Konzervacija

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kraj: Maribor
Kontakt:

Konzervacija

OdgovorNapisal/-a pinosat » To Sep 11, 2012 17:43

LP

Vem, da se bo slišalo malo noro, ampak me nekaj zanima.
Kaj je, predvsem po mnenju serviserjev, bolje za motor Yamaha 25 4T, letošnji letnik, ali ga dat konzervirat ali, glede na to, da ga bom čez zimo imel na stojalu v dovolj velikem prostoru pri cca 15 stopinjah, ki ga lahko prezračim, ga recimo vsakih 10 dni vžgat za 10 min. Malo sem čital stare poste, pa sem ugotovil, da eni pravijo ne špricat, drugi spet kontra, v servisnih navodilih piše ja, serviser pravi, da ni treba...torej so očitno mnenja deljena..

Podobno počnem z kombijem, ki ga tudi čez zimo ne uporabljam in se vsakih par dni malo prevozim po ulici gor dol, da se segreje. Pri avtomobilskih motorjih je sigurno bolje, kot da stoji par mesecev.
Ker pač nisem nevemkako zahteven navtik, mislim imet to 25 KS Yamaho kar lep čas, zato sem tudi kupil novo, saj mi povsem zadostuje za moje potrebe.

Primož

p.s. onih komentarjev ala kaj gledaš na vsak dinar, itd.itd., ne rabim , ker denar za konzervacijo ni problem...tudi dobro ljubico je bolje redno mazat, kot pa pustit par dni suho, ne glede na to, koliko te to stane :) :)
Nazadnje spremenil pinosat, dne To Sep 11, 2012 18:05, skupaj popravljeno 1 krat.
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...
Uporabniški avatar
marcus
Admiral

OdgovorNapisal/-a marcus » To Sep 11, 2012 18:03

Jaz bi rekel, brez "fizolofiranja" in če bi imel nov motor ne bi niti za trenutek premišljal po svoje ter se držal osnovnih potrebnih navodil za uporabo, servise in konzervacijo :!: :o

Iz lastnih izkušenj ti povem, da sem sam imel Yamaho 10 let in ko sem jo prodal je bila kot nova :idea:
Če ne verjameš meni, povprašaj o vsem katerega mojstra na pooblaščenem servisu za Yamahe. :lol:
LP
no rain, no rainbow
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Sep 11, 2012 18:24

In na koncu ne boš dobil odgovora, ker so mnenja res deljena.

Tudi meni je rekel serviser, ki je delal na AS, da je bolje, da Honde ne konzerviram, ker se mi bo vedno dogajalo to kar se mi je in to je, da po prvem startu ni in ni delala na vseh 4 cilindrih, dokler je nisem na vodi gnal 15 minut...

Jaz outboardov ne konzerviram, če že kaj naredim je, da špricnem malo v cilinder, zdaj, ko nimam spreja, pa sem dal notri kapljo olja in parkrat zaverglal, da se razmaže, sicer imam vse kar mam frgazerje.
Za direktni vbrizg pa so menda problem injektorji, katerih vlaga(in sol) iz morja lahko poskoduje, zato nekateri konzervirajo motor tako, da naredi 20% mešanico z motornim oljem in z to mesanico laufajo, dokler se motor ne zakadi.

Če ga pa bos res vsake toliko casa laufal, pa je verjetno tako se najbolje.

Kljub temu, da sem naceloma proti konzerviranju motorjev, ki so doma na suhem vseeno ne smemo enačiti motorjev za čoln in motorjev za na cesto(katerih se ne konzervira), saj motor za na cesto ne laufa 3-5 mesecev na slani vodi...

Za Yamahin skuter je v manualu le to, da špricas v vsaj intake posebej, kar je logično, spricanje v box pa je za moje pojme neumno, saj je v airboxu potem vse mastno v motorju pa bolj malo.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Sep 11, 2012 18:34

Saj kaj pa je drugega konzervacija kot delovanje motorja v sladki vodi, da se sperejo kanali in na koncu predno ugasneš našpricat sredstvo proti rjavenju direktno v vplinjač medtem, ko motor še deluje na nizkih obratih. Olje pa je tako ali tako bolje menjat tik preden se sezona začne. Motor se še dobro spere posuši in konzervira z sredstvom proti rjavenju, najbolje 3krone. In to je to.
LP NT
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Sep 11, 2012 18:38

JA mislil sem na to kar eni delajo, da v gorivo dajejo olje...
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Sep 11, 2012 18:56

mamaMicka napisal/-a:...Za direktni vbrizg pa so menda problem injektorji, katerih vlaga(in sol) iz morja lahko poskoduje, zato nekateri konzervirajo motor tako, da naredi 20% mešanico z motornim oljem in z to mesanico laufajo, dokler se motor ne zakadi.

:shock: :shock: :shock:

TEGA NIKAR NE POČNITE, RAZEN ČE ŽELITE UNIČITI MOTOR !!!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Sep 11, 2012 19:55

Meni so rekli, da če ne konzerviraš motorja, je olje bolje menjat jeseni, ker ima novo olje boljše "konzervacijske" lastnosti.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Sep 11, 2012 20:04

Pa zakaj eni prav iz vseke teme naredijo filozofijo??? Mama micka, spet zavajš, ker si nekaj prebral in sedaj bluziš...

1. Vsak motor bo pameten lastnik konzerviral, budala ga bo pa obračala na roko vsakih 14 dni, ga kurblala in podobno... Zakaj bi to počel???

2. Vsak motor z vplinjačem se konzervira s sprejem, NIKAKOR NE DODAJATI OLJA V GORIVO!!!

3. Vsak motor z injection je PAMETNO konzervirati z mešanico 1:4 ali 25% olja!!!

To ni moje mnenje, ker tukaj ni nikakršnega "mnenja"... To so dejstva in vse kar je drugače je narobe ali kontra od navodil proizvajalcev... Motorja se ne konzervira le, če je barka v vodi in jo pač redno uporabljaš. Recimo vsakih 14 dni, vsake 3 tedne...
Konec debate z moje strani, OUT!

Sicer pa funkcija "Išči" dela čudeže!
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Sep 11, 2012 21:11

admin napisal/-a:Pa zakaj eni prav iz vseke teme naredijo filozofijo??? Mama micka, spet zavajš, ker si nekaj prebral in sedaj bluziš...

1. Vsak motor bo pameten lastnik konzerviral, budala ga bo pa obračala na roko vsakih 14 dni, ga kurblala in podobno... Zakaj bi to počel???

2. Vsak motor z vplinjačem se konzervira s sprejem, NIKAKOR NE DODAJATI OLJA V GORIVO!!!

3. Vsak motor z injection je PAMETNO konzervirati z mešanico 1:4 ali 25% olja!!!

To ni moje mnenje, ker tukaj ni nikakršnega "mnenja"... To so dejstva in vse kar je drugače je narobe ali kontra od navodil proizvajalcev... Motorja se ne konzervira le, če je barka v vodi in jo pač redno uporabljaš. Recimo vsakih 14 dni, vsake 3 tedne...
Konec debate z moje strani, OUT!

Sicer pa funkcija "Išči" dela čudeže!

Poglej @admin... zdaj je pa dovolj tega!
Ničesar ne pišem kar sem jaz prebral, ampak pišem kar sem sam doživel in seveda tudi na podlagi kaj počnejo nekateri... Povedal sem kar mi je rekel na servisu. Pa ti res mislis, da ste samo trije na tem svetu, ki vse veste, ostali pa samo beremo in klatimo bedarije?
Če je mene 2x motor skoraj v smrt spravil zaradi konzervacije, potem lahko to napišem! Ali ne??? In to sem tudi napisal! Napisal sem kako tudi eno počnejo z mešanico gorivo, kar je slabo za injektorje, ker je olje precej gostejse od bencina(to pa sem prebral) in da te spomnim... to si svetoval TI! Pa nisem grdo napisal, ampak sem samo napisal kaj eni pocnejo...

Tudi napisal sem, da sam "konzerviram" motor. Nikoli ga pa nisem in ga ne bom neposredno v airbox, če spustimo, da je potem vse mastno se lahko zamasi odtok airboxa(tudi videl nalastne oči) Air box pa nima zastonj odtoka.
Itaq je vse neumno kar napise nekdo, ki se malo bolj poglobi v neko stvar. Takoj se nekateri počutite ogroženi. Steje to, kar znate nekateri, pa tudi, ce je to še iz časov Marije Terezije... Tako, kot v temi chine walk...

admin napisal/-a:3. Vsak motor z injection je PAMETNO konzervirati z mešanico 1:4 ali 25% olja!!!

To ni moje mnenje, ker tukaj ni nikakršnega "mnenja"... To so dejstva in vse kar je drugače je narobe ali kontra od navodil proizvajalcev...

BTW, jaz imam injektorje in tega v navodilih ne piše! Torej je to tvoje mnenje!

Tudi jaz sem OUT!
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Sep 11, 2012 21:49

Zakaj ste pa vsi že OUT ? Še dobro,da sem jaz IN !

Pinosat, v izogib vsemu ti svetujem, da preberi navodila in stori tako kot piše notri ;)

Sam bi motor prelaufal v sladki vodi,ga obrisal ter pregledal svečke in ker ti bo stal doma na toplem in suhem ( brez vlage ) prostoru, mislim, da ni potrebe po drugih stvareh...
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » To Sep 11, 2012 21:51

In ker vsak misli da je mojster za vse, se potem motorji "razletavajo" in krivi so kajpak, butli proizvajalci :lol:
https://medisken.si
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Sr Sep 12, 2012 08:27

ne vem zakaj bi bilo laufanje motorja 1x na mesec slabo za motor (to delam jaz)
Mi je pa mehanik prvo leto, ko sem imel čoln motor konzerviral z sprejem (motor je z injektorji), kar sem kasneje na forumu prebral, da ni dobro
Ne razumem, kako je mišljeno konzerviranje z 25% olja. Vliješ 2,5 dcl olja v rezervar z litrom benzina in laufaš dokler ne crkne?
Kaj je v tem primeru boljše kot laufanje 1x mesečno v sodu z sladko vodo?
Se ne prepucavam in ne iščem dlake v jajcu sprašujem,ker hočem svojemu motorju dobrol.
mirno morje
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Sr Sep 12, 2012 08:38

Roman, najbolje za motor je, če se vsak dan malo zapelješ.
Pa boš sedaj zaradi tega dol hodu vsak dan ? :shock:

Nerediš pač, kot se ti zdi najbolje. Jaz moje 2T, konzerviram s Tectyl motorkonservirung sprayem. Spomladi vžge iz prve!
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Sr Sep 12, 2012 10:00

Jaz pa usujem iz konzerve v tank malo konzervansa in to je to, zakaj pa mislite da se reče konzervacija. Spomlad pali ko mina iz 1. svetskog rata. :wink:
Nazadnje spremenil gregor.n, dne Sr Sep 12, 2012 12:08, skupaj popravljeno 1 krat.
https://medisken.si
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Sep 12, 2012 11:23

Ok bom še jaz svoje skromno menenje pristavil. Da sem prišel to tega kar je sem napisal sem res moral kaj tudi prebrat.

Tu res mislim, da proizvajalci res najboljš vejo kako in kaj. Če navodila imaš se jih drži, definitivno pri DI motorjih.

Konzervacija fergazercev in motorjev s posrednim vbrizgom:

Laufanje v sladki vodi, nato špric konzervacijskega spreja v usise in to je to. Pri 4T bi js pred konzervacijo zamenjal olje, če je sicer čas da ga je treba zamenjat.

Konzervacija motorjev z neposrednim vbrizgom:

Preberi navodila proizvajalca!!!

Ta reč je bolj občutljiva. Osebno sem mnenja, da laufanje z mešanico olja lahko naredi prej škodo kot korist. Olje lahko vsebuje kakšne detergente in ne vem kaj še, ki lahko kemično poškodujejo komponente vbrizgalnega sistema. Ravno tako olje ne odstrani vode. Pri teh motorjih je osnova osnov, da vode ne sme biti.

Js vedno stvari tako rihtam, da iz hrvatije pridem s praznim tankom. In potem full tank na petrolu, par ur laufanja na Dravi, pol še na sluškah. Pravijo, da je v hrvatiji lahko voda v bencinu (js tega nisem opazil) pri nas pa je bencin kao boljši (tudi tega nisem opazil). Pa vseeno mam preko zime raj slovenski bencin v sistemu.

Na koncu poženem vinterizacijo, natankam tank do fula, pustim motor z odprto haubo da se dobro posuši v garaži, nato od zunaj s silikonskim šprejem popipsam in to je to.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Tadejko in 3 gosti