Yamaha F80-F115 (menjava zobatega jermena)

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

Yamaha F80-F115 (menjava zobatega jermena)

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Sr Nov 07, 2012 14:48

Na italijanskem forumu gommonavti sem našel tutorial za menjavo zobatega jermena na motorju Yamaha F80-115

Orodje:
Izvlakač na 3 vijake
(http://www.ebay.de/itm/PRO-46PC-HARMONI ... 2c68e2093d
)
Ključ 36 (matica vztrajnika)
moment ključ za zatiskanje matice vztrajnika
kluč 13 (za nastavljanje odmične gredi (po potrebi))

Za menjavo jermena je potrebno odviti plastični pokrov, ki je nad zvtrajnikom in odmičnimi gredmi...

Slika

Ker moramo vztrajnik premaknit na pozicijo "TDC - top death center" (zgornja mrtva točka) je najbolje odviti svečke, da zmanjšamo kompresijo in vztrajnik v smeri urinega kazalca premaknemo tako, da pride oznaka TDC to jezička, ki je privijačen na bloku motorja

Slika

Tudi oznake (puščice) na odmičnih gredeh morajo biti v poziciji kot jih prikazuje spodnja slika:

Slika

Naslednji korak je demontaža matice in podložke iz vztrajnika..
Vztrajnik je potrebno fiksirati recimo z izvijačem ali dletom tako, da blokiramo premikanje vztrajnika.. (zablokiramo z dletom med zob vztrajnika in ušesom za dvig motorja)..

Ko je matica odvita in podložka odstranjena moramo odstraniti še "vztrajnik".. To gre lahko brez težav "na roke" ali pa v primeru, da je "zapečeno" si pomagamo z "izvlakačem"..

Slika

Če se magnet ne premakne.. udarimo s kladivom po centralnem vijaku izvlakača...
Slika
"Preden" dvignemo vztrajnik iz gredi še 1x preverimo, da so vse oznake na svojih mestih (TDC) in puščice na odmičnih gredeh..

Ko odstranimo vztrajnik.... sprostimo napenjalec (odstranimo vzmet iz napenjalca) in staknemo cev, ki je povezana s termostatom...Odstranimo tudi "kovinsko" letvico, ki gre čez jermen...

Slika

Sprostimo še vijak, ki drži napenjalec na "mestu"..
Slika

Jermen je tako sproščen..
Slika
sedaj ga moramo odstraniti tako, da odvijemo 4 vijake iz statorja (navitja).. Navitje dvignemo iz ležišča in odstranimo jermen iz zobnika na glavni gredi.. Stator gre "na knap" preko gredi (samo na eni strani ga dvignemo, ker so na drugi strani "prekratke žice" vendar dovolj, da lahko odstranimo jermen iz glavne gredi).

Vzamemo nov jermen in ga po istem postopku montiramo nazaj.. preko glavne gredi, napenjalca in odmičnih gredi...

Privijačimo stator..
Našponamo napenjalec da drži napet jermen (provizorično - začasno)..

Pri ponovnem nameščanju vztrajnika na gred moramo biti pazljivi na "utor", da se ta nasede na "moznik", ki je na sami gredi..
Vztajnik fiskiramo z podložko in matico.. Matico na rahlo zategnemo..
Nato namestimo vzmet na napenjalec...
Napenjalec z roko potisnemo tako, da "napne" jermen... nakar zatisnemo vijak v napenjalcu...
Sedaj moramo vztrajnik zavrteti za 1 krog, da se jermen "uleže"...
Jermen mora biti napet tako, da se pod obremenitvijo (10kg) ne upogne več kot 1 cm..
Ko je to postorjeno je potrebno obrniti vztrajnik 1/4 kroga v smer kontra urinega kazalca... in ga ponovno v smeri urinega kazalca nastavimo na oznako TDC.. Prekontrolirati moramo tudi ujemanje puščic na odmični gredi.. V kolikor je na odmični gredi odstopanje je potrebno ponovno odviti napenjalec, sneti jermen iz odmičnih gredi ter s ključem 13 premaknemo za malenkost odmično gred tako, da so puščice poravnane.. Namestimo jermen, natezalec ter ponovno ponovimo postopek z vztrajnikom... Ko dosežemo ujemanje odmičnih gredi potem lahko dokončno privijemo matico na vztrajniku z moment ključem (186 Nm).. Enako kot pri odvijanju matice si moramo vztrajnik "blokirati" z dletom (med uho za dviganje motorja in utorom na zobniku vztrajnika)..
Preden motor zaženemo še nekaj krat obrnemo vztrajnik v smeri urinega kazalca in preverjamo "faze" na odmičnih gredeh z TDC na vztrajniku..

Po nekaj urah delovanja je potrebno ponovno preveriti "upogljivost" jermena...

vir:http://www.gommonauti.it/tutorial25.html[/img]
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » Če Nov 08, 2012 19:49

Bravo Peter za super slikovno reportažo.

S tem delom si prišparal cca 50€,vsaj za toliko ga zamenjajo pri yamaha servisu,ampak sem se odločil da ga zamenjam sam.

Pri F150 je ves postopek enak,vse zelo podobno(kaka cev je drugje),edino napenjalec je drugačen.

LP
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Nov 08, 2012 20:59

Super in lepo je tole napisano!!!

Samo ko sem pa prebral 50 EUR... V tem primeru se pa jaz osebno ne bi dotaknil niti enega "šraufa" na motorju... Pa sem poservisiral že kar nekaj takšnih in drugačnih, velikih in malih motorjev, sin avtomehanika, pa tudi sam malo tega foha... Ampak za 50 EUR bi pa na mojem motorju to delali drugi. Pa pravite, da je navtika draga, tole je smešno poceni, no ja, vsaj nekaj. :lol:
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Če Nov 08, 2012 21:19

50 EUR = 2 dni ribolova z gumenjakom ;)

Ne vem točno koliko kasirjo za menjavo jermena ? kakšnih 150 eur (vsaj toliko je bil zadnji predračun, ki sem ga dobil)

Sam jermen je nekje 60-70 EUR..

Sicer pa naj bo gradivo na internetu.. nikoli ne vemo kdaj bo prišlo prav ;)
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Nov 08, 2012 21:36

No ja, 150 EUR je pa druga zgodba! Za ta denar se pa splača sam zamenjat, če si malo tega foha in ti to ni problem. Jaz sem razumel, da je 50 EUR menjava na uradnem servisu... Uppssss... Kaj je potem tistih 50 EUR?
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » Če Nov 08, 2012 21:48

Točno tako Admin ,meni so rekli na uradnem servisu Yamaha da sama menjava stane 50€.(samo menjava jermena-delo)
Jermen je pa okol 90€
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Če Nov 08, 2012 22:14

Jaz ga moram do naslednje sezone zamenjat na Suzukiju. Kakšna podobna reportaža bi mi prišla zelo prav.
Se pa priporočam za kakšnega mehanika, ki šraufa na Krku, da mi zamenja jermen. Čoln ne morem pripeljat v Slo, ker je registriran na Hr.
mirno morje
bsc46
Admiral
Kraj: Postojna

OdgovorNapisal/-a bsc46 » Če Nov 08, 2012 23:18

Jaz sem peljal avto na servis, se dogovoril da zaprežem še čoln in so mi menjali jermen za 25 €.
Ljubitelj narave
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Pe Nov 09, 2012 08:41

Evo tle je predračun od enega izmed serviserjev v kopru:

Jermen = 79,29
Delo= 37,50
Skupaj 116,79 EUR

lp
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Pe Nov 09, 2012 19:45

Ima kdo kakšno priporpčilo za mehanika, ki šraufa na Krku? (čolna ne morem vleč v Slo. zaradi hr registracije)
mirno morje
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Nov 09, 2012 20:30

No, potem sem le prav razumel... Za vso delo ušivih 50 EUR oziroma nekdo v Kopru celo samo 37.50 EUR. Saj ne morem verjeti! Očitno se je mehanikom zmešalo in delajo samo še za pest riža. Jaz si za ta denar ne bi hotel niti rok umazat niti na svojem, kaj šele na drugem čolnu!
Za 50 EUR pelji tja in pozabi na kakršnokoli prčkanje po motorju v stilu DIY.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Ne Nov 11, 2012 09:19

Ampak a je dovolj samo menjava jermena? A so še kakšne druge stvari zraven potrebne menjave? Kokr je meni znano se menja tudi napenjalec. Js se s temi rečmi nebi preveč igral, šlamparije tu ne sme biti.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Nov 11, 2012 10:34

Peterv6i, rad bi ti čestital za izjemno lep in poučen prispevek, katerega namen je deliti lastne izkušnje in znanje z ostalimi člani. Osebno si izmenjave in tovrstnih člankov želim čim več.
Mnenja sem tudi, da vse premalo delamo sami in tako niti dela drugih ne znamo več ceniti.
LP NT

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti