Yamaha 25 2T - težave s pogonom

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

nortech
Višji vodnik

Yamaha 25 2T - težave s pogonom

OdgovorNapisal/-a nortech » To Avg 07, 2012 02:21

Do zdaj sem ta forum samo prebiral, zdaj pa imam problem, ki mu nisem kos. Prosim za pomoč.

Preden sem šel letos na dopust sem na hitro kupil motor: yamaha 25 2T. To je tista za italjanski trg, ki ima dejansko 50ks. Motor je pri prodajalcu lepo kresnil, na čolnu ga nisva probala. Prej sem že imel podobno yamaho, 40ks starejšega letnika in je delalo vse bp.

Potem sem prišel na morje in motor zmontiral na elan gt 402. Peta se mi je že v osnovi zdela predolga za tega elana, ampak že prejšnja yamaha ni imela kratke pete. Ko sem zmontiral in dal v vodo se je zgodilo naslednje (prilagam dva videa, prvi ko čoln štarta, drugi ko gre na polno):

http://www.youtube.com/watch?v=y3ep66DJ9gQ

http://www.youtube.com/watch?v=tEfX4T3dRcI

Takoj sem pomislil na predolgo peto. Zato sem motor dvignil za 6 cm. Čoln z dvignjenim motorjem izgleda takole:

http://www.iedc.si/download/IMG_0155.jpg

Kljub temu imam še zmeraj "jet pogon". Kot se vidi že na videih je problem, da voda začne najprej prodirat vertikalno po peti motorja in potem pride na površje. Na drugem videu je zadeva na ravnost grozna :-).

A je še zmeraj problem, da je peta prenizko? Nisem prepričan, ker potem bi vsk 5-10ks outboard puščal za sabo slapove. Ali je problem v propelerju? Ali je kakšna bedna finta, ki je ne vidim?
jery190
Višji praporščak

Re: Yamaha 25 2T - težave s pogonom

OdgovorNapisal/-a jery190 » To Avg 07, 2012 02:32

nortech napisal/-a:Do zdaj sem ta forum samo prebiral, zdaj pa imam problem, ki mu nisem kos. Prosim za pomoč.

Preden sem šel letos na dopust sem na hitro kupil motor: yamaha 25 2T. To je tista za italjanski trg, ki ima dejansko 50ks. Motor je pri prodajalcu lepo kresnil, na čolnu ga nisva probala. Prej sem že imel podobno yamaho, 40ks starejšega letnika in je delalo vse bp.

Potem sem prišel na morje in motor zmontiral na elan gt 402. Peta se mi je že v osnovi zdela predolga za tega elana, ampak že prejšnja yamaha ni imela kratke pete. Ko sem zmontiral in dal v vodo se je zgodilo naslednje (prilagam dva videa, prvi ko čoln štarta, drugi ko gre na polno):

http://www.youtube.com/watch?v=y3ep66DJ9gQ

http://www.youtube.com/watch?v=tEfX4T3dRcI

Takoj sem pomislil na predolgo peto. Zato sem motor dvignil za 6 cm. Čoln z dvignjenim motorjem izgleda takole:

http://www.iedc.si/download/IMG_0155.jpg

Kljub temu imam še zmeraj "jet pogon". Kot se vidi že na videih je problem, da voda začne najprej prodirat vertikalno po peti motorja in potem pride na površje. Na drugem videu je zadeva na ravnost grozna :-).

A je še zmeraj problem, da je peta prenizko? Nisem prepričan, ker potem bi vsk 5-10ks outboard puščal za sabo slapove. Ali je problem v propelerju? Ali je kakšna bedna finta, ki je ne vidim?

en ti je ukradel uno palčko s katero se naklon premika... :lol:
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » To Avg 07, 2012 06:19

Pozdravljen.

Kot prvo je absolutno predolga noga, kot drugo pa kot ti je jery 190 napisal.
Manjka ti paličica z katero uravnavaš trim motorja in ti imaš preveč spuščenega.

Lp
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » To Avg 07, 2012 07:06

Se mi zdi, da je še vedno prenizko montiran motor, kavitacijska plošča je po sliki sodeč še vedno nižja od dna čolna.
Guma je guma, zaenkrat.
nortech
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a nortech » To Avg 07, 2012 09:34

Mitja P napisal/-a:Pozdravljen.

Kot prvo je absolutno predolga noga, kot drugo pa kot ti je jery 190 napisal.
Manjka ti paličica z katero uravnavaš trim motorja in ti imaš preveč spuščenega.

Lp

Paličico, s katero se trima, sem vzel ven. Pozabil sem napisat, da trimanje pete nič ne spremeni. A mi mogoče manjka kak drug del motorja?

Se strinjam, da je kavitacijska še zmeraj nekoliko prenizko. Ampak ali je res mogoče, da zaradi teh 0,5cm nastaja taka nepravilnost? Zakaj ni nobene razlike, ko sem dvignil motor za 6cm in je prej bila peta absolutno prenizko?

Hvala vsem za še kakšno idejo.
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » To Avg 07, 2012 10:17

Meni je isto delalo ko sem imel na gumenjaku tomos 18 z dolgo nogo. Ko sem nogo skrajsal se pravi vzel ven podaljsek ki ima ce se ne motim 12 cm je bilo potem vse OK.
Najprej resi visino potem pa ga se strimaj pravilno pa bo bolje. Ali pa daj gor motor z kratko nogo.

Lp
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » To Avg 07, 2012 13:54

ko si dvignil in dal na 3 luknjo od stene ni bilo bolje?
nemogoče
Uporabniški avatar
elbarto
Admiral

OdgovorNapisal/-a elbarto » To Avg 07, 2012 14:52

mas orig. propeler?
da nimas levega in se vrti v desno, ali obratno...
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Avg 07, 2012 14:56

Palčko vrni kamor paše( kavitacijska plošča naj bo vzporedna z dnom čolna-1 ali 2 luknja od spodaj), kar se višine tiče je verjetno kdo že čaral po vrhu krmne stene in je zato malo nižja kar pa ni tako hudo(problem bi bil 10cm),če boš motor strimal bo kot mora biti, ker sedaj imaš vodno zavoro, kavitacijska plošča je preveč pod kotom.
402 ima že org. malo nižjo steno od kratke tako, da je skoraj nemogoče da je tole dolga noga.
Po sliki sodeč je prenizko cca.3cm, kar pa nebi smelo imeti takega vpliva. (lahko da slika vara)
Po filmčku pa imaš motor čisto do stene.

Slikaj še enkrat tako, da bo objektiv v višini kavitacijske plošče in videti tudi vsaj 0,5m dna čolna(s strani in zadaj), pa bo vse jasno.
nortech
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a nortech » To Avg 07, 2012 23:38

Evo, še enkrat sem preizkusil s trimanjem, od prve do četrte luknje. Razlika je samo v tem, koliko "gost" je slap odzadaj. Ko je motor v najnižji točki (prva luknja gledano odspodaj), je slap najgostejši, ko pa je v četrti luknji pa je slap bolj v kapljicah. Ampak še zmeraj je enako visok.
No v četrti luknji je zadeva itak neuporabna ker je premec potem preveč v zraku...

Preveril sem še propeler in se vrti v enako smer za katero je narejen. Poleg tega se vidi, da je "slap" sestavljen iz dveh delov, tako da gotovo ni od propelerja. Sled propelerja je pred tem slapom in je po mojih izkušnjah normalna.

Kavitacijsko ploščo glede na trup bom poslikal ko dam čoln iz vode. Video posnetki pa so nastali še preden sem motor dvignil glede na sliko ki je prilepljena ne gredo skupaj. Dejstvo pa ostaja, da so slapovi enaki tudi zdaj ko je motor in s tem peta dvignjena.

Vsekakor pa bom zjutraj posnel slapove še iz vertikale in prilepim, ker to morate videt. 20 let mam barke pa tega še nisem videl :-).
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Avg 08, 2012 15:25

Oprosti, šele sedaj videl da je na sliki že dvignjen motor (za 6cm). Sklepam da pride voda izpod čolna na motor še vedno nad 2 ploščo (ki naj bi preprečila špricanje) ob nogi navzgor in zato tak slap. Prvo sem mislil da voziš vzratno, ko sem viel kako voda teče v čoln.
Ni kaj bo potrebno podložit še tiste 3cm in upat da bo dovolj lukenj na nosilcu motorja.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Sr Avg 08, 2012 17:58

Isto nam je delal na G-370 ko je mil merc 500 za 5cm prenizko! ko smo spodnji del kavitacijske poravnali z linijo dna čolna zadeva ne šprica nič več in tud leti dost bolj!
nortech
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a nortech » Sr Avg 08, 2012 23:33

Trenutno je kavitacija poravnana s čisto spodnjim delom trupa ali pa je celo kak mm pod njim. Več ne morem dvigovat motorja, ker že zdaj ko sem na čolnu komaj dvignem peto iz vode. Luknje pa sem izmeril in bi še šle za 3cm gor.

Skratka: to kar so nekateri pisali na tem forumu, v smislu, da je enostavneje dvigovat motor kot pa ga spuščat (rezat zadnjo ploščo), naj ne zavede še koga. Nima smisla kupovat predolge pete, ker to ne štima. Sicer je morda moja kombinacija s 402 specifična, ampak NE TEGA KUPOVAT :-D.

Saj mi ga je škoda ker teče kot urca, ampak gre v prodajo oz menjavo. Hvala vsem za nasvete.

PS: a se je že kdo ukvarjal s premontažo zgornjega dela motorja (yamaha) na kratko nogo? Tako enostavno kot krajšanje pri tomosu najbrž tukaj ni...
Uporabniški avatar
elbarto
Admiral

OdgovorNapisal/-a elbarto » Sr Avg 08, 2012 23:45

v rikverc gre normalno?
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Če Avg 09, 2012 09:23

no js si ne predstavljam da bi mogo na G-370 nižat krmno steno ker bi mogo pol tudi korito spreminjat in pa na novo laminirat tam ko bi žagal kar pa je nedvomno več dela kot pa naredit RF povišek in ga prišraufat na čoln.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov