Jet peta
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Jet peta
Pozna kdo spodaj prilepljeno zadevo? Je kdo sprobal? Čemu koristi?
http://www.ebay.com/itm/DURAJET-YAMAHA- ... 0514335780
http://www.ebay.com/itm/DURAJET-YAMAHA- ... 0514335780
In next five years I wanna have Bayliner 2052LS!!!
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Poleg manjše nevarnosti, da te poseka propeler naj ne bi imelo zanosa na stran (prop walk), naj ne bi imelo (ali zanemarljive, podobno kot duoprop ipd.) sučne sile na pritrdišče motorja - če se gol prop zavrti v desno, je poleg potiska naprej še sila, ki bi sukala motor (in čoln) okrog vzdolžne osi v levo.
V glavnem, to je nekaj 'naj bi'-jev, Pajer1 je pa napisal, kako je/ni šlo pri plovbi nazaj.
Če je taka zadeva na kakšnem Azipodu, ki se ga da zavrteti v poljubno smer, bi sicer nazaj najbrž tudi šlo.
V glavnem, to je nekaj 'naj bi'-jev, Pajer1 je pa napisal, kako je/ni šlo pri plovbi nazaj.
Če je taka zadeva na kakšnem Azipodu, ki se ga da zavrteti v poljubno smer, bi sicer nazaj najbrž tudi šlo.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Marjan Tomki napisal/-a:Poleg manjše nevarnosti, da te poseka propeler naj ne bi imelo zanosa na stran (prop walk), naj ne bi imelo (ali zanemarljive, podobno kot duoprop ipd.) sučne sile na pritrdišče motorja - če se gol prop zavrti v desno, je poleg potiska naprej še sila, ki bi sukala motor (in čoln) okrog vzdolžne osi v levo.
AZIPOD je pa Tole
Sem šel brskat, kaj to sploh je. Stalno se učimo in zmeraj je kaj novega.
Kaj čmo, takle mamo.
lp
.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
- Marjan Tomki
- Admiral
Sem misli, da sem o tem že kaj prilimal.
Ime naj bi nastalo kot drive in the pod outside hull, rotatable to any azimuth, torej pogon v gondoli izven trupa, ki jo je mogoče zasukati v poljuben kot.
Nekaj bark, ki so (neposredno ali posredno) v isti lasti, kot Costa Concordia (Carnival nekaj...), ima tak pogon, in z več tistimi barkami so bile (tudi resne, ampak brez tako usodnih posledic kot pri obali sloge. Imel sem del tega napisan za temo o tisti nesreči in kje zdaj s tem - ampak to na enem stroju, ki je zamrznil prej, preden sem dokončal in objavil.
Tudi tale - windowsi 7 - prav zanimivo zeza, pa google skuša nekaj šepavo prevajati, pa... No ja, grem na kolo in na en jabolčni burek in potem plavat.
Aha, še to...
Večina pogonov na slikah nima tega - kjer propeler odriva
ampak tole, kjer vleče,
torej propeler pred gondolo, ker naj bi s tem imeli bolj laminaren (potem, ko je šel skozi vodo trup
) tok kot če propeler pred sabo potiska gondolo z elektromotorjem.
Pri malčku vidim, kako se (verjetno) hladi, pri velikih na tejle sliki moram pa še malo pobrskati, kako to gre tam.
Ime naj bi nastalo kot drive in the pod outside hull, rotatable to any azimuth, torej pogon v gondoli izven trupa, ki jo je mogoče zasukati v poljuben kot.
Nekaj bark, ki so (neposredno ali posredno) v isti lasti, kot Costa Concordia (Carnival nekaj...), ima tak pogon, in z več tistimi barkami so bile (tudi resne, ampak brez tako usodnih posledic kot pri obali sloge. Imel sem del tega napisan za temo o tisti nesreči in kje zdaj s tem - ampak to na enem stroju, ki je zamrznil prej, preden sem dokončal in objavil.
Tudi tale - windowsi 7 - prav zanimivo zeza, pa google skuša nekaj šepavo prevajati, pa... No ja, grem na kolo in na en jabolčni burek in potem plavat.
Aha, še to...
Večina pogonov na slikah nima tega - kjer propeler odriva
ampak tole, kjer vleče,
torej propeler pred gondolo, ker naj bi s tem imeli bolj laminaren (potem, ko je šel skozi vodo trup
Pri malčku vidim, kako se (verjetno) hladi, pri velikih na tejle sliki moram pa še malo pobrskati, kako to gre tam.
Tole se mi zdi bolj simpatično,je pa verjetno precej drago.
http://www.yamahaoutboards.com/outboard ... e/overview
http://www.yamahaoutboards.com/outboard ... e/overview
- Marjan Tomki
- Admiral

Tista zadeva - loputa - pod peto bi moral biti učinkovit 'rikverc'. Zadeva se sliši zanimiva za Gorenjce - naj bi bil ok. 100 HP jet ekvivalenten 150 HP s propom in domnevamo, da 100 HP na full manj porabi od 150 HP na full.
Zdaj pa koga hitro poslat potestirat
JET pogon pri čolnih je zanimiv za vozit in hkrati kar zahteven. Obnašanje je podobno, kot pri vodnem skuterju, le da je odzivnost malo daljša. Na odprtem je zadeva hudo simpl za vozit in seveda zabavna, ko pri polnem gasu in ostrem zavoju, zadek čolna "zdrsne" po gladini vode. Problemi so pri pristajanju v kakšne ozke priveze ali ob vetru, ker je JET pogon hudo neokreten pri manjših hitrostih. Rikverc je kot je napisal Payer, da se ustaviš, za kaj več pa zelo težko. Navadit se je tudi treba, da ob nenadnem odvzemu gasa izgubiš volan. Jet pogon ima seveda tudi večje izgube moči, kot Z pogon, ob pravilni izbiri impelerja, pa zdrži ogromne navore in motorje, tudi čez 1000 HP.
Plusi so tudi nizki stroški vzdrževanja in dolga delovna doba na račun malo sestavnih delov. Prenos poteka samo po eni osi, skozi tri tesnila in ležaj. Ostalo so pa le še krmilni deli za zavijanje in odpiranje lopute. Cena novega JET pogona pa se začne nekje pri 3.000 USD.
Takole izgleda:
Z namestitvijo "place diverterja", oziroma po domače "trima" pa dosežemo lep "rooster tail". Tkole:

Plusi so tudi nizki stroški vzdrževanja in dolga delovna doba na račun malo sestavnih delov. Prenos poteka samo po eni osi, skozi tri tesnila in ležaj. Ostalo so pa le še krmilni deli za zavijanje in odpiranje lopute. Cena novega JET pogona pa se začne nekje pri 3.000 USD.
Takole izgleda:
Z namestitvijo "place diverterja", oziroma po domače "trima" pa dosežemo lep "rooster tail". Tkole:

V8 + Jet drive
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov