Selva antibes 30

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Tjaz
Kapitan bojne ladje

Selva antibes 30

OdgovorNapisal/-a Tjaz » Ne Jun 23, 2013 10:30

Pozdravljeni!
Kupil sem rabljen coln klicek s selva antibes 30ks motorjem. Preizkusil sem ga na morju vendar imam obcutek da bi 30 konjev moralo bol leteti! Ko sva bila v colnu 2 je coln zglisiral in hitrost je bila ca 30-35 km po GPS. Ko smo bili v colnu 3je pa ni vec glisiralo. Motor je drugace lepo ohranjen, skoraj nic vozen(20-30 ur), je pa propeler malo popraskan (vendar mislim da ni kaj hujsega..). Ima kdo kaksno idejo kako bi lahko natrimal motor? Kaksen propeler bi na taksnem motorju dal najboljsi izkoristek? Igral sem se s samim kotom motorja, scistili smo uplinjaz, zamenjali filtre za gorivo..
Je pa treba povedat da je bilo na colnu veliko izjemno tezkih stvari (sedezi iz vezane plosce, ogrooomen akumulator, .....) vse to sem zdaj zmetal iz colna tako da sem pridobil na tezi za eno osebo, zdaj pa bi rad se iz motorja potegnil maksimalno.
Hvala in lp!
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Ne Jun 23, 2013 11:24

O temu je že dosti napisanega na forumu. Še 1x na kratko:

Na naslednji povezavi,
http://www.selvamarine.com/product.php? ... es-30&l=en
je videt, da tvoj motor doseže 5500 obratov in tam ima 30 ks. Če jih ne dosežeš, imaš prevelik propeler, če greš preko pa premajhen.
Nikoli ne boš dosegel, da bo motor imel optimalni propeler samo s tabo ali s tremi na barki. Zato je najboljše obtežit čoln tako kot boš v večini primerov vozil in takrat merit obrate. Ko boš dobil ta podatek pa se še 1x javi v temi.
Tudi pozicija trima igra kar veliko vlogo. Tu moreš pa sam preizkušat.
Izjave, da bi s 30 konji moralo bolj leteti so bolj tako tako....

L.p.
Tjaz
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Tjaz » Ne Jun 23, 2013 11:33

Hvala za odgovor.. Glede izjave da bi moralo bol leteti.. Pac samo obcutek ;) sem vozil do sedaj samo vecje colne (gumenjaki5-6m in motorji 50-115), pa sem mogoce malo razvajen :) saj mogoce pa cisto ok leti. Saj pravim. Pac obcutek..

Lp
Tjaz
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Tjaz » Ne Jun 23, 2013 11:43

Katera pa je najenostavnejsa/najcenejsa varjanta da zmerim obrate motorja?
Lp
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Ne Jun 23, 2013 13:08

Najceneje je, če imaš kakšnega prijatelja, ki ima kakšen univerzalni merilec in ti bo prišel izmerit za pivo.
Druga varianta je, če kupiš kaj takega:
http://www.ebay.com/itm/Digital-Motor-R ... c7&vxp=mtr

Pozanimaj se prej, če je primeren za tvoj motor. Sam nisem elektronik in v izbiro nisem 100%.

L.p.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Ne Jun 23, 2013 13:23

No ja, res bi moralo malo bolj leteti, toda, če si imel med meritvijo toliko krame notri, 19 vozlov (35km/h) z obremenitvijo treh oseb niti ni tako slabo - opreme je bilo še za težo ene osebe si rekel. Po drugi strani je tukaj nek naš član trdil, da mu kliček s 30 KM leti 30 vozlov ( ne vem ali z obremenitvijo ene ali dveh oseb), enemu drugemu pa kliček s T 18 glisira z obremenitvijo treh oseb.
Tjaz
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Tjaz » Ne Jun 23, 2013 13:30

Mah saj v bistvu sem zelo nezahteven. Rad bi (oz. sem pričakoval) da bi glisiral s 3mi osebami. Končna hitrost me niti ne gane. Gre se samo zato da ko grem lovit ribe do lokacije sam pridem v 15 minutah, ce pa smo v colnu 3je pa rabimo za isto pot skoraj 45. Večinoma pa smo 3je :D
Tjaz
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Tjaz » Ne Jun 23, 2013 13:33

dinksi napisal/-a:Najceneje je, če imaš kakšnega prijatelja, ki ima kakšen univerzalni merilec in ti bo prišel izmerit za pivo.
Druga varianta je, če kupiš kaj takega:
http://www.ebay.com/itm/Digital-Motor-R ... c7&vxp=mtr

Pozanimaj se prej, če je primeren za tvoj motor. Sam nisem elektronik in v izbiro nisem 100%.

L.p.

Za to ceno sem kar naročil.. Javim kako bo izpadlo. Hvala! ;)
Uporabniški avatar
dule
Admiral

OdgovorNapisal/-a dule » Ne Jun 23, 2013 20:55

Meni je z yamaho 28 glisiral s tremi osebami.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Jun 24, 2013 06:38

Poglej in sporoči oznako na elisi, ker mi nekaj ne štima, namreč če bi imel eliso z velikim korakom potem bi šlo z dvema hitro z 3-4 pa nebi hotel izglisirat. Sam sem imel predelan Elan 402 in 4T Tohatsu 30 z eliso 9,9x12 in zadeva je z 2os. letela 3-4 pa ni več hotel iz vode, res pa da ima 402 bolj ravno dno. Torej preveri koliko vode je v dvojnem dnu, korak elise(lahko da imaš prevelik korak) in je prevelik tudi za dva, čeprav so 2T motorji bolj eksplozivni.
Tjaz
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Tjaz » Po Jun 24, 2013 19:51

kocka napisal/-a:Poglej in sporoči oznako na elisi, ker mi nekaj ne štima, namreč če bi imel eliso z velikim korakom potem bi šlo z dvema hitro z 3-4 pa nebi hotel izglisirat. Sam sem imel predelan Elan 402 in 4T Tohatsu 30 z eliso 9,9x12 in zadeva je z 2os. letela 3-4 pa ni več hotel iz vode, res pa da ima 402 bolj ravno dno. Torej preveri koliko vode je v dvojnem dnu, korak elise(lahko da imaš prevelik korak) in je prevelik tudi za dva, čeprav so 2T motorji bolj eksplozivni.

V dvojjnem dnu je bilo na oko približno 10l vode, vendar tudi po tem ko sem jo spumpal ni bilo kakšne razlike.. Na propelerju pa je samo ena številka: 12 (sem ga odmontiral in v celoti pregledal pa nisem našel nobene druge številke..).
Tjaz
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Tjaz » Po Jun 24, 2013 20:19

kocka napisal/-a:Poglej in sporoči oznako na elisi, ker mi nekaj ne štima, namreč če bi imel eliso z velikim korakom potem bi šlo z dvema hitro z 3-4 pa nebi hotel izglisirat. Sam sem imel predelan Elan 402 in 4T Tohatsu 30 z eliso 9,9x12 in zadeva je z 2os. letela 3-4 pa ni več hotel iz vode, res pa da ima 402 bolj ravno dno. Torej preveri koliko vode je v dvojnem dnu, korak elise(lahko da imaš prevelik korak) in je prevelik tudi za dva, čeprav so 2T motorji bolj eksplozivni.

V dvojjnem dnu je bilo na oko približno 10l vode, vendar tudi po tem ko sem jo spumpal ni bilo kakšne razlike.. Na propelerju pa je samo ena številka: 12 (sem ga odmontiral in v celoti pregledal pa nisem našel nobene druge številke..).

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov