Čiščenje kanalov v bloku motorja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

Čiščenje kanalov v bloku motorja

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Apr 18, 2013 23:49

Lansko sezono sem menjal glavo motorja pri Yanmar 2GM20.
Pri tem se niso posebej čistili kanali, kjer teče morska voda čez blok motorja. Mehanik mi je rekel, da ima neko posebno napravo ... s katero spusti čez motor neko tekočino ... ki odstrani vodni kamen in sol s sten teh kanalov. Baje traja to čiščenje ene 2 uri. Je že kdo delal kaj takega?

Zanima me, kaj najbolj priporočate, da bi spucal kanale v bloku motorja in koliko je to smiselno, če je glava nova, motor pa je star 17 let in je imel okoli 1800 ur?

Mehaniku se lani to ni zdelo blazno nujno, čeprav so bili kanali v stari glavi pretočni le še cca. 50%; vse stene so imele belo oblogo ... in najbrž v bloku ne more biti kaj drugače.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Pe Apr 19, 2013 00:55

Verjetno ti bo skozi blok motorja spustil razredčeno klorovodikovo kislino HCl, jaz bi zaupal serviserju in naj ti on to naredi. Sam tega ne rabim početi, ker imam dvo krožni sistem hlajenja, je pa tudi pri izmenjevalcu dobro očistiti satovje izmenjevalca vsakih 500ur z HCl če temp antifriza ne presega 84°C, drugače še prej. To narediš tako da potopiš satovje v razrečeno kislino HCl 10-15% . Pomembno je tudi redno čistiti pumpo vode in jo oprati v HCl, vsake 2-3 leta in hkrati zamenjati semeringe 2€ je kom, strošek vsega je pod 8€, 2x semering + HCl iz Merkurja pa 2h časa, se pravi minoren strošek, saj drugače kamen nagrize osovino, ter pumpa začne puščati. Sam 5 let nisem očistil pumpe, pa sem imel 0.5mm brazde v osovini od kamna in sem moral menjati osovino, ki pa stane 60% nove pumpe, če kupiš pri proizvajalcu pumpe. Pri čarter barkah se pumpa tako očisti in zamenjajo semeringi vsako leto "radi reda u kući", za lastniške, pa je skrajni čas 2-3 leta, še posebej če barka ni v pogonu in večinoma stoji na privezu. Glede na to da imaš 1800ur in verjamem da mogoče nikoli niso bili kanali očiščeni, je po mojem potrebno očistiti kanale za hlajenje bloka motorja. To spada v normalno vzdrževanje motorja.
silvo
Kapitan
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a silvo » Po Apr 22, 2013 11:29

Treba biti pazljiv ker običajno kisline nesejo prej aluminij kot umazanijo. Ko sem sam to počel sem ugotovil da je najboljša za to žveplova kislina. Je nekoliko drugačna kot žveplena in ne pretirano razjeda aluminija. Vse druge kisline kot so solna, HCl in kaj vem kaj še vse sem poizkusil so zelo agresivne na aluminij.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Apr 22, 2013 13:18

A glava in blok motorja so iz aluminija? Sem mislil, da je neka zlitina.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Apr 22, 2013 16:50

@Silvo
    Pri tem, kar si napisal, nisi dovolj jasen.

Kaj si uporabil in kako se ti je izšlo
    Vse, kar bi napisal o tem, kaj si verjetno uporabil, bi bilo ugibanje - ampak ugiba lahko vsak zase brez mene.

Če bi ti napisal komercialno ime, kaj si uporabil bi bilo jasneje. Dobro bi bilo tudi, če bi opisal vse, s čemer si poskusil in kaj se ti je zgodilo pri tistih, ki jih zdaj odsvetuješ. Oziroma, če ti je to kdo povedal, kaj je tisti s tem mislil...

O tem, zakaj ni jasno, spodaj - za tiste, ki bodo prenesli malo 'čitabul' in jih zanima.

Sicer imam jaz imam v spominu, da se za čiščenje (odstranitev oksidov) v metalurgiji (predvsem jekla) uporablja H2SO4, žveplova VI kislina. (in Wikipedia se strinja :wink: )

Pri aluminijastih (in zlitine) delih motorjev površina praviloma zelo hitro oksidira - to je naravna pasivizacija. Često ji pri tem galvansko pomagajo, postopku se reče eloksiranje. Aluminijev oksid, ki je zato praviloma na površini alu delov, pa je trd in odporen na kisline in baze ne le pri običajnih ampak tudi pri povišanih temperaturah. Isti - kemijsko - material je Al2O3 keramika, korund (brusni material) in tako naprej - in tako pasiviziran aluminij bi moral biti odporen na vse običajne kisline, tako H2SO4 kot HCL, tako da bi zelo rad več izvedel o tem, kdaj in kako je kaj požrlo.

Zmeda z imeni - žveplova, žveplena kislina...
    Žveplovih kislin je več, ena od njih je žveplena...

Obstaja kup vrst žveplovih oksidov. Tu sta zanimiva SO2 in SO3, ki po uvajanju v vodo postata žveplova IV kislina H2SO3, po starem žveplasta kislina in soli sulfiti in žveplova VI kislina H2SO4, po starem žveplena kislina in soli so sulfati. Verjetno si imel v mislih ti dve spojini.

Zaradi zmede žveplasta (sulphorous acid - cela zgodba, žveplena (sulphuric acid), žveplovodikova kislina in še druge manj znane (in mnoge manj stabilne) so se pred desetletji sploh 'spravili narediti red v poimenovanju' žveplovih spojin, kot kaže še vedno ne preveč uspešno.

Tudi H2S v vodi je šibka kislina - 'soli' so sulfidi - ampak ne verjamem, da bi to kdo uporabljal za čiščenje kanalov motorja... H2S je enostavno (na več načinov) za take reči prenevaren, če kdo zelo točno ne ve kaj dela (v uporabi recimo v rafinerijah nafte, kjer ga je itak treba spraviti iz goriv, in v ostali organski kemiji...).

Slovenski prispevki o tem so nedorečeni - več je v angleškem o žveplu - sulphur, sulfur, ampak tam je info toliko, da se ti 'sfuzla', če nimaš precej časa in dobre prostorske predstave.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Po Apr 22, 2013 19:43

Grega295 napisal/-a:A glava in blok motorja so iz aluminija? Sem mislil, da je neka zlitina.

Blok in glava sta litoželezna, impelerska pumpa pa medenina.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Apr 23, 2013 17:55

Če je litoželezno, brez problema dobrega mehanika s potrebno opremo in po Gašotovem nasvetu.

Če je kanale zamašil vodni kamen, je to CaCO3, ki v vodni raztopini HCl preide v CaCl2; ta je v vodi topen (in sprosti se kup mehurčkov CO2). CaCO3 + 2HCl → CaCl2 + CO2 + H2O in domnevam da je to eden od mehanimov, ki se lahko uporabi za odstranitev vodnega kamna.

Podobno gre vodni kamen z drugimi kislinami.

Če bi tudi bila kakšna galvansko občutljiva eksotika bi, dober mehanik to tudi moral znati pogledati in potem vedeti, s čim lahko in s čim ne.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Apr 23, 2013 19:48

Kaj pa, če so školjke?
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » To Apr 23, 2013 23:59

SR 290 napisal/-a:Kaj pa, če so školjke?

Odvisno katere. :lol:
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Apr 24, 2013 07:56

:D Jadranske in ne na buzaro.
Nikakršnih izkušenj nimam z nobenimi težavami direktno hlajene gusaste motorne glave, a sem slišal, da se po daljšem neprekinjenem vodnem stažu rade zaredijo školjke v hladilne kanale in jih popolnoma zamašijo. Menda naj bi bil ravno to in ne vodni kamen, najpogostejši vzrok za zabite kanale.
Mlade školjkice z lahkoto pridejo skozi filter, siva litina pa kot vsaka rjavna kovina na osnovi železa zelo prija klapavicam. Na določenih mestih se menda tudi med obratovanjem blok ne segreje dovolj, da bi skuhal male zajedalce in nekaj več toplote jih le še vzpodbudi k hitrejši rasti.
Verjetno mora biti izpolnjenih nekaj ključnih pogojev za tako nadlogo. Recimo motor vgrajen dovolj nizko, da med mirovanjem voda ne odteče iz hladilnega sistema...

Je kaj na tem?
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Apr 24, 2013 09:34

Hm, kaj pa te školjke jedo? Gus al kaj? :lol:
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Sr Apr 24, 2013 19:12

SR 290 napisal/-a::D Jadranske in ne na buzaro.
Nikakršnih izkušenj nimam z nobenimi težavami direktno hlajene gusaste motorne glave, a sem slišal, da se po daljšem neprekinjenem vodnem stažu rade zaredijo školjke v hladilne kanale in jih popolnoma zamašijo. Menda naj bi bil ravno to in ne vodni kamen, najpogostejši vzrok za zabite kanale.
Mlade školjkice z lahkoto pridejo skozi filter, siva litina pa kot vsaka rjavna kovina na osnovi železa zelo prija klapavicam. Na določenih mestih se menda tudi med obratovanjem blok ne segreje dovolj, da bi skuhal male zajedalce in nekaj več toplote jih le še vzpodbudi k hitrejši rasti.
Verjetno mora biti izpolnjenih nekaj ključnih pogojev za tako nadlogo. Recimo motor vgrajen dovolj nizko, da med mirovanjem voda ne odteče iz hladilnega sistema...

Je kaj na tem?

Voda vedno ostane v hladilnem siistemu tudi ko motor ne obratuje,govorim za vgradne motorje.
Za školjke pa mislim da v prostoru brez svetlobe ne živijo.
Tako da mislim ,da školjk v hladilnem sistemu ni,samo vodni kamen.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Apr 24, 2013 19:27

:D Potem sem kot kaže naletel na "znalca" in mi jih je naložil. :D
Ker gusastega motorja nikoli ne bom uporabljal nikjer drugje kot morebiti na vrtni kosilnici, sploh nisem razmišljal o smiselnosti trditve. :oops:
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Apr 24, 2013 19:56

Haha, no jaz mislim, da kakih večjih težav s školjkami v hladilnih kanalih še nihče ni imel, saj kot je rekel Val v popolni temi ne bodo živele in jih tudi še nisem videl...
So pa školjke problem takoj na vstopu vode na peti pri izvenkrmnikih in Z nogah. Tam pa včasih res zamašijo tiste vstopne luknjice!

Drugače pa tudi školjke bo solna kislina ali nekaj podobnega kar razžira vodni kamen zelo hitro pogrizla, saj so njihove lupine tudi večinoma iz apnenca...
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Apr 24, 2013 20:04

:oops: Potem pa prestavi v rubriko šale. Očitno sem pljunil konkretno mimo. :oops:
Nazadnje spremenil SR 290, dne Sr Apr 24, 2013 20:05, skupaj popravljeno 1 krat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov