Predelava vodnega dela-mnenje

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

Predelava vodnega dela-mnenje

OdgovorNapisal/-a kocka » To Feb 05, 2013 08:42

Da izkoristim hidrodinamično znanje naših članov in postavim vprašanje, kaj bi pomenila taka predelava vodnega dela izpodrivnega plovila. (slika ni najboljša) Ob boku bi zlaminiral dve liniji po celi dolžini (prerezal cev fi 7-8cm in zlaminiral vsako polovico na svojo stran) na meji boka in dna?
Zanima me sledeče:
-Manjše nagibanje
-Povečana vodna površina -zajem toka in s tem možnost glisiranja
-ali bi s tem pokvaril plovbo v izpodrivnem režimu

Dovoljene vse vrste kreativnega fizolofiranja! 8) :lol:
Pa ne me spraševat zakaj bi iz jadrnice delal gliser (za vsak slučaj)

Slika
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Feb 05, 2013 11:24

V izpodrivnem režimu mora biti trup čim bolj gladek, za glisiranje pa, morajo biti vsi robovi čim bolj ostri, da vode ne potegne po robu navzgor.

Tale rob bi moral biti tako visok in tako speljan, das bi tudi v izpodrivnem režimu ločil vodo od boka za tem robom. Če se voda prelije na bok, si ustvaril zavoro. V nasprotnem si izboljšal tudi izkoristek v izpodrivnem režimu. Ne verjamem, da boš v zelo počasni vožnji uspel ločit boke od vode, ampak malce pred valovno dolžino čolna bi pa že šlo. To je tik pred pol izpodrivnim režimom.
Mislim, da so v časih filmov o Fliperju delali ravno take trupe, ki so se začeli z trojnim premcem in oče je takrat nabavil tak Elanov čoln, ki smo ga zaradi oblike imenovali bana.

Aja; Zakaj bi iz jadrnice delal gliserja? :D
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » To Feb 05, 2013 12:12

SR 290 a veš da sem pomislil nate(hidroperfekcionist), ko sem pisal tole vprašanje. To se pravi, da bi moral za rob (višine 7-8cm) premakniti za eno linijo še ven in bi s tem dosegel tisto o čemer sem pisal. Vendar kakor sem razbral v odgovoru naj bi bil rob oblike V in ne polkrožen, da čimprej loči vodo od trupa. Če pa bi plul v izpodrivnem režimu pa se praktično ne bi poznalo.
bokabo11
Kapitan

OdgovorNapisal/-a bokabo11 » To Feb 05, 2013 15:18

plovnost v izpodrivni plovbi ti se bo bistveno pobolšala glisiral pa po mojem nikoli neboš nagibanje levo desno bo pa za vsaj za polovico manjše.
BOKABO11
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Feb 25, 2013 08:19

Zanima me ali bi bilo boljše, če odrežem ta cel rob s kakšne stare 401- 402 in se potem zlaminira zraven ali pa se naredi osnova iz pene, vezane pl. 5mm in potem zlaminira. Razmišljam, da bi bilo s prvo varianto manj brušenja in kitanja, nosilnost pa enaka.

Slika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov