Odklop motorja od pogona in nekaj vprašanj

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral
Kraj: Ljubljana

Odklop motorja od pogona in nekaj vprašanj

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Sr Avg 21, 2013 11:44

Konec sezone, ko gre čoln iz vode bi rad motor generalno očistil in poštimal motor zato bi ga rad vzel ven. Kako je priklopljen motor na nogo oz. na kaj moram paziti. Vse ostalo mi je jasno ...
Nazadnje spremenil Pozejdon, dne Po Sep 02, 2013 18:07, skupaj popravljeno 1 krat.
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Sr Avg 21, 2013 20:23

Demontiraj prej peto, ti bo lažje.
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Sr Avg 21, 2013 20:53

Ravno tega nočem.
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » Po Sep 02, 2013 18:07

Sedaj sem naštudiral postopek kako sneti nogo. Vsega skupaj je osem matic. Razdreti ne bo tak problem bolj me skrbi sestavljanje nazaj.

Kako sploh je sestavljena noga oz. kako je rešeno tesnenje, da voda ne pride v čoln.

Zato se mi zastavlja kar nekaj vprašanj.
Zanima me kako je pritrjena manšeta. Kako se jo sname in če jo lahko potem še uporabim ali je za v smeti? Sprašujem ker je nova. Kaj se zgodi v primeru, če se manšeta strga, ko je čoln v vodi saj je pod vodno gladino. Ali lahko vdre voda v čoln. Lahko pride v čoln če poči tudi povezovalna guma na kolektorjih. Mogoče so nekomu smešna vprašanja a do sedaj sem "šravfal" le izvenkrmne in ni bilo bojazni glede vode v čolnu. Na netu nisem našel nič uporabnega razen vrsto postopkov snemanja noge.
In če bom že ven jemal motor in snemal nogo na kaj naj bom pri nogi še pozoren.
Pozejdon,
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Po Sep 02, 2013 19:47

Mogoče bi bilo lažje če bi povedal kakšen tip/model/letnik noge imaš?

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Po Sep 02, 2013 20:16

Pozejdon napisal/-a:Sedaj sem naštudiral postopek kako sneti nogo. Vsega skupaj je osem matic. Razdreti ne bo tak problem bolj me skrbi sestavljanje nazaj.

Kako sploh je sestavljena noga oz. kako je rešeno tesnenje, da voda ne pride v čoln.

Zato se mi zastavlja kar nekaj vprašanj.
Zanima me kako je pritrjena manšeta. Kako se jo sname in če jo lahko potem še uporabim ali je za v smeti? Sprašujem ker je nova. Kaj se zgodi v primeru, če se manšeta strga, ko je čoln v vodi saj je pod vodno gladino. Ali lahko vdre voda v čoln. Lahko pride v čoln če poči tudi povezovalna guma na kolektorjih. Mogoče so nekomu smešna vprašanja a do sedaj sem "šravfal" le izvenkrmne in ni bilo bojazni glede vode v čolnu. Na netu nisem našel nič uporabnega razen vrsto postopkov snemanja noge.
In če bom nže ven jemal motor in snemal nogo na kaj naj bom pri nogi še pozoren.

Za snemanje pete ne snemas manset.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Sep 02, 2013 22:41

Pozejdon,morda bi bilo bolje,da poprosiš koga,ki točno ve kaj in kako in ti pomaga ali pa ti njemu v izogib kakemu nepotrebnemu razdiranju in posledično nepotrebnim stroškom...naslednje se pa po tem lotiš sam.
LP Iztok
Uporabniški avatar
Pozejdon
Admiral

OdgovorNapisal/-a Pozejdon » To Sep 03, 2013 06:55

Saj ravno zato ne bi rad snemal. V bistvu bi rad ven vzel samo motor, da ščistim karter in poštimam malenkosti. Odklopit bi moral le gred od motorja. Nekaj hoda naprej nazaj motor še ima cca. 20cm ne vem pa koliko globoko je vpeta gred od noge.
Predvidevam, če snamem le ta del, ki je v linku potem z lahkoto ven dobim motor. Če se motim me popravite.
Moja noga je enaka tej v linku. Letnik je 91 tako kot čoln.
http://www.youtube.com/watch?v=t3oYPrH6XCI

Zato me skrbi le manšeta gredi.
Ker pa je gred v mnanšeti me zanima sistem tesnenja. Po tej logiki, ki je razviden iz linka v primeru strgane manšete voda z lahkoto ob gredi vdre v čoln. Upam, da je vmes še kak semering. Kot sem omenil notranjega motorja še nisem "šraufal".
Nekdo mi je nekoč omenil, da mu je počila guma na kolektorju in se mu je skoraj potopil čoln. Predvidevam, če manšeta je lahko tudi drama.
Pozejdon,
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » To Sep 03, 2013 09:11

Če imaš notranji motor(mercruiser,volvo penta,omc..)pri demontaži motorja,ti ni treba na peti nič delat.Torej,odmontiraš od motorja izpuh(gume če je -V-)elektriko,servo cevi,gas zajlo. Imaš 4 nosilce,dva zadaj,ki se samo losata,zadaj sta nosilca narejena kot -U-profil in se samo stakneta in prednja dva.Spredaj motor malo dvigneš in potegneš naprej.Če imaš katerega od omenjenenih motorjev,je to to.Snemanje motorja, nima s peto nobene veze,saj sta spojena le z pogonsko osjo na katerih so ripne.Lahko pa preveriš ali pa zamenjaš obe manšeti na peti(če so starejše kot 5 let).Pri tem snameš peto(6)vijakov.Pri tej menjavi moraš nabavit še tesnilo pete.Če imaš Alfo 1 imam doma (ostalo mi je od prejšnega motorja)nove manšete in tesnilo pete.Dam ti za pol cene.
Nazadnje spremenil habibi Vll, dne To Sep 03, 2013 09:18, skupaj popravljeno 1 krat.
mašinfirer
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » To Sep 03, 2013 09:17

Saj na filmcku se lepo vidi kako snames peto.
Če te manseta tako skrbi jo pa zamenjaj,če že imaš peto doli.
Ko bos imel peto doli ti bo jasno kako tesni..
Motor potem odvijes z nosilcev,odklopis gorivo,elektriko in pač vse kaj je potrebno,da motor izvleces.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » To Sep 03, 2013 10:24

Ni Merc,marinizirana Alfa V6 3000ccm je.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov