Razmaščevanje pred barvanjem!

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

Razmaščevanje pred barvanjem!

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Maj 26, 2008 15:39

Zanima me glede na vaše izkušnje kaj je najbolje uporabit za razmaščevanje bred barvanjem(v mojem primeru noga motorja). Prodajalci trdijo da Nitro ni v redu, da je boljši Aceton , najboljši pa njihov razmaščevalec(16EUR/l). Jaz imam pa teh stroškov počasi že dovolj! :x Me že vsi špikajo kdaj bo Titanic gotov za plovbo. Hvala za info!
lukach
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a lukach » Po Maj 26, 2008 17:29

to je navtika :lol:
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Maj 26, 2008 23:22

Jaz ,pri samogradnji pa naj bo delo z polyestrom ali barvanje, uporabljam aceton. Prvič, dobro opere, razmasti dele pripravljene ali za lepljenje, za polyester ali barvanje. Hitro izhlapi, tako da po čiščenju lahko takoj nadaljuješ. Kar pa je najvažnejše , pa je to , da ni niti malo masten, kar za druga razrečila z gotovostjo ne moremo trditi. V Baumaxu sem dal za liter nekaj manj kot 3 €. Jaz sem z rezultati zadovoljen.
LP
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » To Maj 27, 2008 00:00

Tudi sam uporabljam aceton,nitro je malo preveč masten,čeprav bi moglo bit tudi z nitro uredu,preiskušeno.
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » To Maj 27, 2008 01:57

Fantje, ki so profesionalni licarji in so mi to zimo barvali pokrov garaze, so rekli, da naj bi v praksi uporabljal za razmastitev povrsin pred barvanjem topilo, ki je tudi primerno za redcenje uporabljene barve. Sicer nisem strokovnjak, vendar oni preden nanesejo barvo uporabljajo nitro. Nisem pa nikoli opazil, da je masten?
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
nuvolari
Viceadmiral
Kraj: bled

OdgovorNapisal/-a nuvolari » To Maj 27, 2008 07:31

sem vprašal enega kolega ki dela v firmi kjer delajo kalupe in popravljajo čolne je rekel da oni uporabljajo aceton, da je to najbolš zadeva za razmaščevanje, tako kot je rekel atilone.

lp
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Maj 27, 2008 07:54

Vzameš dve krpi. Eno prepojiš z nitrom, drugo pa z acetonom. Ko sta suhi, j e ta z acetonom na otip suha, ta druga z nitrom , pa je na otip taka, kot recimo če damo v perilo po pranju preveč mehčalca, zelo mehka. To je tisti delček maščobe, kateri pa pri tesarol emajl, ali drugih navadnih oljnatih barvah ne povzroča težav, ampak jih naredi bilj prožne, elastične pri barvanju radiatorjev ali garažnih vrat. Ker se ti materiali krčijo in raztezajo ob vplivih vremena ali kurjenja. Toplo- mrzlo. Nisem ličar, ampak pred uporabo meni še ne znanih materijalov, vedno napravim kakšen "test", da vidim kako se stvar obnaša. Mojstri ličarji, pa ga (nitro) uporabljajo za čiščenje, ker lahko tudi redčijo barvo z njim, torej ena stvar za dvojno uporabo in pa ker ga bolj poznajo. Je na tržišču že več desetletij. Pa barva se hitreje suši z nitrom , kot z navadnim razrečilom. Pa sliši se dobro; gospod, katero razrečilo damo ? Ja nitro seveda, rečejo" pravi" poznavalci. Ker ne vedo , da obstaja že tudi aceton. In ni samo odstranjevalec laka z nohtov njihovih soprog. :lol: .
LP
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Maj 27, 2008 15:13

No sedaj sem dobil dovolj odgovorov, uporabil sem pa trikloretilen, ker naj bi bil aluminij malo že sam po sebi masten! Imam občutek da se me je hotel tale prodajalec malo sposodit, namreč tudi razredčilo za barvo(nitro) ni bil v redu je rekel da ima posebnega za 12 eur, ki je boljši, ampak sem vstrajal pri svojem. No sedaj sem nogo 2x prebarval s čopičem :roll: je taka kot bi jo z metlo preštrihal, sedaj pa še prebrusim in končni sloj z sprejem! Upajmo da bo, drugač se mi bo kar zmešal!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Maj 27, 2008 22:12

Hmm, tale triklor je odlično čistilo, vendar pa ne govori preveč naokrog, da si ga uporabil, ker je to prepovedano. Je namreč karcenogena snov... Se je pa pred desetletji na veliko uporabljal povsod, kjer je bilo potrebno kvalitetno čiščenje.

LP
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Maj 27, 2008 23:45

Tako kot, upam, da ne bom napisal narobe, Washprimer ( vašprajmer ), kateri je bil odlična podlaga pod temeljno barvo. Pred enajstimi leti sem ga uporabil pri barvanju železnih stopnic na parceli. Glavna barva in temeljna sta že na nekih delih odkrušene(vleka kosilnice, samokolnice in razni udarci z vrtnim orodjem)vidi pa se tanka sivo rumena podloga, od vašprajmerja. V prvi vrsti pa se je uporabljal za podlago pri barvnih kovinah. Največ pri aluminiju. Ni pa sledu o rji. So pa ga vzeli iz prodaje , ker bi naj bil strupen in tudi karcenogen. EU norme. :roll: . Obstaja pa možnost, da se še ga dobi na hrvaškem. Ga takoj kupim !
LP
malar200
Kapitan bojne ladje
Kraj: Sava

OdgovorNapisal/-a malar200 » Sr Jun 11, 2008 21:52

Pomoje pa je najboljše antisilikonsko čistilo od Heliosa. Sam se ukvarjam z barvanjem in s tem se da razmastiti vse, po mojih izkušnjah bolje od redčil in acetona.
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Sr Jun 11, 2008 23:41

Triklor ali trikloretilen je dobro čistilo, ki razmasti, ter pripravi material na barvanje. da je karcenogen, tega ne bi vedel, vem pa da na prostem ni nevaren. Drugače je v zaprtih prostorih. Se še danes uporablja v gumarstvu, predvsem kot čistilo v vulkanizerstvu. Mislim, da si se odločil za pravo stvar.
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
tamy

OdgovorNapisal/-a tamy » Ne Jun 22, 2008 18:29

atilone napisal/-a:Tako kot, upam, da ne bom napisal narobe, Washprimer ( vašprajmer ), kateri je bil odlična podlaga pod temeljno barvo. Pred enajstimi leti sem ga uporabil pri barvanju železnih stopnic na parceli. Glavna barva in temeljna sta že na nekih delih odkrušene(vleka kosilnice, samokolnice in razni udarci z vrtnim orodjem)vidi pa se tanka sivo rumena podloga, od vašprajmerja. V prvi vrsti pa se je uporabljal za podlago pri barvnih kovinah. Največ pri aluminiju. Ni pa sledu o rji. So pa ga vzeli iz prodaje , ker bi naj bil strupen in tudi karcenogen. EU norme. :roll: . Obstaja pa možnost, da se še ga dobi na hrvaškem. Ga takoj kupim !
LP

Maš pa en drugi primer, ki je verjetno nekaj podobnega, verjetno manj strupen na tej strani http://www.trakiza.si/pomozni_program.php
Je to nekaj podobnega kar si mislil?
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Ne Jun 22, 2008 22:31

Niti ne, kot sem napisal, se je izključno uporabljal za kovine. V prvi vrsti kot prvi premaz pred temeljno barvo, za aluminij in druge barvne kovine. Pa tudi za navadno železo. Ker pa je bil , v primerjavi z ostalimi temeljnimi barvami, enkrat (ali še več krat ) dražji od navadne temeljne, so ga za železo manj uporabljali. Sosed je v tem času barval in brusil najmanj dva krat, jaz še nič. Torej v končni fazi sem dal manj za barve kot on. Žal ga v trgovinah več ni . EU!
LP
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Ne Jun 22, 2008 22:45

NaGooglu sem ga našel ampak vse ponudbe so iz USA. 126 $ ena galona.
Poglej pod Wash primer.
LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov