razpadel sidrni vinč

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

razpadel sidrni vinč

OdgovorNapisal/-a francelj » So Jul 27, 2013 14:57

Sidrni vinč si je zadnji dan počitnic privoščil veliko nespodobnost. Med plovbo je brez dovoljenja skozi revizijsko odprtino vstopil v spalnico in pri tem razbil ogledalo :x

Zgleda, da je korozija prežrla ohišje, ki drži skupaj zgornji del vinča in reduktor z motorjem. Motor se je potem lahko prosto zavrtel in polomil vratca in ogledalo na prvem večjem valu.

Iščem ideje kako naj se lotim popravljanja.
Predstavljam si, da rabim nov vinč, ampak kakšnega? Je imel še kdo slabe izkušnje s korozijo pri Quick vinčih?

Dimenizje vinča so bile OK, tudi dovoljeno stalno breme. Da ne bo Bladzo takoj povedal, da imam težje sidro od njegovega :wink: Res pa je, da prejšnji lastnik ni uporabljal nobenih zatičev za verigo, ki bi razbremenili vinč med plovbo, jaz pa tudi (še) ne.

Ne bi rad vrtal novih lukenj v palubo, zato bo najbrž najbolj enostavno montirati povsem enak vinč.

Na hitro sem pregledal ponudbo vinčev. Ponujajo Lofrans, Lewmar in malo cenejše Quick in Italwinch. Kakšne izkušnje imate, so kateri očitno boljši od drugih?

Slika

Slika
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » So Jul 27, 2013 15:22

meni se je zgodilo podobno,na spoju motorja in reduktorja je vse skupaj korodiralo motor je preprosto odpadel,na bolhi sem kupil novega lewmarja.
lep pozdrav
kok-pit?
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a kok-pit? » So Jul 27, 2013 21:29

Se mi zdi, da je pred časom tekla debato okrog teh vinčev. Nekaj je bilo govora tudi o slov. izdelku, vinč Kovis ali nekaj takega. Naj bi bili kar v redu. Več naj povedo uporabniki. Malo pobrskaj po forumu.
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » So Jul 27, 2013 23:34

Hvala, sem se spomnil teh debat o vinčih. Žal so nekje že pred skoraj dvema letoma zapisali, da Kovis vinčev ne izdeluje več. Na njihovih straneh jih ne najdem, bo kdo, ki več ve, kaj več napisal.

Lofrans in Lewmar ponujata vinče iz RF. Ko pa dobro pogledaš, je spodnji del, ki se mi je razletel, vedno aluminijast, tudi pri boljših. Nekateri imajo motor zaščiten pred vodo (IP 68), Quicki serijsko, Lofransi za doplačilo. Podobni so si vsi, tudi tehnični podatki so na papirju zelo podobni. Ceneje bi se dalo dobiti Italmar, ki ima v kompletu že števec verige (MZ Electronic). Nekateri ponujajo dobro podporo z rezervnimi deli. Ko gledam tole svojo podrtijo, ne zbuja noben del velikega zaupanja razen morda motor in rele. Vse ostalo kaže znake korozije. Se pravi, si tudi z rezervnimi deli ne bi dosti pomagal.

Kakšne so vaše izkušnje, kolikšna naj bi bila življenska doba teh naprav?
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Ne Jul 28, 2013 08:36

sam sem ga enkrat obnovil (preden je razpadel )trajal je od leta 96 do lani
ležaji in semeringi so standardni in jih dobiš povsod,(cena minimalna)
rez deli(motorje dela iskra)rele stane 70€. kupiš pač nekaj kar je kvalitetno in cenovno ugodno,ko sem primerjal raster vijakov je pri vseh enak glede na velikost verige.
lep pozdrav
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Ne Jul 28, 2013 08:57

kaj če bi pa dal narediti tisti del ohišja iz inoxa
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » Ne Jul 28, 2013 18:02

Oj, Pale, pozdravljen.

Najprej sem v resnici pomislil, da bi se dalo kaj napraviti iz inoxa. Še posebej, ker je sosed pred časom tudi dal zaflikati en podoben Quickov vinč. Obupal sem potem, ko so se sosedu zdele zadeve po slikah brezupne.

Najprej bom spravil podrtijo iz barke. Nisem še poskušal, ker se nam je v četrtek mudilo domov. Ko jo bom imel v rokah, bom šele videl kaj vse je načeto in kaj bi bilo treba zamenjati. Če se bo zdelo, da je kaj upanja, ti ga prinesem pokazat. Mogoče bi ohišje iz inoxa zdržalo celo več, kot originalni del, ki se ga tudi menda da naročiti.
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Ne Jul 28, 2013 22:10

imam prijatelja ki obvlada je v razvoju pri Akrapoviču tako da menim da je kakšna možnost
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Če Avg 01, 2013 01:47

Kaj takega sem prvič videl in sem se takoj vprašal, zakaj je do tega sploh prišlo.
Edini pameten odgovor, da ne omenjam kakšne ozemljitve, je spiranje s sladko vodo po vsakem sidranju. V nasprotnem je usoda novih vinčev jasna.
Iz tega sledi, da naj bi bil vsak vinč v redu, po mojem je še najbolje zamenjati z isto znamko.
Odločitev pa je vaša!!

Ker pa je vinč še sposoben vrteti barbotino, bi ga morda z malo ročne spretnosti nekako vpel (pritrdil) bočno, da se ne premika. Na sami osi pa je verjetno zarostan in ne bo padel dol.

LP
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » Če Avg 01, 2013 07:59

Joško živjo, tebe sem čakal ;-)

Ravno sem ti hotel napisati zs, pa si me prehitel.
Ozemljitev ja, spiranje s sladko vodo čisto vsakič najbrž ne bo šlo, o dodatnem vpetje iz strani, tudi za novi vinč, sem že razmišljal. Predvsem bom zamenjal revizijska vratca iz kabine do prostora z verigo. Ne bodo več tanka plastična z drobcenimi vijakci. za naprimer, kaj takega:

Slika

Te pokličem, ker bom kmalu potreboval montažo novega vinča ;-)
plankton
Naddesetnik
Kraj: ljubljana

quick vinč

OdgovorNapisal/-a plankton » Po Jan 13, 2014 15:16

Moj stari quick vinč je tudi podlegel letom, požrlo je polžaste zobnike, ležaje znotraj reduktora tudi. Na ohišju piše "greased for life", in je njegovo življenje adijo! Če ima kdo notranjost reduktorja (os, ležaje, zobnike...) lahko še "oživim" tega oldtimerja, namreč je s.n. 180 kaj pomeni, da je en od prvih quickovih vinčev. Denaqrja za novega ni, tko da bom vesel vsake pomoči. Boris
Debelin moren sad me vodi stari Ruzinavi Brod
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Jan 13, 2014 21:59

Imam Quick 500,preden sem ga zmotiru sem alu del prebarval s preimerjem za alu.Sicer je bilo to pred 5imi leti,zdej ko pa tole berem me je pa mal zaskrbel in bom takoj prevohunu kako in kaj se je v tem času zgodl. :shock:
mašinfirer
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Jan 15, 2014 16:27

Namontiraje cink anodo na sidro, po mojem bo to rešitev za vsak vinč, bolje kot vsaka ozemljitev.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Jan 15, 2014 17:14

Matr Gaso tale pa ni slaba,kolko za nasvet.Me zanima če ima že gdo anodo na sidru.Oh kaka litrca bo pa padla,ko se srečamo.Nisva se še srečala,čeprav sva že preko foruma komunicirala,pa še blizu sva si.
mašinfirer
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Jan 15, 2014 17:55

jaz imam cink anodo na sidru in na vsakem glidu ketne v obliki cinkovega nanosa na jekleno verigo.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov