Čiščenje antifaulinga z vročim zrakom?

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

sedna
Višji praporščak
Kraj: laško- pirovac

Čiščenje antifaulinga z vročim zrakom?

OdgovorNapisal/-a sedna » To Sep 18, 2012 22:43

Pozdravljeni!
Kupil sem plovilo Bayliner 602 star 10 let, prav toliko je že nanosov- slojev, ki še niso bili odstrajeni. Ker je to že kar na debelo, sem se odločil, da antifauling odstranim. Poizkusil sem že z kemičnim odstranjevalcem, vendar bi ga porabil zelo veliko. Strgal sem tudi z močnejšim špahtlom, toda temelj je bil zelo kvalitetno narejen in se ga ne da strugat. Znanec mi je svetoval naj to naredim z brenerjem ali pa s pištolo za vroči zrak.
Imam pomisleke zaradi visoke temperature, da ne bi poškodoval gel coat-ta in steklo plastike.
Če že kdo pozna takšen postopek, mi prosim svetujte, kako opraviti na ta ali kakšen drugi način.
L.P Jože :roll:
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Sep 18, 2012 23:04

Najbolje,da še z bencinom poliješ !

Uporabi funkcijo "išči"... AF se zbrusi dol, nekateri pa ga celo speskajo...
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » To Sep 18, 2012 23:14

Najceneje ga odstraniš z rašketo, ki jo kupiš v Colorčku ali Merkurju. Kline naj se menjajo. Za lepšo (izravnano) površino lahko na koncu še zbrusiš, vendar skorajda ni potrebe.
Peskanje je bistveno dražji način in pride v poštev, če imaš premalo časa.

LP :D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Sr Sep 19, 2012 06:58

Sedna, mogoče malo v pomoč, kako sem jaz to odstranil na istem plovilu.Kasneje sem naredil polirano dno, saj za tri tedne v enem kosu dopusta se mi ne zdi smiselno nazaj pacat AF

L.P.

http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... ntifolinga
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Če Sep 20, 2012 13:37

Evo glih sem gledal stran od Lidla..
Naslednji četrtek imajo "električni strgalnik" v akciji...

http://www.lidl.si/cps/rde/xchg/lidl_si ... _27484.htm
sedna
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a sedna » To Sep 25, 2012 21:08

Morjeplovci, hvala vam za nasvete! Kupil sem električno strgalo v Lidlu in še ročni pripomoček za struganje. Antifauling se drži čolna kot hudič, vendar bo počasi šlo saj imam čas.
Kontaktiral sem tudi gospoda iz Novega Mesta, ki ima razne naprave za čiščenje raznih materialov, da mi naredi približni izračun za čiščenje plovila, vendar mi ni odgovoril.
L.P.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » To Sep 25, 2012 21:55

Antifoulung je najlažje spravit dol na mokro. Polivaš z vodo in brusiš z grobo brusilno gobo (dobiš v Merkurju). Pri debelejših nanosih pa tudi s špohtlom. Ne boš vdihaval ne prav zdravih prašnih delcev, boš pa usran od umazane vode. Meni je zadnjič en rekel, da sem tak kot bi prišel s painball-a. - tako je ko imaš rdeč anitifouling :(
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Sep 25, 2012 22:21

Jezus kristus, a manjšega špahtelčka pa nisi našel, to je za otroke, ali pa ženo :lol:

Rotacijska Vibracijska brusilka z odsesavanjem, papir 30kom 60, pa ne taka iz lidla, ker boš rabil 2 :lol:
Pa daj gor naslednjič samopolirajoči antifouling, da boš samo enkrat v življenju to delal.

Tista z brenerjem je bila pa dobra, a imaš slučajno leseno barkačo :lol: :lol:
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Sr Sep 26, 2012 19:03

EDO napisal/-a:Antifoulung je najlažje spravit dol na mokro. Polivaš z vodo in brusiš z grobo brusilno gobo (dobiš v Merkurju). Pri debelejših nanosih pa tudi s špohtlom. Ne boš vdihaval ne prav zdravih prašnih delcev, boš pa usran od umazane vode. Meni je zadnjič en rekel, da sem tak kot bi prišel s painball-a. - tako je ko imaš rdeč anitifouling :(

Painball je hec... meni je v trgovni v Zadru, ko sem šel po zalogo smirkovega papirja rekla, da sem iz risanke o Smrkcih!
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
sedna
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a sedna » Sr Sep 26, 2012 19:39

Prav, Kupil bom še 60 brusni papir in tudi grobo gobo za mokro brušenje. Prej sem imel kratek čas jadrnico ELAN 19, ki je imela tudi hard antifauling, vendar je tam bilo odstranjevanje veliko lažje (samo s špohtlom in malo brusnega p.)
Ali obstaja samopolirni antifauling do hitrosti 30 mil? Vozim se med 20in 25 miljami:roll:
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Sr Sep 26, 2012 22:44

Hempel Glide Cruize, sem ga imel 4 leta na Bavariji 27 sport in bil zelo zadovoljen.
https://medisken.si
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Sep 27, 2012 00:02

Brusni 60, na suho z odsesavanjem sem imel v mislih in vibracijsko rotacijsko brusilko. Čisto odvisno kako je podlaga pripravljena, če je tako kot treba, potem ne gre ravno lahko spravljati dol trdi tip, če pa je na mastno podlago oziroma ni narejeno kot je treba, pa se že med vožnjo kaj odlušči, takrat ko se ne bi smelo. Pa če boš že spravil komplet vse do gelcoata, boš moral še primer dati na novo.
Drugače, pa imaš tudi posebno tekočino za odstranjevanje AF, katero najprej namažeš, pa potem s špahtlom strgaš, vendar ne takšnim širine 2cm, vsi proizvajalci antifoulingov imjo to tekočino.

Seveda obstaja AF, do 30vozlov, npr. pri Veneziani so prav vsi AF primerni za takšne hitrosti tudi samopolirajoči.
sedna
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a sedna » Če Sep 27, 2012 20:06

Gaso, imam od Hempla kemični odstrajevalec antifaulinga, vendar je tako debel sloj, da ga moram trikrat nanašati, da pridem do temelja. Poraba bi bila, kar velika! Zato sem se odločil, da bom mehansko odstranil antifauling.
Kaj pa če dam potem od Venecijana samopolirnega, ali moram dati tudi njegov temelj?
L.P.
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Če Sep 27, 2012 20:27

Primer lahko pri meni kupiš,vsi so na epoxy osnovi.
snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » Če Sep 27, 2012 20:58

Venezziani je zakon................

Vse kar delam pod vodo je Venezziani. Je drago,ampak je,..........

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov