ELEKTRIKA na čolnu

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

scorpio
Naddesetnik

ELEKTRIKA na čolnu

OdgovorNapisal/-a scorpio » To Jun 17, 2008 07:46

pozdravljeni

Imam eno vprašanje glede elektrike na čolnu:
Imam 25 let star 2T izvenkrmni motor YAMAHA 40.
Iz samega statorja pod pokrovom motorja dobim ven dve žički (zeleni), ki sta priključeni na gretz, kateri mi daje ven enosmerno napetost. Ta DC napetost pa je zelo spremenljiva in sicer po "štandgasom" 12V ko pa dam full gas pa tudi do 150 V. Sedaj bi rad to napetost stabiliziral na 12 V, in sicer za luči, hupo, mogoče kak radio.....

Prosim za pomoč.....
tistemu, ki mi bo pripravljen zadevo porihtati sem pripravljen tudi pošteno plačat
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jun 17, 2008 17:59

Ker ni bremena, gre napetost v vrtoglave številke. Če priklopiš akumulator, bo ostala v mejah normale. No pametno pa je vgraditi tudi nek regulator, lahko vzameš kar kakšnega za solarno polnjenje, ki ti bo napetost držal na slabih 14V in ti ne bo prepolnil akumulatorja. Brez akumulatorja pa ne poizkušaj, breme mora biti, poleg tega je akumulator velikanski kondenzator, ki blaži sunke...

LP
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » To Jun 17, 2008 23:18

Scorpio,

ob podobni zagati sem si pomagal z regulatorjem iz mopeda. Kupil sem ga za majhen denar pri Trgoavto na Vrhniki. Imam Tohatsu 18. V motorju sta bili že pripravljeni žici za za zunanje porabnike, kamor naj bi priklopil originalni kit z usmernikom in regulatrojem, ki pa je za Tohatsu nesramno drag.

Najprej sem speljal žici na vtičnico, ki sem jo montiral kar v pripravljeno luknjo na ohišju motorja. Lučke so sicer svetile, dokler nisem poskušal glisirati, takrat so seveda vse žarnice pregorele. Mopedov regulator je sedaj med žicama in vtičnico. Dela zelo lepo. Velja pa le za luči, nimam namreč usmernika. Ti bi moral regulator vstaviti pred usmernik, če se ne motim.

Če ti kaj pomaga, lahko poiščem sliko električne sheme za moped.

LP Francelj
Uporabniški avatar
PACEK
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a PACEK » Sr Jun 18, 2008 09:35

Meni je lani to rihtal en električar, lučke so svetile pet minut, pol so se scvrle, pa še motor pri čolnu je začel nagajat, tako da sem na novo speljane kable poščipal in izoleral dovode elektrike iz motorja.
Skratka, če boš delal elektriko, najdi mojstra, ki se res spozna na to stvar, ne kakega električarja, ki so ga polna usta.

Zanima pa me, če ti bo delovalo, ker jaz tudi še nimam elektrike rešene, pa bi rad zrihtal luči, pa priklop za hladilno torbo, da bo pivo hladno.
LP PACEK
scorpio
Naddesetnik

francelj.......

OdgovorNapisal/-a scorpio » Sr Jun 18, 2008 10:15

francelj;

res bi bil vesel kakšne fotke, kako imaš to izvedeno.........

sicer pa glede usmernika pri meni ne bi smel biti problem, ker imam
originalnega (gretz), tako da bi rabil samo "regulator" kot sam praviš.

Daj pošlji mi prosim, sliko kako ta regulator izgleda oz. tip ali kaj podobnega......

hvala, pijačo imaš v dobrem

ps
fotke mi prosim pošlji na extase1@volja.net
Uporabniški avatar
PACEK
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a PACEK » Sr Jun 18, 2008 10:18

imam pa še eno vprašanje, katero se delno navezuje na moje predhodnje sporočilo.
Po montaži ozeroma demontaži teh lučk, sem opazil, da motor dela malo čudno. Sicer deluje kod šus, samo v prostem teku se nekako zaletava, nima enakomirnega glasu, če ga poslušaš, namesto da bi predel -.-.-.-.-.-.-.-., dela nekako takole .........---.-.-........-..-.-.-.. Če si seveda to lahko prenesete v brundanje motorja :)
Zdaj pa ne vem, a je kaj narobe z elektriko, pa da ga duši, ali bi to lahko bile smeti v uplinjaču? Je to lahko kako tudi povezano z dokaj visoko porabo goriva, saj mi 25KM pri 4,3m gumenjaku kuri, 12-15l, drugi pa govorijo o 7-10litrih, pri podobni kombinaciji čoln, motor?

Hvala za nasvet.

LP PACEK
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » Sr Jun 18, 2008 11:16

Scorpio,

tole je električna shema mopeda z označenim AC napetostnim regulatorjem. Malo zgleda zapletena, ker ima moped še celo vrsto električnih porabnikov, na čolnu bo bolj preprosto, saj naprimer zavorna luč na morju še ni obvezna;-)

Princip pa je enak. Iz generatorja (alternatorja) vežeš na regulator, od tam pa spelješ porabo kamorkoli. Pri meni je na vtičnico, pri tebi pa najprej še na usmernik (diodni gretz). Slike iz motorja nimam, pa tudi ni kaj posebnega videti. Regulator je kvadraten, približno 4x4x2cm, lepo zatesnjen (zalit) že za uporabo na mopedu. Na sredi ima luknjo sa vijak. Iz njega štrlijo samo trije kontakti. Na te pritrdiš žice s čeveljčki, ki jih izoliraj s skrčnimi bužirkami. Kam gre kateri boš razbral iz sheme. Za popolno eleganco si lahko umisliš še varovalke v ohišja za na žice in tudi te zaviješ v skrčne bužirke.

Moj regulator je iz APN Tomosovih mopedov, na njem piše Iskra. Po moje bi tudi novodobni kitajski delali enako dobro. Tule je še povezava k slovenskemu proizvajalcu. Regulator (regler) je majhna zelena škatlica na desni.

http://www.aet.si/produktiFMISFMAS4P.asp

Slika

LP Francelj
scorpio
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a scorpio » Sr Jun 18, 2008 13:09

o hvala francelj.....

bom probal nabaviti ta regulatorček, čeprav mi ni glih najbolj jasno
zakaj 3 kontakti (tudi iz sheme se vidijo trije kontakti).
Iz sheme je razvidno, da iz alternatorja pripelješ 2 žički, torej izmenično napetost, na 2 sponki tega regulatorčka, iztočasno pa iz istih dveh sponk vzameš izmenično napetost za porabnike.......tretja sponka pa je masa.... imam prav, ali se motim ?

Še nekaj bi te prosil.......če imaš mogoče shemo, ki si jo priložil v boljši resoluciji, ker iz te sheme ne morem razbrati za katere elemente gre (rele, stikalo x, )
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » Sr Jun 18, 2008 13:33

Imam shemo je v višji ločljivosti, vendar ne gre sem gor. Pod zasebno mi pošlji tvoj email, ti jo pošljem.

Dve žici iz alternatorja:
prva na kontakt "vhod"
druga na kontakt "masa"

Dve žici iz regulatroja:
prva iz kontakta "izhod"
druga iz kontakta "masa"

Drugi dve žici sta na "masi" kratko sklenjeni. Lahko bi naredili štiri kontakte in bi jih znotraj kratko sklenili, ampak to stane...

LP Francelj
scorpio
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a scorpio » Pe Jun 20, 2008 06:44

ok francelj.......bom probal nabaviti ta regler, pa bom javil kako zadeva špila.......

...čeprav mi ni jasno, kako bo to delovalo, če bom eno sponko iz alternatorja (AC napetost) dal na maso ??? (oz. na sponko regulatorja ki je povezana z maso). Povsem jasno mi je pri DC napetosti,da eno sponko ozemljiš, ampak tu pri AC napetosti pa mi moja teorija o elektrotehniki odpove......bom pa vseeno probal
sajo
Site Admin

OdgovorNapisal/-a sajo » Pe Jun 20, 2008 10:03

Saj ti boš itaq rabil enosmerno napetost tako da daj takoj za regulatorjem še gretz pa potem na maso itd... Je pa drugače tudi ohišje tega "reglarja" na masi tako da če imaš to privijačeno na ohišje bo tudi tam masa in ne rabiš sponke iz regulatorja na maso posebaj. Na to bodi tudi pozoren če boš dal gretz takoj za regulatorjem da ne bo kaj na masi, razen če boš tako naredil da regulator ne bo imel stika z maso.
scorpio
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a scorpio » Po Jun 23, 2008 10:39

Ker imam originalni gretz od motorja, bi rad dal gretz PRED regulatorjem.
(že pripravljene sponke) . V tem primeru seveda dobim na izhodu iz gretza bDC napetost......ali lahko to DC napetost peljem na ta regulator, čeprav piše da je tip regulatorja "AC tip" ???

hvala za pomoč.....
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » To Jun 24, 2008 00:28

Mislim, da ta regulator ne bo primeren za DC, vendar nisem strokovnjak. Za DC bi raje ravnal po adminovem navodilu in si umislil akumulator.

LP Francelj
sajo
Site Admin

OdgovorNapisal/-a sajo » To Jun 24, 2008 13:28

Če je regler za AC potem nikakor ni primeren za DC tokove ,zato ker se v AC reglerju nekako med seboj uničujejo tokovi ali tako nekak, nisem čist ziher samo vem da ne smeš tako narediti.
scorpio
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a scorpio » To Jul 01, 2008 22:14

"francelj"

sem nabavil ta regler, in zadeva žal NE špila, tako kot si mi ti opisal.
Namreč, ko tisti dve žički iz alternatorja (torej AC generatorja) priklopim
kot si mi zgoraj opisal, eno na vhod reglerja (sponka 30) drugo na skupno sponko (1), ki je kot sem razumel masa motorja, mi motor sploh noče vžgat.........ko pa tisto drugo, torej (1) odstarnim z reglerja pa motor spet normalno vžge;

Malo podrobneje sem pregledal shemo APN, ki si jo priložil zgoraj in ugotovil, da na ta način, ko sponko (1) povežeš z maso mopeda ugasneš
moped (stikalo - KRTAEK STIK, zraven regulatorja na shemi). Torej po tem kot sem jaz imel zvezano, sem imel eno sponko vedno na masi in ni šlo motor prižgat;

Mislim da se jaz nekje motim, zato prosim da mi podrobneje razložiš kaj pripeljem na to sponko reglerja (1)......

hvala

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov