konzerviranje 4 - taktnega motorje

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
franc5e
Admiral

Re: konzerviranje 4 - taktnega motorje

OdgovorNapisal/-a franc5e » Ne Nov 24, 2019 17:07

Hm, tudi mene to špricanje v vplinjač moti, pa imam skoraj enak motor. Jaz porabim gorivo, z vodo izperem kanale, počakam da termostat odpre. Potem pa svečke ven in s tem sprejem pošpricam v bat in malo obrnem. Olje v peti pa menjam vsako drugo leto... upam da je tako ok... :D
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Nov 24, 2019 18:29

Najbolj je OK, da na gitribah vrednih 2000 e pršparaš 7 e za 0,8 l olja v peti.Pol je zelo fajn tud ,da nič ne špricaš u motor..veš motor se zjebe ZA bati,pred bati gori in se vlaga in sol uniči,zadaj pa je tisto kar je treba merkat....
No jaz k sem bol butast tip tudi na šihtu kosilnice konzerviram...tko da mal treniram za motorje bark...pa super je pol spomlad k se vse okol mene zakadi in sem ko filmski junak ves v oblaku dima..
Uporabniški avatar
franc5e
Admiral

OdgovorNapisal/-a franc5e » Ne Nov 24, 2019 18:51

He he, maš prav, pa itak je tu bolj govora o 4t, tako da smo mi s starimi 2t kosilnicami lahko samo tiho.... :?
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Ne Nov 24, 2019 19:21

Fantje podal sem samo svoje osebno mnenje in opažanja. Ne me zaradi tega zdaj utopit :twisted: :lol:

Moja prdlca je zdaj vredna morda 200-250 eur in se lahko igram. Če pa bi imel motor za 15 jurjev pa verjmite da mi ga mazal spredaj in pa zadaj. Pač kot sem že v prvem postu napisal me zanimajo argumenti zakaj in pa predvsem zakaj noben kmet ne konzervira traktorja in pa kosilnice pa tudi stojijo pod kozolcem dalj časa. Naši motorji so običajno na suhem v kleti pokriti z dekco in pa vsake toliko ga gremo pogledat ter ga malo ogovorimo itd...Pri mojem starem očetu na kmetiji smo imeli od traktorja do BCSke in ko je zdravstveno opešal je vse skupaj stalo pod kozolcem skoraj dve leti ali pa še dlje. Po tem času smo samo zamenjali na traktorju akumulator in je palil brez problema isto BCS-ka (na štrik). Če bi bil bat po enem letu tak kot je nekaj postov višje dvomim, da bi ga po dveh letih lahko obrnil. Sploh BCSko na roke....

Vsekakor je treba mazat da voziš. Letos sem zamenjal na barki Torpedota za Yanmara. Na Yanmaru sem kompletno vse zamenjal z original deli in nisem šparal ter je dobil vse najboljše kar lahko motor na barki dobi. Tako bo tudi v prihodnje... Je res da ga ne špricam v cilindre, ker je motor skoraj vsak mesec v pogonu.

Če pa gledamo skozi $$ pa sem v desetih letih že pršparal za 10 sprejev po 7 eur kar pomeni 70 eur... to pa je že skoraj 1/3 motorja :twisted: :twisted: :D :D :D :D :D Če bo še deset let delal bom pa samo zaradi sprejev skoraj našparal za novi motor (mal heca).

Če mislite, da bi lahko moji posti koga zavajali lahko tudi Admin vse pobriše.
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Ne Nov 24, 2019 19:26

polanc napisal/-a:No jaz k sem bol butast tip tudi na šihtu kosilnice konzerviram...tko da mal treniram za motorje bark...pa super je pol spomlad k se vse okol mene zakadi in sem ko filmski junak ves v oblaku dima..

Si pa prvi za katerega slišim da je konzerviral kosilnico :)
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Ne Nov 24, 2019 20:23

Tud jaz sem že dostkrat konzerviral lakserco in motorko za drva. Sej ni treba pretiravat. Dost je tolk da se segreje in se v tistem trenutku naredi oljni film kar pomeni da ni prisotne vlage. Tako bojo ležaji še leta in leta delali tiho.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Ne Nov 24, 2019 20:52

Morski zrak je problem. Tista 2 vijaka, ki sem ju slikal sta direkt na poti zraka med sesalnim delom v kapi motorja in throttle body-em. Uporabil sem 4 dokaj enake pocinkane vijake in preostala dva, ki nista direkt na poti tega slanega zraka sta samo malo bolj mat barve ratala v 16 mesecih.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Nov 24, 2019 20:58

En konzervacijski sprej sem v Yamahi kupil in samo snemem filter na topli kosilnici ,ki mi laufa in pipsnem not sprej ko se zakadi jo ugasnem.Odvijem svečko in mal pipsnem u cilinder in počas zavrtim.Svečko na roke mal zavijem nazaj in kapo NE vrnem na svečko,da nebi kdo zalaufu z neprivito svečko in zjebu cilinder oz kapo.konc fertik..sprej pa kr traja..
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Ne Nov 24, 2019 21:29

S čim pa sprejate pod pokrovom, po kablih. Premične dele se maže z mastjo, kaj pa kabli?

Polanc zakaj bi uničil cilinder, če potegneš na neprivito svečko?
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Ne Nov 24, 2019 21:37

kocka napisal/-a:S čim pa sprejate pod pokrovom, po kablih. Premične dele se maže z mastjo, kaj pa kabli?

Polanc zakaj bi uničil cilinder, če potegneš na neprivito svečko?

jaz in še marsikdo KROWN spray

Slika
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Ne Nov 24, 2019 21:44

Krown. Za v motor pa yahticon nekih ~5€ v baubau.

Slika
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Ne Nov 24, 2019 22:19

Jaz imam white grease v spreju, sam če pa kaj po motorju šariš si pa ves masten in usran do ušes.
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » Po Nov 25, 2019 05:09

Za Krown-om se to skor ne dogaja, razen ce ga primes takoj, k pospricas.
Js ga uporabljam za vse in jih ene 5 kos na leto pprabim, stane pa okrog 7 e.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Nov 25, 2019 06:19

Kocka pa ti ne ostane potem vse belo? Tista mast gre men strašno na živce ker se s časom tolk strdi da jo sam še nitro ali bencin spravita stran. Nekdo je na avtu ki ga je imel pred mano našprical pante na vratah s tisto mastjo in sem mu potem doma na debelo osiral družino ko sem to čistil :lol:
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Po Nov 25, 2019 07:46

Mogoče v razmislek. Pri 4 taktnem motorju dejansko s sprejem za konzervacijo namažeš samo glavo bata, cilinder in pa ventile. Dejansko sprej sploh ne pride do lezajev na gredi in pa ojničnih lezajev ki se itak mažejo samo iz karterja. Ko npr. motor stoji so ojnični ležaji namazani lih toliko kot če ne špricaš not spreja.
https://www.youtube.com/watch?v=Xa3-XS6tGkk

Drugače pa je pri 2 taktnem motorju. V tem primeru pa pride sprej tudi do ostalih delov.
https://www.youtube.com/watch?v=Pz-Gi-ML1k8

Me pa zanima kako taki spreji zgorijo po tem ko po nekem času spet zalaufaš motor. Ali obstaja možnost, da se zaradi speja kaj zapaca? Pri bencinarju npr sveče in pa dize? Pri 2 taktnem vem, da je lahko problem že premočna mešanica, ker se potem zna zadeva pregrevat itd...

p.s. da ne bo kdo narobe zastopil in mislim, da podjeb... samo odpiram diskusijo.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov