tohatsu 30
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
tohatsu 30
Zanimajo me mjenja o tem motorju http://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=148561 letnik je dobr,kako je z servisi,vzdrzlivostjo...????
Pozaba je relativno kaj je visoka?
4t porabi cca 30% manj ne 50 % manj. je bistveno težji in bolj zakompliciran.
Za tako 4t mašino boš dal 3x več in te razlike v ceni ne boš skuril v 5 letih
Kot so ti pa že svetovali srečko naj ga zalaufa in zmeni se da če bodo na morju ob prvem štartu problemi da ga pripelješ nazaj ali na seris ali vrne denar, jaz sem od njega kupil 3 motorje ni blo problemov, no en je nekaj trokiral in sem mu ga peljal nazaj in je zrihtal
Lp
4t porabi cca 30% manj ne 50 % manj. je bistveno težji in bolj zakompliciran.
Za tako 4t mašino boš dal 3x več in te razlike v ceni ne boš skuril v 5 letih
Kot so ti pa že svetovali srečko naj ga zalaufa in zmeni se da če bodo na morju ob prvem štartu problemi da ga pripelješ nazaj ali na seris ali vrne denar, jaz sem od njega kupil 3 motorje ni blo problemov, no en je nekaj trokiral in sem mu ga peljal nazaj in je zrihtal
Lp
Kolikor sem imel Tohatsu motorjev je tale tabela kar držala prej kak deci manj. Tudi za druge ni znamke ni bistvene razlike.
http://www.coln.si/tohatsu/poraba
http://www.coln.si/tohatsu/poraba
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Zanimivi podatki.
- Na povezavi v Kockinem prispevku je zapisano, da podatki o porabi veljajo za polno obremenitev vsakega motorja.
Kocka je napisal, da se ti podatki precej ujemajo z njegovimi izkušnjami, čeprav tam piše, da so podatki približni. Tako sem se jaz malo poigral z računanjem. Vse izračunano seveda velja le, če podatki v tabeli res držijo.
Poraba v litrih na KM na uro - tj. l/(h*KM) - pri polni obremenitvi motorja naredi primerljivo gospodarnost različno močnih motorjev, tudi recimo dveh 30 KM z enim 60 KM (za tole zanemarimo medsebojni vpliv motorjev oziroma propelerjev, podatkov o masah motorjev pa tudi nimam - to upoštevati bi bilo zanimivo).
Poraba pri motorjih na tem seznamu je med 0,32 in 0,56 l/h na KM, kar pomeni, da motor z najmanjšo porabo na KM na uro porabi 57% porabe tistega z največjo porabo - 100% - na KM na uro.
Po podatkih iz te tabele je tisti z najmanjšo porabo v litrih na KM na uro 30 KM štiritaktnik, tisti z največjo pa 9,9 KM dvotaktnik.
Pri navadnih dvotaktnikih je poraba pri polni obremenitvi med 0,43 in 0,56 litrov na KM na uro, pri štiritaktnikih med 0,32 in 0,43 l na KM na uro.
Pri TLDI (dvotaktniki z neposrednim vbrizgom goriva pod nizkim tlakom) je poraba pri polni obremenitvi med 0,35 in 0,38 l na KM na uro.
Razlika v porabi med dvo in štiritaktnimi pri motorjih iste moči je v odstotkih lahko prikazana na dva načina.
Dvotaktni porabijo od 29% do 49% več kot štiritaktni.
Štiritaktni porabijo od 22% do 33% manj kot dvotaktni.
V prvem primeru je osnova (tisto, s čimer delimo oziroma tisto, kar je 100%) poraba dvotaktnika, v drugem poraba štiritaktnika in to je razlog za zelo različne - čeprav popolnoma korektno izračunane - procente iz istih podatkov.
Najmanjša razlika pri porabi med 2 in 4 taktnim pri motorjih iste moči s seznama je pri 9,8 KM motorju, največja pa pri 18 KM motorju.
V glavnem, odvisno od tega, kaj želiš povedati, lahko izbereš številke, ki so vse korektno izračunane, in tako lahko pridemo do manj kot 30% in okrog 50% več ali manj porabljenega goriva, glede na to, ali je motor 2 ali 4 taktni.
- Vse zgornje izračunano je iz podatkov, o katerih zanesljivosti ne morem nič reči. Moč v tabeli je bila KM in jaz nisem nič pretvarjal v KW, saj to na razmerja in odstotke, ki so me predvsem zanimali, ne vpliva.
Vse primerjave veljajo za motor pod polno obremenitvijo (in pri za vsak motor napisanih vrtjajih). Koliko bo na uro dejansko porabil čoln, je odvisno še od kupa reči - tole je le eden od dejavnikov. Strašno bi mi bilo všeč, če bi imel in lahko upošteval še podatke o masi motorja - dosti težji motor namreč porabi večji delež svoje moči za poganjanje samega sebe po vodi, zato je njegova gospodarnost v sistemu čolna tedaj manjša, kot kaže tole igranje s številkami.
- Kot vsi izdelovalci gredo pri Tohatsu s čistih 2-taktnikov zato, ker jih k temu silijo predpisi. Večja teža večine 4/taktnih motorjev - in cena novejših namreč za zdaj dela te v očeh kupcev manj privlačne v primerjavi z 2-taktnimi. Večina se - kot mnogi morjeplovci - vpraša, koliko lahko preplove z gorivom, ki ga lahko kupi za razliko v ceni, in...
TLDI in podobne tehnologije uspejo ustrezati predpisom o izpuhih, CO2 in podobnem in biti pri isti moči lažji od 4 taktnih - in tudi gospodarnost (v tem primeru poraba na l na KM na uro pri polni obremnitvi) je blizu tiste 4-taktnih.
Problem teh je zapletenost in to, da je neugodno zalsti pri majhnih motorjih - recimo na pomožnih čolničkih - imeti električno napeljavo, ki lahko na motorčku krmili elektronsko upravljanje.
Na tem seznamu so TDLI v naboru oziroma v ponudbi od 40 KM do 90 KM.
Trenutno večina uporabnikov najbrž ne more sama kakovostno vzdrževati motorjev z elektronsko podporo - in če bi se s takim spravil pluti nekam, kjer po določenem številu ur ni možnosti za kakovosten servis, si lahko v težavah.
Enako velja, če bi moral odpravljati okvaro - ampak MareC je napisal, da se mu pri podobni tehnologiji (in kakovostnem vzdrževanju) okvare ne dogajajo in da že dolgo nima pomožnega motorja, pa je najbrž eden izmed tistih, ki preplovejo največ in precej v vsakem vremenu.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Še en komentarček glede dvotakterjev z direktnim vbrizgom...
Obstajata dva tipa: nizkotlačni in visokotlačni.
Nizkotlačni pravzaprav ni direkten vbrizg v cilinder ampak v sesalno pot.
Pri visokotlačni tehnologiji je vbrizg direktno v zgorevalni prostor.
Nizkotlačni sistem ima z vidika ekonomičnosti nekaj prednosti, je pa bolj kompliciran in tudi težji.
O tem, kaj je v praksi dejansko bolj vzdržljivo in ceneje za vzdrževanje pa nebi pisal. Poleg mene je na forumu tudi nekaj drugih članov, ki so že imeli obe tehnologiji in morda lahko kaj več napišejo.
Dejstvo je, da je pri obeh sistemih prisotno precej elektronike, kjer si pa na morju mrzel če kaj crkne. Tudi pri sodobnih 4T je zgodba podobna.
Osebno bi se, če bi iskal največjo zanesljivost, enostavnost in robustnost ozrl po 30 konjskem klasičnem 2T Tohiju.
LP
Obstajata dva tipa: nizkotlačni in visokotlačni.
Nizkotlačni pravzaprav ni direkten vbrizg v cilinder ampak v sesalno pot.
Pri visokotlačni tehnologiji je vbrizg direktno v zgorevalni prostor.
Nizkotlačni sistem ima z vidika ekonomičnosti nekaj prednosti, je pa bolj kompliciran in tudi težji.
O tem, kaj je v praksi dejansko bolj vzdržljivo in ceneje za vzdrževanje pa nebi pisal. Poleg mene je na forumu tudi nekaj drugih članov, ki so že imeli obe tehnologiji in morda lahko kaj več napišejo.
Dejstvo je, da je pri obeh sistemih prisotno precej elektronike, kjer si pa na morju mrzel če kaj crkne. Tudi pri sodobnih 4T je zgodba podobna.
Osebno bi se, če bi iskal največjo zanesljivost, enostavnost in robustnost ozrl po 30 konjskem klasičnem 2T Tohiju.
LP
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Zanimivo je, da je prav ta - 30 KM 2 takt - tisti, ki ima od vseh Tohatsujev na tem seznamu najmanjšo porabo na KM na uro pri polni obremenitvi 
Correct me if I am wrong, please.
Sem vas malo čakal in se zabaval ob prebiranju. Za cel šlepar teorije, ostalo pa ?...
Tima zanimajo konkretne stvari, po katerih tudi sprašuje. In kaj mu je jasneje? Nič. Še bolj je zmeden.
Jaz pa točno tak motor imam. Gre kot kugla (ane admin?). Ko mu pokažem ključ vžge. Malo pokadi in zasmrdi, zweitakter pač. Baje so Tohatsuji kar vzdržljivi in zanesljivi. Tudi sam sem iskal Yamaho, a je ni bilo.
Koliko pije? Pojma nimam. Ko je prazen, mu dolijem in je spet veselje. Zamerim mu le to, da nima autolube in moraš vedno sam dajati odmerke olja.
Tim, ti ga le pojdi pogledat ( če se ne spoznaš, vzemi s sabo mehanika), zglihaj še par sto € in po njem. Važno je, da je motorček bil vzdrževan. Ostalo: lako ćeš!
Tima zanimajo konkretne stvari, po katerih tudi sprašuje. In kaj mu je jasneje? Nič. Še bolj je zmeden.
Jaz pa točno tak motor imam. Gre kot kugla (ane admin?). Ko mu pokažem ključ vžge. Malo pokadi in zasmrdi, zweitakter pač. Baje so Tohatsuji kar vzdržljivi in zanesljivi. Tudi sam sem iskal Yamaho, a je ni bilo.
Koliko pije? Pojma nimam. Ko je prazen, mu dolijem in je spet veselje. Zamerim mu le to, da nima autolube in moraš vedno sam dajati odmerke olja.
Tim, ti ga le pojdi pogledat ( če se ne spoznaš, vzemi s sabo mehanika), zglihaj še par sto € in po njem. Važno je, da je motorček bil vzdrževan. Ostalo: lako ćeš!
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Potrjujem, da je točno tak motor na Norčku čista perverzija in absolutni "overdose" po moči.
Glede vzdržljivosti se ni za bati, motor je pač japonski in dela. Kar pa se tiče porabe, pa pomoje tudi ni kaj veliko za razmišljati pri 30 KM motorju... Tisti liter ali 2 več na uro je v celi sezoni 100 EUR razlike, pa se moraš kar konkretno vozit... Dajati precej več za 4T motor se po mojem mnenju ne izplača pri takšnih manjših močeh...
Glede vzdržljivosti se ni za bati, motor je pač japonski in dela. Kar pa se tiče porabe, pa pomoje tudi ni kaj veliko za razmišljati pri 30 KM motorju... Tisti liter ali 2 več na uro je v celi sezoni 100 EUR razlike, pa se moraš kar konkretno vozit... Dajati precej več za 4T motor se po mojem mnenju ne izplača pri takšnih manjših močeh...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti