Vezava Navigacijskih in Sidrne luči z diodo

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Kepca
Kapitan
Kraj: Moste 1218 - Krk

Vezava Navigacijskih in Sidrne luči z diodo

OdgovorNapisal/-a Kepca » Ne Nov 18, 2012 14:51

Pozdravljeni,

zasledil sem zanimivo rešitev, ki mislim, da je primerna za manjša plovila, ki uporabljajo sistem treh luči (Red-112,5°, Green-112,5° in White-360°) ali v primeru, da vam na stikalni plošči že zmanjkuje prostora.

Ta vezava omogoča uporabo ON-OFF-ON stikala za vezavo Navigacijskih in Sidrne luči na način, da ob vklopu Navigacijskih luči vedno gori tudi 360 bela luč.

Imam pa vprašanje - Če so žarnice 10W, kakšna dioda bi bila primerna? Tok čez diodo na sidrno luč je cca 1A (upam, da sem prav ugotovil).

Lp,
Boštjan

Slika
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Nov 18, 2012 19:40

Vezava kot si jo navedel je standardna in tako bi morale biti luči na barki vezane prav VEDNO!
Diodo pa jaz dam ponavadi 1N5401 ali podobno. Mislim, da ima ta tok 3A, kar je dovolj za vsako žarnico. Le ta sveti za odtenek slabše zaradi padca napetosti na diodi, vendar nič kritičnega, saj je padca nekje dobrega pol volta...
Uporabniški avatar
Kepca
Kapitan
Kraj: Moste 1218 - Krk

OdgovorNapisal/-a Kepca » Ne Nov 18, 2012 20:36

admin hvala,

no, imel sem samo dva skromna čolna in nikoli ni bilo tako vezano, tudi v primeru, ko so bile še originalne napeljave je bilo precej bolj poenostavljeno - dve stikali ali pa kar vse na enega.

Verjemem, da ima marsikdo tako "poenostavljeno" vezavo, čeprav je rešitev čisto preprosta.

FINALIZIRANA SHEMA

Slika

lp,
B
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Nov 19, 2012 22:12

Pri predelavi elektrike na čolnu sem pustil samo stikalo za sidrno luč (belo), rdečo in modro pa vežem na plus od bele preko releja, ki je vključen, ko dela motor.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov