leplenje protizdrsnih podlog na palubo

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

dolfisi
Poročnik korvete

leplenje protizdrsnih podlog na palubo

OdgovorNapisal/-a dolfisi » Če Maj 08, 2008 09:48

Zanima me, kako se lepijo Treadmaster ali TBS protizdrsne podloge, da se enakomerno in trajno prilepijo, ne da bi se pričeli vogali luščiti. Slišal sem, da obstoja nekak vakuumski način lepljenja, pa me zanima če kdo od morjeplovcev to pozna... pozdrav vsem :)
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Če Maj 08, 2008 11:51

Za leplenje ti ne bi znal pomagat, gotovo je kar nekaj načinov.
Predlagal bi ti alternativo, ki je sicer kmečka, a se dobro obnese.
Površino oblepiš po željenem vzorcu,(abdekaš po domače), premažeš z poliestersko smolo in posuješ recimo z kvarc peskom, včasih smo to celo delali s sladkorjem. Ko se osuši, po želji malce prebrusiš (če je pregrobo). Takšna protizrsna podloga je praktično trajna, se ne lušči, ne odlepi, ne obrablja, problem je edino, da je ne moreš odstranit (razen z brušenjem in nato ponovno korekturo površine po brušenju).
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Če Maj 08, 2008 14:23

Se popolnoma strinjam z zlatkom 83, Po moje je to najbolje, ker se ti pri lepljenju protizdrsnih povrsin skoraj vedno odlepijo vogali. Tudi sam sem uporabil kvarc pesek, ki sem ga kupil v trgovini z barvami v Marini Portoroz. Po stirih letih je se vedno hrapavo in se ni nic obrabilo. Pomesal sem eno vrecko peska v beli light primer in nato s tem povaljckal palubo.
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
dobra_vila
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a dobra_vila » Če Maj 08, 2008 15:23

Jaz sem tudi svoje čase na H800 delal z kvarcom, se da dosti lepo narediti, vendar je potem problem ker imaš krvava kolena. Mislim, da je vseeno boljša varianta z sladkorjem, katere pa še nisem preizkusil. Tudi sam sem se ukvarjal z problemom lepljenja treadmasterja, vendar sem se nato pri drugi barki raje odločil kar za teak palubo, ki sem jo sam položil. Rezultat je bil profi, je pa res, da se taka paluba precej segreje. Na nekaterih mestih pa je Sikaflex 290DC (po 5 letih) postal celo tekoč, tako da smo vedno uničili kakšne lepe hlače ali pa brisačo. Po kontaktiranju z Siko, oni kao prvič slišijo za kaj takega.....
V bodoče se za teak palubo ne bi odločil, razen v kokpitu, ki je v senci.
Kaj dosti ti nisem pomagal....
LP Dobra vila
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Če Maj 08, 2008 18:20

Pri Hempelu se dobijo v ta namen steklene kroglice.Zapakirane so približno tako, kot pašteta v konzervi.Vsebino streseš v barvo, premešaš in barvaš.Naredi se odlična protizdrsna podloga, ki pa ni pregroba.
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » Ne Maj 18, 2008 11:08

Prijatelj, ki si je sam naredil železno barko - jadrnico je nalepil, odnosno z epoksi barvo preparval malo bolj grobo zaveso. Le ta je vpila barvo in se lepo spojila z njo. Paziti moraš le da jo pred obdelavo zlikaš in po meri odrežeš. Bil sem na barki in je zelo učinkovito in poceni. Je pa rešitev, ki jo je povedal zobar zelo zanimiva. Zanima me kako se obnese v praksi! :wink:
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » To Maj 20, 2008 08:21

Še malo žlehnobe in humorja! Lahko pa pustiš vse tako kot je in uporabljaš za hojo po čolnu dereze! :shock:
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Maj 20, 2008 08:52

Ali pa v strop podpalubja nabiješ žebljičke, primerne dolžine, teke , da na vrhnji strani pokukajo ven.Nerjavne seveda, ali pa iz mesinga :lol: . Butasti način, ampak drselo pa ne bo. Pa še bos lahko hodiš, ko je zunaj vročina.
LP
dobra_vila
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a dobra_vila » To Maj 20, 2008 14:47

Zdaj sem se tudi jaz spomnil, ko je luftar napisal. Pred davnimi leti sem tudi jaz delal z zaveso (po tistem z silicijevim peskom). V Velano sem šel po zaveso z mrežo 3x3 mm, nato pa sem jo lepo izrezal, po robovih ličarski trak, nato pa kar z Hemplom čez. Robove sem nato previdno porezal in rezultat je bil kar v redu.

Dobra vila

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov