Zanimiva tema...
@navigacijske luči in kako povezati stikala za njihovo vklapljanje
Kolikor vem, si dolžan si imeti vklopljeno rdečo in zeleno ter belo na krmi od mraka do zore - če jih imaš -
ko ploveš (torej nisi privezan in nisi zasidran).
Če/ko tedaj
ploveš na motor, mora biti vklopljena tudi zgornja bela luč (na tvoji sliki iz druge teme 'masthead light), sveti naprej in v bok, ne pa nazaj (225° mislim, ni 360°).
'jamborna bela' in krmna bela sta pri majhnem motornem plovilu po mojem (nisem preverjal, do katerih velikosti - in ne plovem ponoči s takimi plovili) lahko integrirani v eno 360°.
Na večji jadrnici pa jamborna bela ne sme biti integrirana s krmno,
ker mora krmna goreti, jamborna bela pa ne sme, kadar ploveš od mraka do zore (ponoči...) ali ob slabi vidljivosti
le na jadra. Taka integrirana 360° pa je na takem čolnu lahko hkrati za sidrno luč in zato potrebuješ zanjo posebno stikalo, ostale običajne navigacijske za motorno plovilo (rdeča in zelena in morebitna posebna jamborna bela ter krmna bela) pa vedno potrebuješ prižgane hkrati in so zato lahko na skupnem stikalu.
Če imaš jamborno belo in krmno belo ločeno (na večjih plovilih mora biti krmna nižje od jamborne), ta jamborna bela ne sme biti 360° (ne sme svetiti nazaj, sicer bi proti krmi kazal dve beli drugo nad drugo) in tedaj ti dve lahko vklapljaš skupaj z navigacijskima rdečo in zeleno z enim stikalom, potrebuješ pa potem posebno belo sidrno luč 360°, poleg jamborne in na svojem stikalu.
Če sem si kaj narobe zapomnil (nisem preverjal), naj me pa kdo popravi
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...