Segrevanje noge

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

aremskar
Desetnik

Segrevanje noge

OdgovorNapisal/-a aremskar » Če Jun 28, 2012 10:22

Pozdravljeni,

najprej lep pozdrav vsem na morjeplovcu. Kot novopečeni morjeplovec že dolgo prebiram forum in nabiram koristne informacije, zdaj sem pa prišel do točke, ko bi potreboval vašo pomoč.

Pri nogi alpha one sem opazil, da se mi zgornji del (konkretno sem tipal na pokrovu) konkretno segreva že pod prostim tekom, medtem ko je preostali del noge hladen. Prvo sem pomislil, da je v pokrovu vgrajen ležaj in ga bo potrebno menjati, vendar glede na service manual tam ni ležaja.

Ali je to segrevanje normalno oz. ali imate kakšno idejo, kaj bi lahko bilo narobe?

Hvala za pomoč,
Aleš
nati
Kapitan korvete
Kraj: MEDVODE

OdgovorNapisal/-a nati » Če Jun 28, 2012 14:26

preveri nivo olja.okoli zgornjega pokrova bi morala krožiti voda,preveri če ti voda pravilno kroži po nogi.zgorsj je ležaj pod semeringom.če se ti razlati bo drago!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Jun 28, 2012 17:52

Seveda so ležaji zgoraj! Na vertikalni gredi in tudi na horizontalni, kjer je kardan... Greje se res lahko na ležajih, še bolj pa na stožčastih zobnikih, če niso pravilno nastavljeni... Seveda je lahko vzrok tudi to, da ni dovolj olja. Čeprav tole zadnje je možno samo, če imaš kako staro nogo, ki še nima kontrolne posodice na motorju...

Noga se normalno segreva zaradi izpuha, ki gre skozi njo in pa tudi zaradi vrtenja in izkoristka pogonskega sklopa...

Ne vem, kako si to ugotavljal, da je vroča? Na suhem? Kaj veliko ne bi smelo biti...
Pri počasni plovbi je noga cela pod vodo, tako da takrat je povsem mrzla!
Ko pa izglisiraš, pa se res močno segreje. Temperatura noge je na večjih čolnih kar okrog 100 stopinj C, saj če pogledaš morje, ki šprica po njej, se sproti upari! To velja pri večjih močeh, na recimo 300 konjskem motorju! Pri 3.0 motorju ne bo nikoli tako vroča, saj gre čez njo nekajkrat manjša moč.
Jaz sem na mojo Bravo 3 montiral hladilnik (tuš), kot ga imajo dirkalne izvedbe in med glisiranjem nogo neprestano obliva z morjem. Sedaj je antifouling na njej povsem lep, prejšnja leta pa mi je vedno povsem spokal... Seveda je močno nasrkalo tudi olje v nogi, saj mu takšna temperatura zagotovo ne koristi...
aremskar
Desetnik

OdgovorNapisal/-a aremskar » Pe Jun 29, 2012 08:44

Najprej hvala za odgovore. Nivo olja bi moral biti OK, saj je kontrolna posodica napolnjena.

Segrevanje sem opazil, ko sem izpiral motor s slušalkami. Zaskrbelo me je to, ker je bil segret samo zgornji pokrov, ohišje okoli je pa lepo hladno. Pri kakšni temperaturi bi me pa moralo začeti skrbeti? Pod malo povišanim prostim tekom se je pokrov segrel na temperaturo, da je bilo še možno prijeti z roko. Po moji oceni cca. 40-50°C.

LP,
Aleš
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Pe Jun 29, 2012 09:27

Če je zadeva laufala na slušalkah se nimoglo zagret druga ko od izpušnih plinov. ker zobniški prenos ni bil obremenjen. je pa tud tak da na slušalkah učasih ni takšnega pretoka vode kot če je zadeva v morju. 40-50 stopinj nebi smelo bit nič narobe.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Jul 02, 2012 18:42

Vse je OK, ti samo vozi oziroma pluj... :wink:
aremskar
Desetnik

OdgovorNapisal/-a aremskar » Sr Jul 04, 2012 10:46

Super. Hvala za odgovore.

Kdo je na strani