Kdaj je sidrna veriga potrebna obnove ali zamenjave

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

Kdaj je sidrna veriga potrebna obnove ali zamenjave

OdgovorNapisal/-a heron » Po Dec 10, 2012 17:21

Imam 10mm pocinkano sidrno verigo, ki malo rjavi na nekaterih mestih.
Tudi konica sidra (pocinkana 33kg Rocna) ja malo rjasta.

Koliko se moram že sekirat, oz kdaj je treba verigo dat pocinkat ali zamenjat z novo.
Kako vem, če je rjavenje le površinsko ali resno načenja zanesljivost verige?

Odgovor na to bo verjetno zanimal še koga.

Aja, moji pogoji so: Sidranje ves čas torej par dni je sidro v vodi, premik na novo sidrišče in spet sidranje. V glavnem v (koralni) pesek ali kombinacijo peska in blata, včasih so med peskom še kakšni kamni.

Veriga je stara 7 let in pol, sidro dve leti.

Pa še za orijentacijo: koliko stane cinkanje v Sloveniji z okoliko, da vem za koliko me boto tule na Karibih nategnili, če sploh obstaja kakšna pocinkovalnica.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Po Dec 10, 2012 17:30

jaz sem dal za 50m ketne odpeljal- razcinkal- pocinkal -pripeljal 160€
ketna je bila stara površinsko rejnata
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Po Dec 10, 2012 17:36

Dejstvo, da bo veriga na novo pocinkana ne poveča njene trdnosti, temveč le izboljša videz. Zato bi jaz predlagal, da ko najdeš čas, vzameš nekaj gridov v roko, jih podrgneš poščetkaš in dejansko ugotoviš, kako globoke so razjede.

Verigo bodo pred cinkanjem gotovo peskali, tako ali drugače, kar samo še zmanjša debelino člena.. ali pač ne?

Menda boš na Karibih, našel toliko časa.... pozitivni FAUŠ... sem pa prebral blog.. hvala!
Nazadnje spremenil DR.E, dne Po Dec 10, 2012 20:24, skupaj popravljeno 1 krat.
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Dec 10, 2012 20:13

heron
Dobro vprašanje in tudi jaz se veselim te diskusije.
Imam 8mm in je zdržala 10 let. To je uporaben ali neuporaben podatek, kakor vzameš. Razmišljam pa tudi jaz, da je počasi že čas za zamenjavo.
Ker če kje, potem pa pri verigi velja pregovor o "najšibkejšem členu" in o murfiju v povezavi s tem tudi ;)
Verjetno jo bom zamenjal z novo. Strošek 250 - 350 € za 50m nove je tisto, kar me prepriča v nakup in ne obnovo, kjer je vprašljiva trdnost, kot je zapisal Dr.e.

Sicer pa verjetno že veš, da verigo načenja sol v kombinaciji z zrakom. Torej če je v vodi ali če jo dobro spereš vsakič, ko jo pospraviš na svoje mesto se ji podaljša življenjska doba.
Moja 10 let stara ni bila ravno vzorno negovana, zdržala pa je do sedaj.
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » Po Dec 10, 2012 21:50

Ja, imaš prav. Sol v kombinaciji z zrakom.
Moja je najbolj rjava od dvajsetega do tridesetega metra.
Sidram ponavadi med 3 in 10m globine (največkrat 5-7), nikoli ne spustim manj kot 20m, največkrat okrog 30m.
Moja formula je (globina + 1.5m do rolerja) X 3 do 4 To je za normalen veter (do 20 vozlov) in dobro mivko.
Faktor 5 pa vzamem kadar malo bolj piha.
To je relativno malo a imam predimenzionirano sidro, ki drži, kor bi ga zabetoniral v poden. Rocna dobro drži tudi pri razmerju 3 proti 1, z Delto sem pa vedno dajal 5 proti 1.

Se mi pa zdi, da je rja le površinska. Ko sem jo zadnjič skrtačil in jo je dež opral vse zgleda super normalno (gladko, nič požrto), le cinka ni več videti na nekaj mestih in tam je rjavkasto.
Perem pa verige normalno nikoli, ker letos itak še nisem natočil vode od zunaj. Moje iz watermakerja pa mi je škoda. Zadnjič sem uporabil vodo od pranja perila, da sem ketno skrtačil on opral, da sem videl, če je kaj načeta.
Lep pozdrav, Tomaž.

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Dec 10, 2012 21:57

Uporabljaš tudi kakšen sidrni amortizer? Vinč ti bo hvaležen.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Dec 11, 2012 00:47

Če je rja površinska kot si napisal in gre stran s ščetko, potem ne skrbi, veriga ima trdnost kot nova. Obnova oziroma ponovno cinkanje pa ne vem koliko ima smisla, saj je strošek nove le malo višji. In tukaj bi se jaz kar odločil za novo.

V tvojem primeru pa je najnolje pustiti kot je in počakati, da začne bolj konkretno rjaveti. Če te ne moti videz, potem je več kot odlična!
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » To Dec 11, 2012 02:30

Admin, full hvala. Dober odgovor.

Marchi, seveda uporabljam amortizer.
Tu ni niti ene barke, ki ne uporablja česa takega.
Tamu tu rečejo "snubber" in je bodisi navadna vrv ali pa vrv v kombinaciji z gumijastim amortizerjem.

15 do 20 vozlov je tu normalen veter, ki piha vedno (tudi ponoči), včasih piha več. To hitro naredi valove tudi v zalivu blizu obale. Brez snubber-ja bi celo noč poslušal zategovanje verige in sunki ti ne bi dali spati, pa še vinč bi hitro uničil.

Jaz sem si omislil gumijast amortizer na najlonski vrvi, zadevo zapnem na verigo s kavljem, preko valjčka, pa na bitvo. Spanje se precej boljše, kot prej, ko sem imel samo vrv.
Lep pozdrav, Tomaž.

McSan
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a McSan » To Dec 11, 2012 19:57

Pred časom sem se pogovarjal z mehanikom, ki je med drugim razložil kakšne glave motorja se uporabljajo za "friziranje" dirkalnih motorjev. Dejal je da je za ta namen najbolje vzeti staro rjavo glavo, ki je nekaj let odležala in zarjavela, ker naj bi v taki glavi že vse napetosti popustile in naj bi prenesla večje obremenitve kot nova. Tako rjavo glavo nato obdelajo in "sfrizirajo". Glede na to naj, bi veriga, ki je rahlo rjava in ima površinsko rjo še dolgo služila namenu...
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » To Dec 11, 2012 20:08

McSan napisal/-a:Pred časom sem se pogovarjal z mehanikom, ki je med drugim razložil kakšne glave motorja se uporabljajo za "friziranje" dirkalnih motorjev. Dejal je da je za ta namen najbolje vzeti staro rjavo glavo, ki je nekaj let odležala in zarjavela, ker naj bi v taki glavi že vse napetosti popustile in naj bi prenesla večje obremenitve kot nova. Tako rjavo glavo nato obdelajo in "sfrizirajo". Glede na to naj, bi veriga, ki je rahlo rjava in ima površinsko rjo še dolgo služila namenu...

... no ja primerjava je, ne vem pa če je ustrezna!
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011

POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
bostjanpar
Kapitan fregate
Kraj: Lj-Črvar

OdgovorNapisal/-a bostjanpar » Sr Dec 12, 2012 09:11

Če je malo površinske rje to naj še nebi bistveno vplivalo na pretržno silo verige. Metalurški ekspert pravi, da je 10% zmanjšanje preseka še sprejemljivo.

http://coxengineering.sharepoint.com/Pa ... ising.aspx

Za daljšo življensko dobo je smiselno po nekaj letih verigo obrniti. Del ki je pritrjen na sidro je bolj obremenjen, nekaj členov ob vrtuljčku hitro začne rjaveti - mogoče zaradi stika nerjaveče jeklo-pocinkano železo..
bats
Kapitan
Kraj: Gorenjska

OdgovorNapisal/-a bats » Če Dec 13, 2012 09:29

@McSan
se strinjam, da teorija o staranju materiala drži, poboljša se žilavost in trdnostne lastnosti kovine.Vendar je to precej odvisno tudi od same kemijske sestave materiala(ki so v večini primerov namenske legure).Podoben primer so npr. profili za sestavljanje elekto daljnovodov, primerno starani potem ohranjajo (oz se celo izboljšajo) odlične meh. lastnosti tudi pri zelo nizkih temp.(pod -40 C) in obremenitvah (žled, teža, veter).Staranje kovin (tja do 6 let-naravno, baje se da tudi pospešiti z um. pogoji) se uporablja v večih primerih, kjer to zahteva specifika uporabe.No za verigo pa sicer nisem tega mnenja (vsaj bistveno ne), trdnosti sicer s časom ne izgublja, se pa se z jakostjo korozije manjša presek, ki prenaša obremenitev.Pa glede na vračunano varnost pri proizvajalcih mislim, da samo površinska korozija(cink zaščita) še ne povzroča neke nevarnosti in izgubo nosilnosti verige, pri večji nagriženosti le te pa bi razmišljal o zamenjavi.
MicTic
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MicTic » Ne Jan 13, 2013 15:50

Heron;
Bom malo spremenil temo, ima pa vezo s sidranjem. Lahko mi pa odgovoriš v temi sidrno jadro.
Kako je s tem na vašem koncu, ce je vetra normalno okoli 15 vozlov. Kako rešiš opletanje, nihanje jadrnice in s tem tudi razbremeniš drgnenje in obremenitev verige.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov