Voda v menjalniku
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Voda v menjalniku
Pozdravljeni!
Ali ima kdo kako idejo,kako se znebiti vode v menjalniku oldtimerja, yamahi 40 letnik 1978? Zamenjali so mi semering, pa še vedno ni ok. Menda je istrošena os.... Kje bi dobil dobro os??
Lp Andrej
Ali ima kdo kako idejo,kako se znebiti vode v menjalniku oldtimerja, yamahi 40 letnik 1978? Zamenjali so mi semering, pa še vedno ni ok. Menda je istrošena os.... Kje bi dobil dobro os??
Lp Andrej
marez napisal/-a:Mislim ,da obstaja nekakšen "prašni"postopek nanosa kovine.Os se med postopkom vrti,gor pa se nekako nanaša kovino (kot bi barval)Potem se os pobrusi na ustrezno toleranco.
Prvič slišim za tak postopek
marez napisal/-a:Mislim ,da obstaja nekakšen "prašni"postopek nanosa kovine.Os se med postopkom vrti,gor pa se nekako nanaša kovino (kot bi barval)Potem se os pobrusi na ustrezno toleranco.
Prav misliš. postopek se imenuje metalizacija. Os se najprej pobrusi na brusilnem stroju, potem se peska in potem nanaša kovino. Nanašenje bolj spominja na varjenje z žico. Žica ( določen material) se topi, pod pritiskom pa se talilo "šprica" na osnovo. Ko je nanos končan, gre obdelanec na strojno brušenje vse do predpisane debeline.
Sam postopek ni tako drag, saj gre za manjši kos. Poišči na googlu "strojna obdelava in metalizacija".
Pri navarjevanju je pa lahko problem v tem, ker se ustvari velika temperatura in -ali razkali material ali pa ga lahko tudi deformira oz. upogne.
LP
atilone napisal/-a:marez napisal/-a:Mislim ,da obstaja nekakšen "prašni"postopek nanosa kovine.Os se med postopkom vrti,gor pa se nekako nanaša kovino (kot bi barval)Potem se os pobrusi na ustrezno toleranco.
Prav misliš. postopek se imenuje metalizacija. Os se najprej pobrusi na brusilnem stroju, potem se peska in potem nanaša kovino. Nanašenje bolj spominja na varjenje z žico. Žica ( določen material) se topi, pod pritiskom pa se talilo "šprica" na osnovo. Ko je nanos končan, gre obdelanec na strojno brušenje vse do predpisane debeline.
Sam postopek ni tako drag, saj gre za manjši kos. Poišči na googlu "strojna obdelava in metalizacija".
Pri navarjevanju je pa lahko problem v tem, ker se ustvari velika temperatura in -ali razkali material ali pa ga lahko tudi deformira oz. upogne.
LP
To pa ne bo čisto držalo
Postopek Metalizacije je čisto nekaj drugega kot pa varjenje.Kovino se Metalizira zaradi zunanjih vplivov na njo,ne moreš pa z njo popravljati neravnin ali toleranc.Če pa nanašaš jeklo ali keramiko pa ni stugarja da bi to postružil.To govorim iz lastnih izkušenj,ker v službi počnem to
Še link če mi ne verjamete
http://www.metalizacija.si/kaj-je-metalizacija/
Pa še to pri metalizaciji moraš materijal zagreti do temperature obdelave kovine, je barva kovine bordo rdeča pri tej temperaturi pa materijal zelo zvije
Lp
Nisem govoril o varjenju, nisem govoril o struženju. Govoril sem o nanašanju materiala in o brušenju na brusilnem stroju. Tudi nisem govoril o izravnavanju( odpravi vboklin) ampak prvo brušenje, peskanje, metalizacija in zopet brušenje.
Sem pred cca. tridesetimi leti kar precej stvari metaliziral. Od velikih valjev od mlinov v pivovarnah, pipe v pivovarnah, do ojnic raznih motorjev in pa malih kosov. Seveda nismo nič segrevali materialov za obdelavo. Smo pa jih po končani metalizaciji dali v segreto peč (se točno več ne spomnim °C, je kar nekaj časa od takrat), jo zaprli, ugasnili in pustili 24 ur ohlajevat .Večje kose , kot so bili valji, pa smo "oblekli" v posebne "hlače". Torej tudi jaz govorim iz lastnih izkušenj.
Edino sem rekel da se pri navarjanju material precej bolj segreje in pa neenakomerno, če je pa tanjši, pa ga lahko deformira.
LP
Ps:Tudi na tvojem linku nikjer ne piše, da grejejo kose za obdelavo. Bi pri ojnicah in aluminijastih pipah tudi bilo nekoliko težje.
Sem pred cca. tridesetimi leti kar precej stvari metaliziral. Od velikih valjev od mlinov v pivovarnah, pipe v pivovarnah, do ojnic raznih motorjev in pa malih kosov. Seveda nismo nič segrevali materialov za obdelavo. Smo pa jih po končani metalizaciji dali v segreto peč (se točno več ne spomnim °C, je kar nekaj časa od takrat), jo zaprli, ugasnili in pustili 24 ur ohlajevat .Večje kose , kot so bili valji, pa smo "oblekli" v posebne "hlače". Torej tudi jaz govorim iz lastnih izkušenj.
Edino sem rekel da se pri navarjanju material precej bolj segreje in pa neenakomerno, če je pa tanjši, pa ga lahko deformira.
LP
Ps:Tudi na tvojem linku nikjer ne piše, da grejejo kose za obdelavo. Bi pri ojnicah in aluminijastih pipah tudi bilo nekoliko težje.
Postružit ohišje in vanj zaprešat rf pušo pravih dimenzij, to je najbolj zanesljivo, vsa ostala nanašanja materiala niso 100%, ker je noga iz aluminija. Sklepam da dobiš vodo noter na semeringu pod vodno črpalko, problem lahko nastane tudi, ker ti lahko zariba ležaj vertikalne pogonske gredi, ki je tam.
Vrednost motorja je zelo relativna stvar. Če motor v redu dela, razen tega problema s semeringom oz. osjo, in se uporablja malo dni na leto, je bolj smotrno porihtat os kot kupit drugi motor. Novega verjetno ne bo ker niso poceni,pri rabljenem pa zopet ne veš kje ima kako skrito napako in koliko bo stalo popravilo.
Tako pa je pač moje mišljenje.
LP
Tako pa je pač moje mišljenje.
LP
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov