Zlomljen ključ

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Kuznetsov
Desetnik

Zlomljen ključ

OdgovorNapisal/-a Kuznetsov » So Jul 20, 2013 14:22

Lep pozdrav,

toraj na čolnu se mi je v ključavnici zlomil ključ in ne morem štartati. Zdaj me pa zanima, če je imel kdo podobno težavo in kako jo je rešil. Se da zamenjati samo ključavnico (je izvenkrmni motor) ali celotne komande? Oziroma obstaja kakšna možnost kako ga dobit ven, sem probal s pinceto pa ni šlo? Pa še, je kakšna možnost vžgat brez ključa (na žičke ali kako drugače ter kako?)
Uporabniški avatar
darkobmw
Kontraadmiral
Kraj: Žalec-Ankaran

Re: Zlomljen ključ

OdgovorNapisal/-a darkobmw » So Jul 20, 2013 14:39

Kuznetsov napisal/-a:Lep pozdrav,

toraj na čolnu se mi je v ključavnici zlomil ključ in ne morem štartati. Zdaj me pa zanima, če je imel kdo podobno težavo in kako jo je rešil. Se da zamenjati samo ključavnico (je izvenkrmni motor) ali celotne komande? Oziroma obstaja kakšna možnost kako ga dobit ven, sem probal s pinceto pa ni šlo? Pa še, je kakšna možnost vžgat brez ključa (na žičke ali kako drugače ter kako?)

Poizkusi vžgati z ravnim izvijačem.
Uporabniški avatar
darkobmw
Kontraadmiral
Kraj: Žalec-Ankaran

Re: Zlomljen ključ

OdgovorNapisal/-a darkobmw » So Jul 20, 2013 21:15

Kuznetsov napisal/-a:Lep pozdrav,

Poizkusi vžgati z ravnim izvijačem.
matjaz80
Viceadmiral
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a matjaz80 » So Jul 20, 2013 23:04

Kaj pa če probaš dat ključ v ključavnico kot bi bil en, čeprav v dveh kosih. Vsaj pri mojih vhodnih vratih je bilo tako, da se mi je odlomu ključ v ključavnici. Z delom ključa, ki mi je ostal v roki sem vtaknilv ključavnico in se je lepo odklepalo in zaklepalo. Edini problem je bil, da je le moj ključ odpiral vrata.
Kuznetsov
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Kuznetsov » Ne Jul 21, 2013 01:23

tisto s ključem je na začetku šlo in mi je vžigal, ampak po tem ko sem ga probal dobiti ven s pinceto sem ga zgleda toliko premaknil da ne vžiga več. Sicer sem ga pa dal že ven iz vode na prikolico (na srečo ni tako velik - fisherman 4,7m - in sem ga zvekel na roke) in zdaj rabim stvar popraviti. Sicer bi mogoče če bi pustil pri miru delal še celo sezono in naprej, ampak si niti nisem upal pluti s takim čolnom, ker vseeno po Murphiju bo v marini vžgal vsakič, ko bi pa šel na kakšen otok pa bi obtičal. Tako da bolj iščem kakšne bolj sigurne možnosti na žičke (za silo) drugače bom pa zdaj verjetno zamenjal ključavnico ali cele komande, razen če ga nekako dobim ven in dam delat nov ključ.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Jul 21, 2013 08:09

Če je ključ iz magnetnega materiala, odlomljeni del verjetno lahko izvlečeš s ploskim izvijačem, na katerega steblo daš močan magnet (recimo od razdrtega računalniškega trdega diska). S konico izvijača se dotakneš odlomljenega dela in če magnet dovolj prime, izvlečeš.

Tudi sicer je še nekaj možnosti za spravljanje ven, ampak ker je mogoče tudi kaj 'zabluziti', je lažje pokazati kot povedati...
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Ne Jul 21, 2013 09:20

Kakšen mojster, ki izdeluje kjuče najbrž to naredi rutinsko, pa še nov ključ ti bo izdelal. Bo verjetno ceneje, kot menjat ključavnico..
mirno morje
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Ne Jul 21, 2013 09:34

[quote="Marjan Tomki"]Če je ključ iz magnetnega materiala, odlomljeni del verjetno lahko izvlečeš s ploskim izvijačem, na katerega steblo daš močan magnet (recimo od razdrtega računalniškega trdega diska). S konico izvijača se dotakneš odlomljenega dela in če magnet dovolj prime, izvlečeš.

Ali pa ti svizec pomaga. Po opravljenem delu pa gre nazaj zavijat čokolade :wink:
matjaz007
Viceadmiral
Kraj: Radenci-Premantura

OdgovorNapisal/-a matjaz007 » Ne Jul 21, 2013 13:16

Sekundno lepilo na konico in previdno v kljucavnico mogoce ju spojis toliko da ga ga izvleces. Ampak previdno da trajno ne zalepis ostanka v kljucavnico.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Jul 21, 2013 17:22

@Kuznetsov
    Če se ti del ključa, ki ni v ključavnici, prime na magnet (ali odkloni iglo ročne busole), se to splača poskusiti. Če lahko prideš do primerno močnega magneta, lahko sam tako, kot sem opisal.

Če ga nimaš in če boš kaj hodil mimo Ljubljane, imam nekaj magnetov iz razdrtih računalniških diskov (NdFeB magneti, najmočnejši, kar do zdaj znajo narediti od trajnih magnetov), in v tem primeru odlomljeni košček na opisani način zelo verjetno lahko potegnemo iz ključavnice.

atilone napisal/-a:
Marjan Tomki napisal/-a:Če je ključ iz magnetnega materiala, odlomljeni del verjetno lahko izvlečeš s ploskim izvijačem, na katerega steblo daš močan magnet (recimo od razdrtega računalniškega trdega diska). S konico izvijača se dotakneš odlomljenega dela in če magnet dovolj prime, izvlečeš.

Ali pa ti svizec pomaga. Po opravljenem delu pa gre nazaj zavijat čokolade :wink:
Ljuba duša, Atilone - držim se za ovratnik, da (še) ne bi napisal kaj preveč. Je kup stvari, ki jih veš in čeprav me včasih ima, da bi ti vrnil na tvoj način...

Ampak:

1. Bodi dobra duša in napiši, kaj naj kuznetsov naredi, če imaš preizkušeno boljšo idejo. Če resno misliš, da bo lahko pomagal svizec, mu daj svižčev e-mail (jaz pa potem tvojemu svizcu lahko posodim magnet, če ga slučajno nima).

2. Če si sam poskusil ta postopek, napiši, kako si poskusil in da ni uspelo. Če nisi poskusil in govoriš na pamet, napiši, da govoriš na pamet. Ideja je, da bi se na forumu pogovarjali utemeljeno z dejstvi, ne pa s svizci, vsemogočno 'pizdo materino' (argument, s katerim nekateri pospravijo dotedaj argumentirano razpravo) in tem, da laiki koga pošiljajo na psihiatrijo.

Kdaj to največkrat gre in kdaj ne
    Moj avtomobilski ključ je iz rahlo feromagnetnega materiala - in z njim bi mogoče šlo, ampak težko.

Drugi ključi (lahke litine, recimo obarvani, pa večina inoxa) niso feromagnetni in z njimi to ne gre.

Tretji so iz močno feromagnetnga materiala iz s takim bi skoraj gotovo šlo - to sem že nekajkrat uspešno naredil.

Aha, še to: feromagnetni materiali so tisti, ki jih pritegne magnet - med njimi železo, nikel, kobalt, večina jekel (inox največkrat ne).

Iz česa je ključ - torej ali bo magnet prijel nanj ali ne - pa mogoče lahko na daljavo pove tvoj svizec, jaz ne morem.

Ampak tudi če ne gre, s tem poskusom ne narediš nobene škode. Tudi če je bil ključ magnetno kodiran (mislim da ni zelo verjetno) in tu močno magnetno polje lahko kaj v zvezi s tem sesuje, bo zlomljen ključ itak treba zamenjati z drugim.

Lepljenje je bolj tvegano od tega, in bolj tvegane reči pridejo pri poskušanju na vrsto kasneje, zato je to smotrno poskusiti pred poskusi lepljenja, kar je bila ena od omenjenih možnosti. Jaz za poskus z lepljenjem tudi najbrž nimam več dovolj mirne roke...

P.S.
Lahko bi se tudi naučil, da morajo na forumu v sporočilu ostati oznake (tagi) v parih, ne pa da tolikokrat - kot zgoraj v svojem prispevku izgubiš oziroma izbrišeš zaključni

Koda: Izberi vse

[/quote]
tako, da ni več jasno, kdo je kaj napisal.

Jaz sem skoraj deset let starejši od tebe in s tem okoljem za pisanje (ppBB) sem se prvič srečal na tem forumu, pa se tega lahko naučiš od mene.

Če te seveda ne bo bolj zanimal še kakšen svizec.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Ne Jul 21, 2013 23:48, skupaj popravljeno 4 krat.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Jul 21, 2013 23:08

Tudi obični zlomljen ključ znate izkoristit za prerekanje...svaka vam čast res ste asi.
Namesto ključavnice lahko na skrito mesto montiraš tipko...pritisneš in Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrdela gasa
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Jul 22, 2013 00:04

Poleg tipke za zaganjač utegne biti potrebno še kakšno stikalo za 'kontakt', drugače bo bolj RRRRRR...... RRRRRR..... pa nič dosti od gasa.

Razen če mu priporočiš, da 'kontakt' na ključavnici kar premosti, ugaša pa s potegom varnostne vrvice, če jo ima in mu dela (in če se bo zanesel na 'lanyard switch').

To je najbrž varnejše, kar zadeva poskuse kraje, kot kompliciranje s ključavnico - sploh ni jasno, kdo se je izmislil ključavnice in zakaj :twisted:

Sicer pa ni jasno, zakaj bi bilo treba to pisati, saj bi vendar to lahko vsak sam vedel, ne?

atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Jul 22, 2013 08:40

Ljuba duša MT, na miniju verjetno nimate ključavnic za zagon, ali, tako da o praksi, hm..., teorija (prebrana kje drugje) pa tu ne pomaga.
Bi dal konkreten odgovor če bi Kuznetsov napisal kaj več o kateri ključavnici gre, ali pa če je originalna, za kateri motor gre.
Vse drugo so ugibanja s katerimi si Kuznetsov ne bo mogel pomagat.
Zaenkrat je rešitev s sekundnim lepilom po moje najboljša. Je pa fifti-fifti možnost za uspeh.

LP
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Po Jul 22, 2013 11:15

Jao,koliko vroče krvi po nepotrebnem!
Čoln je na prikolici, zapelješ ga do prvega mojstra z kljčavnicami (v NM sta to Žare in Krpan) in maš rešeno v pol ure, zdraven pa še nov ključ...
Povsem druga zgodba bi bila, če bi bil v neki vukojebini sredi ničesar brez pomožnega motorja.....
mirno morje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov