el. napeljava

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

bats
Kapitan
Kraj: Gorenjska

el. napeljava

OdgovorNapisal/-a bats » Če Jun 20, 2013 08:06

včeraj se odločim, da spravim v življenej motor.Vstavim aKKU in obrnem ključ in nič, tudi piska ne.Ni štroma.Preverim varovalke, vse Ok, akku je nov, stikalo OK.malo moledujem in drmam okoli kablov in počasi se prične prebujat, najprej hupa, kalužna,potem trim in na koncu še štarter, luči nisem spravil k sebi.Nekako lociram kje na kablih bi lahko bil nek slab stik ali kontakt, včasih je včasih ni prevodnosti, odvisno od pozicije celega šopa kablov.Zanimivo je to, da tam ni nekih konektorjev in predvidevam, da je lahko kakšen kabel prežrt (morska voda) ali pa mehansko poškodovan, vendar ni nič na oko videti.Torej bo še veselica z ohm metrom in posamičnimi menjavami kablov.
bats
Kapitan

OdgovorNapisal/-a bats » Če Jun 20, 2013 08:39

aja, ker me nekaj časa sedajle ne bo in ne bo moč popravljati, mi bo verjetno zmanjkovalo časa pred glavnim dopustom in se zna zgoditi da bom moral zadevo prepustiti kakšnemu električarju.Mogoče kdo ve za kakšnega v okolici KR, LJ?
bsc46
Admiral
Kraj: Postojna

OdgovorNapisal/-a bsc46 » Če Jun 20, 2013 12:13

Preveri glavno stikalo.
Ljubitelj narave
bats
Kapitan

OdgovorNapisal/-a bats » Če Jun 20, 2013 13:17

preveril, deluje.
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Pe Jun 21, 2013 23:06

Začneš pri viru energije - bateriji. Preveri kontakte, kleme (snemi in namaži z bakreno mastjo) ter plus in minus napeljavo. Ni nujno, da se ti izgublja samo na plusu. Sledi na obeh.
Štromarja boš v tem času zelo težko dobil, ker so v glavnem vsi zelo zasedeni. Prav vsak tudi ni primeren za taka popravila. Take stvari se ne delajo tik pred dopustom.
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
bats
Kapitan

OdgovorNapisal/-a bats » Po Jul 01, 2013 08:48

kleme in kontakti jeseni snete iz kabliv in očiščene u nulo, namontirane nazaj šele sedaj pri zagonu.Kabli od AKKu-ja do stikala preverjeni in so OK.Štos jer v tem, da je jeseni po dopustu vse delovalo BP in sledila je konzervacija in se je zadeva pojavila, ko sem zlekel čoln, da ga pripravim za dopust.Danes začnem od stikala naprej.
bats
Kapitan

OdgovorNapisal/-a bats » To Jul 02, 2013 08:38

napaka odkrita.Požrlo pol kabla (po preseku) pri + klemi na gl. stikalu.Zadeva se je dala odkriti šele po demontaži in snetju bužirke.Sledi zamenjava kabla.
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » To Jul 02, 2013 09:45

Sem ti hotel zvečer točno to napisat,da dobro preglej kabelne,pa mi je net nekej zablokiral.

Sam sem imel podoben problem.Lansko sezono mi je motor komej vžigal,prav jamrav je ko sem ga verglav-vžigal.Mislil sem da je aku,doma probam drug aku in isto.
Nato sem slučajno pri vžiganju spomladi ko sem naredil servis,gledal aku in kabelne in se je pri zagonu malo pokadilo iz kleme-kabelna.
Kabel sem olupil 0,5m in je bil še kar oksidiran,sledila je zamenjava kablov in klem do stikala.

Sedaj vžiga kot bi iz topa ustrelu.
Ko boš montiral kable,jih na spoju namaži z mastjo(bakrena mast),kot ti je joško svetoval.
bats
Kapitan

OdgovorNapisal/-a bats » To Jul 02, 2013 13:22

no pri meni se je začelo tako, da ni bilo glasu na nobenem porabniku, potem so počasi kapljali piski, luči, radio, trim na motrorju in potem na komandah, na koncu je zavrtel še štarter.Kabli večkrat premerjeni, ohm meter kaže vse ok.Ko nekaj drmam po tistem šopu in pregledujem je vključen kontakt in glej zlomka nekaj zacvili pod konzolo.Torej je prišlo do prekinitve in ponovnega stika štroma.Demontaža stikala in bolj podroben pregled kabla, ki mi postane sumljiv.V oči bode spoj na klemi pri stikalu (ta je skrita če je montirano) in prerežem bužirko in hitro vidim kaj je na stvari.Hudičevo zaje.bana stavr, inštrumenti prav nič ne pokažejo, samo oči veljajo.Danes je že izdelan komplet nov kabel, pa tudi stikalo bom premaknil na bolj dostopno mesto pod sedež, me pa skrbi ker imam tam 2 rezervna rezervarja za bencin, da nebi bilo kaj narobe, če se slučajno kaj zaiskri.Hvala joškotu in tebi za nasvet, vsekakor bom uporabil za likof mast.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 36 gostov