Vzdrževanje TEAK-a
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Vzdrževanje TEAK-a
Torej z katerim oljem "oljite" mažete oz vzdržujete Teak, da je lep rjav oz svoje naravne barve in ne siv ?
Jaz sem poizkusil Veneziani pa je za en drek,barvam ko budalo, pa še vedno sivo... ??
Kaj pomenijo številke zraven ? 1 , 2 , 3 ?
Sta 1 in 2 čistilca, 3 pa olje ?
lp.T
Jaz sem poizkusil Veneziani pa je za en drek,barvam ko budalo, pa še vedno sivo... ??
Kaj pomenijo številke zraven ? 1 , 2 , 3 ?
Sta 1 in 2 čistilca, 3 pa olje ?
lp.T

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Receptov je veliko; jaz sem takole:
1) Najprej zmočiš tik z vodo in nanj nasuješ Teak Cleaner od Hempla (bel prašek). Pustiš 15 min in nato zdrgneš nežno z gobico za pomivanje posode, nato spereš.
2) Počakaš, da se posuši, nato pa čopič in Hempel Teak Oil.
Imam samo en primer prej / potem - glej npr. tik deščico nad vhodom:
IMG_1044 by _grega_, on Flickr
photo 2 by _grega_, on Flickr
1) Najprej zmočiš tik z vodo in nanj nasuješ Teak Cleaner od Hempla (bel prašek). Pustiš 15 min in nato zdrgneš nežno z gobico za pomivanje posode, nato spereš.
2) Počakaš, da se posuši, nato pa čopič in Hempel Teak Oil.
Imam samo en primer prej / potem - glej npr. tik deščico nad vhodom:
IMG_1044 by _grega_, on Flickr
photo 2 by _grega_, on Flickr
No vidiš,
to bi jaz rad, vendar,ko mažem, 3x sem že, pa brusil sem že, pa je še vedno je siv ??? ( mah v smeti bom tale Veneziani zagonil )
Lansko leto sem imel neko drugo zadevo, in je bilo lepo rjavo, kot na tvoji sliki...
Zato sedaj sprašujem, da vidim kaj kupit ?
PS: igra temperatura zraka kakšno vlogo ?
to bi jaz rad, vendar,ko mažem, 3x sem že, pa brusil sem že, pa je še vedno je siv ??? ( mah v smeti bom tale Veneziani zagonil )
Lansko leto sem imel neko drugo zadevo, in je bilo lepo rjavo, kot na tvoji sliki...
Zato sedaj sprašujem, da vidim kaj kupit ?
PS: igra temperatura zraka kakšno vlogo ?

funkcija išči in si mal preberi
http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=1791&highlight=tek
http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=1791&highlight=tek
Jaz sem kupil vse od Hempla v Bauhausu. Zihr obstaja tudi še kaj boljšega.
Je pa še nekaj ključno: nujno je treba tik očistit s tistim praškom (Teak Cleaner), preden greš mazati z oljem. Šele ta prašek in čiščenje z gobico iz vseh por odstrani umazanijo. Eno leto tega nisem naredil in je blo grdo; namesto sveže rjave barve je bilo vse čudno temno.
Je pa še nekaj ključno: nujno je treba tik očistit s tistim praškom (Teak Cleaner), preden greš mazati z oljem. Šele ta prašek in čiščenje z gobico iz vseh por odstrani umazanijo. Eno leto tega nisem naredil in je blo grdo; namesto sveže rjave barve je bilo vse čudno temno.
Ja, in potem sem povabil dečvo na jadranje in je v lepih belih hlačah sedela na lepem rjavem tiku in imela potem lepo rjavo ritko. Uporabil pa sem kajvemkaj, nekaj iz Kama, ultra super za Tik.
Pravega recepta še nisem pogruntal.
Ena od variant je, da dečva sleče lepe bele hlače, to mi boste vsi svetovali, kar ni slaba ideja, ampak vseeno me moti da tole tik olje pušča barvo, kakor koli obrneš.
Pravega recepta še nisem pogruntal.
Ena od variant je, da dečva sleče lepe bele hlače, to mi boste vsi svetovali, kar ni slaba ideja, ampak vseeno me moti da tole tik olje pušča barvo, kakor koli obrneš.
Marchi, dokler je vse lepo... hlače, tik in rit, sploh ni problem...
ampak zakaj pa nisi povabil tudi "lepo dečvo"?
Imaš pa vse prav,(čeprav, če pušča olje barvo oz dobiš vzorec na rit, ga je preveč v teaku, in se ga zdrgne z suho cunjo "baje" )najverjetneje je bila pa tudi "dečva" lepa, samo se nisi hotel hvalit ane
ampak zakaj pa nisi povabil tudi "lepo dečvo"?
Imaš pa vse prav,(čeprav, če pušča olje barvo oz dobiš vzorec na rit, ga je preveč v teaku, in se ga zdrgne z suho cunjo "baje" )najverjetneje je bila pa tudi "dečva" lepa, samo se nisi hotel hvalit ane

Marchi napisal/-a:Ja, in potem sem povabil dečvo na jadranje in je v lepih belih hlačah sedela na lepem rjavem tiku in imela potem lepo rjavo ritko.
Je bila dečva v svežih belih kopalkah, beli majčki etc. pa ni bilo nobenega problema ... nobenih madežev ali puščanja olja nikoli. Verjamem pa, da pri nekaterih so madeži; nimam pojma zakaj nekje so, drugje niso ... morda je odvisno od tega koliko je izsušen tik?
-
al
Moje izkušnje z vzdževanjem je*?%&$" teaka (kokpit+paluba+sončna površina spredaj).
Kupujem od Sike. Poizkusil sem tudi International (not bad).
Kupim cleaner, brightner in seveda olje.
Teak mora biti fino moker. Z zelo mehko krtačo ali še bolje gobo dobro operem s cleanerjem. Dobro sperem. Nadaljujem z brightnerjem (to da tisto lepo barvo, ki ostane tudi ko se posuši!).
Ko je teak povsem suh namažem z oljem. POZOR: takoj obriši kapljice olja na plastiki, ker drugače se boš pošteno namučil, da jih odstraniš.
Primer vrat (na bokaporti se vidi tisto leseno dilco, ki ni obdelana).

Kupujem od Sike. Poizkusil sem tudi International (not bad).
Kupim cleaner, brightner in seveda olje.
Teak mora biti fino moker. Z zelo mehko krtačo ali še bolje gobo dobro operem s cleanerjem. Dobro sperem. Nadaljujem z brightnerjem (to da tisto lepo barvo, ki ostane tudi ko se posuši!).
Ko je teak povsem suh namažem z oljem. POZOR: takoj obriši kapljice olja na plastiki, ker drugače se boš pošteno namučil, da jih odstraniš.
Primer vrat (na bokaporti se vidi tisto leseno dilco, ki ni obdelana).

-
al
Kar se tiče flekov na belih gatah pa takole. Fleki nastanejo predvsem od fug (sike), ki se zaradi starosti, prekomernega drgnenja in obdelave z raznimi cleanerji itd... začnejo na visoki temperaturi "svaljkati" in potem puščajo črne (skorajda neodstranljive sledi).
Ravno zato bom letos prefugiral kokpit.
Olje mi nikoli ni puščalo madežev. Nananšam ga z gobico in po potrebi (da ga teak lepo vpije in ne da se delajo luže do olja). Malo moraš probati kako vpija.
Ravno zato bom letos prefugiral kokpit.
Olje mi nikoli ni puščalo madežev. Nananšam ga z gobico in po potrebi (da ga teak lepo vpije in ne da se delajo luže do olja). Malo moraš probati kako vpija.
Je pa tko, da nekje sredi sezone tik ponavadi spet postane bolj siv, sicer je spodaj tik bolj zakrit, ampak se še vidi ...
556327_4984558974360_2144962574_n (1) by _grega_, on Flickr
556327_4984558974360_2144962574_n (1) by _grega_, on Flickr
@Tex imam jaz nekaj novega in bi rad preizkusil... Ce me vzames enkrat s seboj in mi kupis sendvič lahko probava. gre pa za 3 delno
- čistilo
- razsvetljevalec(brightner-restorer)
- sealant (namesto tikovega olja, da ni mastno je pa zasciteno)
Pa se pol leta staro muho bi spotoma ustrelil...
- čistilo
- razsvetljevalec(brightner-restorer)
- sealant (namesto tikovega olja, da ni mastno je pa zasciteno)
Pa se pol leta staro muho bi spotoma ustrelil...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov