obrati elise

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

bokabo11
Kapitan

obrati elise

OdgovorNapisal/-a bokabo11 » To Okt 02, 2012 17:38

ali mogoče gdo ve kolki so obrati elise pri barki znotranjim motorom ki ma potovalno hitrost tam okrog 7 vozlov.
BOKABO11
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Okt 02, 2012 18:14

bokabo11 napisal/-a:ali mogoče gdo ve kolki so obrati elise pri barki znotranjim motorom ki ma potovalno hitrost tam okrog 7 vozlov.

Slovenščina sedi dva :wink:
Matematika sedi : ena... :twisted:

obrati so različni, ne da se določit, odvisno od elise ( velikosti in naklona ) ter najverjetneje tudi velikosti plovila...
Nazadnje spremenil Tex, dne To Okt 02, 2012 18:28, skupaj popravljeno 1 krat.
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
bokabo11
Kapitan

OdgovorNapisal/-a bokabo11 » To Okt 02, 2012 18:23

tex ti bod raje tiho ker kaj pametnega od tebe itak nisem pričakoval.
BOKABO11
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » To Okt 02, 2012 18:26

butasto vprašanje, dobi butast odgovor !
SlikaSlika

Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

Re: obrati elise

OdgovorNapisal/-a Piki » To Okt 02, 2012 18:35

bokabo11 napisal/-a:ali mogoče gdo ve kolki so obrati elise pri barki znotranjim motorom ki ma potovalno hitrost tam okrog 7 vozlov.

Premalo podatkov si podal, rabiš podatek o propelerju in pa o prestavnem razmerju. Glede slovenščine pa bi se res lahko malo bolj potrudil.
bokabo11
Kapitan

OdgovorNapisal/-a bokabo11 » To Okt 02, 2012 18:45

na vsako prašanje je odgovor in vse se da zračunat barka je doga 8m teška 3t. motor dizel 42 kw elisa fi40 koraka pa nevem trup je pasara
BOKABO11
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Okt 02, 2012 18:49

Najbolje, da ste vsi tiho :lol:

Vse kar rabiš vedeti je razmerje menjalnika ter obrate motorja, preko tega lahko izračunaš, koliko obratov glede na trenutne obrate motorja je na osovini, elisi, Aquadrive-u, Pythondrive-vu, fexi spojki itd..., vse zadeve imajo enake obrate od menjalnika dalje, zato ti niti ni treba razlagati, podatke o propelerju. Drugič pa preberite, da sprašuje o OBRATIH, ne o obodni hitrosti na koncu lopatice ali čem podobnim, obrati pa so popolnoma neodvisni od propelerja. Vprašanje je bilo čisto na mestu, le preveč "pametnjakovičev" se je oglasilo. :lol: :lol:

Pri tipični barki do 7 vozlov se pravi deplasmanec, računaj da če gre za nov motor imajo običajno maksimalne obrate od 2800 - 3600, starejši motorji imajo nižje obrate, razmerja najpogostejših današnjih menjalnikv pa so od cca 1:1.5 - 1:2.5 , govorim o tipičnih ki se prodajajo v turistične namene, ne pa za ladje, vlačilce, kočarice itd...., imaš tudi neke izjeme, kjer so druge.

Če govorimo npr. o motorju z max obrati 3200 rpm, razmerje menjalnika 1:2 , kar je zelo pogosto v novejših deplasmancih, pa so obrati na propelerju točno 3200/2 = 1600 rpm . Enostavno deliš razmerje menjalnika z trenutnimi obrati motorja.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » To Okt 02, 2012 19:00

Gaso napisal/-a:Najbolje, da ste vsi tiho :lol:

Vse kar rabiš vedeti je razmerje menjalnika ter obrate motorja, preko tega lahko izračunaš, koliko obratov glede na trenutne obrate motorja je na osovini, elisi, Aquadrive-u, Pythondrive-vu, fexi spojki itd..., vse zadeve imajo enake obrate od menjalnika dalje, zato ti niti ni treba razlagati, podatke o propelerju. Drugič pa preberite, da sprašuje o OBRATIH, ne o obodni hitrosti na koncu lopatice ali čem podobnim, obrati pa so popolnoma neodvisni od propelerja. Vprašanje je bilo čisto na mestu, le preveč "pametnjakovičev" se je oglasilo. :lol: :lol:

Pri tipični barki do 7 vozlov se pravi deplasmanec, računaj da če gre za nov motor imajo običajno maksimalne obrate od 2800 - 3600, starejši motorji imajo nižje obrate, razmerja najpogostejših današnjih menjalnikv pa so od cca 1:1.5 - 1:2.5 , govorim o tipičnih ki se prodajajo v turistične namene, ne pa za ladje, vlačilce, kočarice itd...., imaš tudi neke izjeme, kjer so druge.

Če govorimo npr. o motorju z max obrati 3200 rpm, razmerje menjalnika 1:2 , kar je zelo pogosto v novejših deplasmancih, pa so obrati na propelerju točno 3200/2 = 1600 rpm . Enostavno deliš razmerje menjalnika z trenutnimi obrati motorja.

Ti tudi pametuješ malo preveč. A ti je podal kakšen drug podatek kot tisti o hitrosti 7 vozlov, ki je totalno brezpredmeten ? Mu lahko na osnovi tega pomagaš z izračunom za njegov konkreten motor ? Propeler še kako vpliva na obrate motorja, res pa da ga v tem primeru ni nujno potrebno vključiti v sam izračun. Lepo bi bilo, če bi povedal kaj želi doseči s tem podatkom, pa bi mu lažje pomagali.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » To Okt 02, 2012 19:26

gaso je hotel hitro prodat mal buč... ;)

Bokabo sedaj si dal več podatkov, in sedaj ti bodo lahko izračunali obrate...

nekaj pa me bega gaso... pasara 7m z 30hp prdalico ima drugačne motorne obrate pri 7kn, kot izpodrivna barka 10m z 140hp...
razmerji o menjalnikih sam praviš,da ni veliko... nevem,če se vse tako simpl poklapa ?
SlikaSlika

bokabo11
Kapitan

OdgovorNapisal/-a bokabo11 » To Okt 02, 2012 19:51

piki ta podatek potrebujem ker imam namen vgradit elektro motor v barko kot dodatni, ker imam zaloge elektrike za vsaj eno uro plovbe na dan glede moje slovenščine pa šola josipa broza tita ampak to je bolj za temo ugani lokacijo.
BOKABO11
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Okt 02, 2012 20:16

Jaz sem vam povedal, kaj so bistveni podatki, obrati motorja in razmerje menjalnika in prav nič drugega.

Ter če ste do kraja prebrali moj post.
- Barka z 7 vozlov potovalke je deplasmanec DRŽI ali NE DRŽI?
- Novejši diesel motorji za turistične namene - se pravi light duty imajo najpogosteje maksimalne obrate 2800 - 3800 DRŽI ali NE DRŽI?
- Tipična razmerja menjalnikov za deplasmanska plovila so 1:1.5 - 1:2.5 DRŽI ali NE DRŽI?

Sedaj pa naj Bokabo pove, kakšne maksimalne obrate je imel v mislih in drug bistven podatek, katero prestavno razmerje, ostalo ne potrebujemo vedeti. Pa bomo na forumu delili in bo vse jasno, ostalo je nepotrebno pisanje :!:

Kot primer sem napisal, kako se izračunajo s pomočjo prestavnega razmeja obrati elise, da se deli z prestavnim razmerjem trenutne obrate, ki jih ima motor. Po šolsko, za primer , če imamo motor ki ima 3200 obratov in prestvano razmerje 1:2, je pri motorjevih 3200 obratih, na propelerju 1600 obratov, tako se po šolsko izračunajo obrati na elisi, ko poznamo dva ključna podatka ŽELJENE OBRATE MOTORJA in PRESTAVNO RAZMERJE, ostali podatki so nepomembni za izračun obratov elise. PIKA!

TEX, če pogledaš prdalico nove generacije, ki ima obrate odvisno od motorja, ampak se najpogosteje gibljejo 2800 - 3800, in motor 140HP(light duty), ki ima zopet obrate 2800 - 3800, če imata oba enako prestavno razmerje, npr. najpogosteje prodajano 1:2, kakšna je razlika na obratih elise ? NI JE!

Zakaj sem se oglasil, ker ni nihče napisal, katera sta ključna podatka za izračun obratov na elisi in to sta OBRATI MOTORJA in PRESTAVNO RAZMERJE.

Tex napisal/-a:obrati so različni, ne da se določit, odvisno od elise ( velikosti in naklona ) ter najverjetneje tudi velikosti plovila...

To je bedarija.
Piki napisal/-a:

..., rabiš podatek o propelerju in pa o prestavnem razmerju.

Piki, prvi del je bedarija, za drugi dobiš 1 point
:lol:
Piki napisal/-a:A ti je podal kakšen drug podatek kot tisti o hitrosti 7 vozlov, ki je totalno brezpredmeten ?

Ne ni res, to je bistven podatek in pomeni da gre za deplasmansko plovilo, dolžine od 6 - 7m, večja plovila imajo višjo potovalko, optimum nekje kolikor je vodne linije, pod 6m pa imajo nižjo potovalko, 5.5 - 6 vozlov.
Za ta plovila pa so najpogostejša prestavna razmerja 1:1.5 - 1:2.5 , v diesel motorjih ki se prodajajo trenutno na trgu, pa je najpogostejše razmerje 1:2 , motorji, ki so danes v prodaji za light duty uporabo pa imajo najpogosteje max. obrate med 2800 - 3800 . Ko bo bokabo povedal, kar rabimo vedeti, boš videl da bo po vsej verjetnosti tukaj notri njegovo prestavno razmerje in obrati, v kolikor nima 20 let starega motorja, RAKOVICA ali kaj podobnega.

BOKABO, da je barka deplasmanska si povedal že v prvem postu, da je motor 42kw, je za izračun obratov elise nepomembno, kakšen propeler imaš tudi. Sicer marsikomu 42kw ne pove veliko, jaz pa celo mislim, da je mogoče v tvojem plovilu IMR RAKOVCIA 42kw motor z Hurth menjalnikom, po vsej verjetnosti 1:2 prestavno razmerje, ker je bilo dosti teh prodanih pri nas, ali imaš slučajno ta motor ?
Nisi povedal bistvenega, kar še čakamo obrati motorja pri 7 vozlih in prestavno razmerje menjalnika. Glede tvojega vprašanja za pogon na elektriko, me pa zanima zakaj sploh rabiš vedeti obrate elise diesel pogona, ker ti čisto nič ne bo pomagalo pri tvojem pogonu na elektriko, nepomembno je kakšne obrate ima elisa z diesel motorjem.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » To Okt 02, 2012 21:09

Gaso napisal/-a:Jaz sem vam povedal, kaj so bistveni podatki, obrati motorja in razmerje menjalnika in prav nič drugega.

Ter če ste do kraja prebrali moj post.
- Barka z 7 vozlov potovalke je deplasmanec DRŽI ali NE DRŽI?
- Novejši diesel motorji za turistične namene - se pravi light duty imajo najpogosteje maksimalne obrate 2800 - 3800 DRŽI ali NE DRŽI?
- Tipična razmerja menjalnikov za deplasmanska plovila so 1:1.5 - 1:2.5 DRŽI ali NE DRŽI?

Sedaj pa naj Bokabo pove, kakšne maksimalne obrate je imel v mislih in drug bistven podatek, katero prestavno razmerje, ostalo ne potrebujemo vedeti. Pa bomo na forumu delili in bo vse jasno, ostalo je nepotrebno pisanje :!:

Kot primer sem napisal, kako se izračunajo s pomočjo prestavnega razmeja obrati elise, da se deli z prestavnim razmerjem trenutne obrate, ki jih ima motor. Po šolsko, za primer , če imamo motor ki ima 3200 obratov in prestvano razmerje 1:2, je pri motorjevih 3200 obratih, na propelerju 1600 obratov, tako se po šolsko izračunajo obrati na elisi, ko poznamo dva ključna podatka ŽELJENE OBRATE MOTORJA in PRESTAVNO RAZMERJE, ostali podatki so nepomembni za izračun obratov elise. PIKA!

TEX, če pogledaš prdalico nove generacije, ki ima obrate odvisno od motorja, ampak se najpogosteje gibljejo 2800 - 3800, in motor 140HP(light duty), ki ima zopet obrate 2800 - 3800, če imata oba enako prestavno razmerje, npr. najpogosteje prodajano 1:2, kakšna je razlika na obratih elise ? NI JE!

Zakaj sem se oglasil, ker ni nihče napisal, katera sta ključna podatka za izračun obratov na elisi in to sta OBRATI MOTORJA in PRESTAVNO RAZMERJE.

Tex napisal/-a:obrati so različni, ne da se določit, odvisno od elise ( velikosti in naklona ) ter najverjetneje tudi velikosti plovila...

To je bedarija.
Piki napisal/-a:

..., rabiš podatek o propelerju in pa o prestavnem razmerju.

Piki, prvi del je bedarija, za drugi dobiš 1 point
:lol:
Piki napisal/-a:A ti je podal kakšen drug podatek kot tisti o hitrosti 7 vozlov, ki je totalno brezpredmeten ?

Ne ni res, to je bistven podatek in pomeni da gre za deplasmansko plovilo, dolžine od 6 - 7m, večja plovila imajo višjo potovalko, optimum nekje kolikor je vodne linije, pod 6m pa imajo nižjo potovalko, 5.5 - 6 vozlov.
Za ta plovila pa so najpogostejša prestavna razmerja 1:1.5 - 1:2.5 , v diesel motorjih ki se prodajajo trenutno na trgu, pa je najpogostejše razmerje 1:2 , motorji, ki so danes v prodaji za light duty uporabo pa imajo najpogosteje max. obrate med 2800 - 3800 . Ko bo bokabo povedal, kar rabimo vedeti, boš videl da bo po vsej verjetnosti tukaj notri njegovo prestavno razmerje in obrati.

BOKABO, da je barka deplasmanska si povedal že v prvem postu, da je motor 42kw, je za izračun obratov elise nepomembno, kakšen propeler imaš tudi. Sicer marsikomu 42kw ne pove veliko, jaz pa celo mislim, da je mogoče v tvojem plovilu IMR RAKOVCIA 42kw motor z Hurth menjalnikom, po vsej verjetnosti 1:2 prestavno razmerje, ker je dosti bilo teh prodanih, ali imaš slučajno ta motor ?
Nisi povedal bistvenega, kar še čakamo obrati motorja pri 7 vozlih in prestavno razmerje menjalnika. Glede tvojega vprašanja za pogon na elektriko, me pa zanima zakaj sploh rabiš vedeti obrate elise diesel pogona, ker ti čisto nič ne bo pomagalo pri tvojem pogonu na elektriko, nepomembno je kakšne obrate ima elisa z diesel motorjem.

Podajaš en kup teorije, ki sicer pije vodo, ampak vse skupaj bi lahko strnil v stavek ali dva, ki si ga (ju) podal na koncu. Rabimo vrtljaje in prestavno razmerje za njegov motor, ki jih še zdaj nimamo.

Glede elektromotorja se strinjam s tabo, njegova vgraditev ne more biti razlog za ta vprašanja, ker si ne more deliti menjalnika z vgrajenim dizlom. :lol:

Za ta plovila pa so najpogostejša prestavna razmerja 1:1.5 - 1:2.5 , v diesel motorjih ki se prodajajo trenutno na trgu, pa je najpogostejše razmerje 1:2 , motorji, ki so danes v prodaji za light duty uporabo pa imajo najpogosteje max. obrate med 2800 - 3800 . Ko bo bokabo povedal, kar rabimo vedeti, boš videl da bo po vsej verjetnosti tukaj notri njegovo prestavno razmerje in obrati.

Je dokaj brezpredmeten, ker je razpon, ki ga navajaš prevelik, mi pa rabimo konkretne podatke o prestavnem razmerju in obratih.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Okt 02, 2012 21:17

Gaso napisal/-a:Najbolje, da ste vsi tiho :lol:

Vse kar rabiš vedeti je razmerje menjalnika ter obrate motorja,....

Če si prebral 2. stavek v mojem 1. postu v tej temi, sem ravno to napisal,
tudi prvi stavek v 2. postu se glasi enako,
Gaso napisal/-a:Jaz sem vam povedal, kaj so bistveni podatki, obrati motorja in razmerje menjalnika in prav nič drugega.

da se ne ponavljam že tretjič.

Ker pa ni dal podatkov, pa sem mu napisal katera dva sta bistvena, kaj rabi imeti in kako se izračuna, pa naj si sam izračuna. :wink:
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » To Okt 02, 2012 21:35

Mater sta se "s.citirala" :lol: :lol:
gaso se strinjam z obema, za obrate rabiš tista dva podatka,ki ju trenutno nimamo :wink:

PS: morda bi rad bokabo naredil jermenski prenos na osovino iz elektro motorja, in ga zanimajo obrati gredi pri 7kn, da najde ustrezen elektro motor, to bi teoretično šlo ?
SlikaSlika

Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Okt 02, 2012 21:45

Bomo videli ko bo povedal kaj bi rad naredil.

Z elektro motorjem cca 10kw bo verjetno bolj težko vozil, več kot 2-3min na potovalki 7 vozlov, že za 3vozle, bo rabil za to barkačo cca 3kw motor, dvomim da ima akumulatorjev za podmornico? Treba pa je oceneti po krivuljah diesel motorja in absorbciji propelerja, kakšen navor in moč sta potrebna pri konkretnih obratih elise na potovalki, bokabo se sicer trenutno fokusira le na obrate elise, pozablja pa na bistveno, na moč, ki je potrebna na teh obratih elise, navora imajo elektro motorji na srečo dovolj.

Ljudje prepogosto mislijo, da če imajo solarni panel 100W, da lahko pljujejo na elektriko, ampak bomo videli, kaj bo bokabo povedal. :wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov