Yamaha 40 - težave z močjo

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

cado1990
Viceadmiral
Kraj: Nova Gorica

Yamaha 40 - težave z močjo

OdgovorNapisal/-a cado1990 » Sr Apr 17, 2013 10:03

Pozdravljeni,

imam težave na moji Yamahi, motorček sem po zimi na dvorišču lepo vžgal, motorček je tekel, pa sem rekel: "Gremo na morje!" in glej ga zlomka, ko pridem na morje spustim čoln v vodo in vžgem. Impeler dela, vse zajle tečejo, motorček ne ugasne, SKRATKA IDILA!

Potem pa kruta relanost, ko smo štartali proti Trstu je motor na začetku še delal normalno nato pa wooooooo in izgubil veliko moči. To se mi je zgodilo že 1x lani, ko mi je odpovedala stara svečka. Motor je tekel še vedno (tudi na minimum, samo takrat je bil tek nemiren). Ok, nič, na prikolico in domov. Pridem domov, na začetku prečistim vse 3 fergazerje (seveda strokovno) in nato nadaljujem še z menjavo svečk. Na dvorišču vžge, zdelo se mi je da dela normalno in spet na morje naslednji vikend. Pridem dol in ponovim postopek, ko štartamo pa spet: "wooooooooo!" En cilinder je brez elektrike oz nevem česa, samo motor ne da od sebe energije, pa da se ubiješ! Kakšna ideja?
In next five years I wanna have Bayliner 2052LS!!!
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Apr 17, 2013 10:30

Hja, najprej se je treba prepričat, če je takrat ko zatrokira, res brez iskre. Če je, potem je jasno kaj sledi. Če ne, potem iskat dalje. Mater si pa to vprašal kot da ne veš kako ti je ime...? :D
cado1990
Viceadmiral
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a cado1990 » Sr Apr 17, 2013 11:29

Saj ne trokira, ampak kar neha delat na en cilinder, dela pač z približno 2/3 moči! Kako bi zvedel, če nima iskre med delovanjem? Morda z odklepljanjem kape svečk posamezno? Bral sem, da ni dobro za tuljavo, da med vožnjo pobiraš dol kapo...
In next five years I wanna have Bayliner 2052LS!!!
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Apr 17, 2013 12:53

Način 1:

Če iskre ni, potem ni izgorevanja in je svečka mokra.
Opozorilo: če iskre ni in se boš dolgo časa vozil lahko zaribaš motor, ker ni mazanja.

Način 2:

Peljati se boš moral z odprtim motorjem. Na tisto svečo katero sumiš da neha delat priklopi kratko tanko izolirano žičko, natakni gor vžigalni kabel (žičko spelji ob izolatorju svečke in gumijasto manšeto vžigalnega kabla (priključka) ven. Ko bo motor začel trokirat, se s prstom dotakni žičke. Če te bo fejst spajtlalo pol iskra je, sicer je ni. :D

No zdaj pa bolj resno... Kadar je vse ok, tuljava da dovolj močno iskro, da z njo furaš dve iskrišči oz. dve svečki. Podobno kot v zgornjem odstavku z nekim pomožnim kablom spelji elektriko še na "kontrolno svečko". Če boš videl da na kontrolni iskre ni, potem je nekaj narobe.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Sr Apr 17, 2013 13:56

Praviš, da na začetku dela o.k, potem pa izgubi moč. Praviš še, da je impeler o.k (si ga preveril ?), kako pa kaj termostat in prehodnost kanalov za hlajenje v bloku ?

Vedno, ko se napaka z izgubo moči pojavi šele čez nekaj časa, je treba pomisliti na težave s hlajenjem. Tu bodi hudičevo previden, ker lahko motor zariba !
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Apr 17, 2013 14:08

Ja ampak v takem primeru bi rekel, da crkne cel motor -> odvzem iskre na vseh svečah. Previdnost glede tega vsekakor ni odveč!
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Apr 17, 2013 15:02

To imaš 4-taktnega ali 2T?
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Apr 17, 2013 15:56

Še dvakrat se boš peljal na morje na test in ugotovil, da je ceneje če greš na servis.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Apr 17, 2013 16:24

kasaudio napisal/-a:Način 1:

Opozorilo: če iskre ni in se boš dolgo časa vozil lahko zaribaš motor, ker ni mazanja.

To ne bo držalo, saj zgine svečka ne gorivo. V gorivu pa je olje. Gorivo v vlinjač pa prihaja z pomočjo podtlaka, ki pa nastaja ob gibanju bata gor in dol.

Ko motor zgublja moč zaradi pregretja je teoretično že zariban in material je takrat že deformiran.. Pogovorno pa takrat riba.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Apr 17, 2013 17:38

kasaudio napisal/-a:Ja ampak v takem primeru bi rekel, da crkne cel motor -> odvzem iskre na vseh svečah. Previdnost glede tega vsekakor ni odveč!

Ponavadi ostaneš brez vžiga polovice cilindrov pri pregretju, ne cel motor.
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Sr Apr 17, 2013 17:43

mamaMicka napisal/-a:
kasaudio napisal/-a:Način 1:

To ne bo držalo, saj zgine svečka ne gorivo. V gorivu pa je olje. Gorivo v vlinjač pa prihaja z pomočjo podtlaka, ki pa nastaja ob gibanju bata gor in dol.

Ko motor zgublja moč zaradi pregretja je teoretično že zariban in material je takrat že deformiran.. Pogovorno pa takrat riba.

Ne, ni nujno, da je že zariban, določeni motorji imajo termostikalo, ki prekinejo iskro na enemu, dveh ali večih clilndrih in s tem znižajo obrate, da motor ne zariba.

Kasaudio: Dvomim, da bi izklopilo kar vse cilindre. Tudi pri T 18 izklopi le enega od dveh (zgornjega).
animal
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a animal » Sr Apr 17, 2013 17:51

Če se mu pregreva, se prižge tudi opozorila lučka. Vsaj tako je pri moji Yamahi.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Apr 17, 2013 20:05

MM ne razumem v čem me popravljaš oz. kaj želiš povedati.

Če iskre ni, izgorevanja ni, posledica je mokra/mastna/drugačna svečka od ostalih. Tu se menda strinjamo.

Pa itak ni važno...

Pač kolikor sem razumel cado še ni ziher al ga jebe svečka ali kaj drugega. Vsekakor bi blo za preverit kako se motor hladi, da slučajno res termo stikalo ven ne meče...

Če eden izmed cilindrov klasičnega 2T moiorja laufa brez iskre, ni pravega oljnega filma za mazanje, ker bencin ne izgoreva. Zaradi tega tudi lahko zariba. Kaj je problem oz. kje se ne razumemo?
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Sr Apr 17, 2013 21:02

janadino napisal/-a:To imaš 4-taktnega ali 2T?

Cado, povej kaj več o motorju!

Tudi jaz pravim, da motor ne zariba, če ni iskre. Pride pa do izpiranja valja(cilindra). Valj zgleda kot ogledalo, kot da bi ga kdo spuliral in posledično slabše kompresije.
Tak valj je potrebno ponovno pohonat, da dobi tiste lise v obliki spirale.

L.p.
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Sr Apr 17, 2013 21:15

kocka napisal/-a:Še dvakrat se boš peljal na morje na test in ugotovil, da je ceneje če greš na servis.

SlikaSlikaSlika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti