Pozdrav,
Zanima me stališče vgradnje razsmernika na plovilu in sicer glede na vezavo razsmernika na obstoječe omrežje elektro vtičnic za 220V.
Prejšnji lastnik je ime vezano stikalo 1-0-2 tako, da je del vtičnic bil priključen tudi na razsmernik. ok.. ampak ali je pametno imeti skupno povezavo N-nultega vodnika? ali je bolje da bi enopolno 1-0-2 stikalo zamenjal z dvopolnim in v celoti ločil omrežji? Meni je slednje bolj "etično".
Hvala za mnenja...
Razsmernik na plovilu in pravilna priključitev
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
- DR.E
- Admiral
- Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
- Kontakt:
Razsmernik na plovilu in pravilna priključitev
Nazadnje spremenil DR.E, dne So Jan 05, 2013 17:16, skupaj popravljeno 1 krat.
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Obvezno moraš prekiniti tudi ničelni vodnik N. Vtičnica na obali bi lahko imela pomotoma zamenjano fazo in nulo in takrat bi ti "malce" posmrdelo iz inverterja v kolikor ima ta inverter interno povezano nulo in minus pol z akumulatorjev. No v tem primeru to ne bi bila edina škoda. Pokadilo bi se tudi iz usmernika, komresorja hladilnika, radia, instrumentov, ploterja, kašna žarnica bi šla, pa regulator alternatorja, pa diode na alternatorju in še bi lahko našteval. Videl pa sem tudi že plovilo kateremu je poleg prej naštetega v nadaljnih dvanajstih urah še požrlo pete Z pogonov! Ampak to je še najmanj kar se ti lahko zgodi!! V kolikor bi prišlo do požara zaradi te neumnosti in bi v marini zakuril še sosednja plovila, te bi verjetno tožili še za kompletno odškodnino.
Ne igrajte se s tem! NE ŠPARAJTE TAM, KJER SE TO ZARES NE SPLAČA. Pokliči Joškota in ti naj zveže.
LP NT
PS: Večina inverterjev ima sicer galvansko ločeno visoko in nizkonapetostno stran, vendar v primeru faze na ozemljeni strani obstaja IZJEMNO visoka verjetnost, da ti prebije kondenzatorje, zaščito ali celo switching trafo.
Ne igrajte se s tem! NE ŠPARAJTE TAM, KJER SE TO ZARES NE SPLAČA. Pokliči Joškota in ti naj zveže.
LP NT
PS: Večina inverterjev ima sicer galvansko ločeno visoko in nizkonapetostno stran, vendar v primeru faze na ozemljeni strani obstaja IZJEMNO visoka verjetnost, da ti prebije kondenzatorje, zaščito ali celo switching trafo.
- DR.E
- Admiral
- Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
- Kontakt:
Ja saj zato sem tudi podvomil v to rešitev, ki je bila nameščena... Celo sprašujem se ali je dovolj če uporabimo 1-0-2 stikalo za ločevanje, čeprav je večpolno, morda bi bilo smiselno uporabiti nek bolj fizični sistem za ločitev potencialov.
Razsmernik (1500W/3000W max, čisti sinus, ...) ima tudi stikalo za vklop kot vsak drugi razsmernik, priključek za dovod vodnikov iz akumulatorja je M12. Torej potrebuje kar konkretne dovodne kable, vmes sen namestil še podnožje za varovalko.
Razmišljal sem, glede na to, da dobiš v skoraj vsaki trgovini 1-0-2 trgovini recimo 4 polno stikalo, da bi preklapljal L-fazo na prvem polu, N-Nulo na drugem polu, tretjega pa bi uporabil namesto stikala za vklop, ki je na razsmerniku, torej, da ko bi bilo stikalo v poziciji 12V, ki bi izklopila napajanje iz omrežja, ter vključila napajanje iz razsmernika, bi vključila še razmsmernik, ki pa ima že tako zaksnitev vklopa in soft štart.
Kaj praviš na vse to, NT? Joško mi verjetno ne bo prav z veseljem šel v Zadar tega šraufat...
Razsmernik (1500W/3000W max, čisti sinus, ...) ima tudi stikalo za vklop kot vsak drugi razsmernik, priključek za dovod vodnikov iz akumulatorja je M12. Torej potrebuje kar konkretne dovodne kable, vmes sen namestil še podnožje za varovalko.
Razmišljal sem, glede na to, da dobiš v skoraj vsaki trgovini 1-0-2 trgovini recimo 4 polno stikalo, da bi preklapljal L-fazo na prvem polu, N-Nulo na drugem polu, tretjega pa bi uporabil namesto stikala za vklop, ki je na razsmerniku, torej, da ko bi bilo stikalo v poziciji 12V, ki bi izklopila napajanje iz omrežja, ter vključila napajanje iz razsmernika, bi vključila še razmsmernik, ki pa ima že tako zaksnitev vklopa in soft štart.
Kaj praviš na vse to, NT? Joško mi verjetno ne bo prav z veseljem šel v Zadar tega šraufat...
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov