Popravilo prask/odnos zgornjega sloja - Hypalon

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

mihabs
Štabni praporščak

Popravilo prask/odnos zgornjega sloja - Hypalon

OdgovorNapisal/-a mihabs » So Maj 04, 2013 17:40

Pozdravljeni,

Kot sem ža navedel v naslovu, me zanima kako je s retušitanjem oz. zaščito/popravilom Hypalona.

Lani so mi v marini prestavili Gumenjaka iz muringa na rivo zaradi regate.

Ker bokobranov nisem imel vezanih, mi je čez noč drgnjenje ob rivo povzročilo nekaj površinskih prask (kot bi potegnil z vilico po vrhnjem sloju gume). Nekatere so toliko globoke, da se vidi tkanina pod zgornjim/tankim slojem, enih par pa se še kar svaljkasto lušči (tanki laski) - beri: ne sami, če ga primeš in odtrgaš :( .

Zanima me, ali se da to kako obnovit, ali morda zaščititi, ali pa morda kar fliko gor in je problem rešen.

Kaj priporočate oz. ker je to moja prva poškodba, kako zadevo sanirati?
Kaj v najslabšem primeru se lahko zgodi, če se to pusti tako kot je? V sami praski se namreč vidi (najboljši opis bi bil) t.i. platno.

Gumica je bila do lani kot "nova", v vodi max 10-14 dni na leto in po sezoni vedno bla, bla, bla, pospravljena vedno tako kot treba :) , stara je 10 let.

Za vse napisano vam bom/bomo zelo hvaležni, saj smo z našo Gumico izredno zadovoljni in bi jo po vseh teh letih želeli uporabljati še naprej, saj se je do sedaj vsako leto izkazala zaupanja vredna, kar je najpomembnejše.

Aja, še ena malenkost, za robovih kjer je lepljena (ne vsepovsod) so se tu pa tam začele pojavlati nitke, ne morem jih scufat ven, tako vatirane bolj zgredajo. Kaj v tem primeru?
Ali naj jih z vžigalnikom skurim, kot na Jeans kavbojkah :twisted: .

Kako je s tem pojavom, lani sem ga videl prvič?

Ali to lahko pustim, kajti robi in lepilo okoli so zdravi.

Hvaležni vam bomo za vsak nasvet.

Upam, da nisem preveč zatežil za prvič.

Lp
Miha
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » So Maj 04, 2013 20:27

Pozdravljen..

Če ti je preglodalo do platna,potem eno fliko čez in bo problem rešen.
Po robovih ko se trgajo nitke,pa jih samo poreži z škarjami.

lp
mihabs
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a mihabs » So Maj 04, 2013 20:56

U, to je bilo pa res hitro.

Hvala za hiter odgovor.

Mene bega sicer ena druga stvar, vsak čoln se nekoč prodaja. Tudi mi ga bomo.

Za samo uporabo, me sicer ne bi motilo, da bi bila gor flika, bi vedel da smo brezhibno na poti. 8)

Osebno bi me pa motilo, če bi kupoval tak čoln, ki ima fliko in verjetno prodajalcu nebi verjel, da je prilepil fliko zaradi kozmetične napake.

Isto, kot smo deformirani, vsaj večina nas, pri nakupu vozila. V kolikor se spomnim, so vsi rabljeni avti :lol: , ki jih prodajajo lakirani le zaradi pikic od kamenčkov in prask in majhnih poškodb, etc..., resnica je žal drugačna.

Bi me zanimalo ali obstaja kakšna liquid skin varianta, kot za obnovo usnja, v avtih in sedežnih... Po vzoru na posnetku, predvsem ta nakoncu, ko barva z štiftom in gobico:

Liquid lether - sledi povezavi.
http://www.youtube.com/watch?v=YqXb_jn6Hxo

Morda obstaja kaj, kar bi po podobnem postopku s gobico nanesel na poškodovano mesto, seveda po pravilni predpripravi.

Samo po neki logiki bi morda krpanje gumenjaka lahko potekalo od vznotraj navzven, kot krpanje usnja na spotu.

Upam na debato, saj če kaj takšnega v slo še ni (obnova zgornjega sloja Hypalona in PVC), potem bomo morda kaj pametnega naumili.... Heh.

Sam sem pač zelo pedanten in moram imeti zadeve v nulo.

Kaj tele laski so morda priča staranju (doživetju) Hypalona ali gre za nek normalen pojav z leti, ki je zanemarlijv?

Hvala in Lp
Miha
mihabs
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a mihabs » So Maj 04, 2013 22:19

Evo, nekaj našel, sicer se je že nekaj o tem pisalo na forumu, glede barvanja ipd.

http://www.bootdepot.de/1282-Boote/176-Zubehoer/351-Schlauchboot-Reparatur-Mittel/7124-Schlauchbootfarbe-Veneziani-Gummipaint-375-ml-grau.html?from=exorbyte

Ali je to primerno tudi za retuširanje?

Kaj na dolgi rok pomeni, če pustim praske in s tem platno nezaščiteno?
Poškodba je namreč na spodnjem delu, pod robom, pride v stik z vodo.

Hvala in Lp
M.B.S.
Uporabniški avatar
PogachnyK
Admiral

OdgovorNapisal/-a PogachnyK » Ne Maj 05, 2013 09:13

Rajši daj gor fliko. Če te estetsko moti, daj še na drugo stran gor enako fliko na isto mesto.

Ali pa nalepi tam kako držalo, kaj takega (nevem, kje imaš to poškodbo.

Če te skrbi za prodajjo zadevo posliki, posnemi, kako z vodo polivaš, pa nikjer ni nobene luknjice.

Slika
Hvala na razumevanju
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Maj 05, 2013 13:32

O teh rečeh je že bilo nekaj govora (oziroma pisanja).

Povezave na to so (med drugim) na http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?p=143193#143193 v razdelku o vzdrževanju gumenjakov.

Dati čez poškodbo krpo (zlasti če je iz kompleta za tisti čoln) - kot je bilo priporočeno - ni problem, čeprav če nimaš več originalne ni nujno čisto enostavno (dobro oziroma treba je dovolj zanesljivo vedeti tip materiala, iz katerega je čoln).

Ne bo škodilo tudi, če prilepiš sliko (tako bo kdo, ki res zna, kaj bolj utemeljenega rekel).

Mislim, da je MareC na povezavi o popravilo odrgnine za bolj resno priporočil servis.
(Na tisti povezavi o popravilu prask je slika poškodbe - za nekaj drugega manjšega oziroma plitvejšega pa, da lahko zanemariš - torej poglej slike).

Ko omenjaš barvanje, pa je pomembno, s čim na kaj... Zna namreč biti problem kasneje, če kdo 'popaca' (prebarva, lepi...) gumenjak s čim, kar ne ustreza. Potem tista reč lahko ovira kasnejša popravila (da na kaj naslednja reč ne prime, spodnja se pa ne da ali jo je težko odstraniti, ali pa spodnja razpoka in bi bilo treba odstraniti, pa se ne da do konca... ).

Če veš, kaj delaš OK, če ne veš in imaš srečo tudi OK, če ne veš in nimaš sreče pa...

Ne najdem, kje je bilo o tem že govora - tam je med ostalim pisalo nekaj tistih, ki to delajo redno o tem, koliko je dela s čiščenjem oziroma odstranjevanjem tega in kdaj se jim potem takega gumenjaka 'kao' sploh ne splača vzeti v roke.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov