Poliranje močno zbledelega gelcota
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Dobrodošel na forumu.
Kolikor je razvidno s slike, ja verjetno nanešen antifauling. Tega le zbrusiš in naneseš dve roki novega AF.
Jaz čoln fisherman 4,8 brez problema spustim s prikolice na travo, podložiš. Ampak za moje pojme je še težje delati na tleh kot na prikolici, tako da v tvojem primeru bi barval na prikolici. Motorja ne rabiš snemati.
Pazi tudi, da star AF ne bo letel po tebi in tudi kakšno masko je dobro imeti, ker AF je strupen.
LP Klemen
Kolikor je razvidno s slike, ja verjetno nanešen antifauling. Tega le zbrusiš in naneseš dve roki novega AF.
Jaz čoln fisherman 4,8 brez problema spustim s prikolice na travo, podložiš. Ampak za moje pojme je še težje delati na tleh kot na prikolici, tako da v tvojem primeru bi barval na prikolici. Motorja ne rabiš snemati.
Pazi tudi, da star AF ne bo letel po tebi in tudi kakšno masko je dobro imeti, ker AF je strupen.
LP Klemen
Oj
Pozdravljeni člani, hvala za pomoč. Ne zdi se mi, da bi bil gor af. Pred 5 leti, ko sem kupil čoln je bilo dno belo, gladko ter svetleče, v teh 5 lethi ga nikoli nisem obnavljal, le z wapom spral kar pa ni bilo dovolj saj je bil čoln lep čas v vodi vsako leto.
Tudim jaz bi prosil za nasvet. Se pa na modrem trupu moje barke že pozna učinek sonca, soli, boje sosednje barke drgnejo po njem itd...
lani sem dal polirat kar v marini vendar mislim da je bilo to kar na horuk. Ena pasta za vsa plovila. Res bi rad očuval trup lepe temno modre barve če mi kdo svetuje kasko !
lani sem dal polirat kar v marini vendar mislim da je bilo to kar na horuk. Ena pasta za vsa plovila. Res bi rad očuval trup lepe temno modre barve če mi kdo svetuje kasko !
Re: Oj
sealine napisal/-a:Pozdravljeni člani, hvala za pomoč. Ne zdi se mi, da bi bil gor af. Pred 5 leti, ko sem kupil čoln je bilo dno belo, gladko ter svetleče, v teh 5 lethi ga nikoli nisem obnavljal, le z wapom spral kar pa ni bilo dovolj saj je bil čoln lep čas v vodi vsako leto.
Potem pa je zgodba malo bolj zapletena.
prvič bi probal en majhen del oprati s solno kislino, vendar PAZI da ti kislina ne teče po prikolico ker razžira cink. OBVEZNA osebne zaščita!!!!
nekje na forumu ja napisano da se da kupiti ocetno kislino, ki ni tako nevarna pa še eko je. Probal bi še s tem.
Če ne bo kakšnega posebnega učinka, potem ti edino preostane brušenje gelcoata. Če boš želel imati nazaj gladek gelcoat potem še poliranje, vendar te čaka nekaj rok brušenja in nato še poliranje kar ti bo vzelo zelo veliko časa.
Glede na to, da imaš čoln dalj časa v vodi (več kot tri tedne) bi jaz lepo zbrusil, nato nanesel dve roki primerja in nato dve roki trdega AF.
lp Klemen
AS napisal/-a:Tudim jaz bi prosil za nasvet. Se pa na modrem trupu moje barke že pozna učinek sonca, soli, boje sosednje barke drgnejo po njem itd...
Težko ga boš očuval, ker temne barve so bistveno slabše obstojne na UV svetlobo kot svetle. Tudi če ga boš sedaj ponovno spoliral bo jeseni ponovno mat. Ampak v vsakem primeru ga spoliraj, na tem forumu je kar nekaj članov ki to delajo profi pa tudi nekaj tem je odprtih glede past in poliranja.
LP Klemen
Pozdravljeni
Evo vikend je za mano, pojeel nekaj pirhov pa tudi s potico se nisem šparal
Poleg vsega tega sem se lotil brušenja trupa čolna. Delo je zelo počasno, ampak napredek je očiten. Školjke in umazanija zapušča trup in trup dobiva lepšo barvo pa gladek postaja. Vsak dan po malo pa bo. Ko bo vse skupaj gladko pa bi bilo potrebno trup prebravati ali kaj podobnega, bi se strinjal s kolegom, ki pravi o af-ju glede na to, da je čoln v vodi vsaj 4 tedne.
.
tudi jaz sem ta vikend poliral moj čoln
končni rezultat neprecenljiv imel sem 3 različne polirpaste za čolne na koncu pa še vosek in izgleda kot iz trgovine
končni rezultat neprecenljiv imel sem 3 različne polirpaste za čolne na koncu pa še vosek in izgleda kot iz trgovine
Kad se jede - jedem, kad se pije - pijem, kad se uživa - uživam, kad se radi - ne smetam.
Saint85 napisal/-a:Mašinsko brušenje s papirjem 1000 + 3M Marine Polirna pasta z voskom
in dobiš vrhunski rezultat.
Kdo pa ima drugačne odtenke plovil ( modra, siva, etc ) pa redlagam poliranje z polirno pasto Sonax NanoPro na obratih 1500 do 2200 max.
Brez zamere, vendar učiš zelo krivo vero.
1. brušenje z mašino je zelo nepriporočljvo, ker ne moreš kontrolirati odvzema materiala, poleg tega, če imaš v mislih suho brez vode je itak katastrofa.
2. P1000 risov iz gelcoata ne "potegne ven" nobena pasta, goba...
3. polirna pasta, ki vsebuje vosek ni polirna pasta, ampak je le polnilo za rise.
Rezultat je lahko vrhunski za nekaj tednov, potem pa bo barka grša, kot je bila pred poliranjem.
4. tako "radikalni" nasvet ne moreš dati kar povprek, nekdo, ki ima barko staro nekaj let ne potrebuje brušenja, še najmanj z P1000 papirjem!
P1000 brušenje bi bilo upravičeno na res zelo poškodovanem gelcoatu!
Če se nekdo odloči za brušenje je P2000 sprejemljiv, Morda P1500, vendar preko tega obvezno še P2000 in nato poliranje z pravo polirno pasto, ki nima silikonov in podobnih polnil.
Glede barvanega gelcoata. Če bi že bilo to sprejemljivo kar si ti napisal bi bilo ravno obratno. Barvan gelcoat potrebuje večji odvzem materiala za enak efekt.
Sonax pasta pa je morda le malo bolje, kot olivno olje...
Nekdo, ki mu malo dela pamet bo že po imenu vedel, da ne more biti dobra. Če je nano, pomeni zelo majhen granulat za poliranje, če je pa nano misljeno zascita pa potem to ni polirna pasta.
Da o sami besedi "nano" pri poliranju sploh ne izgubljam besed, ker nima nobenega smisla ali povezave...
Torej pred brušenjem po pameti in ne kar vsega probat kar slišite v gostilni. Tovrstni "prijemi" so za plovila, ki so namenjena prodaji. Dolgoročne rešitve pa so bistveno bolj zahtevne oziroma niso tako enostavne.
MamaMicka eno začetniško vprašanje.
Kaj priporočaš za poliranje belega trupa jadrnice? Rad bi samo spoliral in nič kompliciral. Je pa dela za cca 30m2, tako da ne bi rad preveč garal in ne vem kolikokrat ponavljal te kvadrature, saj zastopiš. Kaj svetuješ za ne ultra zahtevnega uporabnika. Katero pasto, kakšen postopek. Imam neko polir mašino, tisto iz Bauhausa z dvem ročajema, ki pa je kar nerodna za vertikalno poliranje.
Kaj priporočaš za poliranje belega trupa jadrnice? Rad bi samo spoliral in nič kompliciral. Je pa dela za cca 30m2, tako da ne bi rad preveč garal in ne vem kolikokrat ponavljal te kvadrature, saj zastopiš. Kaj svetuješ za ne ultra zahtevnega uporabnika. Katero pasto, kakšen postopek. Imam neko polir mašino, tisto iz Bauhausa z dvem ročajema, ki pa je kar nerodna za vertikalno poliranje.
Kdo je na strani
Po forumu brska: Bing [Bot] in 10 gostov