Montaža rezervoarja spredaj - povezava z gumi cevjo

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

mihabs
Štabni praporščak

Montaža rezervoarja spredaj - povezava z gumi cevjo

OdgovorNapisal/-a mihabs » Če Jul 04, 2013 22:55

Zdravo,

Ker si že nekaj dni razbijam glavo, kako pravilno potegniti dovodne cevi za gorivo nazaj mimo konzole do motorja, vas prosim za mnenja.

Ima gunejaka s trdim dnom, vol.konzolo in integrirano klopjo.

V premcu imam zaprt predal, kamor sem instaliral plastični tank za gorivo.
Sedaj pa se ubadam kaj napravit, da bo zadeva napravljena pravilno..

1.
Najbolj preprosto bi bilo, da zvrtam luknjo pri dnu premčnega predala in ob tubi, po palubi, mimo konzole potegnem kar gumijasto cev do motorja in to je to.

Kaj me skrbi je to, da bom jaz ali bo kdo drug, nenamerno pohodil cev, ali kaj odložil gor in bo tako momentalno zaprl dovod goriva. Pride lahko tudi do poškodbe cevi, saj je izpostavljena na gibalni površini.

2.
Zvrtam luknjo v dnu premčnega predala in cev napeljem skozi podpalubje (dvojno dno) do sedeža in pri sedežu skozi novo zvrtano luknjo ven in tako do motorja.

Kaj me bega pri takšni inštalaciji je predvsem to, da bom navrtal palubo dvojnega dna in mi bo ob morebitnem iztekanju boriva leto iztekalo v dvojno dno. Isto bo z vodo v kolikor me kdaj malo bolj zalije val.
Cev sicer ne bo izpostavljena zunanjim vplivom ampak jo bo pa nemogoče kontrolirat glede kakšnih poškodrb, preparelosti....

3.
Ta varijanta mi je nakako najbližja ampak tudi najzahrevnejša za izvedbo.
Uporabil bi Holandski navoj (notranji fi 18 - raven). Aluminijasto cev (fi zunaj 20mm - not 18mm), ali medeninasto cev.
Kaj mislite o bakru in slani vodi???

V ceveh se ne bi pretakal bencin, ampak bi jih uporabil za zaščito in fiksiranje gumjastre cevi, katero bi napeljal skozi Alu cev.

Postopek: Pri dnu premčnega predala, pri palubi, tik ob tubi, bi zvral luknjo za holandski navoj, jo zatesnil.

Morda bi instaliral le navoj in na vsaki strani smrečico za gumi cev - sicer bi jo moral potem prekinjati, kar pa mi najbolj ne diši, želim, da je dovodna cev v enem kosu.

Na holandski navoj ali zunanjo smrekico, bi privijačil na koncu razširjeno Alu cev (kot jo razširi vodovodar), nakar bi jo v loku tube rahlo upognil ob tubi in jo z nosilcem privijačil na volansko konzolo spodaj pri palubi.
Skozi bi nato potegnil gumijasto cev za gorivo.

Tako bi po mojem mnenju dosegel, da bi bila gumi cev zaščitena pred vremenskimi vplivi, morebitnimi stopali :) , napačno odloženimi predmeti.
Kar je najpomembneje, z menjavo ne bi imel stresa kasneje in tudi slučajno iztekanje in poškodbe bi se najhitreje opazile.

Kako te stvari rašujete izkušeni mojstri oz. kaj bi napravili vi?

Sam bom sicer povezal dva tanka s trosmernim ventilom, a povezava cevi s sprednjega mi ne da spati.

Stvari imam rad porihtane v nulo in ne napolovico ali za silo.

Za vse napisano vam bom zelo hvaležen.

Lp
Miha
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Jul 04, 2013 23:21

Tank brez težav montiraš spredaj in ga pritrdiš z jermeni. Bolj kot vse kar si naštel je pomembno, da je podlaga pod tankom primerna, da ga nabijanje v valove ne bo pregulilo v nasprotnem ti ne bo dolgo držal. Podlaga se mora prilegati tanku in seveda ne sme se tank voziti levo desno.

Podpalubje verjetno ni popolnoma tesno in ne služi kot vzgonska komora zato gumijasto DEBELOSTENSKO cev napelji kot se zagre v podpalubju. Prej bo propadel tisti del cevi do motorja kot spodaj tako, da se nimaš kaj bati izliva goriva še posebej, ker ga boš preventivno zamenjal na 6-8 let, ko bo zunanji del razpokan, notranji pa bo še intakten.

Druga najpomembnejša zadeva so prehodi cevi! OBVEZNO uporabi zaščitne uvodnice, da preprečiš drgnjenje cevi ob rob prehoda zaradi vibracij.

Priporočam tudi ventil za gorivo pri tanku, še posebej, ker je tank spredaj ponavadi višji in pride do efekta natege, zato ti lahko na priključku zadaj gorivo počasi izteče.

Bakrene cevi napade volk v vodi pa jih galvanika hitro poje zato to ni rešitev za tvoj primer.
LP NT
mihabs
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a mihabs » Če Jul 04, 2013 23:41

Torej rešitev št. 2.

Kako pa bom lahko "ulovil" cev, da jo bom lahko ponovno spravil na površje v klopi?

Kje dobim zaščitne uvodnice?

Kakšna naj bo napetost cevi, ali naj leži na dnu?

Lp
M.
mihabs
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a mihabs » Pe Jul 05, 2013 00:04

Takšno uvodnico Št 1.

Slika

Ali št 2
Slika
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Jul 05, 2013 06:52

mihabs napisal/-a:Kako pa bom lahko "ulovil" cev, da jo bom lahko ponovno spravil na površje v klopi?
Kje dobim zaščitne uvodnice?
Kakšna naj bo napetost cevi, ali naj leži na dnu?

Popolnih osnov nisem opisoval, ker so pač logične. Predvidevam, da imaš v dnu dovolj prostora, ter da rebra niso polna in čez vse. Če so polna verjetno ne bo šlo saj ne boš mogel na sredini prevrtat rebra. Za napeljavo uporabi električarski "foršpan" ali pa trdo žico.
Za zaščito cevi na prehodih oziroma "uvodnice" lahko uporabiš tudi gumi cev večjega preseka, kos debelejše tehnične gume... katero vlepiš na prehodih s Kentom, lahko kupiš elektro uvodnice, ali pa se malce znajdeš po svoje. Gumi uvodnice ne bodo uporabne, ker jih ne boš mogel vgraditi v relativno debele stene. Za mehansko zaščito cevi lahko uporabiš tudi rebrasto cev. Cev pa naj na tleh leži in dokler sežeš jo malce fiksiraš s Kentom.
LP NT
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Pe Jul 05, 2013 07:06

Pomembno je, da daš kvalitetno cev za bencin, večplastno in ne neko navadno gumijasto, pa bo sigurno zdržala deset pa več let.
Guma je guma, zaenkrat.
mihabs
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a mihabs » Pe Jul 05, 2013 15:25

janadino napisal/-a:Pomembno je, da daš kvalitetno cev za bencin, večplastno in ne neko navadno gumijasto, pa bo sigurno zdržala deset pa več let.

Dal bom original Mercury.

Slika
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Pe Jul 05, 2013 19:22

Si bom izposodil tole temo,
Pumpica za bencin iz zgornje slike je bila po 15 letih že taka, da si bil čisto črn, ko si pumpal, pa če ventili niso držali. Pa sem kupil novo, edino kar so imeli v Kammu. Pumpa sicer dela, a ventili malo puščajo, tako da moraš preden motor vžgeš, vsakič napumpati bencin, ali pa traja zaganjanje kakih 10 sekund, da ga potegne pumpa v motorju.
Kje kupiti kvalitetno ročno pumpo za na cev?
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Jul 05, 2013 19:34

Veliko boljšo in dosti cenejšo cev dobiš na metre v Jakšič centru na Viču.
LP NT
mihabs
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a mihabs » Pe Jul 05, 2013 21:12

Ja vem za druge cevi, samo sem kr zdeformiran na original zadeve :wink: , bo kr tale jo že imam doma.

Hvala za vse.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov