tohatsu 30

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

tim
Kapitan

tohatsu 30

OdgovorNapisal/-a tim » Če Feb 28, 2013 22:38

Zanimajo me mjenja o tem motorju http://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=148561 letnik je dobr,kako je z servisi,vzdrzlivostjo...????
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Če Feb 28, 2013 22:44

Moje mnenje, uredu motor le poraba goriva je kar visoka, jaz ti svetujem raje kupi 4 taktnega, ki porabi skoraj pol manj goriva, l.p.
tim
Kapitan

OdgovorNapisal/-a tim » Če Feb 28, 2013 22:46

alesjo napisal/-a:Moje mnenje, uredu motor le poraba goriva je kar visoka, jaz ti svetujem raje kupi 4 taktnega, ki porabi skoraj pol manj goriva, l.p.
4t je malo pretezak ter prerobusten z moj mali colnicek bencin mi ni problem!!!!
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Če Feb 28, 2013 23:01

Tohatsuja sem imel že dva prvič 2taktni drugič 4taktni in nikoli problemov, no pa redno vzdrževanje to naredim pa sam.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Mar 01, 2013 06:45

Tohatsu motrji so v redu, vedeti pa moraš da ima tale ITA poreklo. Moti me samo ker se na sliki ne vidi pete in elise. Pojdi k Srečku naj ti ga vže in boš videl kako prede. Tudi če bo potrebno kaj popravit ti bo uredil in ne komplicira.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Pe Mar 01, 2013 08:49

Pozaba je relativno kaj je visoka?
4t porabi cca 30% manj ne 50 % manj. je bistveno težji in bolj zakompliciran.
Za tako 4t mašino boš dal 3x več in te razlike v ceni ne boš skuril v 5 letih
Kot so ti pa že svetovali srečko naj ga zalaufa in zmeni se da če bodo na morju ob prvem štartu problemi da ga pripelješ nazaj ali na seris ali vrne denar, jaz sem od njega kupil 3 motorje ni blo problemov, no en je nekaj trokiral in sem mu ga peljal nazaj in je zrihtal
Lp
autokamp
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a autokamp » Ne Mar 03, 2013 19:31

Poraba bo ca. 10 - 12 l/uro. Drugače je meni takšen motor delal odlično.
tim
Kapitan

OdgovorNapisal/-a tim » Ne Mar 03, 2013 19:57

Ja je zanimiva cena nevem pa ali so komande zraven??? Bom poklical pa odsel pogledati..Hvala za info predusem me je zanimala kvalitete te znamke ker nimam iskusen s to znamko..
Matic1
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Matic1 » Po Mar 04, 2013 13:19

Ja kuri kar dost to je res, imam rakega 50 KM in gre ohoho bencina, full gas kuri okol 18-20litrovpotovalna s pol gasa gre okol 12 , ampak potegne pa orenk :) Za 14 dni morja je pa tako vseeno ali gre 100 ali 130 litrov benza...
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Mar 04, 2013 14:11

Kolikor sem imel Tohatsu motorjev je tale tabela kar držala prej kak deci manj. Tudi za druge ni znamke ni bistvene razlike.

http://www.coln.si/tohatsu/poraba
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Mar 04, 2013 19:33

Zanimivi podatki.
    Na povezavi v Kockinem prispevku je zapisano, da podatki o porabi veljajo za polno obremenitev vsakega motorja.

Kocka je napisal, da se ti podatki precej ujemajo z njegovimi izkušnjami, čeprav tam piše, da so podatki približni. Tako sem se jaz malo poigral z računanjem. Vse izračunano seveda velja le, če podatki v tabeli res držijo.

Poraba v litrih na KM na uro - tj. l/(h*KM) - pri polni obremenitvi motorja naredi primerljivo gospodarnost različno močnih motorjev, tudi recimo dveh 30 KM z enim 60 KM (za tole zanemarimo medsebojni vpliv motorjev oziroma propelerjev, podatkov o masah motorjev pa tudi nimam - to upoštevati bi bilo zanimivo).

Poraba pri motorjih na tem seznamu je med 0,32 in 0,56 l/h na KM, kar pomeni, da motor z najmanjšo porabo na KM na uro porabi 57% porabe tistega z največjo porabo - 100% - na KM na uro.

Po podatkih iz te tabele je tisti z najmanjšo porabo v litrih na KM na uro 30 KM štiritaktnik, tisti z največjo pa 9,9 KM dvotaktnik.

Pri navadnih dvotaktnikih je poraba pri polni obremenitvi med 0,43 in 0,56 litrov na KM na uro, pri štiritaktnikih med 0,32 in 0,43 l na KM na uro.

Pri TLDI (dvotaktniki z neposrednim vbrizgom goriva pod nizkim tlakom) je poraba pri polni obremenitvi med 0,35 in 0,38 l na KM na uro.

Razlika v porabi med dvo in štiritaktnimi pri motorjih iste moči je v odstotkih lahko prikazana na dva načina.

Dvotaktni porabijo od 29% do 49% več kot štiritaktni.
    Štiritaktni porabijo od 22% do 33% manj kot dvotaktni.

V prvem primeru je osnova (tisto, s čimer delimo oziroma tisto, kar je 100%) poraba dvotaktnika, v drugem poraba štiritaktnika in to je razlog za zelo različne - čeprav popolnoma korektno izračunane - procente iz istih podatkov.

Najmanjša razlika pri porabi med 2 in 4 taktnim pri motorjih iste moči s seznama je pri 9,8 KM motorju, največja pa pri 18 KM motorju.

V glavnem, odvisno od tega, kaj želiš povedati, lahko izbereš številke, ki so vse korektno izračunane, in tako lahko pridemo do manj kot 30% in okrog 50% več ali manj porabljenega goriva, glede na to, ali je motor 2 ali 4 taktni.
Upoštevati je treba...
    Vse zgornje izračunano je iz podatkov, o katerih zanesljivosti ne morem nič reči. Moč v tabeli je bila KM in jaz nisem nič pretvarjal v KW, saj to na razmerja in odstotke, ki so me predvsem zanimali, ne vpliva.

Vse primerjave veljajo za motor pod polno obremenitvijo (in pri za vsak motor napisanih vrtjajih). Koliko bo na uro dejansko porabil čoln, je odvisno še od kupa reči - tole je le eden od dejavnikov. Strašno bi mi bilo všeč, če bi imel in lahko upošteval še podatke o masi motorja - dosti težji motor namreč porabi večji delež svoje moči za poganjanje samega sebe po vodi, zato je njegova gospodarnost v sistemu čolna tedaj manjša, kot kaže tole igranje s številkami.
Sklepi
    Kot vsi izdelovalci gredo pri Tohatsu s čistih 2-taktnikov zato, ker jih k temu silijo predpisi. Večja teža večine 4/taktnih motorjev - in cena novejših namreč za zdaj dela te v očeh kupcev manj privlačne v primerjavi z 2-taktnimi. Večina se - kot mnogi morjeplovci - vpraša, koliko lahko preplove z gorivom, ki ga lahko kupi za razliko v ceni, in...

TLDI in podobne tehnologije uspejo ustrezati predpisom o izpuhih, CO2 in podobnem in biti pri isti moči lažji od 4 taktnih - in tudi gospodarnost (v tem primeru poraba na l na KM na uro pri polni obremnitvi) je blizu tiste 4-taktnih.

Problem teh je zapletenost in to, da je neugodno zalsti pri majhnih motorjih - recimo na pomožnih čolničkih - imeti električno napeljavo, ki lahko na motorčku krmili elektronsko upravljanje.

Na tem seznamu so TDLI v naboru oziroma v ponudbi od 40 KM do 90 KM.

Trenutno večina uporabnikov najbrž ne more sama kakovostno vzdrževati motorjev z elektronsko podporo - in če bi se s takim spravil pluti nekam, kjer po določenem številu ur ni možnosti za kakovosten servis, si lahko v težavah.

Enako velja, če bi moral odpravljati okvaro - ampak MareC je napisal, da se mu pri podobni tehnologiji (in kakovostnem vzdrževanju) okvare ne dogajajo in da že dolgo nima pomožnega motorja, pa je najbrž eden izmed tistih, ki preplovejo največ in precej v vsakem vremenu.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Mar 05, 2013 11:41

Še en komentarček glede dvotakterjev z direktnim vbrizgom...

Obstajata dva tipa: nizkotlačni in visokotlačni.

Nizkotlačni pravzaprav ni direkten vbrizg v cilinder ampak v sesalno pot.
Pri visokotlačni tehnologiji je vbrizg direktno v zgorevalni prostor.

Nizkotlačni sistem ima z vidika ekonomičnosti nekaj prednosti, je pa bolj kompliciran in tudi težji.

O tem, kaj je v praksi dejansko bolj vzdržljivo in ceneje za vzdrževanje pa nebi pisal. Poleg mene je na forumu tudi nekaj drugih članov, ki so že imeli obe tehnologiji in morda lahko kaj več napišejo.

Dejstvo je, da je pri obeh sistemih prisotno precej elektronike, kjer si pa na morju mrzel če kaj crkne. Tudi pri sodobnih 4T je zgodba podobna.

Osebno bi se, če bi iskal največjo zanesljivost, enostavnost in robustnost ozrl po 30 konjskem klasičnem 2T Tohiju.

LP
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Mar 05, 2013 18:59

Zanimivo je, da je prav ta - 30 KM 2 takt - tisti, ki ima od vseh Tohatsujev na tem seznamu najmanjšo porabo na KM na uro pri polni obremenitvi :wink:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Mar 05, 2013 22:25

Sem vas malo čakal in se zabaval ob prebiranju. Za cel šlepar teorije, ostalo pa ?... :(

Tima zanimajo konkretne stvari, po katerih tudi sprašuje. In kaj mu je jasneje? Nič. Še bolj je zmeden.

Jaz pa točno tak motor imam. Gre kot kugla (ane admin?). Ko mu pokažem ključ vžge. Malo pokadi in zasmrdi, zweitakter pač. Baje so Tohatsuji kar vzdržljivi in zanesljivi. Tudi sam sem iskal Yamaho, a je ni bilo.
Koliko pije? Pojma nimam. Ko je prazen, mu dolijem in je spet veselje. Zamerim mu le to, da nima autolube in moraš vedno sam dajati odmerke olja.

Tim, ti ga le pojdi pogledat ( če se ne spoznaš, vzemi s sabo mehanika), zglihaj še par sto € in po njem. Važno je, da je motorček bil vzdrževan. Ostalo: lako ćeš! :wink:
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Mar 05, 2013 22:33

Potrjujem, da je točno tak motor na Norčku čista perverzija in absolutni "overdose" po moči. :lol:
Glede vzdržljivosti se ni za bati, motor je pač japonski in dela. Kar pa se tiče porabe, pa pomoje tudi ni kaj veliko za razmišljati pri 30 KM motorju... Tisti liter ali 2 več na uro je v celi sezoni 100 EUR razlike, pa se moraš kar konkretno vozit... Dajati precej več za 4T motor se po mojem mnenju ne izplača pri takšnih manjših močeh...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti