla tube po vodi?

No ja. Zaradi tega so postale gumice tako popularne. :D

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov