PROPELER

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

jedat3
Naddesetnik

PROPELER

OdgovorNapisal/-a jedat3 » To Mar 12, 2013 12:33

Imam EVINRUDE 70 hp, starejši, zanima me kaj pomenijo oznake na propelerju in sicer 13x1/4x13 oz.13,25x17

LP
Tadej
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » To Mar 12, 2013 13:10

Joj okol tega maš napisano povsod polno razlag. Tud če napišeš v google.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Mar 12, 2013 15:12

Pa a je res vsakega potrebno najprej ozmerjat...

Prva številka je mera v inčah in sicer pomeni premer propelerja od konice do konice peruti.
Druga številka pa označuje naklon(kot) lopatic t.i. pitch. Tudi to je mera v inčah in označuje teoretično razdaljo katero naj bi čoln preplul ob enem obratu propelerja.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Re: PROPELER

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Mar 12, 2013 17:27

jedat3 napisal/-a:Imam EVINRUDE 70 hp, starejši, zanima me kaj pomenijo oznake na propelerju in sicer 13x1/4x13 oz.13,25x17

LP
Tadej

Na kratko je dober odgovor MM.

Ozadje je pojasnil admin tukaj v bazi znanja portala, v kazalu v bazi znanja foruma pa bi morala biti tudi povezava na še več podrobnosti (vključno z videom predavanj o propelerjih za strojnike, mislim).

13 1/4" (je tam vmes res x?) je - pri 2,54 cm na colo - premer propelerja mislim da 337 mm. Propeler z (dovolj) prevelikim premerom bi zadeval ob trup ali kavitacijsko ploščo (več za začetnika na tisti povezavi zgoraj).

17" je korak (pot pri enem polnem zasuku propelerja) 432 mm. Različni koraki propelerja se obnašajo podobno kot različni prenosi recimo na kolesu pri vožnji v klanec. Z enim - večjim - greš hitreje po ravnem, z drugim - manjšim - zmoreš v večji klanec; po klancu dol se ti pa pri istem prenosu, s katerim gre lepo navzgor pri poganjaju 'zafecljajo' noge.

Podobno tudi tu pri propelerjih rabiš manjši korak, da ista moč požene težje in počasnejše plovilo - ali potegne tudi smučarja ali tubo - in večji korak za večjo končno hitrost (če je pri tistem koraku tudi dovolj moči za izglisiranje). 'Zafecljane noge' iz prejšnjega kolesarskega primera bi bilo pa tu pri premajhnem koraku propelerja zavrtenje motorja v previsoke vrtjalje - če nima motor kakšne - recimo elektronske - omejitve vrtljajev.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Sr Mar 13, 2013 09:24

mamaMicka napisal/-a:Pa a je res vsakega potrebno najprej ozmerjat...

Ozmerjat? Kje? nič ne vem o tem. :roll: ampak forum postane nepregleden če se znova in znova odpirajo neke teme ki so že 10x ble pojasnjene in tud "propeler" je širok pojm za naslov teme...

Kdo je na strani

Po forumu brska: MKN in 12 gostov