Ali je to normalna hitrost za gliser?
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Ali je to normalna hitrost za gliser?
Mini gliser podoben meteorju a ni meteor, je novejši Hille, 4,2m + 50KM tohatsu 2T, teža čolna cca 200, motorja 100kg, gor smo 2+2+nekaj opreme cca 220kg skupna obtežitev torej okol 520kg. Motor je brezhiben, čoln potegne max. okol 46 km/h (cca 25 vozlov) pri 5.500 obr/min, če sem gor sam pa okol 50 km/h. (cca 27 vozlov) Je to normalno ali bi mogel iti več?
Sicer za potovanja je itaq še to prehitro a skrbi me da bi recimo imel problem zvlečt ven smučarja ali tubo?
Potovalna hitrost pri cca 4.000 obr/min je okol 33-35km/h (18-19 vozlov)
kaki komentarji, se da kaj naredit? Bi z montažo krilc (ki jih sicer imam a ne namontiranih) kaj dosegel?
hvala lp M
Sicer za potovanja je itaq še to prehitro a skrbi me da bi recimo imel problem zvlečt ven smučarja ali tubo?
Potovalna hitrost pri cca 4.000 obr/min je okol 33-35km/h (18-19 vozlov)
kaki komentarji, se da kaj naredit? Bi z montažo krilc (ki jih sicer imam a ne namontiranih) kaj dosegel?
hvala lp M
Ne ni!
Slučajno imam izkušnje z ravno tako težkim čolnom in z 25 konji (stara Yamaha letnik 1976!) ob enem potniku gre malce nad 50 km/h, ob 40 konji in enem potniku pa okrog 60 km/h. Z štirimi potniki in 40 hp motorjem (Star Evinrude letnik 1978!) še vedno briše okrog 54 km/h, vendar počasi izglisira.
Vse hitrosti so bile merjene z gpsom.
Menim, da bi lahko z 50 hp letelo blizu 70 km/h, ob ustrezni obliki dna in malce dvignjenem ventilacijskem pogonu pa čez 75 km/h.
Z montažo krilc bi dosegel zmanjšanje hitrosti in večjo porabo. Daj gor kako sliko kjer se vidi kako je noga nameščena za krmo.
Kakšni so največji dovoljeni vrtljaji, kakšno je prestavno razmerje v peti in kakšne številke so nabite na pesto propelerja?
Najverjetneje je kriva kombinacija namestitve motorja in napačnega propelerja.
Slučajno imam izkušnje z ravno tako težkim čolnom in z 25 konji (stara Yamaha letnik 1976!) ob enem potniku gre malce nad 50 km/h, ob 40 konji in enem potniku pa okrog 60 km/h. Z štirimi potniki in 40 hp motorjem (Star Evinrude letnik 1978!) še vedno briše okrog 54 km/h, vendar počasi izglisira.
Vse hitrosti so bile merjene z gpsom.
Menim, da bi lahko z 50 hp letelo blizu 70 km/h, ob ustrezni obliki dna in malce dvignjenem ventilacijskem pogonu pa čez 75 km/h.
Z montažo krilc bi dosegel zmanjšanje hitrosti in večjo porabo. Daj gor kako sliko kjer se vidi kako je noga nameščena za krmo.
Kakšni so največji dovoljeni vrtljaji, kakšno je prestavno razmerje v peti in kakšne številke so nabite na pesto propelerja?
Najverjetneje je kriva kombinacija namestitve motorja in napačnega propelerja.
Pozejdon napisal/-a:Hitrost je čisto realna. Najbolje bo, da čoln prodaš, ker očitno ne znaš uživati na vodi in si kupi raketo.
OK hvala!
Upam da zadnji stavek ne leti na mene, meni potovalna hitrost okol 30-35 km/h čist ustreza, poraba je okol 10 litrov, ta mali čoln itaq tolk premetava sredi dneva da skor ni za vozit, peljemo ga bolj zjutraj in zvečer.
Bolj sem vprašal zato ker eni tukaj navajajo neke cifre 35 vozlov ali 37 vozlov in mi ni bilo čist jasno če ni pri meni kak problem......
Da pa z 25KM leti tak čoln 50km/h je pa pravljica za otroke,... lansko leto mi je en vplinjač nekaj štrajkal in sem vozil na dva cilindra pa je komaj zglisiral s tremi odraslimi dedci.....
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
Lahko leti tolk če je use pravilno oprimizirano od težišča čolna do namestitve motorja, pravilnega propelerja, pravilnega dna čolna, dober motor.....
to če pa teb en uplinjač na 50 hp motoju ni deloval pa ne pomeni da si mel 25hp ampak daleč majn! ker ne sam da pol motorja ne deluje ampak zavira tisto polovico ki deluje in u tem primeru si nekje na 1/4 moči!!!
to če pa teb en uplinjač na 50 hp motoju ni deloval pa ne pomeni da si mel 25hp ampak daleč majn! ker ne sam da pol motorja ne deluje ampak zavira tisto polovico ki deluje in u tem primeru si nekje na 1/4 moči!!!
Pozejdon napisal/-a:Hitrost je čisto realna. Najbolje bo, da čoln prodaš, ker očitno ne znaš uživati na vodi in si kupi raketo.
Ker menim, da leti na moj prispevek ti povem, da nisi napisal prav nič pametnega, ali duhovitega, pokazal si le širino svojega obzorja. Kdo si ti, da določaš kaj je uživanje?
Kot očitnemu uživaču ti predlagam, da se spraviš v kamenodobne krznene cunje, sedeš v drevak in uživaš v svojem negativizmu.
Vedno znova nekdo dokaže, da omejenost nima meja in se jo da celo izkoristit v svoj prid, če si dovolj zloben.
@Matic, to ni nobena pravljica za otroke, temveč čista realnost z serijskim propelerjem, brez kakršnega koli tuninga, le vse mora biti tako kot mora biti. Ne vem, morda se mi v kakem kotu računalnika še valja zvočni posnetek iz Ptujskega jezera, ki smo ga naprtavili, da smo z doplerjevim efektom določili hitrost čolna. Takrat smo namerili 53 km/h z 25 konji!
37 vozlov za tvoj primer ne bi smel biti noben problem, pri tebi žal je nekaj narobe.
Top hitrost na mirnem morju bi moral imeti preko 70 kmh.samo bi te v taki mali lupini bilo strah tak hitro vozit.
Sam se vozim z 450f in gor 2T yamaha 25/50 in gre nabasan 2 odrasla i 2 otroka z dosti krame za na plazo preko 50 kmh po mirnem morju.
Kruzamo pa ponavadi z kakimi 35-40 in ob tem pokurimo kakih deset litrov na uro
Podatki o hitrosti iz navionicsa.
Sam se vozim z 450f in gor 2T yamaha 25/50 in gre nabasan 2 odrasla i 2 otroka z dosti krame za na plazo preko 50 kmh po mirnem morju.
Kruzamo pa ponavadi z kakimi 35-40 in ob tem pokurimo kakih deset litrov na uro
Podatki o hitrosti iz navionicsa.
SR ne boš verjel, sem v kameni dobi takorekoč v drevaku, napredoval sem le toliko, da imam motor. A te moram razočarat in že v naprej sprejmem tvoje opravičilo, ker tisto moje ni bilo namenjeno tebi ampak Maticu1. Lahko pa velja tudi zate. Komentiral sem Maticevo vprašanje ne tvoj odgovor. Sedaj velja odgovor za oba. Matic1 je lepo napisal da mu gre z 50HP le 27 vozlov in jaz sem mu odgovoril, da kaj bi rad še več.
Matic1 žal raketa je bila sprva namenjena tebi.
Sam sem pred leti imel fishermana z 50HP a sem ga uspel le enkrat naterat malo čez 50km/h. Tule imaš dokaz. snemal je Kocka z svojim bivšim Elanom 402 z 30HP, ki je tudi letel takrat, ko je meril mene.
http://www.youtube.com/watch?v=V4VeZg5GFMw
Tudi tukaj smo leteli a zagotovo ne več kot 50 km/h
http://www.youtube.com/watch?v=GamVxsEBeR4
Matic1 žal raketa je bila sprva namenjena tebi.
Sam sem pred leti imel fishermana z 50HP a sem ga uspel le enkrat naterat malo čez 50km/h. Tule imaš dokaz. snemal je Kocka z svojim bivšim Elanom 402 z 30HP, ki je tudi letel takrat, ko je meril mene.
http://www.youtube.com/watch?v=V4VeZg5GFMw
Tudi tukaj smo leteli a zagotovo ne več kot 50 km/h
http://www.youtube.com/watch?v=GamVxsEBeR4
Nazadnje spremenil Pozejdon, dne Če Sep 05, 2013 11:26, skupaj popravljeno 1 krat.
Pozejdon,
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
Grem spet na morje, da se spomnim kako diši morski zrak, da vsaj malo znebim se vsakdanjih debat ...
Yamaha 25, predelana na 50 (Italijanska), na plovilu dolžine 4,5m, 2otroka,2odrasla, krama za na plažo z hladilno torbo, po mirnem morju se je skoraj nisem upal naterat, kamo li na valovitem, ko si ročko porinil naprej si dobil tak nasmeh kot od Helene Blagne, usta so se ti odprla od levega pa do desnega ušesa. Končna hitrost po gps-u 36 miljah/ uro
Matic1 mislim da je neki narobe pri tebi
Matic1 mislim da je neki narobe pri tebi
Nazadnje spremenil bolid, dne Sr Sep 04, 2013 16:56, skupaj popravljeno 1 krat.
Ure dnevi leta tečejo....
SR 290 napisal/-a:Menim, da bi lahko z 50 hp letelo blizu 70 km/h, ob ustrezni obliki dna in malce dvignjenem ventilacijskem pogonu pa čez 75 km/h.
75 km/h=40 vozlov. Za Matičev čoln je to 'Misija nemogoče', razen na jezeru, ki bi imelo 10% naklon.
Matic1, smučarja ali tubo boš zvlekel ven z lahkoto, brzine nad 30 vozlov pa s to kombinacijo ne boš videl ne glede na izbiro elise (ki ni poceni).
@bolid
si mislil 36 kopenskih milj na uro?
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov