leplenje protizdrsnih podlog na palubo
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
leplenje protizdrsnih podlog na palubo
Zanima me, kako se lepijo Treadmaster ali TBS protizdrsne podloge, da se enakomerno in trajno prilepijo, ne da bi se pričeli vogali luščiti. Slišal sem, da obstoja nekak vakuumski način lepljenja, pa me zanima če kdo od morjeplovcev to pozna... pozdrav vsem 
Za leplenje ti ne bi znal pomagat, gotovo je kar nekaj načinov.
Predlagal bi ti alternativo, ki je sicer kmečka, a se dobro obnese.
Površino oblepiš po željenem vzorcu,(abdekaš po domače), premažeš z poliestersko smolo in posuješ recimo z kvarc peskom, včasih smo to celo delali s sladkorjem. Ko se osuši, po želji malce prebrusiš (če je pregrobo). Takšna protizrsna podloga je praktično trajna, se ne lušči, ne odlepi, ne obrablja, problem je edino, da je ne moreš odstranit (razen z brušenjem in nato ponovno korekturo površine po brušenju).
Predlagal bi ti alternativo, ki je sicer kmečka, a se dobro obnese.
Površino oblepiš po željenem vzorcu,(abdekaš po domače), premažeš z poliestersko smolo in posuješ recimo z kvarc peskom, včasih smo to celo delali s sladkorjem. Ko se osuši, po želji malce prebrusiš (če je pregrobo). Takšna protizrsna podloga je praktično trajna, se ne lušči, ne odlepi, ne obrablja, problem je edino, da je ne moreš odstranit (razen z brušenjem in nato ponovno korekturo površine po brušenju).
Se popolnoma strinjam z zlatkom 83, Po moje je to najbolje, ker se ti pri lepljenju protizdrsnih povrsin skoraj vedno odlepijo vogali. Tudi sam sem uporabil kvarc pesek, ki sem ga kupil v trgovini z barvami v Marini Portoroz. Po stirih letih je se vedno hrapavo in se ni nic obrabilo. Pomesal sem eno vrecko peska v beli light primer in nato s tem povaljckal palubo.
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
-
dobra_vila
- Kapitan bojne ladje
- Kraj: Ljubljana
Jaz sem tudi svoje čase na H800 delal z kvarcom, se da dosti lepo narediti, vendar je potem problem ker imaš krvava kolena. Mislim, da je vseeno boljša varianta z sladkorjem, katere pa še nisem preizkusil. Tudi sam sem se ukvarjal z problemom lepljenja treadmasterja, vendar sem se nato pri drugi barki raje odločil kar za teak palubo, ki sem jo sam položil. Rezultat je bil profi, je pa res, da se taka paluba precej segreje. Na nekaterih mestih pa je Sikaflex 290DC (po 5 letih) postal celo tekoč, tako da smo vedno uničili kakšne lepe hlače ali pa brisačo. Po kontaktiranju z Siko, oni kao prvič slišijo za kaj takega.....
V bodoče se za teak palubo ne bi odločil, razen v kokpitu, ki je v senci.
Kaj dosti ti nisem pomagal....
LP Dobra vila
V bodoče se za teak palubo ne bi odločil, razen v kokpitu, ki je v senci.
Kaj dosti ti nisem pomagal....
LP Dobra vila
Prijatelj, ki si je sam naredil železno barko - jadrnico je nalepil, odnosno z epoksi barvo preparval malo bolj grobo zaveso. Le ta je vpila barvo in se lepo spojila z njo. Paziti moraš le da jo pred obdelavo zlikaš in po meri odrežeš. Bil sem na barki in je zelo učinkovito in poceni. Je pa rešitev, ki jo je povedal zobar zelo zanimiva. Zanima me kako se obnese v praksi! 
-
dobra_vila
- Kapitan bojne ladje
- Kraj: Ljubljana
Zdaj sem se tudi jaz spomnil, ko je luftar napisal. Pred davnimi leti sem tudi jaz delal z zaveso (po tistem z silicijevim peskom). V Velano sem šel po zaveso z mrežo 3x3 mm, nato pa sem jo lepo izrezal, po robovih ličarski trak, nato pa kar z Hemplom čez. Robove sem nato previdno porezal in rezultat je bil kar v redu.
Dobra vila
Dobra vila
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov