Pozdravljeni!
Čoln prvič v vodi paje šel jermen:(
Cvilil nekaj časa, bil zelo mlahav, sem ga malo nategnil, cez kako ure se je pa ocitno strgal.
Po tem (ker seveda nisem vedel da je sel k vragu) sem se se kake 5min vozil, potem pa je sel coln v privez.
Na motorji ni vidne skode v smislu da bi se pregrel, je pa treba zamenjat jermen.
Motor je letnik 1995, klasicen z uplinjacem, jermen pa tece prek 3 jermenic in se ga ne da enostavno nataknit gor, ker ga omejuje en nosilec, ki ga je treba odstranit- del motorja.
Zanima me ce je kdo to ze pocel na tem motorju in ce je poseg kompliciran, kaksne napotke mogoce, na kaj pazit pri menjavi..
Poleg tega me zanima ce mi kdo lahko svetuje kje dobiti jermen, najbrz je standardni, vendar ne vem kaksen tip kupiti, ali je najbolj it v Yucco ponj, glede na to da najbrz to ni pregresno drag kos.
Hval aza napotke!
Strgan jermen Mercruiser 3.0l, 130KM
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Če se ne motim ti je na poti nosilec alternatorja. Drugače pa jermen poglej dolžino in širino ter obliko pa pojdi v kakšno avto trgovino, bo 5 jermenov za ceno tistega 1-ga
Kvaliteta pa enaka 
My car detailing projects:
http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... &start=460
http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... &start=460
Nov jermen lepo prerežeš z "olfa" nožem, napelješ skozi nosilec in ga nazaj zlepiš s sekundnim lepilom, ki si ga lahko kupil na Internautici...
OK, šalo na stran!
Napoto dela nosilec motorja in ne alternatorja. Odstraniti se da zelo enostavno, saj je vmesni del poseben kos, skozi katerega gredo vijaki. Odviješ tiste vijake in segment bo sam izpadel, motor se malenkost posede, ko boš dajal nazaj ga moraš malo porukati, da spet ujameš luknje z vijaki... Poseg je enostaven. Pazi, da jermena potem ne nategneš preveč, saj bo v tem primeru kar hitro odpovedal ležaj na alternatorju, če pretiravaš, lahko tudi na vodni črpalki...
Če si se res vozil še 5 minut, so na motorju zagotovo posledice. Če je bilo to glisiranje, potem bi v tem času motor že zagotovo zaribal, če pa je deloval na manjših vrtljajih, potem ni hujšega. Upam, da se ti samo zdi, da je bilo 5 minut in je bilo v resnici precej manj...
Glede jermena pa je tako, da ga res lahko kupiš v avto trgovini, preglej mere, vzami pa takega, ki je na notranji strani narebren, saj taki zdržijo precej več, saj se lažje prepogibajo čez alternatorjevo jermenico, ki je precej majhna... Lahko pa greš tudi na Yucco, mislim, da ne bo 5x dražje, nekaj dražje pa bo zagotovo.
LP
OK, šalo na stran!
Napoto dela nosilec motorja in ne alternatorja. Odstraniti se da zelo enostavno, saj je vmesni del poseben kos, skozi katerega gredo vijaki. Odviješ tiste vijake in segment bo sam izpadel, motor se malenkost posede, ko boš dajal nazaj ga moraš malo porukati, da spet ujameš luknje z vijaki... Poseg je enostaven. Pazi, da jermena potem ne nategneš preveč, saj bo v tem primeru kar hitro odpovedal ležaj na alternatorju, če pretiravaš, lahko tudi na vodni črpalki...
Če si se res vozil še 5 minut, so na motorju zagotovo posledice. Če je bilo to glisiranje, potem bi v tem času motor že zagotovo zaribal, če pa je deloval na manjših vrtljajih, potem ni hujšega. Upam, da se ti samo zdi, da je bilo 5 minut in je bilo v resnici precej manj...
Glede jermena pa je tako, da ga res lahko kupiš v avto trgovini, preglej mere, vzami pa takega, ki je na notranji strani narebren, saj taki zdržijo precej več, saj se lažje prepogibajo čez alternatorjevo jermenico, ki je precej majhna... Lahko pa greš tudi na Yucco, mislim, da ne bo 5x dražje, nekaj dražje pa bo zagotovo.
LP
Hvala obema za odgovore.
Jermen sem kupil v Yucci (34,3 EUR, ker je bil stari tako načet da nisem uspel določiti točne dolžine.
Bom pa tega temeljito premeril za drugič...
Je pa ras, da motor ni deloval več ko t 5in, pa še to skoraj v prostm teku, tako da si res ne obetam posledic.
Hvala za odgovore, forum me ponovno rešuje (in izobražuje), če bi se kdaj šlo res v izdelavo kake forumske nalepke ali zastave da se prepoznamo in tudi v živo kako rečemo sem takoj zraven!
Jermen sem kupil v Yucci (34,3 EUR, ker je bil stari tako načet da nisem uspel določiti točne dolžine.
Bom pa tega temeljito premeril za drugič...
Je pa ras, da motor ni deloval več ko t 5in, pa še to skoraj v prostm teku, tako da si res ne obetam posledic.
Hvala za odgovore, forum me ponovno rešuje (in izobražuje), če bi se kdaj šlo res v izdelavo kake forumske nalepke ali zastave da se prepoznamo in tudi v živo kako rečemo sem takoj zraven!
Če je motor deloval manj kot 5 minut na prostem teku res ni škode.
Zastavica je v izdelavi, lahko jo boš dobil čez dober teden... Preberi si tukaj
http://www.morjeplovec.net/viewtopic.php?t=846&start=75
LP
Zastavica je v izdelavi, lahko jo boš dobil čez dober teden... Preberi si tukaj
http://www.morjeplovec.net/viewtopic.php?t=846&start=75
LP
Pozdravljeni!
Mi ni dalo miru in sem vzel dan dopusta da sem šel na obalo menjat jermen- da bo vikend lepši:)
Z dvema vijakoma sem odmontiral del nosilca (odlitek cca 4x5 cm) skozi katerega gresta 2 vijaka, dolga cca 12cm ki držita skupaj nosilec in motor.
Motor se je potem res posedel za kake pol cm, ravno toliko da ne morem vsega skupaj zdaj nazaj sestavit.
Mogoče kakšen namig kako naj ujamem luknje z vijaki, motorja seveda ne morem na roke dvignit- najbrž bo kak napotek iz izkušenj na mestu, jaz očitno nisem dovolj pameten.
Drugo vprašanje pa je v zvezi z jermenom.
Zgoraj omenjeni nosilec ob odstranitvi ni več v napoto, ne morem pa spraviti jermena mimo zgornje jermenice, ker je mednjo in nosilcem motorja premalo prostora.
V napoto je bil najprej vijak ki je od vrha privijačen na nosilec motorja in drži gumijasto podložko ki služi mehkemu vpetju motorja (najbrž).
To sem sicer lahko odstranil, vendar je med nosilcem in jermenico še vedno premalo prostora da bi vmes zrinil jermen- jermenica ima sicer iz čelne strani 4 vijake, ki pa jih nisem odvijal, da ne bi bilo kake škode- ali se jo lahko enostavno sname in tako namesti jermen?
Hvala za potrpežljivost in odgovore!
Mi ni dalo miru in sem vzel dan dopusta da sem šel na obalo menjat jermen- da bo vikend lepši:)
Z dvema vijakoma sem odmontiral del nosilca (odlitek cca 4x5 cm) skozi katerega gresta 2 vijaka, dolga cca 12cm ki držita skupaj nosilec in motor.
Motor se je potem res posedel za kake pol cm, ravno toliko da ne morem vsega skupaj zdaj nazaj sestavit.
Mogoče kakšen namig kako naj ujamem luknje z vijaki, motorja seveda ne morem na roke dvignit- najbrž bo kak napotek iz izkušenj na mestu, jaz očitno nisem dovolj pameten.
Drugo vprašanje pa je v zvezi z jermenom.
Zgoraj omenjeni nosilec ob odstranitvi ni več v napoto, ne morem pa spraviti jermena mimo zgornje jermenice, ker je mednjo in nosilcem motorja premalo prostora.
V napoto je bil najprej vijak ki je od vrha privijačen na nosilec motorja in drži gumijasto podložko ki služi mehkemu vpetju motorja (najbrž).
To sem sicer lahko odstranil, vendar je med nosilcem in jermenico še vedno premalo prostora da bi vmes zrinil jermen- jermenica ima sicer iz čelne strani 4 vijake, ki pa jih nisem odvijal, da ne bi bilo kake škode- ali se jo lahko enostavno sname in tako namesti jermen?
Hvala za potrpežljivost in odgovore!
Hmmmm.... treba bo malce v roke pljunit. Tisti nosilec mora iti toliko narazen, da gre jermen vmes. Prav tako je potrebno na roke malce privzdignit motor, da gredo vijaki nazaj. Če še vedno ne gre, si pomagaj z vzvodom, samo pazi kje ga "polcaš", da česa ne poškoduješ.
Ti orjaki včasih pač rabijo "bosanski" prijem
LP
SS
Ti orjaki včasih pač rabijo "bosanski" prijem
LP
SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 39 gostov